Last news in Fakti

16 Март, 2020 13:47 2 842 11

МОН: Как да учим при коронавирус

  • мон-
  • коронавирус-
  • обучение-
  • ученици

Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва

МОН: Как да учим при коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен, че няма да има нулева година, а според него онлайн обучението ще обхване поне 90% от учениците.
От МОН се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.
Всяко училище има свободата да избере начина, по който това да случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват - школо, уча. се, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация.
МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение.
Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
Две от най-големите издателства обвиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Електронните дневници, електронна поща и социални мрежи също са сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.
Министерството разчита най-много на родителите.
"Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България. Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
Ето какви са и препоръките:
Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.
Съвети:
Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
Насърчавайте детето да бъде активно.
Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ.
Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    5 7 Отговор
    Какво пречи при съвременните технологии дистанционното обучение да стане постоянно.? Много по евтино е да се купят лаптопи на децата отколкото да се поддържат училища. За много служби също е излишно да се поддържат офиси.

    Коментиран от #5

  • 3 Дельо хайдутин

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "АБЕЕЕЕ":

    Абе на нас забраниха да работим, ама правителствените тролове продължават да бачкат с пълна сила. Луд умора няма, само се поти. ХА ХА ХА ХА!
  • 4 Децата

    11 4 Отговор
    На които родителите не могат да купят лаптопи и/или платят интернет, или нямат вайбър какво става, а Борисов?

    Коментиран от #7

  • 5 Играч

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Има сайт за дистанционно обучение.Сега искат 140 лв да се регистрира.Като мине чумата ще ги летуваме такива.Има ли желаещи да помагат

    Коментиран от #6

  • 6 Играч

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Играч":

    Линчуваме
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Динамит

    6 0 Отговор
    Защо в тоя сайт не напишете и не покажате как в Италия известни спортисти учени журналисти политици известни артисти и богати хора как набират средства за най засегнатите болници в Италия
  • 9 Динамит

    8 0 Отговор
    Каде са Ни Ло Мегз каде са наште партий с милиони подарени от даржавата каде са Нинова Доган Борисов Мадам Мултигруп Пеевски Василев Домусчиев чалга сектора какви инициативи и какво даряват на окаяното ни здравеопазване каде са директорите на Лукоил Арсенал каде е Слави Трифонов каде са
  • 10 ⎧ᴿᴵᴾ⎫

    1 0 Отговор
    Как да учим при коронавирус: с маска
  • 11 Не може в медицински

    2 0 Отговор
    университети да се учи дистанционно. Утре, господа, дистанционно ли ще ни лекуват?!????!!!!!