Last news in Fakti

17 Март, 2020 11:19 6 059 17

До дни наши лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус

  • коронавирус-
  • тест-
  • лаборатория

Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR

До дни наши лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус - 1
Снима: Shutterstock

Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни. Т.нар. PCR тестове се извършват в една верига частни лаборатории в София. Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, преподавател в Медицинския университет, каза пред БНР, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни.

Те са били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести. "Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е такава, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем".

Доц. Михайлов посочи, че с бързите тестове все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева.

"Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита".

Според доц. Михайлов всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма.

"Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарантирано от ГЕРБ

    21 1 Отговор
    3 лева за министерския съвет и парламента, 60 лева за простолюдието!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 вашето мнение

    22 1 Отговор
    Бързите тестове ще покажат, че заразените в страната са 67х2000, минимум. Това е недопустимо защото ще лъснат две неща. Първо, че герберската шайка имитира дейност, впрягайки милиционерите и второ, че коронавирусът е обикновен грип, а евробюрократи воглаве с нашия банкянски боклук са готови да откраднат едни 37 милиарда евро. Точно поради тази причина, бързите тестове ще останат недостъпни за простолюдието.
  • 3 Гербер

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Кво са 60 лева? Поне 100 лева трябва да е тестът и задължително за всеки по закон! Ако не се явиш в уречения час - 1000 лева. Една нощувка в Гърция е 100 лева и не можеш да се доредиш. България е вече нормална, богата, европейска държава.
  • 4 боцмана

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Ти пък , три лева , че това според тях е жив обир. За тях всичко е безплатно , дори ако отиде сам на тест може и командировъчни да си пусне.
  • 5 Усмивката

    1 0 Отговор
    А , така значи..... за правитеклството сега а за народа.....вервайте.Бих искал лично да благодаръ на премиера и да го разцелувам за бързите мерци и своевременна ангажираност за населението
  • 6 Усмивката

    4 0 Отговор
    А в лабораториите хем ще дотираме частното здравеопазване , хем ще се сдобием с вирус ....безплатно.Кави лаборатории , кви пет лева.Една опашка пред лабораторията разредена през 6 метра би стигнала от София до Бургас.Щото там не позволяват повече. Не че не би стигнала и ди Китай.
  • 7 Антикомунист поучаващ как да се спасите

    6 11 Отговор
    Световното карантиниране няма да подмине и руската армия, така че парада на глупостта за 9 май няма да се състои никога повече! Ще го гледате на запис от 2019 година 😂😂 Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите-мъртви /атеистите, атакистите и комунистите/ пожелавам поне да не умрат от злоба!! Намерете си кръстници още днес, покръстете се още утре, покайте се иначе "отивате на кино", където вечно ще гледате филмът "Путин в моят земен живот"😂😂😂
  • 8 Пенсионерите

    10 0 Отговор
    как ще отделят 60 лв. за това изследване? Че то е половината от пенсията, а те са най-засегнатите. Тия лабораторийки са си жиива обирджийска работа. Поле за Гешев
  • 9 Усмивката

    3 0 Отговор
    Е , сега.....Борисов има откъде да иизкара 60 лева , ти немаш.
  • 10 Госあ

    6 0 Отговор
    Обикновения pcr струва стотинки за реакция, а флуоресцентния real time pcr около 20 евро
    Що искат 120 лв ? Аз не разбирам освен това що правят скъпия real time за експресия,вместо обикновен обратно транскриптазен pcr ...При всички случаи трябва да има обратна транскриптаза,щото вируса е РНКов. А и да слава на Кари Мълис. Истински американски учен ! Един от малкото с един наистина революционен метод. Биохимик е, не е лекар или полузавършил "физика и мениджмънт " като съвременните гении
  • 11 Госあ

    2 2 Отговор
    И кой е тоо росен, пак да дава изказвания. Необучени били, за китове, така направени ,че и ученици да могат да работят. Иначе за real time pcr си треа такъв ,който има бакалавърска по молекулярна биология. лекарите зубкат анатомия и за коя болест,какво хапче се дава. Оттам нататък има молекулярни биолози, химици и физици 😉
  • 12 мани мани

    3 3 Отговор
    Мерят антитела хах сума хора имат антитела... Хеле я :) ще се окаже, че съм с корона, а съм си с автоимунна болест :) глупци! Пълни некадърници!
  • 13 Професор по Стоманобетон

    0 1 Отговор
    Ъхъ..до сто дни
  • 14 За червените слепоци

    1 3 Отговор
    няма угодия. Значи за гъзпапир има пари за тест няма. Още живеете в времето на работническо дело по 2 стинки парчето.

    Коментиран от #17

  • 15 Ха сега

    3 0 Отговор
    да изкарат и закон всеки да мине на тест и да си плати, защото глобата ще бъде в хиляди левове. Дрането трябва да започне, че им секна далаверата. Ще скочат хората и на гьонсуратите в парламента и на Борисов коронавируса ще им бъде най-малкият проблем.
  • 16 оня

    0 1 Отговор
    120лв е теста и го правят от седмица в частна лаборатория.
  • 17 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "За червените слепоци":

    Неграмотник, научи се кога се пише "в" и "във" и тогава се изхвърляй. Неграмотно поколение, което не е живяло през социализма и няма как да съпостави. Комунизъм НЕ Е ИМАЛО. Набийте си го в кратуните.