Last news in Fakti

17 Март, 2020 14:32 2 349 23

Сдружението на заведенията прогнозира до 200 хиляди уволнени до края на март

  • заведения-
  • уволнени

Всяка фирма губи по 2000 лв. на ден от началото на кризата с коронавируса, сочи проучване на БСК

Сдружението на заведенията прогнозира до 200 хиляди уволнени до края на март - 1

150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни мерки заради COVID-19, прогнозират от Сдружението на заведенията, съобщава БНР.

Загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, според проучване на Българската стопанска камара (БСК), са около 2000 лв. средно на ден.

За да оцелеят и запазят своите служители някои заведения и ресторанти се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки, но дори и това не е решение, казва Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

„Защото не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за 2 дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от тебе. Има, разбира се, такива обекти, за които такава възможност няма като увеселителните заведения, нощни заведения, барове, барчета, кафенца и т.н. Те затварят на 100%. Така служителите или работниците се оказват отпуск или дори вече са освободени“, каза той.

Намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора също не работи, твърди Емил Коларов.

„Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи е точно 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оптимист

    25 3 Отговор
    Много скоро всичко това ще бъде един лош спомен просто лястовичките трябва да долетят.
  • 2 Софиянец

    28 3 Отговор
    Българинът като няма какво да прави отваря кафе или ресторантче, а ченгетата барове дискотеки и хотели.
  • 3 вашето мнение

    20 8 Отговор
    Единственото хубаво на тази т. нар. карантина е, че ще фалира голяма част от кръчмите. Българинът, който е най-беден в света, мисли най-много за иедине и пийене, което е парадоксално. Или не и точно заради това е най-беден и си избира всеки път герб. Иначе жалко за тези хора, нека продължават да крепят мафията, дето ги управлява и след това, което им причиняват в момента.
  • 4 Последния софиянец

    19 5 Отговор
    Аз си затворих заведенията и раздадох на работниците пари и храна за първо време, ама не мога да ги издържам много време.
  • 5 Един

    22 3 Отговор
    НА ПОЛЕТО ИМА ДОСТАТЪЧНО РАБОТА ЗА ВСИЧКИ!!!

    Коментиран от #19

  • 6 Behemoth

    15 2 Отговор
    Голям праз ...това не е икономика...тия и те са вирус!
  • 7 Пресаташето на коронавируса

    6 12 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието....

    Коментиран от #10

  • 8 Последния софиянец

    16 5 Отговор
    Трябва да платя 250 лв осигуровки, а ще получа 200 лв помощти. Наистина е по добре да съкратя персонала и да ги пратя в бюрото по труда.

    Коментиран от #18

  • 9 Хлъц

    22 4 Отговор
    Губи по 2 бона средно!? Ами това са избитите кинти само от лоби бар за 1 ден работа бе,наглеци.Още малко ще се изкарате пълни клошари.За 10 дни опищяхте орталъка,все едно не работите от година назад,а сте плащали заплати.Ами бъркаш в резерва( няма хотелиер,да не е мултимилионер) и плащаш! Дори и минимум, но плащаш.За два,ако трябва и за три месеца.За да си запазиш персонала.Надушиха огромни пари от ЕС,и заточиха лиги.Ако стане,да прилапат и те от 1 милиард и 300 милиона евро.Над 2,5 млрд лева! Що не си ЕПМ лакома.Държавата е пред колапс в най важната и част- живота и здравето на хората- те ще съкращават!? Като отмине цунамито- олее,ле няма кадри! Една обикновена баничарница на Сливница и К.Величков не пада под 3-4 бона чисти на ден! А имат 4-5 човека работници.Я си ЕПМ по нашенски!
  • 10 вашето мнение

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пресаташето на коронавируса":

    Не знам приятел, дали ще има или няма да има парад. Факта е, че руските хора са се справили сами с кафявата чума, а ти дори не можеш да си я махнеш от дупето. Безсилието на вас гейгерберунгелите може да бъде компенсирано само след поредното посещение на росица плевналиева на вашия гей парайд.
  • 11 да не ви пук по зле няма на къде

    8 0 Отговор
    Няма страшно имаме скъпи ретро самолети с много липсващ обслужващ персонал.
  • 12 жгт

    8 0 Отговор
    това със 60% не работи ,щото сте уроди и осигурявате на минималната, за това!

    Коментиран от #15

  • 13 goni

    16 1 Отговор
    Доскоро се оплакваха че им липсва работна ръка! Сега им е много! Нямат угодия тия хора! Да затварят! Утре ще се чудят откъде да намерят хора. Който наистина държи на хората си ще намери как да ги задържи! Който не държи...! Утре ще си търси други, ама трудно ще намери!:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 очаквайте големи заплати

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "жгт":

    Е сега само тоя месец ще ги повишат мъжката.После пак ниски.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баш Истината

    10 1 Отговор
    Е сега какво да правим.Бойко не е виновн.Такива като вас направиха проблема.Хотелиери ресторантьори.Нали искахте да печелите –ха сега печелете.Пак се радвайте ако успеем след 2 месца да стартираме отново. Ама за вас не ми е зор.Вие ако спечелите няма да го делите с мен
  • 18 1914

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Ако получаваш 200лв помощи значи ти работят на под минимална заплата
    Всички лъжете държавата няма кой да ти работи на тези пари
  • 19 тарикант

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Ама аз не знам,откъде се хваща мотиката.
  • 20 Васил

    4 1 Отговор
    Я сега да я видя великата икономика на Боко нали всеки ден отваряше заводи и не смогваше да реже ленти
  • 21 бакшишкав

    4 0 Отговор
    Чакам и бакшишите да заревът.
  • 22 незнайко

    2 0 Отговор
    Ако загубата е около 2000 лева на ден за 30 дена са 60000 лева. това може да събори само малките заведения ! Големите вериги ресторанти и хотели ако ги събаряха 60 000 лева, нямаше да никнат като гъби навсякъде !!! Това за персонала може и да е така, но после ще им се стъжни, защото който се върне ЩЕ ИСКА ПО ГОЛЯМО ЗАПЛАЩАНЕ !!! Нямат никаква идея, какво ги чака след кризата !!!
  • 23 вили

    0 0 Отговор
    не е правилно народа да страда