18 Март, 2020 10:11 1 811 6

Фармацевти негодуват заради липса на яснота как да изписват лекарства

  • аптека-
  • коронавирус-
  • лекарства-
  • рецепта

Това доведе и до спешната им среща с Националния оперативен щаб

Фармацевти негодуват заради липса на яснота как да изписват лекарства - 1
Снимка: БГНЕС

Недоволство сред фармацевтите предизвикаха проверките на държавните институции в аптеките и липсата на яснота как да се изписват определени лекарства, съобщава bTV.
Това доведе и до спешната им среща с Националния оперативен щаб.

Припомняме, че проф. Венцислав Мутафчийски настоя за проверки заради изкупуването на лекарства от аптеките. Ден по-късно на редица аптеки у нас беше поставена бележка на вратата с информация, че според разпореждането, ако фармацевтите продадат лекарство без рецепта, аптеката ще бъде затворена.

Фармацевтът Светослав Крумов признава, че често идват хора без рецепта, защото заради кризата се притесняват да посетят болниците. Той заяви, че се чувства обиден и огорчен от отношението на институциите към работата на колегите му.

В извънредно положение доставките се бавят. Самите фармацевти пък често работят без предпазни средства.

На среща с оперативния щаб двете страни се разбраха пациентите да бъдат уведомявани устно да не се презапасяват. Ще бъде обсъдено рецептурната книжка на хронично болните да се признае за рецепта, а също да се позволи заменянето на лекарствата с други със същия състав.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпаци

    18 0 Отговор
    Така е, идиоти, в 21 век нямате единна компютърна система а хората разнасят разни книжки като преди двеста години в Индия
  • 2 ЧОЧОЗАРА

    6 0 Отговор
    тея незнаят какво да правят с лекарствата,оня имал 2 тона мляко и се чуди какво ще го прави,трети тръгнал към село но минал през банко и го закопчали .... не съм пророк /както казва гешев - и мага да си разсъждавам / но леко обърквация ми се дава
  • 3 Какво

    5 0 Отговор
    Аз мислех, че лекарите изписват лекарства, а фармацевтите ги изготвят или продават

    Коментиран от #4

  • 4 SAAB

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Какво":

    Да......обаче всеки месец ходат пред кабинетите да им изписват лекарствата....къде е логиката от карантината ! Пълни поликлиники със стари хора и книжки за рецепта ! СЛЕД ,КАТО Е ИЗПИСАНО ВЕДНЪЖ И Е ВЛАЗЛО В СИСТЕМАТА ....кому е нужно да се прави отново и отново ?
  • 5 Пациент

    2 0 Отговор
    Свикнахме да дават указания и да налагат правила група пълни леваци - вр3ме е трайно да се разделим с тях,за да има някаква оправия!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.