20 Март, 2020 08:46 12 202 36

Вирусолог с прогноза колко души ще се заразят с COVID-19

  • радка аргирова-
  • коронавирус

Това е един китайски грип

Вирусолог с прогноза колко души ще се заразят с COVID-19 - 1
Снимка: бТВ

Виждам, че сред колегите се появява паника и страх. Искам да им напомня, а те го знаят, че паниката е втори вирус. Два вируса заедно - няма да понесем. Не е основана паниката, защото има предпазни облекла. Ако се взема проба - се слагат щит и всичко необходимо. Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Радка Аргирова, вирусолог по повод пандемията от COVID-19.

Тя заяви, че ситуацията много прилича при тази със СПИН. "Стига се дотам, че действията могат да са неадекватни", подчерта вирусологът.
По думите ѝ това е един китайски грип. "Темпът на увеличение е съвсем очакван в момента и вървим по една крива, за да стигнем на едно плато и там е върхът.

Върхът ще го достигнем и ще разберем, че е той, когато на следващия ден броят на болните започне да намалява", категорична е Аргирова.
"Мисля, че броят на смъртност в Италия не е реален, защото не е ясно колко са изследвани. Може да са минимум три пъти повече", уточни още тя. По думите ѝ ще има преизчисление на смъртността на базата на заболелите.

Що се отнася до лекарствата като хлорохинов фосфат тя заяви, че трябва да се опита, защото имаме доклад от китайските им колеги, в който се казва, че от 4 до 6 дни след приемането на лекларството се намалява значително количеството на вируса. "Трябва да може да се приложи и да се измери ефектът. Това е по-важно и от маските и костюмите, защото това е начин на лечение. Ако се внесе - може да се произведе, имаме фармацевтични заводи у нас", допълни доц. Аргирова.

"Не знам откъде е взет този процент 80. Вирусът ще мине през всички, но не всеки ще се разболее. Ще се направи една естествена ваксинация", поясни още тя.
Попитана дали е достатъчна 14-дневната карантина, тя заяви, че така е прието, но в научната литература се е появила информация, че за някои случаи са необходими 20-25 дни, а има и случай на 37.

Тя заяви, че всички вируси обичат студеното и те така се съхраняват и се работи с тях.
"Грипът вече почти изчезна, все по-рядко в болницата диагностицираме грип", уточни още вирусологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джапонец

    3 20 Отговор
    Аааааа...Годзиляяяяяя
  • 2 Професор по Стоманобетон

    7 18 Отговор
    Въъ..ако така изглежда вируса,много е страшно.Сложете му чувал че плаши.
  • 3 Минчо Фотото

    6 11 Отговор
    Ние сме много красив народ,но не сме фотогенични.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жената е права

    20 7 Отговор
    При население 60000000 души в Италия не може категорично да се каже кой от какво е починал защото ако няма пандемия никой нямаше да брои жертви.Маските пазят от зараза колкото чадърите от радиоактивен дъжд.

    Коментиран от #14

  • 6 Ван Хелзинг

    2 1 Отговор
    Осветен Номер 7,силвър едишън в десятката!
  • 7 Мдааа

    30 4 Отговор
    Я !!!!! И вирусолог сме имали .
    Не трябва ли вирусолог да е шеф на кризистният щаб а не коремен хирург от ВМА !!!!!!
    Ох , нещо зъб ме заболя , ще отида при психолог за да го излекува.

    Коментиран от #19

  • 8 лхдц

    14 0 Отговор
    Преди няколко дена писах да се обърнем назад във времето и да видим какви медикаменти са използвани в миналото. Някои може да са ефективни. И дежурен форумен трол посвети на мен цял километричен пост относно умствените ми възможности- изля цяла кофа помия. Е, учените все пак са го направили- приложили са вече изпитани лекарства. А новите тепърва ще се откриват и експериментират. Може новооткритията да са с по- малко противопоказания, за разлика от старите лекарства, медицината напредна много.

    Коментиран от #11, #12, #16

  • 9 Роса Плевн Алиева

    8 5 Отговор
    Най доброто лекарство е бяло сладко от черен чеп.Редовно ползвам,затова съм все така ухилен,с изпъната кожа!
  • 10 Госあ

    15 4 Отговор
    Показват едни и същи мухъли ,протежета на пожарникаря и нито един истински вирусолог. Има млади българи вирусолози, работили в едни от най престижните институти в света.
  • 11 Петко

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "лхдц":

    Ако си напишеш името ще бъде по истинско това което си написал.Как определи, че това е трол.

    Коментиран от #24

  • 12 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "лхдц":

    Молекулярната биология,физиката и химията напредват много братчед. Това движи както медицината ,така и земеделието и храните.
  • 13 Вурососист

    9 2 Отговор
    С други думи - всички тези мерки са почти напразни. Грип като грип с много раздута паника. Вредите от мерките са много по-големи от тези на корона вируса. Дано не доживеем пандемия с наистина висока смъртност от 1% да речем, защото при КОВИД-19 тя изглежда е под 0.1%.
  • 14 Мдааа

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жената е права":

    Няма смисъл да обяснаваш. Показваш им статии за колко човека умират от грип годишно тука, ама то тука е 90% олигофрения съчетана с лоботомия. И после все се чудим що сме така.
    Но мисля , че "кучето е заровено другаде". Тук става въпрос за няколко милиарда от ЕС за борба с вируса ЗА ТЕЗИ СТРАНИ В КОИТО ИМА КАРАНТИНА - ако има карантина ще има и няколко милиарда евро помощ от ЕС , НО АКО НЯМА КАРАНТИНА НЯЯЯЯЯЯМА НИИИИКАКВИ МИЛИАРДИ. За това става на въпрос.
    А и шефа на кризистният щаб е коремен хирург.
    Но , :-) ввважно е 90% олигофрени които са И с лоботомия да си купят 250 ролки тоалетна хартия. То вече и вицове има - Купувам Mercedes S класа последен модел , плащам 3 чувала с тоалетна хартия.
  • 15 Мара

    9 4 Отговор
    Вместо да правите прогнози, вземете по- строги мерки!
  • 16 Никой

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "лхдц":

    36 лекарства до момента помагат срещу вируса. Четох го някъде. Сетили са се да проверят. Някои са и против СПИН
  • 17 дюшеш им дойде

    15 0 Отговор
    Удобен повод некадърниците и крадците да се укрепят на власт.
  • 18 Гражданин

    10 1 Отговор
    Еми хайде де скъпо правителство и щаб хайде внесете го, па да го произведем това лекарство, без това преди година се алармираше, че е необходимо за хора с други заболявания и никой нищо не направи,хайде сега да действаме по бързичко така!
  • 19 Нежен момък

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    Звънни на БайКурти той шта излекува. Мен ма лекува по два пъти на ден три дни
  • 20 Защо в аптечната

    3 0 Отговор
    мрежа скрихте лекарството "Антихамстерон", което върши чудесна превенция срещу вируси?
  • 21 Храна за размисъл

    8 0 Отговор
    Един проблем няма как да бъде разрешен със същият начин на мислене с който е създаден,казва Айнщайн. Къде е разковничето и пътя за излизане от кризата,която не е от тази ситуация с вируса? Народа е жертва защото реве,че го управляват крадци,мафиоти и прочие.Не носи да поеме отговорност за живота си и чака да се появи някой друг.Аз ако съм жертва и приемам всеки,че ме краде и използва,ще си привличам такива хора,защото все чакам друг да се грижи или организира живота ми,а с това само влизам в един омагьосън кръг и си привличам доказателства с които излизам прав,но тогава проблема в мен ли е или в другите? В мен е защото моето мислене и възприятие е едно и също и аз след като не правя нещо различно няма и как да получа нещо различно,нали? Да правиш едно и също нещо и да очакваш нещо различно е лудост казва Айнщайн. И стигам до извода-Проблема е в мен,значи и решението също. Излизам от ролята на жертва и започвам да нося отговорност за действията си и живота и се уча да се уважавам,след което започвам да виждам другите как ме уважават. Ето това е нужно да направи всеки един от нас за да настъпи промяна и да излезе от тунела.
  • 22 Коментатор

    3 2 Отговор
    Необходими са по - строги мерки, огромна част не могат да разберат, че децата не трябва да играят пред блока нито на баскетбол в кварталното училище а за гетата ситуацията там е вечно беконтролна
  • 23 Нещо

    8 2 Отговор
    Някой си прави световна криза от Грип. Има пари и после ще купува на безценица изнемогващ бизнес. Е, няма Световна война. Има световен Хаос. Интересно е, че е възможно, колкото сме по-информирани, да сме толкова по-глупави!!! От СТРАХ.
  • 24 лхдц

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Петко":

    Когато някой влиза по форуми да сипе обидни квалификации, да очерня личността на някого, без да го познава, да е вечно против всеки, който предлага нещо или изразява мнение, е трол или по- точно- хейтър. Сега и ти се закачаш за ника ми с цел да омаловажиш написаното от мен и разводняваш дискусията с коментар, който не е по темата. В социалните мрежи никой не е длъжен да дава лични данни.
  • 25 Куrо Люба

    1 1 Отговор
    А Цесека умре , але , але!
  • 26 Аз незнам защо е това

    5 1 Отговор
    Трябва да пуснат лекарството срещу това нещо,защото то е изтървано или пуснато от лаборатория и няма как да няма лекарство.Това,че не е и нещо ново го доказва повлияването му на лекарство от преди 60 години.От човек е правено не е от извънземни.
  • 27 Роса Плевн Алиева

    1 1 Отговор
    Най доброто лекарство е бяло сладко от черен чеп.Редовно ползвам,затова съм все така ухилен,с изпъната кожа!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 кови

    3 0 Отговор
    Ало фармацията - започнете производството на аналгин-хинин. Тези 32000 дози в складовете няма да стигнат. Какво чакате, някой да го внесе на цена от 100лв и пенсионерите ще си отидат . Стига сте правили противозачатъчни и лекарства за животни. Има опасност след време да няма за кого да правите лекарства.

    Коментиран от #34

  • 30 кови

    3 0 Отговор
    ВЪПРОС КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО - ЗАЩО НЕ ПОИСКАТЕ ПОМОЩ ОТ КИТАЙЦИТЕ. ИТАЛИЯ, ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ ВЕЧЕ РАБОТЯТ С КИТАЙЦИТЕ. НИЕ КАКВО ЧАКАМЕ????????????????????????
  • 31 Ленин

    3 1 Отговор
    Най-доброто лекарство срещу,короната е Социализма,поне нямаше пандемия.И друго,капитала е упадък,болест
  • 32 Слуга на народа

    1 0 Отговор
    "Специалист" бърка обикновен грип с дизайнерски вирус!? И се чуди на колегите в Италия...
  • 33 видинлиика

    2 0 Отговор
    Дупе да ни е яко на нас възрастните - хората над 60 години.
  • 34 Аз и ние

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "кови":

    С минал срок!
  • 35 МОЛИМ ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ

    1 0 Отговор
    ВКЛЮЧЕТЕ В ЩАБА ДОКТОР РАДКА АРГИРОВА И ТЯ ДА ОТГОВАРЯ ЗА МАСОВО ТЕСТВАНЕ НА НАЦИЯТА ПО МЕТОДА НА ПУЛОВЕТЕ
  • 36 ЗАБЕЛЕЖКА

    1 0 Отговор
    НЕ Е КИТАЙСКИ ГРИП А БЕЛОДРОБНА ЧУМА