20 Март, 2020 22:35 2 370 52

Министърът на икономиката: Никоя държава не беше подготвена за кризата с маските

  • коронавирус-
  • българия-
  • емил караниколов-
  • икономика

''Основната ни идея е да запазим работата на хората. Икономиката ни през последните три години се развиваше само нагоре'', отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов

Министърът на икономиката: Никоя държава не беше подготвена за кризата с маските - 1
Снимка: БГНЕС

Първо, за да имаме икономика, трябва да имаме здрави хора, които да работят. Здравето е най-важно от всичко и мерките са правилни. В момента трябва да имаме обединение на нацията.Нещото, което може да счупи всичко, не само икономиката, е злобата и омразата'', това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването ''Панорама'' по БНТ.

''На 13 март се взе решение за въвеждане на извънредно положение с пълно единодушие в парламента. Тогава всички се разбрахме, че ще работим по теми икономика, банки, инвестиции и ще проведем обща среща. Всички партии определиха хора за преговорите. По този начин трябваше да покажем, че и политиците можем да се обединим. За съжаление малко преди срещата да започне представителите на БСП казаха, че не могат да присъстват. Ние проведохме срещата и обсъдихме темите. Малко след това чухме, че БСП са излезли с техни предложения. Ясно е, че всички имаме различни предложения, но трябваше да постигнем консенсус и да ги обединим в едно общо предложение'', каза Караниколов, а след това добави: ''Днес депутатите от БСП излизаха на трибуната и говориха неща, които бяха обсъдени на тази среща. Днес парламентът цял ден се занимава с неща, които можехме да изчистим на тази среща и да покажем, че всички заедно можем да работим и да се обединим. За съжаление това не се случи".

"Основната ни идея е да запазим работата на хората. Икономиката ни през последните три години се развиваше само нагоре'', отбеляза министърът на икономиката.

''Мерки се взимат. Вчера БНБ излезе с пакет от мерки за близо 10 млрд. лева за бизнеса. В момента най-много страдат хотелиерите и ресторантьорите. Българската банка за развитие също ще отпусне 500 млн. лева. По различни европейски фондове също ще дойдат средства, защото Европейската комисия разреши от европарите да могат да се възползват хотелиери и ресторантьори. Основното е да запазим здравната система. Трябва да имаме и готов бюджет, както и готова социална политика, защото ако има много уволнени хора, държавата трябва да бъде готова да им помогне'', заяви той.

"Никоя държава не се оказа подготвена за тази криза с маските, шлемовете и защитните облекла. За мен България реагира доста бързо. Виждате, че вече се шият костюми, маски. Автомобилният клъстър е в готовност и вече разработва предпазни очила. В Ирландия определени фабрики спират да произвеждат уиски и започват да произвеждат дезинфектант. В Италия знаете ли колко маски им трябват дневно? 90 милиона. Техният най-голям завод произвежда по 1 млн. маски дневно'', обясни Караниколов.

''Днес проведох среща с учени. На тази среща стана ясно, че вече са тествани филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите. Филтърът може да се ползва за маски за употреба многократно, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново. Това трябва да се знае от всички българи", добави още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 1 Отговор
    Кат те гледам тебе, за кво ли сме подготнени ние...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дельо хайдутин

    31 3 Отговор
    Значи маски ще има на есен като узреят кайсиите и ми цъфнат налъмите. ХА ХА ХА ХА!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пройчо

    18 2 Отговор
    ",,, филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите. ,,,"

    Тъпак!
    Близач на Тлъсти
  • 8 az#Оставка!

    22 1 Отговор
    Икономическата калинка на ГЕРБавите - страшен интелектуален колапс!
  • 9 Дъ Мозък

    23 2 Отговор
    За маски не сме готови а? А за 40 годишни самолети за много милиони сме готови.

    Коментиран от #10

  • 10 Чисто нови самолети са това

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "Дъ Мозък":

    40 годишни са руските мигове.

    Коментиран от #18

  • 11 мисирка

    11 2 Отговор
    Слагайте долните гащи да ви мирише на потни кайсии!
  • 12 мистер кандидат министер

    15 0 Отговор
    Аз мога да съм по-голям и добър министър от тоя!
    От къде ги вадите тея шемети и нема ли некой да ми предложи министерско кресло най-накрая че да ви оправим глупаци с глупаците!

    Коментиран от #15

  • 13 Валери Божинов

    9 1 Отговор
    Козлодуй с вечерен час.оня облъчения го няма във форума .да не им е спрян интернета или е в карантина.
  • 14 Дельо хайдутин

    17 0 Отговор
    Един осъден на смърт го питали какво иска за последно ядене и той казал кайсии. Палача вика: Ама сега е март месец! Осъдения: Нищо. Аз не бързам, ще чакам да узреят. ХА ХА ХА ХА!
  • 15 Последния софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "мистер кандидат министер":

    Един се обажда на Бойко и вика че иска да стане министър. Бойко се ядосал : Абе ти луд ли си? Оня казва: Да. Други условия има ли? ХА ХА ХА!

    Коментиран от #22

  • 16 asd

    14 1 Отговор
    Тъпак! За 3 месеца какво свършихте калинки такива?
  • 17 АЙДЕ БЕ

    16 1 Отговор
    Аз не видях друга държава, в която медиците да са без ръкавици, маски и облекло. Да, може да има проблем с попълване на запасите. Но запаси си имат за месеци напред, а не като тиквите в ТИкволандия - три месеци не им стигнаха да осигурят п един чифт ръкавици и маска. Какво да говорим за костюм. И сега има заразени лекари заради това.

    Коментиран от #33

  • 18 Дельо хайдутин

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чисто нови самолети са това":

    Правилно. Ф16 блок 70.Тия са 50 годишни. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #21

  • 19 Ххх

    17 0 Отговор
    Ще разберат ли вече и най-тъпите българи, че ГЕРБ ЩЕ НИ УНИЩОЖАТ АКО НЕ ГИ ИЗРИТАМЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-СКОРО ????? Всеки ден с мутрите са загубени животи, милиарди и бъдещето на децата ни
  • 20 Шопо

    11 0 Отговор
    Е то некадърниците от ГЕРБ за какво ли освен за кражби сте готови?!
  • 21 Ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дельо хайдутин":

    Стари, стари ..., но с модернизирани радарчета !!!!!!!!!!!!
  • 22 мнение

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Последния софиянец":

    Бате това са някакви шушлеци, дето за нищо не стават само цоцкат ресурс! Мисля, че всеки дето пише тука, би се справил по-добре от тоя на снимката с изключение на "мечо"

    Коментиран от #34

  • 23 Икономика Чушкопек2

    9 1 Отговор
    Маски от кайсии и джанки,шеф и кройка,аналгин хинин,греховете на пазар от 5 до 8 - егати министъра бетер Жан Ганчев.

    Коментиран от #26

  • 24 българина

    9 0 Отговор
    нещастник, следващото за което герб не сте подготение икономическата чудовищна криза коятоще дойде след 1 месец, нещастници !
  • 25 Пенсионер

    9 0 Отговор
    НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
    И каква стана тя? Супер смартфони, 3D-принтери, IT специалисти, тинтири- минтири, а един прост вирус обърка целият свят. А къде са супер биотехнологиите в медицината?

    Коментиран от #52

  • 26 Чушкопек3

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Икономика Чушкопек2":

    Маски от кайсии и джанки,шеВ и кройка,аналгин хинин,гриповете на пазар от 5 до 8 - егати министъра бетер Жан Ганчев.
  • 27 САЩ заразиха

    8 3 Отговор
    Индустриалните провинции в Италия(Северна) и Германия(Южна). Това е целта на САЩ, сриване на Китай, Иран, Турция и ЕС, тези които не искат да играят по свирката им. Преносители в Европа са Турските общности в Европейските страни. Пътят на вируса е от САЩ от епруветка в Китай, Иран, Турция и ЕС. Реалността е това. Нашият верен НАТО покровител САЩ ни зарази. Интереса на САЩ за заразяване на България е да се спре пробуждащият се и надигащ се народ на БЪЛГАРИЯ срещу ВАСАЛА на САЩ в БГ партия ГЕРБ и съюзниците им. САЩ, ГЕРБ & СЪЮЗНИЦИ срещу БЪЛГАРИТЕ.
  • 28 Ръмпези

    6 1 Отговор
    ТОВА ЛИ Е МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА. С ИВАН КОСТОВ СЪВЕТВА ЛИ СЕ......
  • 29 Факт!

    7 0 Отговор
    А нактая кво са оказА че тия маски са безсмилени щото вируса е по-малък и прониква.Само дихателен апарат със собствено подаване на кислород осигурява пълна и 100% защита или филтър с активен въглен.
  • 30 Икономист

    3 0 Отговор
    Ша произвеждаме ли Hаноботи за борба с COVID SARS2
  • 31 Ivan

    6 0 Отговор
    Щом маски няма то какво друго има? Всичко е оглозгано и разпродадено. Какъв резерв, какви пет лева? На какво се надявате. Вирусът да премине хей така. Италия, която е близо 70 милиона и е на светлинни години пред нас е с 600 починали на ден. Представете си какво ще стане у нас и какво ще остане. Гробища! Нашите управляващи 30 години ги интересува само далаверата, а сега някакъв си вирус им развали рахатлъка, че даже и ги плаши. Както е тръгнало не тоалетната хартия няма да стигне, а кръстовете.

    Коментиран от #41

  • 32 Ivan

    4 0 Отговор
    Щом маски няма то какво друго има? Всичко е оглозгано и разпродадено. Какъв резерв, какви пет лева? На какво се надявате. Вирусът да премине хей така. Италия, която е близо 70 милиона и е на светлинни години пред нас е с 600 починали на ден. Представете си какво ще стане у нас и какво ще остане. Гробища! Нашите управляващи 30 години ги интересува само далаверата, а сега някакъв си вирус им развали рахатлъка, че даже и ги плаши. Както е тръгнало не тоалетната хартия няма да стигне, а кръстовете.
  • 33 ldldl

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "АЙДЕ БЕ":

    А аз не видях друг град дето не се пръска по улиците с дезинфектант, а само в София! Тука някакви мангалки от общината ми ровеха в пръстта да събират кал като дигаха корона вируса във въздуха и го разнасяха!
    Просто Фъндък - нямам думи искаш да ни умориш! Толко ли нямате пари да пръскате ?!? Да изкарате на ден 20 камиона с по 3ма човека вътре, пълни с дезинфектант - толко ли е скъпо? Я хванете се стегнете, но имахте пари за ремонти на Графа, да срете трамваите по Арсеналски и за други?!?
  • 34 Последния софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "мнение":

    Мечо ще го сложат министър на културата. ХА ХА ХА!
  • 35 За никакъв Х не ставаш уважаеми !

    6 0 Отговор
    Министър на икономиката !
  • 36 коко

    9 0 Отговор
    ТОЯ МУРДЖО ЛЪХА МНОГО ТЪПОТА
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 По темата

    5 0 Отговор
    Гешев трябва да се самосезира и да арестува политиците "Психо био терористи"
    ето ви интервю с човек с доста титли във вирусологията на световно ниво.
    видеото в ютуб:
    https://youtube/watch?v=cGhh35Gqzbo
  • 40 Всички без ИЗКЛЮЧЕНИЕ.

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "да питам,може ли?":

    Да застанеш на Грешната страна САЩ и Германия, сега и в миналото и да чакаш брат ти РУСНАК да те освободи. Басси майката....
  • 41 Факт!

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ivan":

    И що Италия да е светлинни години пред нас.Както разпраяям от години италианците сабедни надути смешници без покритие.
  • 42 Оправдава се с другите

    8 0 Отговор
    Дреме ми коя друга държава била готова или не. Мен не интересува защо нашата държава не беше готова. Защо два месеца правителството на ГРОБ за България се хвалеше, че всичко ни е наред и че вирусът нямало да дойде тук. Лично главният държавен инспектор по хигиена доцент д-р д.м.н. Пръдльо Пръдлев, който и тази вечер пърдя по "Панорама" ни увещаваше за горното. Мен ме интересува защо лъжливият министър Ананиев се подигра със здравната система и защо неговият началник Борисов го остави пак начело на Министерството на здравеопазването. Развалено яйце не може да се възстанови и от боклук министър не става. Същото важи и за малкия палячо Караниколов.

    Държавата е в главоломната низходяща спирала на стагфлацията, т.е. на разорението. Малкият палячо Караниколов и това не е в състояние да оповести. Занимава публиката с глупотевини.
  • 43 Айде Бе .. .. ..

    3 0 Отговор
    .. ... .... Не думай.. .. ...... .. . . .
  • 44 JFB

    2 1 Отговор
    Гербав идиот, по цял свят компетентните органи официално заявиха на овцете си, пардон, гражданите си, че носенето на маски от здрави хора не води до нищо освен до поява на респираторни проблеми. Маски има смисъл да се носят от ЗАРАЗЕНИ и дори тогава ефективността е непълна. Това, че всеки неук и дезинформиран идиот е надянал парче плат на носа си и поради тази причина същите са свършили, не означава че е имало проблем или неподготвеност. По същата причина производителите на тоалетна хартия са се оказали неподготвени...
  • 45 Барба Ганьос

    5 0 Отговор
    Щом тия задници ни управляват,означава ,че сме много прост народ
  • 46 Бате Сашо

    4 0 Отговор
    "...'Днec прoвeдoх cрeщa c учeни. Нa тaзи cрeщa cтaнa яcнo, чe вeчe ca тecтвaни филтри c aктивeн въглeн oт кocтилки нa кaйcия, кoитo нe прoпуcкaт вируcи c гoлeминa пoдoбнa нa кoрoнaвируcитe..."

    Тези "учени" са били от ГЕРБ и са били с купени дипломи за...виолончелисти!
  • 47 Kohl

    2 1 Отговор
    Кажи бе икономическия, онези 96 вентилатора от резерва намерхте ли ги? Или май ги продадоhте? И търсите нови на добра цена от Машка-Рашка?
  • 48 Нашите политици

    4 0 Отговор
    се бяха подсигурили един ден ако стане напечено да грабнат куфарите с парите и да духнат в чужбина в имотчетата си. Ама сега къде ще отидат там ги чака Вирусчо и ще ги короняса. Тука заедно с нас ще гаснат. По лесно е да се разделят с живота отколкото с парите. Ха сега си купете индулгенция от вируса.
  • 49 Професор по Стоманобетон

    2 0 Отговор
    Въъ..тоя си е чист психопат!
  • 50 Селянин

    5 0 Отговор
    Министър на икономиката! Сериозно! И на коя икономика! Ние и икономика! Абсурд! Тази длъжност ми звучи, като адмирал на албанския подводен флот и директор на водопад. Ха на бас, че вирусът с каквито приходи на икономиката ни завари с такива и ще си тръгне. Министър на това, министър на онова, газови хъбове, депутати, кризисни щабове, кризисни планове, Ф16-птици неполитнали и накрая............едни защитни маски няма. Просто БГ.
  • 51 аплодисменти

    1 0 Отговор
    Всички продължават да внасят от комунистически Китай само ние не.Оставаме лоялни на Америка и капитализма.
  • 52 Китай комунизъм

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    И те в комунистически Китай.Затова излизат от заразата.