Last news in Fakti

21 Март, 2020 13:04 5 162 28

Адв. Славов: Президентът би могъл да наложи вето на Закона за извънредното положение

  • адв. петър славов-
  • закона за извънредното положение-
  • второ четене-
  • приет

''Не бих се учудил, ако има намеса на някой от тези органи, особено по отношение на неоправдано ограничаване свободата на словото, създаване на предпоставки за безконтролно следене на гражданите, въвеждане на непосилна финансова тежест за бизнеса и др'', заяви адвокатът

Адв. Славов: Президентът би могъл да наложи вето на Закона за извънредното положение - 1
Снимка: Debati.bg

''Законът за мерките при извънредното положение подлежи както на конституционен контрол, така и на президентско вето, както всеки друг закон, приет от Народното събрание'', това заяви адв. Петър Славов в интервю за Debati.bg.

''Не бих се учудил, ако има намеса на някой от тези органи, особено по отношение на неоправдано ограничаване свободата на словото, създаване на предпоставки за безконтролно следене на гражданите, въвеждане на непосилна финансова тежест за бизнеса и др., предвид, че със закона, както коментирахме, се изменят трайно редица други нормативни актове, извън преките мерки за защита на населението от коронавируса. В този смисъл и забележките на Съюза на съдиите ми изглеждат съвсем резонни“, каза Славов.

Той добави, че приемането на такъв закон се налага, защото според конституцията ограниченията на гражданските права могат да се въведат само със закон.

''Много от наложените ограничения във връзка с карантината и мерките за неразпространение на коронавируса – ограничаване правото на свободно придвижване, ограничаване възможността за събирания на гражданите на публични места и др., представляват точно ограничаване на граждански права. По отношение на тези мерки, огромният брой български граждани вече осъзнаха опасността от едно експлозивно разпространение на COVID-19 и са наясно колко важна е превенцията именно чрез ограничаване на социалните контакти, оставане по домовете и гарантиране спазването на карантината за хора, имали контакт със заразно болни. Така че, ако законът се ограничаваше до подобни мерки и действия, които да отпаднат след отмяната на извънредното положение, нямаше да има проблем. Но както стана дума и по-рано – с него се въвеждат редица трайни изменения в други закони – Наказателен кодекс, Закон за електронните съобщения (т.нар. възможност за следене чрез трафични данни) и пр. – общо над 15, които ще действат и след отпадането му'', заяви още адв. Петър Славов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yyyyyyс

    47 3 Отговор
    Прост народ слаба държава.

    Коментиран от #2

  • 2 Прав си

    55 12 Отговор

    До коментар #1 от "Yyyyyyс":

    Счетоводител ръководи здравеопазването, Счетоводителка - енергетиката, целувач на телесни части - Справедливостта, Пожарникар-България, еврофондовете и мутрите , Шофьор/пазач - Полицията ........ Русенски шкембе "войвода" - парите на армията

    Коментиран от #13

  • 3 Ръмпези

    36 10 Отговор
    Г-н Славов еми това е целта. ПОСЛЕДНИТЕ МЕРКИ КОИТО ЩЕ ПРЕДПРИЕМАТ СА/ МИНИСТЪРЪТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ЛИЧНО ПОСОЧВА КОЙ Е ЗА ЛЕЧЕНИЕ КОЙ ЗА В КАНАЛА.......
  • 4 Акълчо

    23 40 Отговор
    абе ФАКТИ ЩО ДАВАТЕ ТРИБУНА НА НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА...МАЙ И ВИЕ СТЕ ЗА ЗАТВАРЯНЕ

    Коментиран от #14, #20

  • 5 гост

    13 25 Отговор
    Предлагам, понеже Вято Грипенов е всемогъщ да наложи вето и на извънредното положение в Италия,Испания,Гърция ,Сърбия и.н., за по големите и силни държави като САЩ,Германия и др ,може да не му стигнат силите.
  • 6 Адвокат

    35 13 Отговор
    Колега чашата на търпение да народа, вече преля. Необратими са и последствията, за тези които ни управляват в момента ... народа сам ще създаде правосъдие както си знае, явно така е най добре.
  • 7 Червени боклуци.

    18 33 Отговор
    Да би могъл. Като на трети март на връх Шипка, да се изходи, че няма корона-вирус. Шумкари, землянкаджии.

    Коментиран от #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пройчо

    26 10 Отговор
    По-добре да остави Тлъстия Бою и бандата МУ---да се осерат окончателно!
  • 12 ПЕНКО

    11 4 Отговор
    Този е представител на" тъмносините"зли сили , които желаят общество на господари и слуги и тук- там с роби ,което е утробата на фашизма ... -такъв беше и като "депутка" !!!!!!

    Коментиран от #21

  • 13 Аааааа

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "Прав си":

    Шкембе войводата дръжи и държавнию резерв(ДЕТ ГО НЯМА ДЕ).
    Гладен е още .
  • 14 Безродник

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Акълчо":

    Стой заключен у вас и не мисли другите.Секи има глава на раменете.....
  • 15 ВНИМАНИЕ

    15 18 Отговор
    Иска ви се вето, ама нямааа. Това са си адекватни мерки. Освен, че бързо ще преборим вируса, разглезеният ни народ се учи на живо какво значи военно поление и колко по-лошо може а стане при една война. Е, видяхте ли "шефчета на измислени фирмички" и "печалбарчета", че НАТО и разни там "световни стожери на демокрацията" някой ден може да ви изненадат с най-лошото.

    Коментиран от #17

  • 16 Johansson

    16 3 Отговор
    Усещам как скоро 1997ма ще и се стори детска игра на хрантутниците в кочината.

    Коментиран от #18

  • 17 Johansson

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "ВНИМАНИЕ":

    Паси избяга от психото? Санитарите идват.
  • 18 До 16

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Johansson":

    Освен диария друго няма какво и как да усетиш,защото си тъп.Нвма и смисъл да ти обяснявам,защо няма да се върне 1997 г.Румен Гечев е в опозиция
  • 19 А БЕ

    7 7 Отговор
    В ТАЯ ПАРТИЯ БСП САМО ( НИНОРМАЛНИЦИ ) НЕНОРМАЛНИЦИ ЛИ СА ?!
  • 20 А на

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Акълчо":

    ...теб кой ти е дал трибуна бе, налъм?
  • 21 А ти

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    ...си представител на най-ретроградната и злобна част на обществото. Негодяй.
  • 22 какво да

    2 3 Отговор
    да ви кажа. Тук си имаме хора с европрограми и работници от БТ. За тях фалит няма да има..."Наште хора",де. Ние самоосигуряващите се да му мислим.
  • 23 jorj

    4 7 Отговор
    Факти стига давайте трибуна на компрометирани хора даващи абсурдни.
    Това е хибридна атака!!!! Спрете се!!!!! Хора, не помните ли сканирането!!!!!! Путиновохибридните атаки НАБКП!!!!, че ще се вземат апартаментите на хората и стотици подобни !!!! Хора, помнете поне малко, за да разберете кой ви е ДУШМАНИНЪТ !!!! ТО ПРЕЧИ И НА ДРУГИТЕ, КОИТО ИСАКАТ ДА ВИ НАПРАВЯТ ДОБРО, МАНИПУЛИРАЙКИ ВИ, ЧЕ ВИ ПРАВЯТ ЗЛО!!!!!!!!!!!!!!! ¡! ¡!!!!!! ¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 чичо

    5 3 Отговор
    Радев ако иска може да се изходи на жълтите плочки.Важно е друго-всички най-после да разберат че на него му е простено.
  • 25 Аве Адолф Хайлллл

    7 5 Отговор
    Просто поредния нещастник ,все още не разбрал , че от комунистическото му президентче нищо не зависи .....Oщe eдин издрaзнeн кoмуниcт , кoйтo изпaдa в нeрвнa кризa oт фaктa , чe никoй нe гo знae кoй e, и никoй нe гo търcи зa нищo , пoрeдния бeзличник , в пoрeдния нeщacтeн oпит дa гo зaбeлeжaт ......
  • 26 Тя и те

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Червени боклуци.":

    Благодаря.зя епитетите на комунистите.
    ,Щете нарека
    Злаоустий.
  • 27 Гост

    1 0 Отговор
    Би могъл, ама няма топки.
  • 28 STEFCO

    2 1 Отговор
    TOYA BOKLUK E TIP ADVOKAT A TOZİ DETO PRAVİ NOVİNATA E KORUMPİRANO CHERVENO KOPELE PILNİ BOKLUTSİ SA ZAEDNO S PUMBATA POTNİKA