21 Март, 2020 19:16 3 289 8

Служител на дом за деца с положителен тест за коронавирус

  • коронавирус-
  • бургас-
  • дом за деца-
  • карантина-
  • институция

Институцията е под пълна карантина

Служител на дом за деца с положителен тест за коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Медицинско лице от Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, надежда и любов” в Бургас е диагностициран с коронавирус. По тази причина институцията е поставена под пълна карантина. Вътре остават общо 131 човека, сред които 46 деца на възраст от 0 до 7 години, съобщава NovaTV. Под задължителна домашна карантина остават други 80 членове на персонала.

Информацията за заразен човек от дома потвърди и началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА в събота следобед. И поясни, че въпросният служител е рехабилитатор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман

    5 5 Отговор
    Кво става бе простаци ?

    Коментиран от #4, #7

  • 2 защо

    6 0 Отговор
    vse po zle stava a e edva nachaloto
  • 3 Без име

    7 0 Отговор
    Вижда се колко могат да се борят против епидемията.
    България е слаба икономически, за да може да се бори против епидемията
    Впрочем светът не се развил достатъчно, защото 21 век, високи развити, икономики, силно развити технологии и не можем да се справим с един вирус, а борбата е много лесна ако сме развити технологични и икономически
    Вирусът се установява с тестване за15 минути и ако имат държавите силата да тестват гражданите си от раждането до напреднала старост то всичко ще се разбере и ще се изолират болните и по тъкъв начин ще се справят всички.
    Вторият начин е да се създаде естественният имунитет и то се знае как става това
  • 4 898

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Ага, ти не беше ли от Бургаско?
  • 5 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 6 Зайко Байко многознайко

    2 1 Отговор
    ите и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!

    Коментиран от #8

  • 7 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Проста е била майката че си е легнала с простия ти баща, и затова се пръкнсло едно просто осман че
  • 8 Усмивката

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Зайко Байко многознайко":

    Зайко многознайко. Искам да те питам един развеселен въпрос....Може ли.....ако животните се изолират , кой ги храни?.Така. Сега внимавай....Ако хората се изолират ...., кой ги храни?...това достатъчно ли е на първо време.Сега. ..Докато си приказваме тука , отпуснати в дивана , Кой ни храни?Жена ми търчи за салата и мезета. А на нея кой и два пари за салати и мезета....Взе да става весело