Last news in Fakti

23 Март, 2020 13:14 1 783 9

Съвети към бременните по време на пандемията от COVID-19

  • бременни-
  • бременни жени-
  • атанас щерев

Проф. д-р Атанас Щерев пред Bulgaria ON AIR

Съвети към бременните по време на пандемията от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Какво трябва да знаят бъдещите майки и техните семейства в условията на пандемия от коронавирус? Отговора на този въпрос дава директорът на една от големите АГ болници в София проф. д-р Атанас Щерев пред Bulgaria ON AIR.

"Смята се, че грипната епидемия не оказва особено влияние върху бременните. Досега не са известни особени странични ефекти. Случват се спонтанни аборти и преждевременни раждания по-често отколкото обикновено. Тъканите на бременните са по-хидрофилни и това е предпоставка за по-тежко протичане на възпалителни процеси. Добрата новина е, че вирусът Ковид-19 се смята, че не преминава през плацентарната бариера и няма данни деца да се раждат заразени", обясни той в ефира на "България сутрин".

Проф. д-р Щерев препоръчва след раждането детето да се отдели от родилката, ако тя е с положителен резултат за Ковид-19. По-малка е вредата, ако детето не се кърми, отколкото ако се разболее след раждането.

Специалистът съветва в тази обстановка на пандемия да се ограничи временно забременяването. Има строго определено време - 11-13 гестационна седмица, когато бременната трябва да направи ранен скрининг, това не трябва да се подминава по никакъв начин, настоя проф. д-р Щерев.

"Не може да се проверява с тестове всеки, който идва в болницата. Самите пациенти трябва да бъдат на по-голямо разстояние един от друг, трябва да носят предпазни средства, не трябва да има чакащи", каза още той.

И подчерта, че болниците и лекарите се спасяват поединично със защитните облекла. С обявяване на извънредното положение изчезнаха всички маски, сега започнаха да се появяват, непрекъснато търсим и шлемове, отбеляза проф. д-р Щерев. Липсват и защитни очила за медиците.

Той посъветва бременните да извършват физическа активност вкъщи и да отварят прозорците. По думите му дори в леглото може да се прави физическа активност. Не трябва обаче да прекаляват с храната - трябва да ядат често и по малко, без тестени изделия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сестрите от занаятите

    1 0 Отговор
    Естествено,че сега е опасно и за деца и за бременни.!(Аз ще плащам,вие бабчета неуморими,ми командвайте живота,(Отнесените хептен..!)
  • 6 цербер

    0 0 Отговор
    И подчерта, че болниците и лекарите се спасяват поединично със защитните облекла. ЧУДНО МИ Е ,КАК СЕ ОБЛИЧА В ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО ЕДНА БОЛНИЦА? Че се спасяваме поединично,това е ясно. Българска работа!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За бога,

    0 0 Отговор
    мили бъдещи млади кандидат майки,
    по време на таз годишната върлуваща световна пандемия от Covid-деветнайсе Ви призоваваме,най-отговорно и надлежно да спите с дълбоки и дебели долни гащи по време на Вашата овулация!
    Не се поддавайте на ласкави и настойчиви увещания от кандидат-осеменителите!
  • 9 dido

    0 0 Отговор
    Mnogo glypavi mneniq po tozi vagen vapros.Na makite se kazva da si stoqt v ka6i ,v Sofiq moge da se pravi ne6o, no v drygi gradove i sela se kazva "stoite si v ka6i"