Last news in Fakti

23 Март, 2020 19:02 6 572 21

Адв. Екимджиев: Има съвсем явни опити за злоупотреба с извънредното положение

  • данаил кирилов-
  • дерогация-
  • извънредно положение-
  • адв. екимджиев-
  • ''контракоментар''-
  • асен генов

''Трябва да бъдем изключително внимателни, защото тези демократични достижения, до които се добрахме с кръв, пот и сълзи за 30-тина години, много лесно, буквално за 30 дни могат да бъдат занулени'', заяви още адв. Екимджиев

Адв. Екимджиев: Има съвсем явни опити за злоупотреба с извънредното положение - 1
Кадър: ''Контракоментар''

''От гледна точка на липсата на институционална памет и култура, от гледна точка на липсата на активно гражданско общество, което е готово да отбранява крехките ценности, извоювани през последните 30 г., опасенията Ви изглеждат оправдани. Аз трябва да цитирам Харари: мерките, които се въвеждат в условията на извънредно положение имат отвратителния навик да надживяват значително поводите, заради които са въведени. Така че опасности има, но от друга страна, както в един стар милиционерски виц, рано е да се каже… Има и друга перспектива, в която има логика. Тя е реалистична, не толкова позитивна. Извънредната ситуация, каквато несъмнено е на лице, налага извънредни мерки в обществен интерес, за да бъдем максимално предпазени от тази зараза, да минимизираме загубите, да минимизираме жертвите и като човешки живот, и като икономически, и като морални загуби'', това заяви адв. Михаил Екимджиев в предаването ''Контракоментар'', реазлизирано в интернет от блогъра Асен Генов.

Както става ясно, думите на адвоката са по повод извънредното положение в България, породено от разпространението на коронавирусната инфекция в глобален мащаб. По-долу във видеото можете да изгледате целия разговор между Асен Генов и адв. Михаил Екимджиев, в който се засяга и съмнителното поведение на правосъдния ни министър Данаил Кирилов в създалата се ситуация.

''Всяко общество не само трябва, но е длъжно да предприеме мерки, които допускат временно меко, пропорционално ограничаване на основни права и свободи, в защита на тези ценности — живота, здравето и благосъстоянието. Това може да се разглежда, ако желаем да бъдем добронамерени, ако желаем да изберем самосъхранителната перспектива и да се доверим на властите и на правителството, че те работят в интерес на обществото и ние, подкрепяйки техните действия, действаме в наш личен интерес и в обществен интерес.

''Проблемът е, че тук-там има пропуквания. Тук-там има вече съвсем явни опити за злоупотреба с извънредното положение. Това е буквално само няколко дни след неговото обявяване. И това ме кара като правозащитник да бъда нащрек, защото точно ние, разследващите журналисти, правозащитниците, ние сме кучетата-пазачи на демокрацията, на правовата държава. При най-малкия сигнал за опасност трябва да алармираме, защото най-вероятно, ако се доверим на експертните прогнози, пандемията ще бъде овладяна за няколко месеца, но по-дългосрочните прогнози са, че светът няма да бъде същият след това. А как този свят ще изглежда, зависи до голяма степен от нашата позиция по отношение на тези мерки, водещи до ограничаване на правата ни. Моралните последици, правозащитните поражения могат да бъдат много по-тежки и дълготрайни от непосредствените загуби от коронавируса'', каза още адв. Екимджиев по време на участието си в ''Контракоментар''.

''И пак Харари твърди, че в Израел от 50 и някоя година, когато е създадена израелската държава, някои от извънредните мерки са просъществували десетилетия и продължават да съществуват. Така че, ние наистина трябва да бъдем изключително внимателни, защото тези демократични достижения, до които се добрахме с кръв, пот и сълзи за 30-тина години, много лесно, буквално за 30 дни могат да бъдат занулени'', коментира още адвокатът.

ВИДЕО:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юмер

    2 49 Отговор
    Само партия Дост ще ни спаси от керона веруса

    Коментиран от #3, #6, #8, #9

  • 2 dttyktkfyuk

    14 4 Отговор
    cпирaй и зaбрaнявaй лeкaрcтвaтa cрeщу пнeвмoния! хинини-минини вcичкo, кoeтo лeкувa!

    зaтвaряй, зaтвaряй грaницитe дa нe бягaт крeпocнитe пo eврoпaтa! из coфиятa кoлкo нaрoд чaкa зaплaтки пo кaбинeтитe из миниcтeрcтвaтa!

    21-ви век.

    лекарите: 'не можем да излекуваме пневмония!'
  • 3 Адолф

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Юмер":

    Живи ли сте още-приятна Корона!!!!
  • 4 SEVDA TV

    9 3 Отговор
    BALGARIQ E V MNOGO TEJKO POLOJENIE ZARADI NEADEKVATNITE UPRAVLQVA6TI KOITO OTNOVO NAGLEQT I SE MA4AT DA MANIPULIRAT DORI I V USLOVIQ NA PANDEMIQ ZA MOM4ETO NAI VAJNO E SEVDA TV DA VARVI DA AMA TOZI PAT NE OTGOVORNOST DO KRAI
  • 5 вашето мнение

    35 5 Отговор
    Лъжец, демагог, страхливец, все качества на идеалния диктатор. Нали познахте, за един човек от банкя говоря.

    Коментиран от #15

  • 6 Барба Ганьос Резилос

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Юмер":

    Само партия ДОСЛУК, трябва да бъде занулена !!!!
  • 7 Сър Казъм дьо Циник

    18 4 Отговор
    В каквато и ситуация да попадне държавата , политиците ще търсят да се облагодетелстват, а в България НЯМА общество и реално само журналистите са хората търсещи и искащи справедлливост за романтичната си мечта да бъдат признати и оценени. Идеята за Общество в България е наивна, трябва да имаш оправдание, че служиш на някого, за да се чувстваш нужен... Не може чалгата да е ФОЛК, да се смята за Култура и да търсиш на такава поляна цветето на Обществото. В тази държава бурените на корупцията, слугинажа, подмазването, алчността и предателството са покрили с облак на бездушие и отчаяние всичко! Всяка идея за правосъдие, дисциплина, решителност, саможертва и справедливост буди подигравка, а без тези качества, няма чистене на държавата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Активист на БКП

    11 4 Отговор
    Русия,Китай и Куба ще спасят света !
  • 12 Истината

    4 4 Отговор
    Винаги в ситуации като днешната ще има боклуци, които да си правят пиар и да ръсят "мъдрости".
  • 13 Иван

    1 7 Отговор
    Следващия смешник какави права бе пич нещата са ако не си стоиш в къщи ще се оакаш
  • 14 Асен Генов е ангажиран АГЕНТ

    2 3 Отговор
    На чуждо правителство !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бонбонче

    2 2 Отговор
    Гледай Страсбург и живей от хонорари. Кажи кой ще плаща за лечението на студентите в Англия от вируса българските деца
  • 17 Сух

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Другия с коня":

    Ко каза? Спасение от БСП? Оазис ли? Айде сега пий една ракия против курвируса и лягай да спиш..
  • 18 Станислав

    5 1 Отговор
    Тоя правосъден министър е ПЪЛНА КАРИКАТУРА. Неслучайно хората са го кръстили "БАРНИ РЪБЪЛ". Тоя си е пълен РЪБ. Явно МУТРОПРЕМИЕРА го е намерил на някой завой на пътя ----
    От такива и заради такива ТИКВИ сме на тоя хал.
    Бог да пази България от такива гниди.

    Коментиран от #21

  • 19 Аве Адолф Хайлллл

    2 1 Отговор
    Що не вземе тоя да се гръмне ,та да се самооблекчи от жалкия си живот ???
  • 20 Иван

    2 2 Отговор
    И този адвокат е близък до Прокопиев! И той се опитва да си играе със страховете на хората като онези провалени политици от „Демократична България“!
  • 21 хаси

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Станислав":

    Ама как заглади лилипута гьонсурат косъма за две години. По-голям костюм си купил ,че предишния не го събира вече. От Царство Му гледат всички задноблизци. Но , докато си " Коронуваме" се забравиха и връщане на надвзети пари от партиите и глобите на НАП за изтичане на лични данни . Те не ,че пак от нас работещите няма да ги съберат и това е идеята на забавянето . Да дойде следващата порция за крадене от данъците и субсидии 8 лв. Сега ще се хванем за едното свободно за полиция от всякакъв вид подслушване ли или за това дето сме Биг Брадат където и да излезеш. Имаш провото да си обран,окраден и да плащаш дори и да си без никакви доходи . Справка - навършил току що 18 от взимането на диплома и без никаква работа дължи здравни. Автомобил не си изкарал от гараж защото отсъстваш една година но плащаш застраховки за да не ти свалят регистрация щото после няма да ти я възстановят без ходене и мъки дори при плащане . Общината нищо не е направила за къщата ти и казана за смет от 10 години си е все същия .Оня без капак и с три колела ,обаче ... 100 % увеличение на данък сгради . Циганските махали пълни с незаконни три етажни къщи ,но и за най-старата от пред няма никакви данъци платени. Другите навързани на тока в двора не съществуват. Няма край ограбването на работещи и добросъвестни за сметка на стоящи на бюра администрация негодна да си събере дължимото по равно от всички . Лесно им е да те плашат с бирници и двойно за благочестивите. До кога да сме от т