Last news in Fakti

24 Март, 2020 15:10 2 330 32

Всичко извън жестоки мерки срещу COVID-19 би било игра на руска рулетка с човешки животи

  • делян георгиев-
  • д-р делян георгиев-
  • бсп

От огромно значение е колко висока цена ще платим, за да стигнем от точка А до точка Б в развитието на нашата цивилизация, казва кметът на район "Изгрев" в София от БСП, д-р Делян Георгиев

Всичко извън жестоки мерки срещу COVID-19 би било игра на руска рулетка с човешки животи - 1

Всичко извън жестоки мерки срещу COVID19 би било игра на руска рулетка с човешки животи. Това каза кметът на район "Изгрев" от БСП д-р Делян Георгиев по повод извънредното положение в страната и все по-сериозните ограничения за гражданите с цел да бъде предотвратено масовото разпространение на коронавируса.

"Смятам, че взетите превантивни мерки бяха необходими. За съжаление, голяма част от гражданите не се съобразяват с изискванията на Националния кризисен щаб и на Столична община. Това не е добре, коментира д-р Делян Георгиев, който преди да бъде избран за кмет на район "Изгрев" миналата есен беше началник на смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София. - За да бъде овладяна тази пандемия трябва да спазваме стриктна дисциплина и да се съобразим с изискванията за изолация".

Според д-р Георгиев, когато пандемията отмине, ще има много тежки икономически последици за всяка от държавите, засегнати от вируса. "Светът няма да бъде същият. Неолибералният модел се доказа като не работещ, а предстоящата тежка икономическа криза ще сложи край на това развитие на обществото в световен мащаб", добави кметът на "Изгрев".

Според д-р Делян Георгиев ужасяващият пример на Италия, а преди това и на Китай, не бива да бъде забравян нито за миг, за да не го допуснем и тук. "Бих искал да попитам кое е по-важно за нас като общество – да спасим човешкия живот или да запазим работните места? Като лекар за мен най-важни са животът и здравето на хората в България, коментира той. - Ако не бъдем отговорни граждани и не спазваме наложените мерки, последиците може да бъдат катастрофални. Сега е моментът да успеем заедно, като сплотено общество, да преминем през тази тежка здравна криза с възможно най-малко загубени човешки животи. Пандемията може да има изключително тежки последици за наши близки, познати, съседи, за всеки човек. Загубите от една икономическа криза се наваксват, загубеният човешки живот никога не може да бъде възстановен".

Д-р Георгиев е категоричен, че ако допуснем в България пандемията да се развие с такива мащаби, като в Италия, последствията ще са най-малко два пъти по жестоки. "Ние не сме подготвени от гледна точка на леглова база, медицински персонал, вирусолози и нещата при нас може тотално да излязат извън контрол. Единствено мерките, наложени от държавата, макар и непопулярни, са някакъв добър вариант за частична превенция, коментира кметът на "Изгрев". - Има обаче още какво да се желае в посока на мерките. Със сигурност няма правителство, което да е щастливо от въвеждането на крути мерки с ограничаване на свободата на движение и личностната свобода на гражданите, но това на този етап е нещо. Защото можеше дори и това да не се случи. Да, взетите мерки са добро начало. Но, според мен, те трябва да бъдат още по-стриктни и твърди по отношение на ограничаването на свободното движение на гражданите. Слабостите са в осъществяването на контрола. Органите на реда трябва да са по-активни. Една част от гражданите не се съобразяват с въведените разпоредби. Все още има хора, на които не им се вярва какво може да се случи. Бих ги посъветвал много сериозно да слушат експертите и онова, което казват от Националния кризисен щаб. Там са хората, които знаят най-добре какво би било развитието на тази пандемия. Ние сме още в началото на заболеваемостта, трябва да сме наясно с това и сами да си налагаме контрол, за да помогнем за цялостното справяне с пандемията".

Според д-р Делян Георгиев всеки трябва да си дава ясна сметка какво се случва не само в България, но и в света, и да бъде много внимателен. "Солидарността в подобна криза е изключително важна, коментира той. - Всяка държава взима мерки, които смята, че са добри за нея. В Холандия решиха да оставят хората да изградят естествен имунитет на вируса. На мен това ми се струва като игра на руска рулетка с човешки животи. Поемат рискове, които са абсолютно неоправдани. При развитие и бум на епидемията в страната им, няма да могат да овладеят ситуацията. Дори те няма да могат! Холандците са известни със свободолюбието и либералните правила, по които живеят, но това не винаги е добро решение. Виждаме какво прави и Виктор Орбан в Унгария. Там не мислят като в Холандия. Аз по-скоро съм привърженик на мерките на Орбан срещу вируса, отколкото на свободното преболедуване на гражданите, което е неконтролируем процес. Излезе ли от контрол подобна ситуация, изобщо не съм оптимист за Холандия. С времето вероятно ще се справят, но ще бъде на изключително висока цена. А цената винаги е от значение. От огромно значение е какво ще платим в човешки животи, за да стигнем от точка А до точка Б в развитието на нашата цивилизация".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    40 10 Отговор
    Какви жестоки мерки бе пуяк, затворете народа в къщи неясно докога и ако ни подмине вируса после ще настъпят мракобесните времена, като огладнялото стадо ще подкара първом всички пуяци като тебе накипрени у власт

    Коментиран от #18, #29

  • 2 Сатаната

    24 8 Отговор
    Колко още ще плашите? Къде беше инзванаредното положение при свинския грип, някой разбра ли че в България взе 4000 живота- никой. Че то сега ако стигнат 2000, останалите 2000 до 4 ще са от страх и паника.

    Коментиран от #16, #30

  • 3 Кукуригу

    19 6 Отговор
    Господин доктор на Баба ти фърчилото!Докато в България се правят по около 200 теста за корона вирус на ден единственият ефект от"мерките"ви е да "счупят"икономиката!Опита на страните от Азия ясно показа че тоталните тестове и своевременното поставяне под карантина на носителите гарантира овладяването на заболяването и то без да се ограничават работещите!...Ама така като гледам явно инструкцията е и от това да се пестят пари!И поредния "Съвет"веднага се обърна да 180 градуса и започна да ни обяснява как нямало смисъл от бързи тестове!

    Коментиран от #11

  • 4 Усмивката

    13 3 Отговор
    Да , убави слова. Като на обигран политик . Ама добре е засега че са ни оставили едно НО. Шото скоро и това ши ни отнемат. Та. Но цената уважавани господине ще я платят пак хората. И в двата варианта. Вие. Богатите . Сте си издигнали високи дувари и мения като крепости , и не една , ами и две кризи може да изкарате между тях. Та етого едното но. Има и много други. Депутатите защо ходят без маски. Щото като излязът от народната зала се качвчт на лимузините си и право в именията си от 500 кв.. Иначе акъли давате ....търпение братя българи
  • 5 Герберастка черна каса

    17 3 Отговор
    След вашите герберастки "мерки"хората ще умрат от глад,ама "здрави"!
  • 6 Затвора ни готви тоя

    17 1 Отговор
    А той тоя месец си гласува 300 лева върху заплатата си дете я смучи от народеца.....
  • 7 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 5 Отговор
    Мутричките си играят с народа, държавата, икономиката и бъдещето на България. Главно да спим, блеем, ракийка, салатка и НИКАКВИ ПРОТЕСТИ
  • 8 Тодор Живков

    14 2 Отговор
    Когато някой каже така, трябва да отговори на няколко въпроса: 1. защо не се вземат такива мерки срещу грипа, където загиналите са същото количество всяка година (в Иралия са били 24000 от грип); 2. Довежда ли този режим до глад? Включително и на деца? От глад също се умира. 3. Защо не се прилага бързият и евтин тест, за да се изолират максимално коичество заразени, а не да се оставят да щъкат между нас.

    Коментиран от #14

  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    8 4 Отговор
    Детска учителка управлява София (за послушните овце повече подхожда пастир) , Счетоводител ръководи здравеопазването, Счетоводителка - енергетиката, целувач на телесни части - Справедливостта, Пожарникар-България, еврофондовете и мутрите , Шофьор/пазач - Полицията ........ Русенски шкембе "войвода" - парите на армията.... Ген. Мутафчийски - коремен хирург управлява действията борбата срещу КОВИД. Къде изпратихте вирусозите, пулмолозите ЗАЕДНО С ГРАМОТНИ ФИНАНСИСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЯ ??????
  • 10 1122333

    6 6 Отговор
    И аз съм за строги, по-строги и дори най- строги мерки, когато се касае за живота ни!
    Скъпи братя и сестри, дисциплината е мостът по който ще преминем за да успеем в борбата с вируса! Бъдете живи и здрави, но и борбени!

    Коментиран от #15

  • 11 Усмивката

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кукуригу":

    Той Мтафчиев си го призна относно тестовете. С неприкрита неприязън отговори така. Тези НАШИТЕ (тестове) не дават добри резултати . А за други? ...ще видимЩее изпитваме и дъра дъра. . Попитан има ли . Той каза ,не.А ще имаме ли....Чакаме. ...Ето това е загрижеността им братя българи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стига глупости

    6 3 Отговор
    много голям философ тоя доктор, анализира, анализира, с анализи ли ще управлява района си, да беше станал анализатор докторе, или сега кмете, много приказки, и като ги прочетеш втори път, нищо съществено, тривиалности и неща, които са известни на всички, защо изобщо ги има тези районни кметове, след като нямат права и бюджет, просто за да се раздават още заплати
  • 14 Све

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тодор Живков":

    Вирус няма да ни убие, но карантината и безработицата - 100%. Без туризъм, без селско стопанство, промишлеността ни унищожи Западът и малоумието - следва глад и мизерия. Гласувайте за ГЕРБ, ДПС, ОП, БСП или грабвайте сопите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Справка

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сатаната":

    Ама и ти пишеш......ЩУРОТИИ!!!! Всъщност починалите в България от свински грип не бяха ли окло 40 човека ааа???!! НЕ ПИШЕТЕ ЛЪЖИ МОЛЯ!!!!

    Коментиран от #21

  • 17 Geo

    10 3 Отговор
    Според управляващите ни тъпунгери жестоките мерки трябва да включват и жестока цензура над новините как за 10 дни изчезват 5 милиарда, как за един месец може да съсипеш икономиката на една държава и да обречеш населението на глад, как безумните "мерки" не намаляват заразата а даже способстват разпространението.

    Коментиран от #19

  • 18 Усмивката

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Не ми се споменава дори , какво ни очакава.. И то само до месец. Тия 200 000 дето вляжоха за един месец , отиват право на пазара на трудъ. А там работата се , ще , се свие на 10 процента. Ще има страшна безработица. И то за без пари. И тоя господинчо ще ни раздава заплатите
  • 19 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Geo":

    Цялата работа се върти около това. Липса на маски и дезифинктанти в най важните първи времена.И понеже окрадоха до сушка България . Разбиха структори . Доведоха я до една територия с първоббитна структора . Без медицина. Без армия Без стратези и научни кадри . А такава държава загива и при най малкото разрушение. Касите им са пълни с крадени пари , които за нищо не стават сега.
  • 20 XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    1 3 Отговор
    ......ТОЯ ФАШИЗ ИСКА А ТУРА ИНЖЕКЦИА НА СТАДОТО !......ПЛЕМЕТО......ИЛИ ТАМ КВО Е......
  • 21 Сатаната

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Справка":

    Лекарите го казват само цитирам.
  • 22 1122333

    3 0 Отговор
    До коментар "Усмивката"
    Не бих искал в тази война да виждам сълзи, болка и още по-малко смърт!
    Затова апелирам за да оцелеем, трябва да сме заедно, силни и решителни, но без правила няма да стане. Ти пази себе си и семейството си, защото е дошло време разделно!

    Коментиран от #24

  • 23 Guest

    2 0 Отговор
    Ай стига с тия тъпи "мерки" бе! Дюшеш дойде този вирус за евро управляващите, да замитат всякакви лайн.ни следи! Мор, която не може да изтрепе поне 10 - 15 % от населението, мор ли е? 200 заразени в България. Да речем и 20 хил. да са... Голям праз! Затворихте цялата евро територия. На запад ще заметат следите, ама после ще "пуснат" и на народа, а тук? Тук искат данъци авансово!!! Ако стоим още две седмици, като овце в кошара на третата за тревата за пасене ще се бием!!! А беше толкова лесно: просто трябваше да озаптят пенсиите, а другите щяхме да го прекараме. Хем и имунитет някакъв щяхме да създадем!
  • 24 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "1122333":

    Тебе и такива като тебе си мислят че държавата ги пази. Тя пази себе си с тия мерки.Приемаа неадекватни и несериозни мерки с цел отвличане на положението. А то е сериозно.България е заварена в такова положение в каквото я подозирахме,Партийната номенклатура играеше с народа на куклен театър докато не дойде поредната криза.Видя се колко сме бедни.Неподготвени.Елементарно ни заблуждаваха. И сега истината лъсна. За да я прикрият се възползват от ситуацията за да налагат тежки режими и преследване с цел сплашване и послушание. При един милиард излишък само преди месец , се оказва че сме с пет цифри назад. Или е било на хартия измамата , или са заминали нанякъде. Това е голям скандал и ще им се търси сметка. Както с международния скандал с неверните данни за ВБП. Затова аз не им се доверявам . А ти?

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    Ти пък не се паникьосвай от един грипободобен вирус.............
  • 26 Реалист

    3 0 Отговор
    Вирус не се бори с фашистки методи, неизбежно всички ще се сблъскат с вируса рано или късно. Важно е: Изграждане на имунитет, изолация на рисковите групи , отделно лекуване на тежките случаи. Всички останали хора спазвайки необходимите неща по лична защита и хигиена да си вършат ежедневните дейности. За изграждане на имунитет е необходимо добро кръвообръщение и достатъчно кислород за да се отделят бели кръвни от костния мозък, а това може да стане с разходка на чист въздух за час и половина - два, ограничаването на движението е противопоказ- но. Другите условия са наспиване , липса на стрес и страх и приемане на повече мазнини за изграждане мембраните на белите дробове. Препоръчително е приемане на кислородна вода /перхидрол/ в доза 1 капка на 10 кг. живо тегло разтворени в 150-200 мл. вода за 14 дни след почивка от 3 дни цикъла се повтаря. Кислородната вода убива всички видове вируси и бактерии. Това е всичко.
  • 27 Този ми прилича

    1 0 Отговор
    на комсомолски секретар след пленум на партията по времето на Тато.
    В ентусиазма си да е съпричастен с истерията покрай "пандемията", не вижда цирка с Covid 19 , като причина за поддготвяната ни Голяма Рецесия ... само след 15 дни ще има "нови" новини, в следствие разбира се от вируса..
  • 28 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    2016г 24 000 жертви на грип в Италия, около 700 000 годишно като цяло, да и това и онова е трагедия, но що нямаше тогава извънредно положение, каква е логиката!!!
  • 29 5595

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Ако ти се лепне грипа,ще питаш още повече. Ама ония с белите престилки.
  • 30 8593

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатаната":

    В България по време на пандемията от свински грип са починали от усложнения 40 души /четиридесет/, при заболели 766 /седемстотин шейсет и шест.Повечко чети,повечко се ограмотявай.
  • 31 Пророк

    0 1 Отговор
    Деляне, умно момче си и добър лекар, познавам те лично, защото не съм от БСП но като многото гласувахме за теб, но не си държавник и политик все още! Всички в енергетиката, производствените отрасли на храни, суровини,комуникации, частни и държавни фирми осигуряващи подръжка и транспорт, транспорт, сигурност, и всичко упоменато в закона за извънредното положение! А тези крайно нужни хора на държавата имат и семейства които рискуват животи! Ако беше лесен за решаване проблема, щеше да бъде решен от политиците!!!Българите сме крайно недисциплинирани хора, но пък ни е страх за живота на близките ни! В България, загубите ще бъдат десетки пъти по-малко от Италия и Испания и когато ТОВА ПРИКЛЮЧИ , ЩЕ ВИ КАЖА ЗАЩО!
  • 32 и как

    0 0 Отговор
    точно господина мисли да запазва човешки животи без пари??? ако след карантирата имаме една фалирала държава и икономика които са неспособни да издържат здравната система и тя тадне на ниво африка дали няма да умрат повече хора в последствие отколкото от вируса ??