25 Март, 2020 11:07 1 668 17

Томислав Дончев: Очакваме банките да са гъвкави

  • томислав дончев-
  • коронавирус-
  • мерки коронавирус

"Парите в бюджета са взаимоспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим", каза още вицепремиерът

Томислав Дончев: Очакваме банките да са гъвкави - 1
Снимка: БГНЕС

Не сме в ситуация, в която някой може да проявява малодушие. Банките трябва да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски, а не да разпродадат къщите на длъжниците си. Това обясни в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

"Сумата за търговските банки е 600 млн., но реално те ще могат да се ползват от около 2,5 милиарда", обясни вицепремиерът. Той заяви, че банките трябва да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, да не ви продадат имуществото, а да дават въздух.

"Аз се надявам в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски. Всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. Парите, които пренасочваме, са 600 млн., но при нужда ще стигнат милиард", коментира Томислав Дончев.

"Парите в бюджета са взаимоспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим", каза още вицепремиерът, попитан какво да правят фирмите, които вече са платили корпоративния данък. По думите му държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. "Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация", каза Дончев.

"Няма да откажем, което и да е предложение", каза Томислав Дончев за идеите на бизнеса относно икономическите мерки. Той допълни, че има екип, който анализира всяко подадено предложение, но форматът е Националният съвет за тристранно сътрудничество, който е органът за вземането на тези решения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    14 0 Отговор
    Ама разбира се,банките са гъвкави като пишката на пенционер!Хе,хе,хехххх!
  • 2 Народен артист

    22 0 Отговор
    Да,и дават още повече кредити и да правят хората зависими.......СТРАШНА ПОМОЩ.....С КРЕДИТИ.....Те хората и сега имат много и не могат и НЯМА да могат да ги плащат.....НАГЛЕЦИ ПРОСТИ.
  • 3 Икаме информация

    7 0 Отговор
    Господин Дончев,
    Може ли тук да информирате бизнеса как да си получи парите, които сте разпределили.
    Какъв е редът по който се кандидатсва, до колко лева на фирма се отпускат и кои имат право на помощ,
    И най на кра,я от кога да очакваме паричната помощ?
    Телефон на който ще ни информерит за реда, по който се кандидатсва.

    Коментиран от #7

  • 4 Сатаната

    7 0 Отговор
    Може да очакваш да са гъвкави, ама че ви се наложи да ги огънете, или си носете въженца, че от провсъюзите няма да раздават.
  • 5 Рошко

    8 0 Отговор
    Народе дръж се, дупе да ни е яко,
  • 6 Последния софиянец

    13 0 Отговор
    а ние очакваме и правителството да е гъвкаво и като очевидно не се справя да си подаде оставката. Просто е.
  • 7 Информатор

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Икаме информация":

    Парите ще се разпределят на правилните фирми. Да не си мисли сулю и пулю, че ще вземем да ги спонсорираме.

    Коментиран от #10

  • 8 нЕ ТРИЙ ИСТИНАТА

    7 0 Отговор
    Тези пари нали са помощ за бизнеса защо да ги връщаме, аз като плащам данъци някой да ми ги връща?
    Утре ако бизнеса потъне кой ще ви пълне касата на НАП, ВРЕМЕ Е ДА ПРОГЛЕДНЕТЕ, сега в момента, бизнеса се управлява от Такива като Доган и Борисов това е истината.
    Малко са фирмите които могат да се доберат до поръчка без някой" ДЖИ-ПИ ",ДА Е НА ВХОДА И НА ИЗХОДА,ДА ПРИБИРА КОМИСИОННИТЕ ЗА ПРЕМИЕРА .
    ВЪСТЪНОВЯВАНЕТО НА ПАРИТЕ В НАП ЩЕ БЪДЕ НЕВЪЗМОЖНО, АКО МАФИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СТОИ МЕЖДУ БИЗНЕСА И ДЪРЖАВАТА
    И ИЗТОЧВА И МАЛКИЯ МАРГИНАЛ ПЕЧАЛБА ОСТАНАЛ ЗА ФИРМИТЕ.
  • 9 Атеистите русофилите католиците комунистите

    3 7 Отговор
    и атакистите го закъсаха лошо. В Римокатолическият свят тече Апокалипсис! Тук много скоро ще се случи същото с комунистите, атеистите, атакистите и русофилите, които ще мрат лошо, масово и като мухи ако пандемията ескалира и в България! Те по нищо не се различават от западните католици освен по това, че плюят срещу тях денонощно! Българските католици са една идея по-защитени от западните католици защото имат униятна католическо-православна църква, но като цяло Българската православна църква не е много защитена защото е по-близка с Римокатолическата по дати и празници отколкото с истинският Православен свят! Прочетете Библията! Вслушайте се поне в думите на патриарх Неофит от вчерашното му изказване.... ако не желаете да чуете думите на Исус Христос.... Покръстете се спешно в истинската Христова църква! Не искам да ви кажа коя е Тя! Намерете Я сами!
  • 10 В прав текст истината

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Информатор":

    До болка си прав, ама нали се прави на честен вицепремиер , хайде да го видим, дали мисли за бизнеса или за тунела под Шипка и околовръстното на Габрово?
    Трябва да го е--ш с мекия , иначе трият коментарите ,мръстниците.
  • 11 Томислав Дончев

    0 0 Отговор
    https://www.facebook.com/marketplace/item/2250992455197293/
  • 12 Мярката е

    2 0 Отговор
    ОЧАКВАНЕ?! Чанките да КАЖАГ?! Ойде коня в ряката.
  • 13 Гъвкав

    3 0 Отговор
    Ами те повечето са гъвкави като смоци. От смок вълна стригал ли си?
  • 14 Банков

    0 0 Отговор
    Абе,този плешивия,защо не тръгне ИЗ страната
    да го разгласява лично на хората,за да усети
    Народната любов....де.ба и плешивец де.ба
  • 15 Икономика и чудо

    1 0 Отговор
    Още един агент на банките, не ни стига щабната вакханалия и този се включи. Заеми които ще се връщат срещу какво? Фалирайте хората, а после ги оскубете със заеми
  • 16 арто

    1 0 Отговор
    Не чакай банките да се гънат, ами спешно главувайте промени в закона,да да може правителството да ги сгъне по навреме,че после октомврийката революция ще ни се види като анимационен филм.
  • 17 Биляна Емилова

    0 0 Отговор
    кога ще те приема този закон за тези 60 процента върху брутната заплата от град Петрич който работя в ресторант и затворено 13 март