Last news in Fakti

25 Март, 2020 12:08 1 820 11

Демократична България: Нужни са повече мерки в подкрепа на бизнеса

  • мерки коронавирус-
  • демократична българия-
  • икономика-
  • коронвирус

Застраховка живот за всички медицински кадри на първа линия в борбата с вируса

Демократична България:  Нужни са повече мерки в подкрепа на бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус и мерките на извънредното положение блокираха в голяма степен икономиката и почти затвориха цялата държава. Въпреки ограниченията и риска за собственото си съществуване, по-голямата част от обществото спазва стриктно мерките, за да се избегне по-нататъшна експлозия на инфекцията, ръст на заболелите и нови смъртни случаи. В тази трудна ситуация, в която ключови за справяне с пандемията са именно дисциплината на всеки и съпричастността на всички, българските граждани повече от всякога имат нужда от сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще.

От Демократична България предлагат следните мерки, чрез които най-засегнатите от кризата граждани да бъдат защитени ефективно, по ясни критерии и без излишна бюрокрация:

Разширяване на обхвата на работодателите, които могат да ползват компенсации за прекъсване на дейността и повишаване на размера на помощта до 80%

Похвално е, че държавата реши да поеме 60% от заплатите на служителите в доказано засегнати сектори, така че те да не бъдат съкратени. Считаме обаче, че така определеният размер от 60% не е достатъчен стимул за запазване на работните места и ще намали полезния ефект на мярката. Освен това с приетото постановление обхватът на работодателите, които могат да ползват компенсациите, е силно ограничен и касае само тези сектори, чиято дейност е изрично забранена с държавен акт. Неподкрепени остават редица сектори на индустрията, пряко засегнати от свързаността на производствените вериги. Затова предлагаме списъкът със секторите, които могат да се възползват от държавната подкрепа, да остане отворен и да се актуализира с решение на Тристранния съвет.

Разсрочване на вноските по кредитите до края на кризата

Вноските по кредитите на физически лица, останали без работа или на намален работен ден, трябва да бъдат разсрочени до приключване на кризата без допълнителни такси, комисиони и наказателни лихви. Държавата гарантира вноските по главница и лихва за година напред, така че търговските банки да не е нужно да ги преквалифицират. Конкретният размер на вноските и начинът на преструктуриране следва да бъдат договорени с търговските банки, но разсрочването трябва да е не по-малко от 75% при пълна загуба и 50% при намалени доходи. Същото предлагаме да важи и за бързите кредити, като за период от три месеца лихвите по тях трябва да бъдат ограничени до максимум 2% на месец. Забраната на запорите и на начисляването на наказателни лихви до изтичане на извънредното положение е добра стъпка, но не покрива риска те да бъдат потърсени в пълен размер непосредствено след изтичане на извънредното положение, което ще постави много засегнати от кризата граждани в положение на неизрядни платци.

Разсрочване на плащания за битови сметки и телекомуникационни услуги

Всеки, който поради загуба на доходи изпитва затруднения с плащането на битови сметки като електроенергия, газ или вода, има право да поиска и да се възползва от разсрочване на плащанията до приключване на кризата. Това се отнася както за частните потребители, така и за микро-фирмите с до 10 заети лица. Поради ограниченията, свързани с мерките на извънредното положение и въведените форми на дистанционна работа и онлайн-обучение, същото следва да бъде договорено и с доставчиците на телекомуникационни и интернет услуги. Допълнително трябва да бъдат поети гаранции, че за периода на кризата достъпът на потребителите и микро-фирмите до всички тези услуги няма да бъде прекратяван поради неплатени сметки.

Застраховка живот за всички медицински кадри на първа линия в борбата с вируса

Похвално е, че държавата вече отпусна допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева към заплатата на всички медицински лица, участващи в борбата с коронавируса. Това обаче не е достатъчно. Тези, които рискуват здравето и живота си, за да опазят нашите, имат нужда и заслужават повече сигурност. Държавата трябва солидарно да поеме техния риск и да сключи застраховки „Живот“ с покритие от най-малко 150 000 лева за всяко медицинско лице, работещо на първа линия в борбата с пандемията.

Временна допълнителна финансова помощ за всички пенсионери с пенсии под прага на бедността

Според Световната здравна организация възрастните хора, и преди всичко тези от тях със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания, са най-застрашени от коронавируса. В България голяма част от тези хора живеят под прага на бедността, изложени са на студ и недохранване, а по финансови причини често не приемат необходимите за лечение на хроничните им заболявания медикаменти. Тези хора сега се нуждаят от солидарността ни, а 50 лева еднократна помощ по Великден не е достатъчна, за да преодолеят кризата и да снижат рисковете за здравето си. В тази връзка предлагаме временна допълнителна финансова помощ в размер на 70 лв./месечно за всички пенсионери, чиито пенсии са под прага на бедността. Тази помощ следва да се изплаща поне три месеца и ще помогне на възрастните хора поне за периода на овладяване на епидемията да не се лишават от необходимите лекарства и от здравословна храна, така важни за укрепване на имунитета и намаляване на риска от заболяване.

Разкриване на горещи линии за „Домашно насилие“ и „Бременни в нужда”

Условията на социалната изолация и карантината са свързани с редица ограничения в ежедневния семеен живот и могат да доведат до сериозни психологически и стресови ситуации. Ограниченията в придвижването и общуването са особено рискови за бременните жени и жертвите на домашно насилие. За да има към кого да се обърнат те, предлагаме да бъдат разкрити горещи линии за „Домашно насилие“ и „Бременни в нужда”. В условията на социална изолация тези телефонни линии, обслужвани от психолози и акушер-гинеколози, биха могли да предлагат съвети и и конкретна помощ.

Като развито общество ние не можем да допуснем някой да изпитва екзистенциални трудности заради икономическото въздействие на пандемията. Предложените мерки не изискват финансов ресурс в особено голям размер и могат да бъдат приложени веднага. Допълнително държавата би могла да се обърне към банките, застрахователите и доставчиците на битови и телекомуникационни услуги за солидарно участие във финансирането на мерките.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    9 0 Отговор
    САМО СИ ХАБИТЕ СИЛИТЕ...ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ОТ ВЪРБА ГАРДЕРОБ НЕ СТАВА...
  • 2 Ringo Star

    5 2 Отговор
    До ръбестия под №1:
    Oтдaвнa нa вcички нac ни e извecтнo чe тeлeфoнитe
    у нac ce пoдcлушвaт мacoвo и бeзкoнтрoлнo, тaкa кaктo бe
    пo врeмeтo нa "Рaзвития ни coциaлизъм" !
    Тaкa чe зa прeдпoчитaнe e дa пoлзвaтe прeдплaтeни кaрти
    кoитo ЗAДЪЛЖИТEЛНO дa ca нa ЧУЖДO ИМE или на ПОЧИНАЛИ вече хора, a тeлeфoнитe ви дa ca CТAРИ мoдeли oт прeди
    . . .дигитaлизaциятa !
    Кoнфидeнциaлнитe ви рaзгoвoри кoитo cмятaтe дa вoдитe трябвa дa бъдaт крaтки /в рaмкитe на нe пoвeчe oт 60 ceкунди/, зa дa зaтруднитe прихвaщaнeтo им oт "Звeнoтo зa пoдcлушвaнe в МВР" диcлoцирaнo в кв.Гoрнa Бaня !

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Значи Бачи

    3 3 Отговор
    По принцип добри мерки, но точно от Демократична България да идват ми идва малко отгоре.
  • 4 Нашенец от Учиндолско

    4 0 Отговор
    А от наше китно село предлагаме на загрижените от ДБ: гл. Прокурор да изпълни решително намерението си да направи ревизия на Приватизацията[криминалната]!И тогава г-да ще видите/макар,че добре го знаете/ каква пара ще трябва да се връща-не милиони,а милиарди!Ще има за всички сектори.Той Борисов хубаво им го каза:да си продадат луксозните Мерцедеси за по 200 хил. евро и нагоре и тогава да реват за помощи.Пък то да бяха само коли и джипове.А какво ще кажете за лукс имоти у нас и в чужбина,яхти,частни самолети и т.н.,а?
  • 5 Нормален

    3 1 Отговор
    Много Ви харесвам приказките когато сте извън парламентарна опозиция
  • 6 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ТА КОЙ ОТ КОСТОВИЯ "БИЗНЕС" -ИЗДЪРЖА "Д И МОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ " ????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха

    1 0 Отговор
    Държавата нали е лош стопанин, и пречи на честни бизнес, сега защо десните демократи искат помощ от лошия стопанин?
  • 9 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ringo Star":

    Много филми гледаш.
  • 10 дявола

    1 0 Отговор
    Малкия и средния бизнес няма да ги има КОРОНАТА всички от бизнеса ще бъдат коронясали и ще се върнат на село да правят ферми
  • 11 дявола

    1 0 Отговор
    Не чакайте на Държавата тя няма сили за вас.Който му се рискува може би ще си запази бизнеса който не ще похарчи каквото има скатано и идва ред на бялото знаме