25 Март, 2020 13:12 3 291 9

БСК иска държавата да субсидира наетите лица с по една минимална заплата

  • мерки коронавирус-
  • коронавирус-
  • бск

Това би струвало на бюджета малко над 1 млрд. лв.

Държавата да отпусне целева субсидия за всяко наето лице в реалния сектор в размер на една минимална работна заплата и дължимите към нея осигуровки, предлагат от Българската стопанска камара. Според техни изчисления с 1.7 млн. заети лица в реалния сектор през 2019 г. за един месец разходите на държавния бюджет за това предложение биха били малко над 1 млрд. лв. Според БСК това би дало "глътка спокойствие на българския бизнес и би било ефективна антикризисна мярка".

Сред другите предложения на бизнеса са предвидените до момента мерки да не бъдат ограничавани до определени сектори, а да се отнасят еднакво за всеки български работодател. Освен това бизнесът иска управляващите ясно да обяснят на обществото какви щети търпят българските фирми, без да ги дели по големина, сектори, региони или някакъв друг принцип, защото според БСК всички те са силно потърпевши.

Стопанската камара настоява подобно и на Асоциацията на индустриалния капитал, да бъде сформиран Икономически кризисен щаб, който в спешен порядък да изработи конкретни механизми и мерки за пряка подкрепа на българските фирми. На брифинг вчера в МС обаче премиерът Бойко Борисов отхвърли идеята за такова формирование, припомня Economic.bg.

„Българският бизнес е загрижен и отговорен за човешкия си капитал, защото години наред страдаше от липсата му и си дава ясна сметка, че загубата на работници в този момент е с дългосрочни негативни ефекти, че в периода на възстановяване тези хора ще са необходими. Българският бизнес иска да задържи работниците си, но не разполага с ресурси, които да му позволят неизвестно колко дълъг период на престой“, твърди БСК в своето становище.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    6 0 Отговор
    Боко каза НЕ.Значи НЕ.
  • 2 Хахаха

    9 0 Отговор
    Това добре, а за нас самонаетите, може ли ?!
    В България, като самонаети (самоосигуряващи се) лица са около 450 000, които вали гърми, трещи, липса на приходи, сме задължени да внасяме осигуровки. За нас те са ДАНЪК.
    И аз искам една минимална с осигуровките !!!
  • 3 Решение

    5 0 Отговор
    Най добрия вариант е всички работни лица да бъдат изплатени минималната заплата без значение договора.Така няма аз такова аз матакова.Тук става въпрос да се изкара кризата глада е по силен от вируса.Да помислят политиците.
  • 4 тариката

    6 2 Отговор
    на българския работодател, приватизатор, ли да помага държавата, дето осигурява бачкаторите на минимална заплата и като се пенсионират се оказват бедни и в безисходица ?? тия дето децата им учат в чужбина, дето имат по няколко коли, къщи, вили и които станаха милионери за10-15 години ли ??? от точката в устата !!
  • 5 защо

    8 0 Отговор
    а с 5 млрд значи 5 месеца - тиквоо къде са парите
  • 6 защо

    5 0 Отговор
    1 плрд дава на себеси сикаджиите държащи добруджа, 1 млрд пак годишно за саниране 3 за служби - значи с тея 5 дето изчизнаха прави 10млрд изчезващи годишно
    - 6 месеца ще изкарат вс в къщи
  • 7 От Народа

    14 0 Отговор
    Докато политиците и икономисрите си чешат езиците, фирмите оволняеат персонала си. Време е за реакция а не политически и заучени фрази. Въздух не се яде
  • 8 Някой

    15 0 Отговор
    До края на годинита депутатите да минат на минимална заплата това са към 10 мил лв по малко дайте ги на медиците
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.