30 Март, 2020 20:20 3 519 35

Васил Велев: Схемата 60/40 всъщност е 23/70, сбъркана е

  • 60:40-
  • васил велев-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • правителство

Това постановление поставя неизпълними условия, за да окаже подкрепа на тези, които имат най-голяма нужда

Васил Велев: Схемата 60/40 всъщност е 23/70, сбъркана е - 1
Снимка: БГНЕС

Всички работодателски организации в един глас казват, че законът е сбъркан, постановлението не може да бъде ефективно на база сбъркан закон. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който коментира мярката 60/40 на правителството. И четирите представителни работодателски организации имат писмено становище по този въпрос.

Това постановление поставя неизпълними условия, за да окаже подкрепа на тези, които имат най-голяма нужда, подчерта Велев. По думите му постановлението не подкрепя бизнеса, подкрепя доходите на хората там, където е спряло предприятието или е намалило интензивността на работа. Велев поясни, че философията на тези мерки в цял свят е да се подкрепи човекът за тази част от дохода, която липсва, като компенсацията никъде не е 100%. "Няма такова нещо нито в Германия, нито в Австрия, защото когато един човек не работи, не може да се очаква той да получи 100% от дохода, както този, който работи", каза Велев.

Искаме да се подкрепят повече хора, а не малко хора в работещи предприятия. Искаме и да не се компенсират на 100% хора, които си лежат вкъщи, каза още екпертът, подчертавайки, че е нужен цялостен ремонт на закона и че правителството трябва да приеме пакет от мерки срещу започващата икономическа криза.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    23 8 Отговор
    Нищо ново не ми казваш. Моите работници ги пратих на борсата още миналата седмица. Да види Горанов как се хранят гладни гърла. Щото е много лесно да лапаш чужди пари и да рекетираш истински бизнесмени.

    Коментиран от #2, #3, #18

  • 2 перфектно

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    сега 6 месеца да им плаща държавата не само да лапа,рекетира и симулира мерки
  • 3 По последния

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Здр. Къф бизнесмен си бе? Добър. Браво така се прави. По-добре е да пратиш на борсата по-лесно и логично. Кът свърши карантината може пак да почнеш с колко ресторанта бяха? Дано събереш екип пак. Може и наистина да ставаш.

    Коментиран от #8

  • 4 JPower

    6 10 Отговор
    Ако мойта фирма фалирва и няма работа, ако ще 100 на 100 давайте, Аз работа нямам!!! Ако от 100 човека персонал, съм решил да уволня 10 човека, които не ми трябват.... То, ако има такава "*врътка" ", ще съкратят всичките!!! Защото, ако им плащам на 100 работника по 1000 лв. Месечно. Ако уволня 10х 1000 лв. Ще спистя 10 хил. Лв. И ще имам разход от 90 х1000лв. =90хил.лв..НОООООО, ако уволня всичките 100 работника, държавата ще ми даде 60 хил. Лв помощ, а аз ще платя 40 хиляди лв.!!??? На печалба съм от 50 хил. Лв..... ХОРААА, БЪЛГАРИ, ПАК НИ ОГРАБВАТ ОЛИГАРСИТЕ НА ГЕРБ!!!!

    Коментиран от #9, #14, #35

  • 5 боцмана

    17 3 Отговор
    Защо ли си мисля , че ще последват уволнения и наплив на борсата. А това си е жив автогол на правителството. Браво на голмайстора Борисов.

    Коментиран от #10

  • 6 ФАКТИ СМЕ ТЪПИ

    4 0 Отговор
    ВЪРТИМ ЕДНО И СЪЩО
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 JPower

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "По последния":

    Екип, лесно ще направиш в криза, безработица и безпаричие!!! Дано го е съкратил , даже и без обезпечение, а не уволнил по чл. 325!!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "JPower":

    Нищо не се разбрал от схемата. Нормално. Никога не си бил бизнесмен и не знаеш за какво става дума. Парите пич не се дават за теб а за да допълнят заплатите и да те хванат тъпяко ако нещо си излъгал във времето. Няма да ти обяснявам щото е безсмислено.
  • 10 Последния софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "боцмана":

    Пред борсите вече има опашки. Пращат помощ и от НОИ, да става по бързо.
  • 11 ми то

    8 1 Отговор
    Тия хора живеят на Марс.Не знаят, че в повечето малки фирми извън София си работят собствениците и те си се самоосигуряват или имат максимум един или двама работника, но пак си работят и те.Или може би го знаят и искат да останат само техните си фирми...
  • 12 и така

    6 2 Отговор
    В момента сивата икономика цъфти.Връткат си както винаги частна работа, а законните работещи са наказани отново-Стойте си вкъщи!Пък да не говорим как ни се смеят фалшивите инвалиди, които все още носим на гърба си и всеки ден ни се разхождат пред очите ни с кафенцето и цигарката...За тях криза няма...
  • 13 По последния

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "JPower":

    9 гост ти е казал всичко. Без каментар
  • 14 някой

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "JPower":

    Твойта фирма си я сънувал май.Никой няма да ти даде 60 000 за уволнени както си надраскал.Вижда се какъв фирмаджия си, даже не знаеш че тия 60 % ще се дават САМО АКО СИ ЗАПАЗИШ РАБОТНИЦИТЕ ,А НЕ ДА ГИ УВОЛНЯВАШ.
  • 15 Ръмпези

    2 3 Отговор
    ЗАКОНА ИДВА ОТ ЗБЪРКАНИ ХОРА..ИЗВИНЯВАМ СЕ..СЪЩЕСТВА..ИКОНОМИКАТА БОРИСОВ ,ИКОНОМИКАТА...ИСКАМ ДА РАБОТЯ, НЕ МИ ПРЕЧИ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Некк’ъв

    4 0 Отговор
    А! Къде изчезнаха комунизма и дивана от думите на господина?
  • 18 Работник в Германия

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Държавата трябва да им плаща 60%,а ти можеш да ив плащаш поне още 20% защото тези хора ,твоите работници са те хранили досега и трябва да си им благодарен.Не да ги изхвърлиш на борсата след като си ги осигурявал на минимална заплата и сега работниците ти ще получат 60% от минималната...Недей да мислиш само за търбуха си

    Коментиран от #20, #34

  • 19 JPower

    4 5 Отговор
    До всички овчари, схемата е много проста, но не е за овчи мозъци!!! Но ще опитам пак, щото съм добър :). Имаш 10 работника, плащаш заплати 1000лв. Идва кризата, но твоя бизнес е свързан с внос и търговия. Няма внос, а търговията е много зле, защото не продаваш на аптеки, магазини и др, които имат право да работят в кризата!!!! Та, нормално е да ги уволниш всички, защото няма и 1 лев приход.... Ноо, държавата ти предлага, да не ги уволниш, при схема 60:40. Тогава, няма да платиш 10 заплати по хиляда лева, а САМО 4 хиляди лева месечно. Но, фирмата няма и 1 лв. Оборот....!!! Т. Е. Трябва всеки месец. Да вадиш от джоба по 4 хил. Лева за да задържиш служител, а не е ясно, колко ще продължи кризата. Така че, ще е безсмислено, да се съгласил на таз офертата!!!
    Ще уволниш всички!!! Ноооо, ако кризата, не те засяга много и от 10 работника искаш да уволниш само двама... Ще спести 2 хил. Лв. Защо смятате, че няма тарикати, които ще се възползват от ситуацията и грешката в системата??!! Ще уволни 10те работника,ще приеме офертата на герб и ще плаща само разликата от 40%, Т. Е 10 х 400 лв. Или 4 хиляди лева. Ако не приеме офертата и уволни 2 работника, ще плаща 8 хиляди лева!!! Тез пари не са на Бойко, а наши, ще се възползват герберскте фирми!! ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛА, САМО И ЕДИНСТВЕНО НА УВОЛНЕНИЯ РАБОТНИК!!!!! ПО-ПРОСТО, НЕ МОГА ДА ГО ОБЯСНЯ!!!

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Последния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Работник в Германия":

    Аз пари и храна съм раздал на работниците още от петък 13 ти когато ни затвориха. Повечето нямат спестявания и имат кредити. Ако чакат на Горанов и Сачева вече да са умрели от глад.
  • 21 Последния софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "JPower":

    По добре да им дам на работниците пари на ръка, отколкото да ми на скачат данъчни, НОИ, Агенция по труда, Агенция по храните и други подобни рекетьори. А сега са зверски огладнели. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 JPower

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Последния софиянец":

    Точно така се прави!!!! Никакви пари не трябва да се дават на герб.... Пенсионите фондове са празни, парите от осигуровките се дават за "" "помощ" " на едни тъмни индивиди!!!
  • 23 По последния

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния софиянец":

    Само ще питам кои от НОИ ти скачат щото там е само един особен контрол. Та да те изпитам. Имам и съмнения че нещо послъгваш но като те хвана. Май преразказваш.

    Коментиран от #27

  • 24 Smael

    3 1 Отговор
    Наистина , няма такива неща нито в Германия нито в Австрия там няма диви капиталисти велев , зализани братя . Там е нормален капитализъм. Колко пъти съм ти писъл и на ел. поща ? не давай частични примери в твоа полза ,наглец.
  • 25 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "JPower":

    Неграмотник . Е те такива "бизнесмени" ми вдигат самочувствието. Тъп ъгъл си. Освен заплати се пращат осигуровки в съотношение. А бе кво ти обяснявам.

    Коментиран от #28

  • 26 ???

    2 0 Отговор
    60%, ама от осигурителни доход, който е максимум 3000. Ако служителя е от технологичен бранш (автоиндустрия, софтуер), и получава 5000, тези 60 са вече около 1/3. И то преди ефекта на осигуровките
  • 27 Последния софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "По последния":

    Моите осигуровки съм платил, ама повечето заведения не са плащали с години. Трябва да ги изчистят, за да кандидатстват за помощ.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 По последния

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Последния софиянец":

    Хванах те. Лъжеш. Тея в НОИ са контрол по разходите. Преди да има разход не проверяват. Проверките по приходите /вноските/ се правят от НАП. И лошо ако плащаш само твоите осигуровки. Тея дето уж си ги пратил на борсата ще гризат дървото. А сега истината или изчезне.

    Коментиран от #31

  • 30 Последния софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "JPower":

    Не се карайте! Всички сме пре..ани.Нали колкото по сложно, толкова по лесно за крадене. Стар бюрократичен номер.
  • 31 Последния софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "По последния":

    Абе аз да не съм счетоводител. Даже миналата година платих два пъти на всички осигуровките. Счетоводителката вместо да ги внесе си ги прибрала. И новата ги внесе. А старата иди я гони. Аз съм работещ човек и нямам време за глупости. Работех за двама, от тъмно до тъмно, шест дни в седмицата. Почивката добре ми дойде. Малко да живна.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 По последния

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    Къф собственик си ако не си знаеш стотинките? Бизнес не е да стоиш на твойта масичка и да гледаш сървиса да не крие бакшиш. Короната иде о време. Да разчисти че иначе кофти. А тоя юнак с паура е пълен въздух и човека не се кара с него. То с търговци кво да се кара човек
  • 34 Друг работник в Германия

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Работник в Германия":

    Вторият минус е от мен. Шайзе. Всъщност, исках да натисна плюс,защото съм съгласен с тази логика. А този велев с много малка първа буква, дори и на снимка да го видя, и получавам обриви. Жалък лицемер! Такива са и мноого голяма част от фирмаджиите в бг.... Сега заради него, трябва да се мажа с Флуцинар N крем 15 гр.
  • 35 Разбирач

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "JPower":

    Не си от интелигентните и по просто е да си премълчиш.