31 Март, 2020 09:39 2 788 35

Иво Христов: Кризата с COVID-19 може да срине икономиката ни

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • криза-
  • иконномика

Освен това Брюксел реагира тромаво на необходимостта от изграждане и представяне на съюзен план за справяне на икономиките след поражението от коронавируса, посочи българският евродепутат

Иво Христов: Кризата с COVID-19 може да срине икономиката ни - 1
Снимка: Фейсбук

Кризата около коронависура предизвика тежки пороци в мисленето на европейските държави и в частност на България. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той даде пример с пазарния подход в здравеопазването, в който се е видяла цялата цинична несъстоятелност при такава криза. Според него българските власти представят ситуацията като „шампионат по коронавирус“, в който страната ни се справя по-добре от останалите държави. ЕС разполага само с един скромен фонд „солидарност“ с около 500 млн. евро, който е предвиден за щети от бедствия сред които не е пандемията, защото такава не е имало до сега.

„Освен това Брюксел реагира тромаво на необходимостта от изграждане и представяне на съюзен план за справяне на икономиките след поражението от коронавируса, повечето страни обявиха свои национални планове в обем от десетки милиарди евро. За сега ЕС не намира адекватно решение. Още повече, че усилията по възстановяването от Брюксел ще бъдат концентрирани върху страните от еврозоната. Това автоматично значи, че страните извън еврозоната с право ще се почувстват ощетени“, коментира той.

Иво Христов изрази опасенията си, че при стрес теста, на който е подложена родната икономика, е възможно тя да се срине. Задаващата се световна икономическа криза ще даде повод на враговете на ЕС да искат оставката на ЕК, която и без друго е била одобрена с крехко мнозинство. Според него мандатът на следващата ЕК ще е посветен на икономическото възстановяване на страните членки от последиците от пандемията, което ще отнеме поне 3 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    49 3 Отговор
    Поправка :. Вече срина смешната ни икономика

    Коментиран от #11

  • 2 Све

    40 17 Отговор
    Който говори истината и се опълчи на мафията, ще бъде арестуван и с обвинения ! Както се случи с лидера на партия ВЪЗРАЖДАНЕ - Костадин Костадинов ! Милиарди заеми се взимат.......

    Коментиран от #9

  • 3 ами ако премиер беше Курнела

    23 45 Отговор
    Руските агентчета просто не могат да преглънат факта ,че България се справя далеч-далеч по добре в сравнение с останалия свят по отношение на справянето с пандемията ! Просто - ще се пръснат от яд.

    Коментиран от #10, #14

  • 4 не ми пука за режима ви

    22 9 Отговор
    Капитализма ме обра до шушка да му мислят тия с парите които си ги изкараха по нечестен път.Останалите по-зле няма да станем.
  • 5 Най- интересното е,

    18 6 Отговор
    че главната мутра определи мутренските “бизнеси”,като БГ-туризма като приоритетни за държавно финансиране,а здравните заведения духат супата,той се лекува в Правителствена болница.
  • 6 ИВАН

    21 13 Отговор
    Ми нали това е целта на пъклените планове на владетелите на света ... по всички новини проглушиха ушите на хората с тоя ковид 19, след всяка втора дума - ковид 19, ама лигите им текат като кажат - ковид 19 ... карай, смейте се :))))
  • 7 нищо ново

    21 18 Отговор
    От Кремъл е спуснато "окръжно" и сега всички питомци на Решетников ще повтарят "опорните точки" на окръжното до безкрай,
  • 8 копейки

    20 20 Отговор
    Е сега е момента ,в който копейковите тролетарии ще отпочнат да словодрискат ,плюят и лъготят ,като за световно.
  • 9 pepy

    24 17 Отговор

    До коментар #2 от "Све":

    "... ще бъде арестуван и с обвинения ! ... Костадин Костадинов !..."

    Малко му е... дано се стигне до съд и присъда...

    Коментиран от #26

  • 10 русенец

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "ами ако премиер беше Курнела":

    Сигурен ли си, че се справяме? Защото преди 35 години един друг професор всяка вечер беше в телевизионното студио и ни обясняваше с благ тон как в България няма радиация. После се оказа, че България се е справила най-зле от всички, дори допусна втори радиационен пик през зимата. Сега какво виждаме : едни професори в черни раса с пагони си каканижат по телевизията неща, копирани от нета , ако някоя мисирка се престраши да зададе въпрос, те не отговарят по същество. Смяташ ли , че Швейцария има по-лошо здравеопазване от България, че се справя по-зле от нас? Да се сещаш за причина, поради която практически нямаме заразени.
  • 11 Спиро

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Не се срива туй, що го няма.
  • 12 Аноним

    11 0 Отговор
    Посредствен журналист твърдеше че няма опасност
  • 13 пенсионер

    4 0 Отговор
    топло, топло......!
  • 14 бракониер

    9 16 Отговор

    До коментар #3 от "ами ако премиер беше Курнела":

    Гледам - що минуси са ти напраскали .мале мила. Но то манипулираният вот си е нещо нормално за русофилските сайтчета (все пак - парите им идват от Москва) ,а и добре знаем ,че товарищите - лъжата я нямат за нищо.
  • 15 фактология

    6 9 Отговор
    Ах,тоя Иво бре.Трябвало 3 години..Ако до тогава не се разцепят ЕС ЮГ.Още през 2016 година има подписано споразумение в Атина от средизимноморските държави за ЕС ЮГ от Гърция,Испания,Италия,Франция,Кипър и Малта за да защитават интересите на ЕС ЮГ.Китай държи пристанищата на Гърция,Италия и Испания.САЩ са налели във Франция.Меркел умира права и Северните страни ще си чукат главите.Въпрос на време е.
  • 16 коментатор

    4 2 Отговор
    А аме верно ли бе Иво !
  • 17 безпартиен

    11 3 Отговор
    Каква икономика и какъв срив след този вирус,когато преди него единствените "свежи" пари от вън са от производството на ишлеме и износът на зърнени храни!С какво сме конкурентни на международните пазари?Сега ишлемето "умре",а за зърното-когато се прибере продукцията ще видим.Всичко останало са заеми и парите на роднини в чужбина!Спасението е в освобождаване на "работещи" пенсионери от държавни и общински администрации и замяната им с хора в работоспособна непенсионна възраст!Така няма да се източва пенсионната система,защото само в МВР са около 4500 души!Няма незаменими кадри,така,че изборът е един!Не вярвам да се случи,защото това са и потенциални гласове заедно със семейства и роднини.Ако се съкратят от хранилката...…...Следват минуси за коментара!
  • 18 Тито

    11 2 Отговор
    Не се гаси туй дето не гори!!! Икономика ли, къде видяхте иконимика у нас? Ааааа, в бръщолевенето на Сикаджията за растеж, богатства, огромен резерв, препълнен бюджет и кео ли не. Дойде един грипен вирус и показа, че Падишаха е чисто гол!!! Няма бюджетен резерв, Държавен такъв, няма ги тези прословути 8 милиярда, изчезнали незнайно къде, даже 3.5 такива дефицит. И за десерт заем от още 10 милиярда , които кой ще изплаща????? Мисля, ме безотговорността, алчността, самозабравата и заслепяването от беьконтролната власт, в комбинация с пълната неграмотност, ниската интелигентност и използването на властта за голямо обогатяване са основните причини икономиката у нас да е само в изказванията на Ганьо Бснкянски. Кой прогоним инвеститорите у нас, кой прогони над 2 милиона млади и образувани, кой ни заби като най-бедна и корумпирана в ЕС, с най-голема смъртност и заболеваемост? Бснкянския бандит и Шайката му. И кой ще му плаща Изродските му действия? Народа???? Ако още се свива ще плаща. Но ако излезе и си потърси правата, само от неговите пари по чужди банки ще еърнем над 30 милиярда!!!! А когато се хванат всички които били на власт преди него, също крали и изнасяли, още поне 100 милиярда!!!! Ако търпим още, ще става още по-бедно и отчаяно. Ше търпим или ще излезем да ги изметем? Времето работи за нас!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дядо Иван

    6 2 Отговор
    Господин Иво Христов пандемията ще срине икономиките на цял свят.
    Света ще изпадне в невиждана рецесия милярди хора ще понижът стандарта на живота .
    Цените на автомобилите,имотите и редица други стоки ще се сринат и пак няма да има кой да ги плати.
    Хранителни стоки от първа необходимост ще се увеличът поне двойно .
    Ако не стане чудо а чудеса има ли
  • 21 Garrincha

    12 1 Отговор
    Луд номенклатурчик от ДКМС - Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул в семейството на Христо Петков Христов и Любка Христова. Баща му е кадрови офицер във военното разузнаване РУМНО, а в момента, когато се ражда синът му Иво, той е на работа в Генералното консулство на НРБ в Истанбул като вицеконсул, отговарящ по културните въпроси.[2]
    През декември 1984 г. Христо Христов е изпратен в Посолството на НРБ в Белгия като съветник по политическите въпроси. Така синът му завършва средното си образование в „Атене Роаял“ в Брюксел. Иво Христов завършва висше юридическо образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.[3]
    Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста. Стипендиант на Института „Франсоа Митеран“.[3]
    Журналист в RFI–България и сп. „Europe Magazine“, издавано в Париж (2000-2001).[4]
    Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г.
    През 2001-2002 г. е редактор на предаването „Наблюдател“ с Тома Томов по НТВ.
    От 2002 г. е заместник-изпълнителен директор, а от 2003 г. – изпълнителен директор на телевизия ВВТ.[4] Водещ на „Малки истории“ по БНТ от 2012 г.
    Автор в списание „L'Europeo“, вестник „Сега“ и списание „Тема“, кореспондент на Courrier des Balkans за България. Създател на сдружение „Солидарна България“ с едноименната фейсбук група.[3]
    Редактор в списанието за политически анализи „A-specto“ (2014).[5] [6]
    През 2

    Коментиран от #32

  • 22 Икономика тука нема

    3 1 Отговор
    Обаче щела да се срине😂😂😂😂😂😂в бегето има само грабежи и рекети😂😂😂😂
  • 23 Икономика не се гради от плешиви тикви

    3 2 Отговор
    И шофери на мутри
  • 24 МАНДАЛОТО ЛОПНА

    3 3 Отговор
    КЪСНО Е ЗАКОНА Е ПРИЕТ ,ЦВЕТАНОВ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ ,НЕКАДЪРНИЦИ СА С ВЛАСТ .ИМА ЛЪЧ НАДЕЖДА С ГЕН.МУТАФЧИЙСКИ ЖАЛКО ЧЕ НЕ РАЗПРЕДЕЛЯ БЮДЖЕТ
  • 25 1212

    14 6 Отговор
    ГЛУПАКЪТ ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ГЛУПАК!ВСИЧКИ ОТ БСП СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!
  • 26 Све

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "pepy":

    И какво ти пречи Възраждане ?????? Не искаш да чуеш истината ??????

    Коментиран от #28

  • 27 222

    7 1 Отговор
    стига с тая икономика, мислете за живота на хората
  • 28 pepy

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Све":

    "И какво ти пречи Възраждане ?????? Не искаш да чуеш истината ??????"

    Това "Възраждане" въобще не ми пречи. Писнало ми е обаче от кремълските "истини" и техните глашатаи в България...
  • 29 Ако има нещо останало

    2 8 Отговор
    Каквото случайно е останало от "икономиката" ще се срине. Само "сивата" икономика ще укрепне и не за друго, а защото се е освободила от хайдушки акцизи, такси, лицензи и данъци. Не хрантути управляващи
  • 30 SAAB

    2 1 Отговор
    Икономиката на главанако е ......администрацията !
    Останалото е ала-бала .....и пералня на фондове !
  • 31 Майкооо

    4 2 Отговор
    Дойдете ли комунистите на власт икономиката неменуемо ще се срине Вие се крадете по между си а какво остава държавата
  • 32 оцелял от турското робство

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Garrincha":

    Кажи нещо и за себе си.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Я-я-а-а, ние сме имали И икономика ?!?!?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.