ФАКТИ.БГ

Демократична България в СОС иска мерки срещу кризата

Шефовете на общински фирми да не вземат по 4000 лв. месечно, а минимална работна заплата

Публикувана: 31 Март, 2020 09:34
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 889
Демократична България в СОС иска мерки срещу кризата
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Групата на Демократична България в Столичния общински съвет (СОС) предложи мерки в подкрепа на софийската икономика.

Реорганизиране дейността на общинските дружества:

· Спешна реорганизация на обществения транспорт в София, с оглед по-малкия пътникопоток и с цел минимизиране на разходите.

· Спешна проверка дали Центърът за градска мобилност (ЦГМ) и трите транспортни дружества отговарят на изискванията за държавна помощ за 60% от заплатата. Това би се равнявало на над 20% от разходите им.

· Суапови сделки на Топлофикация София ЕАД за по-агресивни покупки на втечнен природен газ. Цените на пазара вече са много по-ниски от договорените. След намалението, Булгаргаз ще продава на цена над 26 лв. за мегаватчас. Същевременно на борсата в Будапеща предлагането е на цена 8.8 евро. Това представлява над една трета допълнително намаление, което ще окаже огромно влияние на сметките за парно и топла вода, а и на себестойността на електроенергията. Прогнозира се и допълнително понижение на цената на газа, тъй като складовете за съхранение са препълнени.

· Допускане на повече участници в конкурса на Топлофикация София за балансираща група, като се намали изискването за 200 млн. оборот за 2019 г.

· Пълна прозрачност на Топлофикация София и останалите общински компании относно процедури, конкурси и търгове. Връщането на доверието е най-важно.

· Цените на енергията на борсата спаднаха значително. Това създава добра предпоставка за участие на Метрополитен, Столичен електротранспорт на борсата, с цел минимизиране на разходите.

· Диверсификация на парите на общинските дружества, в максимален размер на концентрация от 25% в една банка. Нека избегнем сценария от 2014 г. и загубата на 90 млн. лв. на Топлофикация в КТБ.

Солидарна администрация в дигитален режим на работа:

· Намаляване на заплатите на общинските съветници в бордове до една минимална заплата. Вместо по близо 4 000 лв. месечно, членовете в управителните съвети на няколко общински структури да получават една минимална работна заплата, а спестените пари да отиват към новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата. Това ще осигури още близо 1 милион лева годишно за новия фонд, което ще даде възможност мерки за подкрепа да бъдат предоставени и на гражданите със свободни професии. Групата на Демократична България в Столичния общински съвет вече внесе официален доклад във връзка с тази мярка. Сега е времето да бъдем солидарни.

· Ускоряване на въвеждането на електронни услуги за гражданите и бизнеса. Това следва да е приоритет, особено в среда на ограничено движение и призив за спазване на социална дистанция. Трябва да се въведе задължително използване на електронно връчване от администрацията, без нужда от квалифициран електронен подпис (КЕП). След години на бездействие в сферата на дигитализацията, нека сега положим усилия за по-отговорна общинска администрация. Днес Демократична България предложи изменения в Закона за електронно управление, които да позволят заседанията на общинските съвети и административните колективни органи да не спират работа при извънредно положение, а да се провеждат дистанционно. Възможността за дистанционни заседания обхваща и търговските дружества, кооперациите и юридическите лица, като предложенията за законодателни промени са съобразни със спецификите им като частноправни субекти.

· Намаляване на данъка върху отдаване под наем на апартаменти от 250 на 25 лева. Защото докато хотелиерите ще получат държавна помощ, ние сме длъжни да защитим и този сектор, чиято дейност в момента е на практика блокирана.

· Преразглеждане на инвестиционните проекти. Орязване на маловажните, с приоритетен критерий, базиран на броя работни места, които ще бъдат осигурени в краткосрочен план.

· Продажба на ненужни и неизползвани активи на общината с цел подпомагане на икономическата дейност на града.

· Нулеви наеми за общински имоти на бизнеси, засегнати от рестриктивните мерки, въведени с извънредното положение - до отмяната му.

· Организиране на търгове за изкупуване на зелени площи по метода на най-голяма отстъпка от оценката – който предложи най-голяма отстъпка, неговата площ се изкупува. Този подход, който често се използва за одържавяване на гори, може да се приложи и тук.

· Определяне на площи в градските паркове за залесяване от страна на търговски дружества срещу реклама и/или компенсаторно залесяване.

В помощ на най-уязвимите икономически и социални групи:

· Идентифициране на самотни възрастни и други хора, попадащи в най-рисковите групи, които се нуждаят от сигурни доставки на най-необходимото – с фокус върху хранителни и медицински продукти. Ангажиране на ресторантьорския сектор за приготвяне на базови храни, с ниска добавена стойност и цена, като част от разходите се поемат от общината. За по-ефективна логистика и повишаване капацитета на общинските служби „Социален патронаж“, предлагаме установяването на партньорство с различни доброволчески платформи и инициативи за взаимопомощ. Така ще осигурим работа на хиляди хора, и то социално отговорна. А докато им осигуряваме топла храна, ще подпомогнем необходимата социална изолация на най-рисковите групи от нашето общество.

· Тестове за коронавирус за тези, които са на терен и осигуряват функционирането на софийската икономика в този момент. Улесняване на достъпа на работещите фирми до тестове.

· Програма за саниране на общинските сгради. Това би трябвало да се прави точно в момент на икономическа криза като антициклична мярка. Нека подпомогнем софиянци с дългосрочното спестяване на техните средства.


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
нфжж
1 Отговор
ДБ щом се интересуват само от София, да не се наричат повече ДБ, а Демократична София. Бг феодална държава ли е, че партиите като тези се занимават с отделни феодални имения? По тази логика всяка партия да си вземе по един град и да си управлява в града.

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +5

Виолета
2 Отговор
ДБ отказват ли се от заплатите си или предложенията им са само за другите??? С тези безсмилени мерки на никого не помагат, ако наистина искат да го направят нека дарят извеснта сума пари или нещо друго, както направиха много други.

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +4

Ръмпези
3 Отговор
ПО ПРОСТО, ПО ПРОСТО..ЕДИН АКЪЛ ОТ МЕН...КЪМ Д.Б.- ВЗЕМЕТЕ СИ ГОВОРИТЕЛ ЗЕВЗЕК...ПЪЛНО Е В СТРАНАТА....АКО АЗ СЪМ ГОВОРИТЕЛ НА ПАРТИЯ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА БОРИСОВ ЩЕ ГО НАПРАВЯ НА РАЗВАЛЕН ПЛЕТ...ЛОГИКА...ПРЕДИ ВСИЧКО..ЛОГИКА....

Оценка:
-2 +0

Анти комунист
4 Отговор

До коментар #2 от "Виолета":


Ваща комунисти вие имате десетки милиони от субсидиите Герб да дари 40 милиона от субсидиите дпс воля атака патриотите и вмро заедно с Бсп да дарят 90 %от субсидиите преди месец януари тогава ваща комунисти искайте от другите които не са парламентарно представени, бива бива такава наглост и МРЪСОТИЯ.В Пловдив герб Дани Каназирева и вмро заедно с тези от партията на ад.Колев защо не направиха пар лаборатория и да обучат кадри има толкова търсещи работа лаборанти и доктори,не защитавам професор Мурджева,нейната вина е че не си подаде оставката при невъзможност да си извършва служебните задължения поради нехайство от страна на кмета областния управител и общинските съветници,знам че мразите ДБзащото не са подвластни на задкулисието,но бъдещето е в тях

Коментиран от #7, #9


Оценка:
-2 +0

1944
5 Отговор
Трябва един път завинаги ние БЪЛГАРИТЕ които не сме зависими от това управление да извикаме мощно които гласува за ГЕРБ ВМРО,атака,патриоти,воля, ДПС И Бсп е червен,стига робство и тиранство,стига комунизъм,защото те ще се опитат да въведат лека диктатура.

Оценка:
-2 +0

goni
6 Отговор

До коментар #1 от "нфжж":


Ами, прав си. Това е партията на рентиерите, а те са най-много в София. "Намаляване на данъка за отдаване под наем от 250 на 25лв." И тия чакат да влязат в парламента!:) Няма да стане. Страната е малка и бедна. За народа да не говорим! Очакват ни гладни времена. А, на бас!:)

Оценка:
-1 +2

Geo
7 Отговор

До коментар #4 от "Анти комунист":


Че ДБ не са ли "бивши" комунисти според теб или сътрудници на ДС. Много е модерно комунисти да викат на другите "мръсни комунисти" и така да оправдават собствената си некадърност. Много е вървежно в кочината.

Оценка:
-1 +2

Kaloqn
8 Отговор
Интересни мерки са предложили от ДБ, но дали в останалата част на България няма вирус?! Не мислА. Друго интересно е колко ли от тях те лично ще подкрепят и ще се помъчат да осъществят? Все въпроси без отговор.

Оценка:
-0 +3

goni
9 Отговор

До коментар #4 от "Анти комунист":


Много добре те разбирам. Пет пари не давам за сексуалната ориентация на Радан, ама тия дето защитава...! Единственото дето ми едва на ум е една сочна българска!:) Един колега от UK остана очарован, колко богат е езика ни в това отношение!:) За съжаление не само аз, а заклет преводач не съумя да ги преведе дословно!:) Англичанина се закани да научи български!:)

Оценка:
-0 +0

Мартин
10 Отговор
Предложението от "Демократична България" мерки са видимо неадекватни и неефективни! Отново се опитват да трупат политически дивиденти на фона на кризата с коронавируса! В България отдавна не е имало такива популисти като тях!

Оценка:
-1 +1

ПЕНКО
11 Отговор
ВЕЛИКАТА ДЕСНИЦА С "ПИСЪК" : " ЖИВИ СМЕ -ИМА НИ " !!!???

Оценка:
-1 +2

Стефан
12 Отговор
Демократична България явно искат да наместят техните си интереси в тези сфери и затова предлагат това, но сега не му е времето, не са и те хората.

Оценка:
-1 +0

13
Този коментар е премахнат от модератор
Соня
14 Отговор
БД само искат, но нямат никаква идея какво адекватно те самите да предложат

Оценка:
-1 +0

Ваня
15 Отговор
ДБ са пълни смешници с тия предложения

Оценка:
-1 +0

Васко
16 Отговор
ДБ правят доста малоумни предложения

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Американският президент с комплимент за севернокорейския си колега
На Ким Чен-ун му сече пипето"

Още бисери
ТОП 5