Last news in Fakti

31 Март, 2020 09:34 1 545 16

Демократична България в СОС иска мерки срещу кризата

  • софия-
  • сос

Шефовете на общински фирми да не вземат по 4000 лв. месечно, а минимална работна заплата

Демократична България в СОС иска мерки срещу кризата - 1

Групата на Демократична България в Столичния общински съвет (СОС) предложи мерки в подкрепа на софийската икономика.

Реорганизиране дейността на общинските дружества:

· Спешна реорганизация на обществения транспорт в София, с оглед по-малкия пътникопоток и с цел минимизиране на разходите.

· Спешна проверка дали Центърът за градска мобилност (ЦГМ) и трите транспортни дружества отговарят на изискванията за държавна помощ за 60% от заплатата. Това би се равнявало на над 20% от разходите им.

· Суапови сделки на Топлофикация София ЕАД за по-агресивни покупки на втечнен природен газ. Цените на пазара вече са много по-ниски от договорените. След намалението, Булгаргаз ще продава на цена над 26 лв. за мегаватчас. Същевременно на борсата в Будапеща предлагането е на цена 8.8 евро. Това представлява над една трета допълнително намаление, което ще окаже огромно влияние на сметките за парно и топла вода, а и на себестойността на електроенергията. Прогнозира се и допълнително понижение на цената на газа, тъй като складовете за съхранение са препълнени.

· Допускане на повече участници в конкурса на Топлофикация София за балансираща група, като се намали изискването за 200 млн. оборот за 2019 г.

· Пълна прозрачност на Топлофикация София и останалите общински компании относно процедури, конкурси и търгове. Връщането на доверието е най-важно.

· Цените на енергията на борсата спаднаха значително. Това създава добра предпоставка за участие на Метрополитен, Столичен електротранспорт на борсата, с цел минимизиране на разходите.

· Диверсификация на парите на общинските дружества, в максимален размер на концентрация от 25% в една банка. Нека избегнем сценария от 2014 г. и загубата на 90 млн. лв. на Топлофикация в КТБ.

Солидарна администрация в дигитален режим на работа:

· Намаляване на заплатите на общинските съветници в бордове до една минимална заплата. Вместо по близо 4 000 лв. месечно, членовете в управителните съвети на няколко общински структури да получават една минимална работна заплата, а спестените пари да отиват към новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата. Това ще осигури още близо 1 милион лева годишно за новия фонд, което ще даде възможност мерки за подкрепа да бъдат предоставени и на гражданите със свободни професии. Групата на Демократична България в Столичния общински съвет вече внесе официален доклад във връзка с тази мярка. Сега е времето да бъдем солидарни.

· Ускоряване на въвеждането на електронни услуги за гражданите и бизнеса. Това следва да е приоритет, особено в среда на ограничено движение и призив за спазване на социална дистанция. Трябва да се въведе задължително използване на електронно връчване от администрацията, без нужда от квалифициран електронен подпис (КЕП). След години на бездействие в сферата на дигитализацията, нека сега положим усилия за по-отговорна общинска администрация. Днес Демократична България предложи изменения в Закона за електронно управление, които да позволят заседанията на общинските съвети и административните колективни органи да не спират работа при извънредно положение, а да се провеждат дистанционно. Възможността за дистанционни заседания обхваща и търговските дружества, кооперациите и юридическите лица, като предложенията за законодателни промени са съобразни със спецификите им като частноправни субекти.

· Намаляване на данъка върху отдаване под наем на апартаменти от 250 на 25 лева. Защото докато хотелиерите ще получат държавна помощ, ние сме длъжни да защитим и този сектор, чиято дейност в момента е на практика блокирана.

· Преразглеждане на инвестиционните проекти. Орязване на маловажните, с приоритетен критерий, базиран на броя работни места, които ще бъдат осигурени в краткосрочен план.

· Продажба на ненужни и неизползвани активи на общината с цел подпомагане на икономическата дейност на града.

· Нулеви наеми за общински имоти на бизнеси, засегнати от рестриктивните мерки, въведени с извънредното положение - до отмяната му.

· Организиране на търгове за изкупуване на зелени площи по метода на най-голяма отстъпка от оценката – който предложи най-голяма отстъпка, неговата площ се изкупува. Този подход, който често се използва за одържавяване на гори, може да се приложи и тук.

· Определяне на площи в градските паркове за залесяване от страна на търговски дружества срещу реклама и/или компенсаторно залесяване.

В помощ на най-уязвимите икономически и социални групи:

· Идентифициране на самотни възрастни и други хора, попадащи в най-рисковите групи, които се нуждаят от сигурни доставки на най-необходимото – с фокус върху хранителни и медицински продукти. Ангажиране на ресторантьорския сектор за приготвяне на базови храни, с ниска добавена стойност и цена, като част от разходите се поемат от общината. За по-ефективна логистика и повишаване капацитета на общинските служби „Социален патронаж“, предлагаме установяването на партньорство с различни доброволчески платформи и инициативи за взаимопомощ. Така ще осигурим работа на хиляди хора, и то социално отговорна. А докато им осигуряваме топла храна, ще подпомогнем необходимата социална изолация на най-рисковите групи от нашето общество.

· Тестове за коронавирус за тези, които са на терен и осигуряват функционирането на софийската икономика в този момент. Улесняване на достъпа на работещите фирми до тестове.

· Програма за саниране на общинските сгради. Това би трябвало да се прави точно в момент на икономическа криза като антициклична мярка. Нека подпомогнем софиянци с дългосрочното спестяване на техните средства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нфжж

    5 3 Отговор
    ДБ щом се интересуват само от София, да не се наричат повече ДБ, а Демократична София. Бг феодална държава ли е, че партиите като тези се занимават с отделни феодални имения? По тази логика всяка партия да си вземе по един град и да си управлява в града.

    Коментиран от #6

  • 2 Виолета

    4 3 Отговор
    ДБ отказват ли се от заплатите си или предложенията им са само за другите??? С тези безсмилени мерки на никого не помагат, ако наистина искат да го направят нека дарят извеснта сума пари или нещо друго, както направиха много други.

    Коментиран от #4

  • 3 Ръмпези

    0 2 Отговор
    ПО ПРОСТО, ПО ПРОСТО..ЕДИН АКЪЛ ОТ МЕН...КЪМ Д.Б.- ВЗЕМЕТЕ СИ ГОВОРИТЕЛ ЗЕВЗЕК...ПЪЛНО Е В СТРАНАТА....АКО АЗ СЪМ ГОВОРИТЕЛ НА ПАРТИЯ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА БОРИСОВ ЩЕ ГО НАПРАВЯ НА РАЗВАЛЕН ПЛЕТ...ЛОГИКА...ПРЕДИ ВСИЧКО..ЛОГИКА....
  • 4 Анти комунист

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Виолета":

    Ваща комунисти вие имате десетки милиони от субсидиите Герб да дари 40 милиона от субсидиите дпс воля атака патриотите и вмро заедно с Бсп да дарят 90 %от субсидиите преди месец януари тогава ваща комунисти искайте от другите които не са парламентарно представени, бива бива такава наглост и МРЪСОТИЯ.В Пловдив герб Дани Каназирева и вмро заедно с тези от партията на ад.Колев защо не направиха пар лаборатория и да обучат кадри има толкова търсещи работа лаборанти и доктори,не защитавам професор Мурджева,нейната вина е че не си подаде оставката при невъзможност да си извършва служебните задължения поради нехайство от страна на кмета областния управител и общинските съветници,знам че мразите ДБзащото не са подвластни на задкулисието,но бъдещето е в тях

    Коментиран от #7, #9

  • 5 1944

    0 2 Отговор
    Трябва един път завинаги ние БЪЛГАРИТЕ които не сме зависими от това управление да извикаме мощно които гласува за ГЕРБ ВМРО,атака,патриоти,воля, ДПС И Бсп е червен,стига робство и тиранство,стига комунизъм,защото те ще се опитат да въведат лека диктатура.
  • 6 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "нфжж":

    Ами, прав си. Това е партията на рентиерите, а те са най-много в София. "Намаляване на данъка за отдаване под наем от 250 на 25лв." И тия чакат да влязат в парламента!:) Няма да стане. Страната е малка и бедна. За народа да не говорим! Очакват ни гладни времена. А, на бас!:)
  • 7 Geo

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анти комунист":

    Че ДБ не са ли "бивши" комунисти според теб или сътрудници на ДС. Много е модерно комунисти да викат на другите "мръсни комунисти" и така да оправдават собствената си некадърност. Много е вървежно в кочината.
  • 8 Kaloqn

    3 0 Отговор
    Интересни мерки са предложили от ДБ, но дали в останалата част на България няма вирус?! Не мислА. Друго интересно е колко ли от тях те лично ще подкрепят и ще се помъчат да осъществят? Все въпроси без отговор.
  • 9 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анти комунист":

    Много добре те разбирам. Пет пари не давам за сексуалната ориентация на Радан, ама тия дето защитава...! Единственото дето ми едва на ум е една сочна българска!:) Един колега от UK остана очарован, колко богат е езика ни в това отношение!:) За съжаление не само аз, а заклет преводач не съумя да ги преведе дословно!:) Англичанина се закани да научи български!:)
  • 10 Мартин

    1 1 Отговор
    Предложението от "Демократична България" мерки са видимо неадекватни и неефективни! Отново се опитват да трупат политически дивиденти на фона на кризата с коронавируса! В България отдавна не е имало такива популисти като тях!
  • 11 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ВЕЛИКАТА ДЕСНИЦА С "ПИСЪК" : " ЖИВИ СМЕ -ИМА НИ " !!!???
  • 12 Стефан

    0 1 Отговор
    Демократична България явно искат да наместят техните си интереси в тези сфери и затова предлагат това, но сега не му е времето, не са и те хората.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Соня

    0 1 Отговор
    БД само искат, но нямат никаква идея какво адекватно те самите да предложат
  • 15 Ваня

    0 1 Отговор
    ДБ са пълни смешници с тия предложения
  • 16 Васко

    0 0 Отговор
    ДБ правят доста малоумни предложения