31 Март, 2020 11:39 3 387 31

Деница Сачева: Ето защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40

  • 60/40-
  • 60:40-
  • деница сачева-
  • мерки-
  • коронавирус

Държавата не поема осигуровките, защото моделът е проучен и зает от Германия, където мярката 60/40 се прилага и там осигуровките не се плащат от държавата

Деница Сачева: Ето защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40 - 1
Снимка: БГНЕС

Програмата гарантира дохода на работника – "целта е хората да не намаляват доходите си именно в този момент. Разликите между изчисленията на работодателите и държавата идват от това, че работодателите изчисляват цената на труда, който те трябва да плащат, а ние изчисляваме процентите от осигурителния доход на работника. В техния случай процентът е по-нисък наистина. Това призна пред БНТ социалният министър Деница Сачева по отношение на изчисленията по мярката 60/40.
Схемата 60 на 40 - окончателни мерки: За кого е - "Ще има непосредствено засегнати сектори, които ще получат т. нар. помощ по схемата 60 на 40 – като сред тях са търговия на дребно (без автомобили), транспорт, хотелиерство и т. н., но има вече и включен сектор "други икономически дейности", които са спрели работа заради заповед на здравния министър за противоепидемични мерки.

"Ако работодателите смятат да фалират или да не работят през следващите месеци – могат да изполват директно Фондадът на гарантиране на вземанията и да се приключи. Ако един работодател е инвестирал достатъчно в израстването и създаването на една компания, със сигурност първото решение, което вземе няма да е да уволнява и закрива фирмата, а ще се опита да запази заетостта.", подчерта още министърът.

Държавата не поема осигуровките, защото по думите на Сачева моделът е проучен и зает от Германия, където мярката 60/40 се прилага и там осигуровките не се плащат от държавата: " Представете си обаче какво ще стане, ако секторите, засегнати от заповедите на здравния министър, в които работят около 330 000 души, им кажем " елате в Бюрата по труда", да- какво би станало?", коментира Сачева и допълни: "Няма нужда от прекомерни икономически мерки още на 18-тия ден, откакто е обявено извънредното положение".
Вижте до кога ще важи схемата 60 на 40 за работодателите
"Това е краткосрочна мярка за следващите 3 месеца – тя е мост, да преживеем кризата. Тя е за онези работодатели с намален ръст в продажбите, за непосредствено засегнатите фирми от заповедите на здравния министър от началото на извънредното поведение.", каза Сачева и допълни, че в момента се разработват и средносрочни мерки в подкрепа на икономиката на страната.

Много работодатели принуждават работниците да излязат в неплатен отпуск, в очакване на по-добри времена, или директно намаляват работния ден на 4 часа. "Мярката 60 към 40 е именно затова – държавата да подкрепи запазването на заплатите на работниците – затова казваме , че е в подкрепа на техните доходи. Разбира се има намалени приходи от продажби и търговска дейност – трябва да има необходимо разбиране от двете страни", коментира Сачева.

Най-късно до обяд фирмите ще могат да кандидатстват по мярката – всичко ще бъде качено на страницата на Агенцията по заетостта. Стремили сме се мярката да бъде максимално лесна, но и да има завишен контрол. Той ще се осъществява от НАП и ГИТ- в момента не изискваме много документи, но ако някой злоупотребява, ще трябва да връща пари, категорична беше тя.

Преди да заработи мярката обаче схемата 60 на 40 трябва да бъде одобрена от Европейската комисия, тъй като става дума за "държавна помощ". След като ЕК даде зелена светлина, Агенцията по заетостта може да започне да приема заявленията за помощта под формата на 60% от осигурителния доход на всеки от работниците, който ще запази работното си място.

За самоосигуряващите се лица се търсят решения, защото в момента можем да им предложим само безлихвени заеми – търсим още някакви средства в европейските програми. Предстои да разработим мерки за новите безработни на пазара, за малките фирми и за самоосигуряващите се лица.

От началото 13 март – около 9 900 са безработните в следствие на кризата от коронавируса, около 4000 са си намерили работа - в онлайн търговия, доставки, хранителни вериги, отчете тя. Опашките пред бюрата по труда министърът си обяснява по-скоро с липсата на дигитална грамотност и незнание как да хората да си подадат документите онлайн.

"В Агенцията по заетостта почти всичко може да се прави онлайн. Всичко, което трябва да се даде, сме отложили като сроковете, така че да могат да се задвижат процедурите без тези документи", обясни Сачева.

По думите ѝ в момента няма област в България, която да има критични стойности на безработицата, тя определи развитието на безработицата като "относително равномерно в страната".

"Виждаме че в ситуации на кризи всички се обръщат към държавата, сега ще разберем защо е важно да работим на светло – на колко се осигуряваме, плащаме ли си данъците и пр. Това е въпрос, които тепърва ще обсъждаме. Сигурна съм, че няма да има вече толкова много работещи без трудов договор, а работниците ще позволяват по-малко да се злоупотребява с тях", подчерта министърът.
"Не очакваме нови европейски средства. На този етап това, с което разполагаме са наличните ни до момента, които реорганизираме – насочваме ги към борба с епидемията и икономически мерки.

Днес също ще се срещаме за да видим какъв е ресурсът, който допълнително можем да реорганизираме", обясни Сачева.
Тя даде пример с програмата за "Патронажна грижа", по която от днес общините могат да кандидатстват: "Ето от днес стартира проект в подкрепа на общините за патронажната грижа и те отиват към общините – които вече могат да купуват продукти, лекарства, да плащат сметки на самотноживеещи, ще можем да доотворим схемата с хора с увреждания и да се наемат още работници.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гранатомета

    29 4 Отговор
    Разминават се защото 100 процента помощта отива в крадливи Герберасти фирми
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечо

    13 3 Отговор
    тас ако знае каква е грозна щте триабва да се растреля заедно сас ананиев и военения годжи вав кумплект сас бай шиле кантржиев
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Проблема е че

    28 0 Отговор
    ние все се сравняваме с Германия. Само, че нито сме Германия , нито сме германци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЧИЧКОТО С МУСТАЧКИТЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вие евреи ли сте?":

    ВЕРНО Е ЧИФУТСКИ БЕ МОЙ МАЛИИИИ КАШЕРЕН ША ИМ ГО ДАМ
  • 8 Да не се разрешава това правителство

    22 2 Отговор
    да взема други кредити. Тези кредити се открадват и народа ще ги плаща. НА ГЕРБЕР НЕ СЕ ВЯРВА. НЕ ГОТВЕТЕ НИЩО А СИ ВЪРВЕТЕ С МИР ГЕРБЕРИ!!!
  • 9 Край

    18 1 Отговор
    Бе то е ясно че калинките на Бате са кухи ама що трябва да са и грозни. Сигурно да се стряскаме и да не излизаме навън за да си пазим карантината.
  • 10 Да попитам тиквата

    23 1 Отговор
    защо няма спирт, нали произвеждахме стотици хиляди тонове? Бай Тошо поне не лъжеше като дрът циганин. Поне това да беше научил от него.

    Коментиран от #14

  • 11 Русенец

    9 0 Отговор
    Вчера ли, онзиден ли, в Русенското инфекциозно за докарали трима "братчеди", дошли с кола от Франция. Баща, майка и пълнолетният им син. На Дунав мост са показли някъв дукимент, според който били с коронавирус. И веднага сме си ги внесли, сакън да не останем назад от другите градове. Още не било сигурно, дали наистина имат или нямат вирус. Чакаме резултатите. Дори да не се заразим сами, по неосмотрение, те ни вкарват готови заразени.

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    12 1 Отговор
    Вида и е на трактористка от 70 години
  • 13 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    Информацията е от русенски, новинарски сайт.
  • 14 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да попитам тиквата":

    Може би, защото произведеният ще пречи на вноса, на някой "наш човек".
  • 15 Кой68

    5 7 Отговор
    Съгласен съм за това че сега ще се види ясно дали са плащани реални данъци,осигуровки и заплати?Какво са направили и дали изобщо правят бизнес-организацийте нещо за бизнеса,освен статистика и мрънкане........Бизнеса лъжеше държавата,а сега иска помощ от нея?Това ми звучи като-лъжливото овчарче.......

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кой68":

    А държавниците бяха примерни, несъгрешили агънца, нали?

    Коментиран от #23

  • 17 Ангел

    11 0 Отговор
    Щото мойте деца ,,мерси" не ядат, аз искам да питам, тези които с риск за живота си ходим на работа, за да не спре икономиката и държавните структури, някой ще се сети ли да ни плати 60% премии.

    Коментиран от #21

  • 18 изплащащт самолети

    8 2 Отговор
    Защо чак сега тая заговори за разминаването.Мислят хората за съвсем балъци и номера на фалшива загриженост и спасителни действия да им мине.
  • 19 Аве Адолф Хайллллл

    12 3 Отговор
    Стига са ревали така наречените "работодатели" . Аз бих ги нарекъл в по-голямата им част измамници , които крият доходи , не плащат данъци , държат работниците си на минимална работна заплата и им плащат осигуровки на четири часа , не плащат осигуровки и гледат да прецакат работника винаги ,когато е възможно , я с пари , я с отпуски . Да са мислили тези същите нагли разбойници , когато ходеха на круизи и почивчици по три пъти годишно . И защо на тия същите държавата трябва да им плаща всичко от моите данъци - за да продължават да си харчат на мой гръб ???? Масово всички така работят в България , а сега ревът , като озлочестени девици , че видите ли те не били от тия . Хайллл
  • 20 ТРЪМП моли ПУТИН за помощ.

    9 1 Отговор
    31 март 2020
    Американският президент Доналд Тръмп заяви, че във връзка с пандемията от Ковид-19 Русия и Китай са изпратили на САЩ самолети с медицинско оборудване, предава ТАСС.

    Тръмп и Путин се договориха за важността от стабилност на глобалните енергийни пазари

    „Имаме отлични отношения с много страни. Китай ни изпрати някои неща ... Русия ни изпрати много, много голям самолет с медицинско оборудване. Това е много мило“, заяви Тръмп на брифинг в Белия Дом, без да дава повече подробности.
  • 21 Аве Адолф Хайллллл

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ангел":

    Прав си , въпроса е много точен , а на нас какво ??? А сетих се - "служебна благодарност и потупване пред строя " ......
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кой68.. 1

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Убеден съм че каквато заплата е получавал държ.служител данък и осигуровките са били според нея....Това е разликата м/у държавно и частно....Работил съм и при държавно и частник.
  • 24 ани

    1 2 Отговор
    МНОГО ПРАВИЛНО!НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМАШ ПАРИ ПОД МАСАТА И ДА НЕ ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ И СЕГА ВИДИТЕ ЛИ ДАЙТЕ ТЕЗИ ,КОИТО В МОМЕНТА РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ДА НИ ДАДЕТЕ ПАРИ. БЕЗ ДА СИ ДАЛ НЯМА ДА ВЗЕМАШ ПАРИ!ИМА ПРАВИЛО ОТ БАБИТЕ НИ,КОЕТО СЕ ЗАБРАВИ ОТ МНОГО ХОРА ,КОИТО СМЕТНАХА ,ЧЕ ВСИЧКО ИМ Е РАЗРЕШЕНО НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ПРАВИ СМЕТКАТА НА ДРУГИЯ .ВСЕКИ СИ Я ПРАВИ САМ.
  • 25 ,,,

    4 0 Отговор
    В армията има хиляди пенсионери на възраст от 53-54годишни до 66,-67 годишни чието присъствие в момента не е жизнено важно значение за функционирането на системата ,тези хора могат да бъдат освободени в неплатен отпуск,защото тези хора имат осигурена пенсия ,така могат да бъдат освободени милионилевове на месец и пренасочени към фонд безработица, а и редно ли е в бюджетната сфера, да работят пенсионери които са на бюджет към нои,ако са трудоспособни ,могат да работят в частния сектор , а на тяхно място да работят млади хора които да отглеждат деца,не може хора които чакат само деня на пенсия и деня на заплата да ощетяват два бюджетната, докато има хора които нямат с какво да нахранят децата си в тази криза
  • 26 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    И понеже е гледано от Германия, що не гледахте и останалата част на програмата, а? Онази, в която се дават пари на ФИРМИТЕ - БЕЗВЪЗМЕЗДНО! Ама нали на вас ви хареса само частта с вземането де, вие като поповете само на това сте учени - да вземате. С даването имате огромни проблеми. Та къде са тогава останалите точки от програмата, айде, в лева, не в евро, примерно 9000 лева за фирми с до 5 човека и с 15000 до 10 човека, безвъзмездна тримесечна помощ. Айде да ви видим. Ще видим, ама през крив макарон .... Аре да не ми се обяснявате с Германия, понеже нито имате икономиката на Германия, нито нищо. Това, което работи в Германия, не е задължително да работи у нас. То у нас нищо не работи, понеже чакате само да вземате и сте накацали стотици хиляди калинки на клона за лапачката. Нещо не виждам да гледате от Германия примерно колко държавни работници имат, хем при 80+ милиона народ. Да не почваме сравненията, че хич не ви отърва....
  • 27 Ефо

    3 0 Отговор
    Само да се оправи западна Европа и заминавам,
    видях и държава и работодател какво представляват а повярвайте ми няма да става по-добре
  • 28 ТРОПЧО

    2 0 Отговор
    А ДРУГИТЕ РАБОТИ ЩО НЕ ГИ ГЛЕДАТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ АЙААА ЕИ МПОГО СХЕ ХИТРИ АМА И НИИ НЕ ПАСЕМ ТРЕВА НА БОРСАТА ВИИ ИМ ПЛАЩАИТЕ И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ 60 НА 40 ИЛИ 100 НА 100
  • 29 ВИЗИЯ БГ

    1 0 Отговор
    Държавата дава социална помощ на домакинства с до 65 лева на глава месечно- Ако 5 членно семейство, домакинство и ма нула доход, му дават 325 лева, ако имат 250 лева им дават 75 лева. А сега държавата ще подарява на фирми и безработни на договор хиляди левове. Бе 65 лева им стигат, НАЛИ, ВИЕ ФИРМИТЕ ГО НАПРАВИХТЕ, А НЕ СЪРБАТЕ СОЦИАЛНАТА СИ СИСТЕМА. ПОПАРАТА СИ
  • 30 Камата съм

    2 0 Отговор
    А ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ КОИТО ИМАТ РЕГИСТРАЦИЯ НА БОРСАТА СА 200 000 С ТЯ КАКВО ПРАВИМЕ ДРУГАРКЕ!
  • 31 Иванка

    1 0 Отговор
    Прекрасно е управлението на герб всичко ще ни вземат даже и акъла сега е времетето да се вложи в бизнес отваряне на частни лудници ще се напълнят след два месеца . Идва хубавото време в което всички ще се смеят на улицата и ще подстакачат луди полудели от хубавия живот.