Last news in Fakti

31 Март, 2020 12:41 3 043 31

RAFAEL предложи на България мощна технологична система за контрол на епидемията от коронавирус

  • rafael-
  • covid-19-
  • израел-
  • коронавирус-
  • мерки

Разработената от компанията WISDOM STONE™ е облачна платформа, която работи на принципа "софтуер като услуга"

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. (RAFAEL), 100% собственост на израелското правителство, ключов участник в процеса на модернизация на Българската армия и сред водещите в света корпорации в сферата на отбраната и киберсигурността, предложи на българското правителство своя мощна технологична система за събиране и анализ на данни, която да помогне на държавата да овладее и контролира разпространението на епидемията от коронавирус в страната.

Разработената от компанията WISDOM STONE™ е облачна платформа, която работи на принципа "софтуер като услуга" (SaaS - Software as a Service), базирана е на технология с изкуствен интелект и голяма база данни и включва мобилно приложение за гражданите, чрез което последните да си взаимодействат с властите. Платформата е доказана в практиката, като се използва най-вече за прилагане на национални мерки от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общините и други. Тя е адаптирана да работи по начин, който позволява на властите да я използват ефективно в битката срещу разпространението на COVID-19.

RAFAEL е информирала за възможностите на WISDOM STONE™ отговорните държавни институции в България, в това число Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, ръководен от ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Предложението на израелската държавна компания предвижда безплатен тестови период, който предоставя възможност на българските власти да тестват способностите и функционалността на технологичната платформа.

Какво е WISDOM STONE

WISDOM STONE™ е на пазара от 2016 г. и е платформа за извличане на информация от голям обем данни. Системата събира, обработва, комбинира, класифицира и анализира данните бързо и по сигурен начин, с помощта на модерни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение, автоматизация, алгоритми за анализ, карти на връзки и социална физика. На тази база платформата предоставя и визуализира важна аналитична информация в различни формати и статистика в реално време, извлича ключови показатели и прави надеждни прогнози, което дава възможност на властите да предприемат навременни и адекватни мерки за борба с разпространението на вирусната епидемия.

Ползи и възможности за България в битката с COVID-19

WISDOM STONE™ дава възможност на българските власти да събират, изследват, анализират и обединяват цялата налична информация, която е необходима за управление и контрол на здравната криза. Целта на системата е защитата на населението и противодействието на разпространението на заразата чрез:

1. Предвиждане на развитието на епидемията чрез анализ на докладите за здравния статус на населението на всекидневна база.

2. Приоритизиране на хората, на които трябва да се извършат лабораторни тестове за диагностициране на инфекции.

3. Идентифициране на хората, които нарушават карантинните разпоредби.

4. Определяне на тенденциите за заразяване и областите на разпространение на епидемията.

5. Изпращане на известия и уведомления в реално време - на национално ниво до властите и индивидуално до гражданите.

6. Управление на разпоредбите за карантина.

6a. Ситуационна картина на хората, които трябва да бъдат в карантина.

6b. Текстови съобщения относно карантинните изисквания, идентифициране на хора, които не са подали декларации за карантина и др.

6c. Проследяване на предишни дейности и местоположения на новодиагностицирани хора и изпращане на известия на лица, които са били на същите места по едно и също време, и уведомление за карантинните правила.

Как работи WISDOM STONE

Технологичната платформа на RAFAEL запазва поверителността на личните данни, като извлича автоматично само релевантните за системата такива от големия масив. Тя е предназначена за голям брой потребители и дава възможност за централизирано управление на техните данни. Системата е достъпна чрез уебсайт и мобилно приложение, поддържа различни езици и може да бъде пренесена на публичен/частен облак.

Системата включва мобилно приложение, което може да бъде свалено от всеки потребител със смартфон доброволно или съгласно действащото законодателство. Приложението гарантира прозрачност между гражданите и властите по отношение на събираната информация и дава правото на потребителите да прекъснат връзката с апликацията след края на епидемията. Ползите за гражданите са, че ще получават лични известия и сигнали и ще могат да обменят информация директно с властите. Системата анализира постъпващите данни от приложението и ги превръща в прогнози.

Ирит Идан, изпълнителен вицепрезидент на RAFAEL по развойната дейност: “WISDOM STONE™ е мощно технологично оръжие за противодействие на COVID-19.

Платформата осигурява на властите реален инструмент за прогнозиране на развитието на епидемията от коронавирус, като по този начин им позволява да вземат най-подходящите мерки, да спестят значителни разходи, да насочат усилията си във възможно най-правилната посока и да използват наличния си ресурс по най-ефективния начин.

В системата вие можете да вкарвате разнообразни данни, касаещи гъстотата на население в отделни райони, както и информация за коронавируса, която жителите споделят в социалните медии като например: симптоми на болестта, оплаквания от кашлица или треска и други.

Също така можете да проследявате местата, на които е възможно да има предполагаеми пациенти със заболяването и да използвате тези данни, за да прогнозирате как ще се развива епидемията. Уважаваме и ценим България като наш партньор и искаме да сме максимално полезни на българския народ с целия спектър от наши стратегически решения и системи. Затова сме готови да предоставим безплатен тестови достъп до системата WISDOM STONE™ на българските власти и ако българските ни партньори преценят, че им върши работа, сме готови да договорим преференциални условия.”


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3639

    30 0 Отговор
    еврейчетата пускат шпионското облаче

    Коментиран от #24

  • 2 Светът харчи

    29 0 Отговор
    трилиони долари за военни бюджети, а накрая няма дори маски, а един вирус обърка целият свят.ГЕНИАЛНО!!!
  • 3 Tate

    27 0 Отговор
    Пълни глупости !! Частна фирма ще управлява масиви от данни ........поредният биг брадър !!
  • 4 защо

    15 0 Отговор
    хаиде платете някои млрд на евреите
    - вока вади от дълга на хората - дано ти докарат колкото и самолетите
    - гербератки подлоги
  • 5 Русенец

    17 0 Отговор
    Ето я и Скайнет. Добре дошли в Матрицата.

    Коментиран от #11

  • 6 Хасан

    11 0 Отговор
    Ееее..казвахте че комунистите контролират и следят всичко ..всички говореха за Оруел и "1984"...айде сега евреина да тури по един чип за следене да ви видим
  • 7 no name no face no number

    8 0 Отговор
    Отидоха човешките права, мисля, че някои юерки са повече от прекалени.Ето и за маските също маски няма глоби има. Първо заредете мрежата с маски после глоби.И дано след карантината системата за проследяване да спре да работи защото иначе ще е краят на свободата
  • 8 защо

    5 0 Отговор
    как е по правилно да се напише - гербераси или герберасти

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахахаха

    10 0 Отговор
    И на мен да ми дадете авиокомпания Балкан или златото на България, или БМФ.... за 100 Хил долара и аз ще ви уважавам... Хахахаха Хахахаха Хахахаха
  • 11 Corporation Umbrella

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Добре заварили
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Малко история

    3 0 Отговор
    Решителната атака на германците през 1918 г. беше провалена заради "испанският" грип.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мирослав

    16 0 Отговор
    T.e. Израел ни предоставя безплатно шпионски софтуер, от нас се очаква само да им съберем всичката информация от която се нуждаят и да им я предоставим наготово.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    8 0 Отговор
    мосад подарява облачна услуга безплатно браво
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иванова

    2 0 Отговор
    Няма ли кой да предложи на управляващите вместо спасителната програма 60 на 40 да се купуват тестове. Така или иначе тия пари ще отидат в големи фирми, които могат да се оправят и без тях, няма да стигнат до малкия и средния бизнес.
  • 23 Ахахаха

    5 0 Отговор
    Мисля, че филмът Матрицата 4 не е нужно да се снима, просто да покажат еврейските шоионски фирми и това е
  • 24 Гъгъ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "3639":

    мястото на телефона ВЕЧЕ е на стелаж в кенефа , тия ще убият 4жи 5жи ... до стария телефон от конец и 2 кибритени кутийки.
  • 25 Ахахаха

    8 0 Отговор
    30 години истински мъчения да въведем демокраси в България си оказаха тотален провал! Въведохме най-дивашки брутален капитализъм от 18 век съпроводен с тотална диктатура на простаци!
  • 26 Нокия фенерче

    4 0 Отговор
    Даже нокия фенерче не става!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шанс за България

    2 1 Отговор
    Време е да минем на друго ниво на развитие и да скъсаме с гробарите от Изток

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Соло Мончо

    7 0 Отговор
    давате ни достъп до всички български бази данни, тaкa ще мoжeм дa прocлeдим мecтaтa, нa кoитo e възмoжнo дa имa прeдпoлaгaeми "пaциeнти" cъc зaбoлявaнe което ви притеснява и ние срещу заплащане, ще ви дадем дa изпoлзвaтe тeзи дaнни, зa дa прoгнoзирaтe кaк щe ce рaзвивa възможна eпидeмия или някакъв вид неудобно за властите движение ....
  • 31 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шанс за България":

    Точно запада те закопа, мойто момче. При източните отношения нямаше такива издевателства. Не и чак такива.