Last news in Fakti

31 Март, 2020 15:11 4 720 62

Куп противоречия в закона за маските, стотици жалби към ВАС

  • маски-
  • коронавирус
Куп противоречия в закона за маските, стотици жалби към ВАС - 1

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс".

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявява в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    78 3 Отговор
    Шeфът нa щaбa признa, чe дaннитe зa пoлзaтa oт нoceнeтo нa мacки oт здрaви хoрa, ocoбeнo aкo нe ca c нaй-виcoкa зaщитa, ca прoтивoрeчиви и нe ce прeпoръчвaт oт Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция. БЕЗ КОМЕНТАР.

    Коментиран от #4, #8, #52

  • 2 Философа

    37 0 Отговор
    ДА СЛОЖАТ КАШОНИ С МАСКИ ПРЕД ВСЕКИ МАГАЗИН И ДА РАЗДАВАТ, НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ИМ СТРУВА ТО 4ст ВСЯКА МАСКА, ПЪК ПОСЛЕ И ДА ГЛОБЯВАТ - 100ЛВ ! ! ФИШОВЕТЕ ЩЕ ПРИСТИГАТ НА ЕСЕН И ТН . . .

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Философа

    12 25 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    АЗ СИ УШИХ 2 МАСКИ ОТ 3 КАТА ПАМУЧЕН ЧАРШАФ, ОТНЕ МИ 2 ЧАСА ОЩЕ ПРЕДИ 3 СЕДМИЦИ, И ГИ НОСЯ КОГАТ ИМА ХОРА, В АСАНСЬОРА И ТН , НЕДЕЙТЕ СЛУША ИЗГЪЗИЦИ, АКО НЯМАТЕ ПРЕЦЕНКА ВЕЧЕ . . .

    Коментиран от #62

  • 5 333

    24 6 Отговор
    всяка зима през грипната епидемия ,малко преди и след това ходя с маска, но сега направихте цените невъзможни,при условие ,че на всеки час маските трябва да се сменят, колко пари да отделя за маски, това е ненормално и добре че имам от ранна есен та сега не купувах
  • 6 суверенитет

    23 7 Отговор
    България трябва да си изгради суверенитет в производството на маски. Не искам внос на маски от Китай. Производството на маски не е производство на космически ракети. Да подкрепим родното производство.

    Коментиран от #45

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Философа

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    АКО СЕДИШ СРЕЩУ БОЛЕН КОЙТО ТИ ЛОМОТИ В ЛИЦЕТО ПО 3 МИЛИОНА БАКТЕРИИ В МИНУТА - НЯМА ЛИ РЕЗУЛТАТ ДА НОСИШ МАСКА ?

    Коментиран от #18, #23, #29, #48, #51, #60

  • 9 Пунта мара

    35 2 Отговор
    Това държава ли е,щом аз ви управлявам 10 години.За всичко е виновен Орешарски.
  • 10 златарчанин

    24 2 Отговор
    в гр. Златарица 5090 в малките хранителни магазини продавачите не носят маска, зад гърба им има мивк ане си мият даже и ръцете,пипат парите и после колбасите, някои си бършат ръщете с полу-мокра кърпичка това е ужасно, а има и магазини като строителен, за дрехи където пространството е толкова малко че клиента и продавача си дишат в устата и те продължават да работят,намират се под общината, кмета и той без маска и цялата тъпа администрация ,тук провуерки няма и полицията е без маски
  • 11 Бесен Язовец

    30 1 Отговор
    Ще мебзадължават да нося дефицитна стока, а не са я осигули и ще ме заплашват с 5000 лв глоба??!! А тех колко ще ги глобят че няма маски по аптеките? Щели да осигурят 1 мил маски, а за другите 5,5 милиона?
  • 12 оня с коня

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Философа":

    Това че Себестойността за Производителя на 1 маска е 4 ст може и да не е Верно,но пък е ДОБРЕ КАЗАНО!

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ъъъъх

    31 5 Отговор
    В този щаб 90 процента са некадърници и послушковци.с изключение на проф.Мангъров!
  • 15 Таско

    28 1 Отговор
    Погледнете това старче Ананиев, как говори само, като комсомолски кадър, натруфено и фалшиво. Повечето е празнодумие и нищо повече. Това е министър на Здравеопазването?????? А е цял живот финансов мухъл. Здравеопзването е трагедия, пълна, разруха и кражби. И той участва във всяка голяма далавера както и сина му. Гешев знае, защо мълчи или гарван гарвану око не вади.
  • 16 Ха ха

    16 3 Отговор
    Типично по Тиквенски: Днес едно и като преспя обратното.100% хората са надъхани от Президента или от Путин с цел подкопаване войната срещу коронавируса.
  • 17 Сандо

    5 7 Отговор
    От всичко казано досега категоричния извод е,че маските/с изключения на най-високия клас на защита/ имат повече психологически ефект,коетосъщо не е маловажно.За мен правилния подход е масово тестиране с последващо изолиране на далите положителен резултат.Заразените трябва задължително да носят маски,но с висока степен на защита,които държавата да им осигури и тя да въведе жесток контрол за носенето им,и то до пълното им оздравяване.И доста други мерки могат да се вземат,но пустите им човешки права и евроатлантически ценности ...

    Коментиран от #59

  • 18 Бачо Киро

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Философа":

    Не, няма абсолютно никаква. Нямаш ли и очила, нищо не си свършил. Да не говорим, че нямаш никаква работа при този толкова близо. Половинчатите мерки нищо не правят, само пълнят джобовете. Мярката плюс това беше отменена, така че ти и Тони Тодоров от МВР, дето нямало да спазва заповеди, можете да си изберете някой мост...
  • 19 123

    37 0 Отговор
    Прекалена власт им се даде на тия ченгета и си повярваха,че ще се изживяват,като богове. Ей момчето нищо лично нямам против Вас. Уважавам факта,че си вършите работата, но не злоупотребявайте с добрината и наивността на обикновенните граждани. Вземете и под внимание,че ние гражданите ви плащаме заплатите,така че недейте "с рогата напред" за да не се озовете в "небрано лозе" накрая. Имайте и в предвид, че истинския глад още не ни е натиснал. Един апел към вас - Дръжте се възпитано с гражданите, бъдете снисходителни и не прекалявайте със дадените ви права. Всички сме хора и сме равни. И в библията го пише. Успешна работа !!!
  • 20 Така е

    26 0 Отговор
    когато група МАЛОУМНИЦИ управляват в ТИКВОСТАН и си търсят предтекс за репресия върху хората.

    Коментиран от #30

  • 21 Сандо

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил работещ на Александър Малинов":

    На задаващите такива въпроси да им припомним,че един вирус се мотае по света и много хора няма да доживеят до тази сакрална и дългоочаквана дата.
  • 22 Да ще има

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил работещ на Александър Малинов":

    Такива като тебе ще ги влачат по земята с противогаз на лицето(неработещ,но купен за твоя сметка).
  • 23 До философа

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Философа":

    Абе много ломотиш.Да не си философ.Дървен.Я си уший още някой противогаз и почини малко.
  • 24 Лесно е

    8 1 Отговор
    Контрол при продажбата и връщане на стойността им 8—10 ст. Тогава всички сами ще искат да са с маски! Във военно време подобни продавачи са изправяни до стената.
  • 25 вярно е

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Преди малко гледах в китайския сайт"Alibaba".Има медицински маски по 1 цент,тоест по 2 стотинки-при минимална поръчка 10000 броя.

    Коментиран от #36, #41

  • 26 ГосТ

    2 7 Отговор
    Единствената причина за споровете е, че няма маски. Иначе, масовото използване на маски е ефективно за ограничаване на епидемията. Това би трябвало да е ясно на всеки с малко повече мозък от врабче. Също така би трябвало да е ясно на всеки, че и перманентното дезинфекциране-персонално и обществено,също е ефективно.

    Коментиран от #32

  • 27 Sochi

    9 0 Отговор
    Професор Катасонов обича да задава на студентите следния въпрос: „Кой е основният ресурс на съвременната икономика?“. Отговорите са различни: петрол, пари, знания. И всичките – грешни. „Основният ресурс на съвременната икономика — тържествено провъзгласява професорът — това е глупакът. На него можеш да му пробуташ всичко“. Следва смях в залата 
  • 28 Plameni

    3 8 Отговор
    Телевизията трябва да покаже какво е в болниците ,как умират хора ,как колабират .Тогава няма да има хора без маски.

    Коментиран от #35

  • 29 ами няма полза

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Философа":

    Ами господа специалистите от щаба казаха че няма полза. Трябва болния да има маска.
    А ако си ходи човек сам на открито място трябва ли да носи маска при условие че и на 10 метра няма друг човек??????????? Или на някои другаря им трябват 5000 лв от народеца, та да има да лапат за сметка на нещастието на хората.
  • 30 Фонзи

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Така е":

    Ми като хората спят ! А и по аптеките няма маски ,или ако има са от 3,4 лева броя !
  • 31 ГрУЮ

    10 1 Отговор
    Куца им логистиката на тия. Вече се съмнявам в здравия им разум. Маска с достатъчна защита под 12лв не видях в интернет. Трябват ми три само за мен. Някой ще каже, живота е по-важен. Да ама живот без пари си е жива болест. Да не си мислят спекулантите и собствениците на магазините им, че работя цял месец за маски, дезинфектанти, ръкавици, очила плюс сметки. Да ми ги осигурят като в Япония, пък тогава да глобяват
  • 32 безплатни маски

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "ГосТ":

    Маските трябва да се осигурят безплатно от бюджета на всичкиии. Така е и по закон.
    Лесно другарите прибират от хората по 5000 лв., но тези пари поне да ги ползват за раздаване на маски. Не само да цитират Китай и .... Там маските са безплатни или на реални цени.- 0,30 ст. е реалната стойност на 1 маска.
    200 бр. глобени за нарушаване на карантината Х 5000 лв.=1 000 000

    Коментиран от #37

  • 33 ГрУЮ

    4 0 Отговор
    Куца им логистиката на тия. Вече се съмнявам в здравия им разум. Маска с достатъчна защита под 12лв не видях в интернет. Трябват ми три само за мен. Някой ще каже, живота е по-важен. Да ама живот без пари си е жива болест. Да не си мислят спекулантите и собствениците на магазините им, че работя цял месец за маски, дезинфектанти, ръкавици, очила плюс сметки. Да ми ги осигурят като в Япония, пък тогава да глобяват
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 няма гаранция

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Plameni":

    То и с маска не е изключено да се зарази човек. Даже е по- вероятно, особено ако някой няма пари и ползва една маска за еднократна употреба в продължение на 1 месец. Лично мнение, но ми се струва че ръкавиците са по-важни.

    Коментиран от #47

  • 36 да ама не

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "вярно е":

    Познай на каква цена ще ги закупят упправляващите . За големи поръчки ще им стуват и по 1 ст. и могат да ги раздават безплатно, ноооооо.............
  • 37 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "безплатни маски":

    Тестовете също. И те също са с тройно завишени цени. И точно затова се питам за какво теглят нови заеми и са изхарчени държавните пари,като всичко се плаща от хората и на всичкото отгоре го НЯМА. Ето във Франция са пристигнали милиони маски от Китай. Това е другият въпрос. А третият е,защо нямаше и дори продължава да няма контрол и карантина за пристигащите
  • 38 Caci

    3 3 Отговор
    Една засвета мярка и я одмениха пълно е със болни с температура и въпреки това се разхождат и посещават магазини и сами приЗнават че никои не ги тества,трябваше блокадите по пътя да махнат а не маските като всички носят маски тези които са болни няма да ръсат вируси навсякъде!!
  • 39 Caci

    7 0 Отговор
    Тествайте полицаите има доста болни од тях в следствие на кпптата пипат документи на хиляди хора по скоро разнасят зараза од колкото спират!!!
  • 40 тен4о

    7 1 Отговор
    Предложение- Трябва да се забрани в трамваите и тролеите да се говори по телефона. Сега постоянно и непрекъснато се говори. А е известно,че при разговора се отделят слюнки и ако някой е носител на зарата,то целият трамвай ще бъде "оплют" надлежно. Обикновено се качвам на НДК и от там до Белите брези постояно има хора-пхровинциалисти,които мякат и якат,чак до ж.к. Мотописта. Постоянно и непрекъснато говорят,подобни глупости,но по този начин изибиват комплексите,че са заети в София с нещо важно и ги търсят. 90% от говорещите са провинциали. По акцента си личи,нещо страшно е. Та сега като има зараза,да се забрани дългото и безкрайно мякане по телефона в превозното средство. Поне до края на заразата, а иначе докато и тези селяни се адаптират,така ще бъде.
  • 41 Джони

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "вярно е":

    Пропускаш факта, че Холандия и Испания върнаха на китайците много големи количества маски, ръкавици и други медицински атрибути за борба с китайския комунистически вирус поради изключително лошото качество. Китайските фирми и компании плъзнали из цяла Европа първо ни заразяваха, а сега си пробутват евтините медицински боклуци.
  • 42 1212

    3 8 Отговор
    ВEЧEРEН ЧAC OТ 20,00 ЧACA ДO 6,00 ЧACA!БEЗ НEГO НЯМA ДA МИНE!БЪЛГAРИНA CE E НAУЧИЛ ДA НE CПAЗВA ПРAВИЛA,ЗAЩOТO НЯМA КOНТРOЛ.AКТOВE,ГЛOБИ,ЗAТВOР!В ПРOТИВEН CЛУЧAЙ ЩE ПOCЛEДВAМE УЧACТТA НA ИТAЛИЯ И ИCПAНИЯ.НE ИЗЛИЗAЙТE БEЗ ПРИЧИНA ПO УЛИЦИТE OCВEН ЗA ХРAНA И ЛEКAРCТВA!
  • 43 зжцв

    2 1 Отговор
    безплатните маски, кой ще ги купи с какви пари а!? може да са безплатни за държавните служители. ама данъкоплатците плащат накрая...
  • 44 "Извор" на глупости

    5 0 Отговор
    Държавата има ли стратегия за защита на населението при "бактериологична" война? Това си е вирус и какво последва - необмислени решения, липса на най-прости предпазни средства, паническа дейност без полза. Ако това е тест на злонамерен агресор е брилянтно измислен и показва пълно поражение на ... Само ГОСПОД БОГ да ни пази с помощ пт УМНИ хора.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Николай

    5 0 Отговор
    Тази зараза няма да се спре докато не се разболеят всички това трябва да е ясно . Носенето на маски и избягване контактите на хора на едно място е с цел да не се разболеят накуп . Щото няма ресурс да се помогне на хора които имат шанс да живеят .
    За всички Държави е в пъти по добре да загинат старите хора. Хем няма да плащат пенсии и милярдите където се отделят ще бъдат спестени. НО НИЕ СМЕ ХОРА РАЗУМНИ а не обикновени животни.
  • 47 Plameni

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "няма гаранция":

    Защо абсолютно всички в Китай днес носят маски , при положение, че почти всички са здрави?
  • 48 Няма

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Философа":

    защото първо, това са вируси...и второ, за вируса тази маска не е никаква преграда...

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гост5

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Няма":

    Излизаш позаруваш за близо 20 мин до кварталния магазин. През това време пипаш десетки продукти които преди теб е пипал някой кашлящ вирусоносител.Неволно се почесваш по носа.В случая кой случай е по - добрия за теб,да си с маска която след 20 мин сваляш и стерилизирани или да си без маска?
  • 51 Alien Invasion

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Философа":

    Първо научи А-то и Б-то на вирусологията (каза го шефа на френският щаб, който е един от 10-те най-добри вирусолози в света!!):
    1.Маските НЕ предпазват от вируси; (маска FFP3 по спесификация спира 6 микрона на 95% в рамките на 30 минути във вирусна среда, докато вируса е 1-2 микрона)
    2.Карантината при грип е БЕЗМИСЛЕНА;
    Четете бре хора!

    Коментиран от #54, #55, #56, #58

  • 52 Alien Invasion

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Нали няма заблудени защо баче Кире министЕрОт на здравето отмени веднага вчерашната си заповед за маските? Ако има да ви кажа - не е защото няма "обществен консенсус"! Причината е, че цитираният в статията адв. Николай Хаджигенов още вчера е подал пред ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, жалба срещу заповедта за задължителното носене на маски. Адв.Хаджигенов иска да се спре предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне на съда. И баче Кире развя белият байрак.
  • 53 6 май

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил работещ на Александър Малинов":

    Писах ти, че Каракачанов те кани лично да се повозиш на парада на хвърчилата.
  • 54 Уфф

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Alien Invasion":

    Видяхме ги френските вирусолози в катастрофално състояние са
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Alien Invasion":

    Да ти е известно, че вируса се разпространява под формата на аерозолни капки и именно тези капки с вирусните частици се задържат от тъканнта на маската, когато някой заразен кашля ? А да ти е известно, че когато и аз нося маска,освен заразения, вероятността да бъдат задържани тези аерозолни капки и от моята маска става двойно по голяма ? Експерте?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Уфф

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Alien Invasion":

    Защо Макрон каза, че ще произвеждат по 10 милиона маски на месец щом няма нужда от тях ??? Няма китаец без маска.Всички са здрави, а с маски! Защо ли?
  • 59 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    прав си че имат психологическ ефект, но той е лъжовен. Защото ако една маска не те защитава а ти дава фалшиво спокойствие то тя е много по вредна отколкото без нея. Ти си мислиш ,че си защитен а се оказва по-лошият вариант , много повече неща се събират по маската която пропуска всякакви гадове.
  • 60 дон чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Философа":

    не , няма ! Шапшалунгер, чии го дириш срещу болен, аматер ниеден! За теб газ,чорапи , наметало , и АТОМ откъдето се сетиш , и марш на скок 20 км с пълно бойно,леви китки измислени
  • 61 до кога

    0 0 Отговор
    В началото на март беше обявено че в България няма заразени. Колко е близо до ума, да се проверява всеки влизащ в България и да бъде под наблюдение примерно седмица. Тези милиони, които се взимат от хората щяха да бъдат спестени. Лечение има. Каза го руски професор. Необходимо е да спре огнището. Никой не знае къде го пускат.
    А сега нови и нови психоатаки върху народа. Властта за някои е афродизиак. Като компесация за...сещайте се.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.