Last news in Fakti

1 Април, 2020 08:54 1 937 8

Иван Нейков за 60/40: Ресторантите да правят социален патронаж

  • иван нейков-
  • 60/40-
  • мерки-
  • коронавирус

В такива моменти трябва се вземат кредити и заеми

Иван Нейков за 60/40: Ресторантите да правят социален патронаж - 1
Снимка: БГНЕС

В такива моменти трябва се вземат кредити и заеми. Смятам, че ходът на министър Горанов е разумен. Важното е този дълг да се използва за инвестициите, за да се възвърне после пак. Това заяви пред бТВ бившият социален министър Иван Нейков.

Припомняме ви, че заради извънредните мерки и последиците за българската икономика, кабинетът предлага на НС да гласува бюджетен дефицит за тази година в размер на 2,9% от БВП, или 3,5 млрд. лв. Кабинетът предлага да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лв.

Причината за актуализацията е очаквано неизпълнение на данъчните и осигурителни приходи за тази година в размер на два милиарда и половина лв., както и неизпълнение на приходите и в Държавното обществено осигуряване в размер на 430 млн. лв., 700 млн. лв. - за Българската банка за развитие за държавно гарантирани заеми за бизнеса, както и 1,4 млрд. лв. за схемата "60 на 40".

Сред мотивите на поисканата актуализация кабинетът посочва още, че се очаква намаляване на вътрешното потребление в страната, свиване на износа и вноса, и по-ниска заетост.

"През годините лошото беше, че няма прозрачност как едни пари са изхарчени за дадени неща. За това се и притесняват специалистите сега", каза още той.

"Дайте пари за дейност. Дайте парите не на неработещ ресторант, а да може те да изпълнят социален патронаж. Не трябва да се дават пари на неработещи предприятия”, коментира Нейков мярката 60/40.

"Мярката „60/40“ едва ли ще е ефективна", смята още той.

Иван Нейков смята също, че за микропредприятията с до 9 работници ще е по-лесно от чисто административна гледна точка да пратят хората на трудовата борса и после пак да ги наемат.

"За работодателите е по-лесно да пуснат служителите на борсата", коментира бившият социален министър.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    19 2 Отговор
    Този индивид с тази ехидна усмивка да се скрие в дупката откъдето е изпълзял.
  • 2 Някой

    20 1 Отговор
    Социален патронаж казваш........с тия пари няма да можеш да платиш себестойноста на продуктите,да не говарим за ток,вода,заплати,консумативи....една кутийка за храна струва 30ст.,вече ще трябват и маски и ръкавици ....а свинското е 10 лв,кайма 8- 9 , пилешки бутчета 4 лв.....какво ще готвиш? Само постни буламачи.Ми тия хора,може да са бездомници,възрастни ,да не са прасета да ги храниш само с боб.леща и картофи? Писнало ни е от умници - юнаци....
  • 3 Позор

    18 0 Отговор
    До този измамник ли стигнаха да дава съвети,по старото поколение помни как той участваше в фирми който източваха държавата!!!
  • 4 Българина

    12 1 Отговор
    Пълни глупости! Единственото решение недаване на заеми светът е потънал в заеми, за това не може да преживее повече от месец в криза. Дългове трябва да се отписват на държавно и банково ниво. Да се пуска всичко който се разболее в болница и това е! Всичко другоне абсурдно. В швеция просташки мерки няма и умрелите пак ще са като на другите...хващам бас
  • 5 Браво Нейков

    3 7 Отговор
    Този път съм съгласен с Нейков, добре е да се дават пари за производство, а не да стимулират не производство. Хубаво ще им дават 2-3 месеца, ами после икономиката не можеш да я излъжеш. Пазарите ги няма потреблението свито, суровините трудно се доставят, заемите скъпи все предпоставки за фалит или съкращения. Когато се дават пари за производство е друго, кръгът се затваря.
  • 6 КралиМарко

    6 1 Отговор
    Ма, кво ще произвеждате бре?Едни маски..и тях от Китай цял свят чака!С какво ще го произвеждате..с кого ще го произвеждате...За кого ще го произвеждате..?!Конкурентност - нулева , нито цена , нито качество, а па клиенти с възможности да плащат..да не говорим!!!
    Айде стига с Теориите...на практика сме кръгла нула и тотална щета!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Недей така

    2 0 Отговор
    “Паратика раб’та”, Нейка. Запри се. Костов, ти и Муравейката разплакахте мамата на родителите ни.