Last news in Fakti

2 Април, 2020 09:09 2 167 33

"Маркет Линкс": Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си

  • коронавирус-
  • проучване

90% от българите се безпокоят от въздействието на COVID-19 върху икономиката

"Маркет Линкс": Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си - 1

9 от 10 души се безпокоят от въздействието на епидемията върху икономиката. Това показва съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“.

„След първоначалния шок, който донесе разрастването на епидемията и притесненията на гражданите как ще протече и как ще се справи управлението с нея, вече фокусът се измества към това какви ще са икономическите последствия за всички нас“, коментира в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

91% от българите са на мнение, че няма как да няма въздействие върху икономиката. 86% пък са на мнение, че предстои тежка финансово-икономическа криза.

Това опасение се подсилва и от ситуацията, която е в момента – около ¼ от българите работят от вкъщи, има неработещи индустрии, много хора са в неплатен отпуск, а доходите осезаемо започват да спадат, коментира още социологът.

Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си – общо 56%.

Близо 60% от хората одобряват мерките на правителството за справяне с кризата.

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им. Те очакват техните възнаграждения да намалеят през настоящата година.

„Този потребителски песимизъм на пазара, което неизбежно ще доведе и до спад на потреблението“, обясни Добромир Живков.

Проучването на bTV и „Маркет Линкс“ е проведено сред 980 лица над 18 г. в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на борсата

    26 2 Отговор
    До 13 май притесненията им ще се сбъднат.

    Коментиран от #20

  • 2 Аноним

    25 1 Отговор
    60% безработица ако това нещо затихне до месец
  • 3 работодател

    23 1 Отговор
    Това в Кочинката е самоубийство, лежи дома и не бачкай, той гладът после е временно явление. Банките ще изкупят после официално цялата страна.

    Коментиран от #5

  • 4 само да не спрат нета

    1 20 Отговор
    Чшш, 80% от бълагарете са ИТ и бачкаме от вкъщи с ВПН.
  • 5 а когато

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "работодател":

    Вече няма какво да вземат,какво става? Много ми е интересно.
  • 6 цербер

    19 0 Отговор
    Министерството на отбраната на САЩ сключи споразумение с Lockheed Martin Corporation за доставката на 78 многофункционални изтребители F-35 Lightning II с обща стойност около 5 милиарда долара.
    "Сключено е допълнително споразумение към основния договор с Lockheed Martin Corporation, което предвижда производството на 78 F-35, включително 48 F-35A за ВВС, 14 изтребители за късо излитане и кацане F-35B за морската пехота и 16 базирани на самолетоносач изтребител F-35C за Военноморските сили", се казва в прессъобщение. А БЪЛГЕРИЯТА БЕДНА,ИЗОСТАНАЛА И ИЗОСТАВЕНА ПЛАТИ 3 МИЛИАРДА ЗА 8 ТРОШКИ И ТО СТАРИ ЕФ-16!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 7 Г-л Майтапчийски

    12 0 Отговор
    Другата половина и те да са притесняват!
  • 8 Аноним

    20 1 Отговор
    Ще ядем асфалт и самолети

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тегава работа

    19 0 Отговор
    Да не се притесняват , просто да бъдат сигурни , че ще я загубят , колкото и кофти да звучи това.....
  • 11 Асен

    25 0 Отговор
    Казах го още преди да дойде корона вируса в Европа, че ние затворим ли се по домовете, ще умрем от глад. Българина е на последно място в Европа по спестявания, даже не познавам хора със спестявания, а Аз последно имах спестявания 95-та година, когато бях на 24. Заплатите са ни африкански стандарт, а цените европейски.

    Коментиран от #28

  • 12 Кратунчучуна

    13 1 Отговор
    И аз съм притеснен дали 10 милиарда дълг и бюджетният излишък ще можем да ги "усвоим"нацяло по време на извънредното положение и"карантината"!
  • 13 Цената

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "цербер":

    Е такава, за да те оставят да колиш и бесиш необезпокоявано из нашите ширини! И също да получиш подкрепа от амбасадата им!
  • 14 Подобни агенции

    11 0 Отговор
    И мисирките ще напълнят гушките докато трае карантината
  • 15 Герберастка черна каса

    16 0 Отговор
    Да разбием икономиката на "Държавата" и да обречем народа на глад - не е важно!Да откраднем 10 милиарда - безценно!
  • 16 Обикновен човек

    16 0 Отговор
    Има и нещо друго: вчера председателя на КРИБ Кирил Домусчиев е предложил да се намалят заплатите на тези които все още работят по време на кризи като тази и това да бъде прието в закона !Според него работниците също са длъжни да поемат финансовата тежест от кризата а не само работодателите!Какво става на практика ? Половината без работа, другата половина работят, но ги е страх да не загубят работата! Щом човек го е страх, него могат да го манипулират, тормозят, мачкат ...както на тях им е кеф!!! РАБОТОДАТЕЛЯТ(чорбаджия изедник) ще му се дадат права да коли и беси, да определя съдбата и живота на работника който от страх ще се превърне в роб ! ЕТО ТОВА Е УЗАКОНЕНОТО РОБСТВО НА 21 ВЕК!!!!

    Коментиран от #17, #22

  • 17 габровец от варна

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Обикновен човек":

    Спрат ли робите,настава анархия.Тея където се имат за недосегаеми,веднага падат в калта.
  • 18 Няма шанс

    12 0 Отговор
    Така стана, че дори няма къде да имигрираш ако не си доволен от положението. Това е по-лошо от всякакви кризи познати ни досега.
    Лично аз разчитам на жълтите жилетки във Франция и здравите демократични сили в Европа, тука се вижда че експириментът е постигнал целта си . Липсват дори най налки наченки на съпротивителни сили.
  • 19 Офицер запасняк

    13 0 Отговор
    От други болести за месец умряха в България няколко десетки хиляди, а в света няколко милиона на които вие медиите не обърнахте никакво внимание! Тиквата веднага да освободи народа да тръгне да работи, защото до две седмици ще започне да измира от глад, немотия, неплатени сметки и други болести, и проблема с корона вируса ще му се стори като спускане по детска пързалка в детската градина.ГРИП ЩЕ ИМА И ДОГОДИНА, НО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМА ДА ГО ИМА ДОГОДИНА ЗАЩОТО ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ОТ ЧАСТНИТЕ СЪДИИ ЗА НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ, А ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ЩЕ УМРЕ ОТ ГЛАД МНOГO ПРEДИ ДA БЪДE OCЪДEН OТ ЧACТНИТE CЪДИИ ЗA НEПЛAТEНИ CМEТКИ.

    Коментиран от #31

  • 20 о боже

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "на борсата":

    Абе стига с тея всичко пропадна от бтв-Господ да им върже езика, щели да си загубят работата заради пандемията - пълни глупости. Епидемията просто беше спусъкът на ПРОМЕНИТЕ каито и без това щяха да станат, не бъдете слепи и глухи и на жълтури медий дайте игнор. Първо и единствено за годината е да не се заразим т.е. да оцелеем, да сме живи, да си помагаме пък после ще видим.
  • 21 няма да е само липса на пари и работа

    7 0 Отговор
    Каква ще е раждаемостта и прираста на населението след бойковите режими?

    Коментиран от #30

  • 22 Фактъ

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Обикновен човек":

    За Кирил Домусчиев излъгаха , че е болен от вируса , как го излекуваха за пет дни ?! А , къде е Гешев , много е уплашен от вируса ли , крие се ?
  • 23 Ръмпези

    4 0 Отговор
    10 ЧОВЕКА ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНА ВИРУСЪТ ЗА 2 СЕДМИЦИ....ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ....ПОЛОВИНАТА НАРОД ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА...НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА...ВАЖНОТО Е ПЕРЧЕНЕТО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА...
  • 24 гост

    3 0 Отговор
    След като само у нас държавата иска един куп документи от работодателите, за да им възстанови 30% от заплатата?!? Работниците нямат защита от уволнение, няколко познати си загубиха работата през последните 10 дни. Подигравката е, че 4.5млрд. лева отиват за гаранции на бизнеса, и само няколко стотин милиона са предвидени за директно подпомагане на хората, което е основно на хартия, реално се знае, че у нас 70% е корупция или я са раздали 100млн., я не.

    Коментиран от #27

  • 25 не се питеснявайте купихме самолети

    3 0 Отговор
    Гласувайте за Бойко само той ще ви спаси.
  • 26 Аа не

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аноним":

    Кат е робско племето,че яде ко намери.
    Иде лето шъ съ кара на фотосинтеза.
    Е има и друг вариант ........
  • 27 Ко.ко

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Ко расъждаваш толко много бре.
    Мислиш ли че закърнелите мозаци на племето че те разберет?
    Божееее они им го нагнита....... па те си тръсят вазели....... вместо да грабнат г.......та
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 28 Един от Марс

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Асен":

    Аз съм със спестявания и съм спокоен. За семейството си във финансово отношение съм спокоен. Но и не разчитам на спестяванията изцяло. Не зная за трайно безработните как ще се справят. За мързеливите, глупавите и некадърните ли да мисля?
  • 29 Кото

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ко.ко":

    Не си наред в спиналнните връзки. Нищо, ковидчо ще ги нагласи някак.
  • 30 Що питаш

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "няма да е само липса на пари и работа":

    Не знаеш ли кое племе е многодетното и защо? Като ще изчезваме , да изчезваме де. Отиваме сами към стопяването си. Ама ние сме виновни.
    Изводите всеки здравомислещ ще може да си ги направи. Но здравомислещи, работливи у нас да на изчезване. Често срещан индивид е нискочелия, неумит, арогантен, мързелив....гном
  • 31 Я се спри

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Офицер запасняк":

    За народа ли си се загрижил? Който е научен да живее с кредити да му мисли, ти за какво ревеш?
  • 32 Кирил

    1 0 Отговор
    Да питам : защо 15 годишни, роми и недобросъвестни нарушават правилата? Ще кажете какво общо има с останалите без работа? Ами заради такива ще продължат екстремните правила, оттам и другото. Ей, българино , много изпростя!!!
  • 33 karl hoker

    1 0 Отговор
    разбрахте ли че от вчера депутатите са с по -високи заплати..?