Last news in Fakti

2 Април, 2020 14:51 2 082 17

НФСБ предлага замяна на скъпите лекарства с по-евтини и ефективни

  • лекарства-
  • генерици-
  • нфсб

Това е мярка срещу корупцията в здравеопазването

НФСБ предлага замяна на скъпите лекарства с по-евтини и ефективни - 1

НФСБ категорично се противопоставя в тежките условия на пандемия лекарствени лобита да дерат кожата на обеднелите пациенти. Депутатите от партията на Валери Симеонов внасят промяна в Закона за мерките при извънредно положение, с която скъпоструващите и нови лекарства, които лични лекари масово изписват, да могат да бъдат заменяни с техни по-евтини и качествени аналози – т.н генерици. Това са доказани във времето лекарства, за които не се плащат лицензи и патенти, като, например, добре познатите от нашето детство аспирин, аналгин-хинин и депосулфамид, с които успешно бяхме лекувани всички.

Пред БНТ, в предаването „Още от деня“ Борис Ячев – зам.-председател на НФСБ и народен представител припомни, че замяната на скъпите лекарства с евтини генерици е мярка 452, записана в Програмата за управление по предложение на Валери Симеонов още след съставянето на правителството. До този момент обаче тя не е изпълнявана.

Нещо повече – преди седмица Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане промяна в Наредба № 4, която да позволява използването на генерици при желание от страна на пациента.

„За наше изумление наредбата беше свалена в края на същия ден!?“, посочи Борис Ячев. Той направи връзка между острата реакция на Българския лекарски съюз, изразена по това време и свалянето на промените.

„Не ми се иска да вярвам, че Министерството на здравеопазването се е огънало и е предпочело пред интереса на някои лекарски лобита да жертва интереса на българския пациент. НФСБ ще внесе промяна в Закона за извънредните мерки, която да позволи замяната на скъпи лекарства с евтини генерици“, каза Борис Ячев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов по-рано подчерта, че някои лични лекари са мотивирани от фармацевтичните гиганти да предписват скъпи лекарства. „Срещу това те биват пращани на безплатни екскурзии и симпозиуми по екзотични острови. А в Германия е забранено лекарите да получават дори кутия бонбони от доставчиците на лекарства, като това е строго наказуемо и по закон за това се лежи в затвор“, каза Валери Симеонов.

„Така, в условията на тежка здравна криза, прерастваща във финансова, НФСБ ще помогне на хората да спестят средства от лекарства, без да се влоши качеството на лечението. Не е нормално в държави с далеч по-висок стандарт хората да дават по-малко пари за лекарства“, каза Борис Ячев. И даде пример с Германия, където 75 % от лекарствените средства, които се продават, са по-евтини генерици.

По отношение на актуализацията на бюджета и удължаването на срока за извънредното положение Борис Ячев заяви, че НФСБ ще ги подкрепи, въпреки, че не са били обсъдени предварително, както изисква коалиционното споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    6 5 Отговор
    Такова животно, като по-евтино и да е по-ефикасно, няма..
  • 2 Това е в мафиотската

    6 0 Отговор
    кочина,където българските лекарства са 2-пъти по-скъпи от същите български лекарства в чужбина. Тоя селски пръч знае много добре къде е заровено кучето и да не се пише отворко с глупости.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миризлив пор

    8 0 Отговор
    А бре пичове, от лекарства тук се печели повече от наркотици и проституция на куп. Как мислите че ще ви минат промените и някой да не кара Бентли? Пътеката е направена, всички по веригата ще се противопоставят ми се струва.
  • 5 Възстановяване производството на

    8 2 Отговор
    Българските лекарства от преди 1989г. евтини и ефикасни. Възстановяване на Здравеопазването от преди 1989г. функциониращо и лекуващо 100% от обществото. Действайте.

    Коментиран от #15

  • 6 Маркиз дьо Отзад

    2 3 Отговор
    Тия Идиоти си мислят,че като те са, то и всички са идиоти! Няма Евтино и в същото време и ХУБАВО! Доказано в годините и практиката! Това важи и за лекарствата! За непросветените: Генерично лекарство на разговорен език означава лекарство-МЕНТЕ! Е, как ментето ще е по-добро от Оригинала!?!?
  • 7 Лумпена

    1 1 Отговор
    Българските лекарства са по ефективни защото не са разредени . Пиеш но трябва поне пет опаковки да изпиеш когато купиш от големите фирми които дават проценти печалба по-голяма по веригата печалбари,от лекар до вносител.
  • 8 Активист на БКП

    1 2 Отговор
    А комуниста Валери Симеонов Балевски да получава по 13 000 лева заплата !
  • 9 ПАТРИОТИ???

    3 3 Отговор
    Абсолютни анти българи си тези!!
  • 10 винкел ТВ

    2 3 Отговор
    Тия мърши не са лекари за да определят какви лекарства да вземаме.Генериците да си ги ползват те.За народа оригиналните лекарства които са по-пречистени и не увреждат толкова бъбреците и черния дроб.
  • 11 идиот

    3 2 Отговор
    Черкези изпълзяват от дупките. с Лицемерни усмивки и кървясали очи.
  • 12 А пък аз предлагам........

    1 2 Отговор
    Да заменим тези депутати с по евтини......
  • 13 Моше лихваря

    2 0 Отговор
    Абе стига си ръсил мозък.Българинът от всичко разбира.Генерично значи след като изтече лиценза могат да го произвеждат и други фармацевтични компании .Лекарството е с идентичен химически състав и с подобно или друго име.В повечето случаи е достс по евтино.Голяма част от лекарите къпят пациентите с думите ,че оригиналното е по пречистено. Всеки решава за себе си какво да си купи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Възстановяване производството на":

    До 5 ком -Дгугарю -кумунизъма свърши преди 30 гд и сега границите са отворени =А ти искаш тия доктори да ги застопориш на средна държавна заплата като през кумунизъма =един доктор няма да остане ако не работи на частно
  • 16 тирбушон

    0 0 Отговор
    аман от кретени....
  • 17 ОРИГИНАЛИТЕ МЕНТЕ

    0 0 Отговор
    КАКВО ОСТАВА ЗА ГЕНЕРИЦИТЕ ПРАВЕНИ ПО ГАРАЖИТЕ ?