5 Април, 2020 15:11 2 133 34

Караниколов: Все повече сектори буксуват

  • емил караниколов-
  • икономика-
  • икономическа криза

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът

Караниколов: Все повече сектори буксуват - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора", каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По негово мнение в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат. Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден.

"Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим", каза министърът.

Той се съгласи, че определени сектори от икономиката ни страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същия. Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече се забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика.

Министърът смята, че трябва да се борим с COVID-19 на глобално ниво. Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излезат тепърва.

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

"Това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват", каза Караниколов.

Той обясни, че сега не е момент за популизъм. Бюджетът е един. "Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга", каза Караниколов.

"Няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска", каза още той.

В момента се прави предложение правителството да може да изтегли заем до 10 милиарда, но никой не е казал, че тези пари днес или утре ще се теглят.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ей го на

    22 0 Отговор
    "Събудил се " , до оня ден курназ со даваше !

    Коментиран от #34

  • 3 Защо не

    13 1 Отговор
    "Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим"

    Коментиран от #10

  • 4 Бегето

    26 0 Отговор
    Приключи цирка
  • 5 цербер

    18 0 Отговор
    Все повече сектори боксуват,т.е. тренират бокс и аеробика вкъщи. Сложете им вериги за сняг!Правилно е да се пише буксувам. Думата е заета от руски (буксовать < букса), но има немски корени (Büchse).
  • 6 Bovine spongiform encephalopathy

    20 1 Отговор
    Нали затова е сложен тоя бушон.
  • 7 така така

    16 1 Отговор
    еми ще буксуват как няма... като сте шайка некадърници и искате власт... И оня пингвин за президент.
  • 8 катастрофи праим секакви

    14 0 Отговор
    Силата не ви е в управлението , силата ви е в катастрофирането. На молеца каквато вълна и коприна и да му дадеш го ще я ошушка.
  • 9 Защо не

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аууууу":

    Добро утро!!! Добре ли спа? Това е приятелю само върхът на уйсберга… Надолу има огромни изградени системи. Много добре свързани с някои държавни структури. (както и споменатат). Явно си младичък, но разочарованията ти в тази посока на разсъждения тепърва предстоят. Някога в комунизма, поне не знаехме... Пазеха ни в това да сме си достатъчно прости... Сега - ужас и перверзия във вертикал и хоризонтал и в което се сетиш измерение...

    Коментиран от #14

  • 10 ТОЕСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Защо не":

    Нито здрави имаме нито пък сме сплотени ...

    Коментиран от #19

  • 11 Купонът свърши

    19 0 Отговор
    Сервитьорът идва за сметката.
  • 12 парашутист

    20 0 Отговор
    Само като го погледнеш тоя у физиономията и ти е ясно, че не знае де се намира.
  • 13 Трагедия за ГЕРБ

    13 0 Отговор
    Не може да се краде

    Коментиран от #16

  • 14 Нов световен ред

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Защо не":

    Целта на Рокфелерови и техните съюзници е да създадат единно световно правителство кобминирайки суперкапитализма и Комунизма под един и същ покрив, и под техен контрол.. Дали имам предвид конспирация?! Да. Аз съм убеден, че има такъв заговор, международен по обхват, планиран преди поколения и невероятно зъл в ствоята цел"
    Конгресмен Лари П.МакДоналд, 1976, убит в полет 747 на Корейските Авиолинии, който самолет беше свален от Съветите.
  • 15 куп празни приказки

    10 0 Отговор
    Откровено тоя не го схванах много. Нещо несвързан ми се чини.
  • 16 като за световно

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Трагедия за ГЕРБ":

    Да бре, в мътната вода се лови рибата.
  • 17 Защо не

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аууууу":

    И коментара ми е за това, което се случва В България. В америка касапницата е още по-жестока и добре приета. ДОБРЕ ПРИЕТА!!! Там много неща, които за нас все още са ужас са нормални. Но лошото е , че не те вървят след нас, а ние след тях, по стаден модел... Нямаме представа въобще какво искаме, бориме се за каквото ни падне, важното е борба да има... "Идеали", "ценности", за днешната младеж това са непознати думи... "Тимур и неговата команда" и темп подобни, се приемат за откачени неща... Сега с вируса са пак актуални!
  • 18 ОБИР СЛЕД ОБИР

    14 0 Отговор
    ВСИЧКО БУКСУВА ОТ 10 ГОДИНИ САМО СЕ КРАДЕ , А СЕГА И СЕ МАРОДЕРСТВА С ТЕЗИ 10 МИЛИАРДА

    Коментиран от #20

  • 19 Защо не

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТОЕСТ":

    Няма да споря дали си прав, понеже въобще не ми изнася. Просто, за да оцелеем в момента, така трябва да мислим. После ще си ги мериме...
  • 20 Защо не

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "ОБИР СЛЕД ОБИР":

    Ти десет годишен ли си бе човек? Че кога не се е крало?
  • 21 ЛЪЖАТ МНОГО ЯКО!!!

    12 1 Отговор
    Коронавируса НЯМА ДА ПРИЧИНИ НИЩО НА ИКОНОМИКАТА!!! Само ТОТАЛНИ ИДИОТИ вярвят, че заради коронавируса ще има фалити!!! КРИЗАТА идва заради кражбите от бюджетите, укриване на данъци, чудовищните надценки върху стоките, ниските заплати и пенсиии, липсата на социални помощи към изпадналите граждани. Всичко това създаде кризата и преди 10 месеца КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА каза, че ИДВА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, а тогава КОРОНАВИРУСА НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ!!! Сега капиталистите се крият зад коронавируса и обвиняват него за мизериите, които те сътвориха!!!! За 2 месеца коронавируса ще нанесе едва 3 милиарда загуби в БГ, което е едва 20% от парите за заплати на държавните чиновници!!!! Тези 10 милиарда, които тегли държавата кредит са заради КАПИТАЛИСТИТЕ да си правят ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА, защото в кризи се краде най-добре!!! Икономическата криза през 2008/9 година създаде 30% повече милионери и с 50% им увеличи богатството!!! СЕГА ВСИЧКИ хранителни магазини, банки, мобилни оператори, ферми, земеделци, аптеки, ИНТЕРНЕТ МАГАЗИНИ, куриери, дори половината транспорт работят, а от тях идват най-многото приходи!!! ЗАВОДИТЕ Е БЕЗМИСЛЕНО ДА ЗАТВАРЯТ ОТ КОРОНАВИРУСА, защото можеха да екипират своите работници и да наемат специализиран транспорт за да продължат работата си. Дори могат да наваксат с производството и на края на годината да са ба печалба. Обаче заводите затвориха, защото всички са част от мафията и чакат държавата да ги спасява, защото ТЕ ОТ СУБСИДИИ ПЕЧЕЛЯТ, а не от продажб
  • 22 ЛЪЖАТ МНОГО ЯКО!!! 2

    9 2 Отговор
    Обаче заводите затвориха, защото всички са част от мафията и чакат държавата да ги спасява, защото ТЕ ОТ СУБСИДИИ ПЕЧЕЛЯТ, а не от продажби!!! Малките магазини и закусвални се работят предимно от собствениците или 1-2 работника, което означава МАКС 3000 лева загуби за 2 месеьа. Ако малък търговец не разполага с 3000 лева, тогава КЪВ Е ТОЯ ПАЛЯЧО, ВЕ? Ресторантите ще имат между 5000 и 15 000 лева загуби за работници и наеми, ако ползват 60/40 системата. Толкова ли нямат 15 000 лева, шом караъ коли за 100 000??? ИСТИНАТА Е, ЧЕ КРИЗАТА ДОЙДЕ ПРЕДИ КОРОНАВИРУСА, а сега всичли тарикати ИГРАЯТ ЗАДРУЖНО ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА, в която реват за пари, защото БЕНТЛИТА, ЯХТИ, ИМЕНИЯ С БАСЕЙНИ НЕ СЕ КУПУВАТ С ПРОДАЖБИ, А С КРАЖБИ ОТ ЕВРО ФОНДОВЕ, ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ и БАНКИ (от които взимаш кредит, а гражданите го изплащат)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КралиМарко

    12 0 Отговор
    Боксуват секторите...ма то нещо трябва да работи, за да Боксува нали!!!
    Спрялата кола с блокирал двигател, окрадена - без основни части и агрегати..как ще Боксува бре МинистрЕ?!Тя е мъртвец - и неможе и да припали!!!Нищо, за Вас това дето му викате икономика било Боксувало...ЛЪЖА или просто нивото на всеки Експерт е такова!!!
    Какво ще произвеждате..немате нито сурувини,нито качество, нито Пазар и клиент да Ви го Купи?!Какво ще направите по-качествено, с по-ниска цена и в срок и количества с останалата нискоквалифицирана работна ръка, дето Ви стой за без пари...ами НИЩО!!!Е, па Вие сте оптимисти...Лътжи са нужни на нацията и надежда..хранете ги с надежда, че то парата от ЕС е за Вас , а за нацията е Надеждата...Надай се Коньо ..на зелена трава..след Вирусната епидемия!!Ма трава нема..не никне вече, оти тука е бетер Пустиня..всичко пресушихте Другари!!!
  • 25 Гешо Опегето

    10 0 Отговор
    Какво публикувате некви изказвания на некви министърчета.Цяла България знае че тия са абсолютно независими,тоест от тях нищо не зависи! Главока им казва какво да кажат пред обществото,вижда на другия ден каква е реакцията на стадото и ако много се бунтуват излиза и променя всичко за да излезе герой!
  • 26 ГГ1989

    5 0 Отговор
    Едни и същи тарикати навсякъде в световен план и всеки чака на безплатни пари.

    Точно вчера Адидас платиха наем на магазините си за март след като Германия им отказа да им помага, тъй като са с огромни нетни приходи, а се правеха на фалиращи.

    В БГ всеки втори тарикат и бизнесмен му е ясна работата, а не сме по-глупави от швабите.

    Коментиран от #31

  • 27 Караниколов

    3 1 Отговор
    сутринта го казах НЯМА ДА ПОМОГНЕМ НА ХОРАТА ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА С ПОМОЩ ОТ 650 ЛВ . Казах моделът 60/40 е ефективен и е първа ефективна мярка - помощ от държавата за нашите фирми който не прекратиха дейност.

    Този модел 60/40 не помага на фирмите който задължиха да спрат дейноста си модела 60/40 ги води до по бързо към фалита .Не помага на хората който останаха без работа.
  • 28 Перача

    7 0 Отговор
    Капиталът сега удобно ще изпере мръсното си бельо в пералнята на коронавируса. Колко навреме се появи тоя вирус! Просто да не повярваш, че е случайно!
  • 29 Бокчо

    3 1 Отговор
    Това момче е завършил на 21 години висшето си образование - нещо не се връзва, просто са му дали дипломата, без да се съобразят с възрастта му. КАЛИНКА
  • 30 123

    3 1 Отговор
    Всеки колкото иска , има такъв механизам-ДЕПУТАТ
  • 31 Р.Гелаев

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГГ1989":

    Адидас и България по каква схема ги върза нещата и ги събра на едно място и колко си поискаха тея бедняци за един чифт налъми поне помолиха ли ако неска не им дадът утре ще пробват пак те могат да извадят пари и да помогнат по скоро на държавата кога мислят да фалират до 13 май до юни няма да устискат ша дигат белия байряк е Меси ша увяхне сега с едни 50 100 милиона евро като рекламно лице за другия сезон ше брои мухите карък
  • 32 Млад надежден крадец

    3 0 Отговор
    А бе крадец, махни се, тази работа тя не е, за мошенници като тебе и Маврудиев, вие сте на Доган, личните секретарки ,изчезвайте докато е време, че най-скоро, ще ви заразят ,ще има корона -чистка.
    Ще замитат следите на крадените пари. .
    Виж какви золуми направи за милиарди , идва видьов ден!
  • 33 COVID 19 22

    3 0 Отговор
    нали това е целта, а има и причина
  • 34 Вън от министър поста не е за теб

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ей го на":

    Пальоша Караниколов не разбра ли, че поставено лице министър като него ,не може да бъде
    легитимно лице в криза като тази.
    Това ефрейторче е за други времена на кражби, когато имаше,пари и
    той ги преведе на, който трябваше ,сега ще ослушва като гърмян заек докато Борисов, го изтъргува с някой друг кадър на Ахмед Доган.Съсипаха тази клета държава...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове