7 Април, 2020 15:45 2 591 13

Заплати за всички учители

  • учители-
  • заплати-
  • мерки

Изискването бе учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците

Заплати за всички учители - 1
Снимка: Shutterstock

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистационно обучение ще бъдат изплатени. Това реши Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.

Изискването бе учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.

От следващата седмица по предложение на министър Красимир Вълчев и с подкрепа на Отрасловия съвет може да се поставят оценки при дистанционното обучение.

Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен (разтоварващ за учениците) дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси (за физически дейности, изобразително изкуство и музика), за занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.

Отрасловият съвет благодари на всички педагогически специалисти за проявената отговорност в тези дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    13 11 Отговор
    Да се увеличат незабавно заплатите на медицинския персонал! За да имат стимул да се грижат за здравето на населението! Когато преди 30-на дни Борисов бе на посещение в едно Пловдивско у-ще и пита наобиколилите го даскали - " Усещате ли вече огромното увеличение на заплатите си" и онези танцуват и отговарят - "Дааааа". Директора пред Борисов казва- "Средната нетна заплата в нашето у-ще е над 1800 лв.". Не може един даскал който работи само през деня и по 6 часа в 5-дневна работна седмица да получава по 1800-2000 лв.а една медицинска сестра с нощните смени по 700 лв.а един лекар по 1100 лв. Не може един даскал който има 3 месеца платена отпуска през лятото и по 2 седмици през коледната и пролетна ваканции да получава 3 бонуса по 1000 лв.в годината - за 24 май, 15 септември и за Коледа , сега през обявеното извънредно положение отпуската да му се плаща на 100% а работещите в частния сектор да са в неплатени и да се чудят как да си платят разходите на края на месеца. Борисов намали заплатите на търтеите даскаля и ги насочи към здравеопазването и обезщети трудовите хора които произвеждат ....Иначе ти ще носиш отговорност за последиците ..

    Коментиран от #2

  • 2 Червен имбецил

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Не може ли това, не може ли онова......даскалите са будителите в една държава, те изграждат бъдещите и граждани..без кадърни хора, без желание да се учи няма да има нито лекари, нито инжинери, архитекти, само прости фатмаци като наш Ушко...

    Коментиран от #5, #11

  • 3 Тези са най добре

    18 6 Отговор
    По добре са и от депутаттите. 4 месеца ваканция и шапка на тояга. А накрая цяло поколение функционално неграмотни и прости като галоши.
  • 4 Гневен

    10 7 Отговор
    Тъпако, за да станат лекари и мед. сестри , нали учители ги подготвят?

    Коментиран от #6

  • 5 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Червен имбецил":

    Не лъжи! Няма такива заплати!
  • 6 Като гледам

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гневен":

    какви инджинери излизат от МЕИ-то, ме е страх да отида на доктор. вероятно си малък и още нищо не си видя. А за мед. сестрите ще ти кажа, че дори абокат не могат да слагат. Скоро ще се убедиш в това.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сиси

    8 2 Отговор
    На мен ми се взе тока като родител на 2 деца с ненормално изисквания и тотално непознаване на програмите за работа, явно и нежелание от тяхна страна. Аз я научих за една нощ, ако имаш желание проблеми няма. Има изключения, ама една птичка пролет не прави. Накрая пак пари за частни учители, ама вече откъде. Добре, че съм от набор 80 и...., че са ни учили в училище да се оправим с децата, че иначе чао. Но заплатите да вървят няма проблеми.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    Защо аз им върша работата, а на тях им плащат? Моята работа кой ще я свърши, че да си изхраня семейството? Тяхната я свърших аз, ясно. От сутрин до следобед уча с малките. А моята?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 daskal

    1 1 Отговор
    Искам да попитам Иван кое е това Пловдивско училище.Искам там да работя.Аз съм дългогодишен учител повярваи ми такава заплата няма.Моята е към 1300 със многото години стаж и квалификации.Онова по телевизора си е постановка дали се сещаш
  • 13 Ботев

    0 0 Отговор
    Защо ли в една скандинавска страна всяка 15-та година на учителя (цялата) е платен домашен отпуск? - учителите (особено напоследък) едва дочакват пенсията … но страничният наблюдател си знае своето … когато 110 000 учители стачкуваха, публиката си свиркаше … когато сестрите стачкуваха, пак безразличие...Сега - браво на медицинския персонал. След няколко години, когато училищата останат без учители, тогава какво ще дрънкат вторачилите се само в себе си индивиди?