7 Април, 2020 18:47 1 193 3

Реставратори: Дезинфекцията уврежда иконите

  • църква-
  • икони-
  • дезинфекция

Сигналът е изпратен до Светия синод

Реставратори: Дезинфекцията уврежда иконите - 1
Снимка: БГНЕС

Добре е дезинфекцията в храмовете да се извършва с повишено внимание, препоръчваме всяка икона, която има досег с посетители, да бъде под защитно стъкло. Това заяви пред БГНЕС Милена Донкова, която ръководи лабораторията по консервация и реставрация на Националната галерия.

Реставраторите се опасяват, че третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности с препарати, съдържащи хлор или повърхностно активни вещества, както и такива на алкохолна основа, може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план - и до трайно увреждане на произведенията на изкуството.

Донкова обясни, че именно по тази причина специалистите по консервация са написали препоръка към църквата с настояване дезинфекцията на храмовете да се извършва с повишено внимание. Тя подчерта, че подкрепя усилената дезинфекция, която се извършва в условията на пандемия. Според нея обаче дезинфекцията трябва да се извършва максимално контролирано, тъй като там има много произведения на изкуството. Голяма част от тези творби, които влизат в директен контакт с посетителите, са иконите, така че на тях трябва да се обърне по-сериозно внимание, що се отнася до дезинфекцията, обясни Донкова.

По нейни думи не е препоръчително да се прави дезинфекция на творбите с препарати с хлор, алкохол и др. Донкова посочи, че единственият начин за защита на иконата е пред нея да има някаква прозрачна защитна повърхност - стъкло, плексиглас и т.н.

Тази повърхност може да се дезинфекцира без никакъв проблем и така от една страна да са защитени посетителите на храма, а от друга - и самата икона, подчерта тя.

Експертното мнение на реставраторите от Националната галерия вече е изпратено до Светия Синод.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тогава нещата са прости

    1 0 Отговор
    Не ги дезимфекцирайте а хората да не ги целуват по време на пандемия и на метър дистанция.
  • 2 великденския заек

    1 0 Отговор
    Това го кажете на тъпите попове, които са по-инат от магарета
  • 3 Чудотворна икона

    0 0 Отговор
    Не може да има вирус