ФАКТИ.БГ

Банско питат: Само ние ли сме чумави?

Днес в него има хора, които отърсили се от първоначалните емоции на „затворници“, искат да знаят защо точно Банско

Публикувана: 7 Април, 2020 19:07
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2464
Банско питат: Само ние ли сме чумави?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.

Колкото повече чета, толкова по-малко знам или как много информация води до крайна дезинформация, превръщаща се в недоверие, пише infomreja.bg.

Аз разговарям с един български гражданин, който не вярва на генерала?

Да, абсолютно.

Така започва телефонният ни разговор – спазвайки протокола за дистанция, с Рая Коева от Банско, която изпрати писмо до министъра на здравеопазването и генерал Мутафчийски с питане „Защо третирате Банско като чумаво?“. Моята интерпретация на 4-те въпроса на Рая е тема, обсъждана още от 18-и март в курортния град.

Днес в него има хора, които отърсили се от първоначалните емоции на „затворници“, искат да знаят защо точно Банско. Доста от населението дори съвсем настоятелно иска да знае дали столицата ще бъде карантинирана или Банско все ще е номер 1 – и като най-добрият зимен курорт на Балканите, и като първият и единствен град затворен само за миг, защото „разнася зараза“ из света.

Някога, когато Бокачо е писал „Декамерон“, също бил нависоко в планината, далеч от чумната епидемия през средновековието. Днес в Банско също има хора в планината, расли в нея, и бунтуващи се, усещайки несправедливост. Всеки има право на чувства!

Рая Коева задава следните въпроси на министър Ананиев, генерал Мутафчийски, д-р Калоян Калоянов – директор на РЗИ – Благоевград, д-р Катранджиев:

1. Има ли данни в МВнР за самолет с туристи от Израел, заразени с COVID-19. в гр. Банско?

На който въпрос Рая разсъждава: Интересно ми е как ще се зарази цял самолет в самия град Банско, при положение, че ние все още нямаме летище, за да дойдат тези хора до тук – все са кацнали някъде.

2. Ако има такава, на каква база е доказано, че туристите са заразени в гр. Банско?

3. Разполагали МВнР с пътна карта на всеки един от заразените туристи от Израел за движението му в България по време на почивката си?

4. Има ли данни, в случай че информацията е вярна, с кой полет и на коя дата са пристигнали и съответно заминали тези гости, били ли са в пряка връзка с други кацащи полети от рискови страни, като Италия, Великобритания и Испания, където заразата се разви преди да бъдат затворени границите на страната /въздушни и сухопътни/?

Към самото Министерство Рая изпратила искане за достъп до обществена информация до Министерство на външните работи и Министерство на здравеопазването:

доколко са „истински данните“, предоставени от Щаба за това, че 9-годишното дете от Англия е заразено, а на 21.03. бащата на детето публикува резултатите, които са отрицателни и за петимата британски граждани;
кое е наложило да се наруши заповедта за карантината в града и английското семейство отпътувало за Англия;
ако детето е с отрицателни проби наистина, защото случаят е отразен в статистиката за броя болни на 24.03. в 10 ч.;
има ли други заболели по това време от Банско;
защо жителите на града не са тествани след като на 18.02. е обявено, че всеки бил в града ще бъде „преследван“ от Прокуратурата и тестван;
кои градове в страната са „източник“ на зараза и по каква методика се определя това.
От Министерството на здравеопазването отговорили, че това не е в тяхната компетенция и писмото ще бъде препратено до генерала със следния категорично кратък текст: Министерството на здравеопазването не разполага с исканата информация.

Но Рая не спира да пита, сякаш и реторично вече: МЗ изпрати моето до писмо до Щаба, защото МЗ нямало отговори, а Щабът на кого трябва да се отчита, нали все пак Щабът е към МЗ?!

ИНФОМРЕЖА също зададе своите въпроси на Рая, но тя не ни препрати към друг източник, а отговори – гневно, загрижено, разтревожено, нежно, искащо и търсещо – така, както 90% от българите се чувстват при включването на телевизорите, телефоните и радиата. Едно стана ясно – не винаги медиите са виновни, понякога и в извора водата е мътна:

Основната причина за моето писмо са ежедневните брифинги на Оперативния щаб, които дезинформират хората. При всички положения не внасят спокойствие, а паника. Не е коректен и начинът, по който се коментират случаите в Банско, които не се отнасят според мен за града.

Подета ли е инициатива за опропастяване имиджа на града?

Категорично! Смятам, че постоянното споменаване на Банско като „огнище на заразата“ е абсурдно. Ние понесохме карантината тихо и стриктно към мерките и е нелепо здравният министър да подпише заповед със съответните мерки какво може и какво не и същият този министър да каже, че няма данни за заболели в града.

Трябва ли град, който не е областен, да има КПП контрол?

Аз приемам да има КПП-та, на които да се осъществява контрол, но не съм съгласна за информацията, изказвана за Банско. Това породи инициативата ми да искам информация.

Как хората извън Банско гледат на местните?

Аз пътувам много извън Банско и моите колеги и приятели са си броили дните след среща с мен. Това опетняване на града с недействителна информация ще допринесе за отношението към нашите деца, ученици. Това е нелепо. Не може един град, с който няма действителен случай на вирус, да се сочи и той да е жертва на цялата ситуация в страната.

В началото на март при пътуване станах свидетел на мерките на Летище София.

Какви са мерките?

Няма такива.

Според Рая карантината е помогнала да не се разпространява заразата, но отношението на обществеността към британските граждани е било грубо, най-малкото заради посочването има като източник на заразата.

Мерките бяха доста пресилени за Банско, допълва Рая, разказвайки:

Поводът за моето писмо всъщност е „заразеното“ дете от Англия. Рая и семейството ѝ живеят на същата улица, на която и английското семейство. В деня на вземане на пробите улицата е била „барикадирана“ от полиция и медици.

Оказа се, че детето с отрицателен тест, но детето и семейството му си тръгнаха, когато целият град бе под карантина, което значи, че министърът реално той е подписал заповедта за тяхното изнасяне от Банско.

Къде се пречупи добрият тон между Банско и София?

Бизнесът в Банско бе наречен „алчни егоисти, правещи пир по време на чума“, „на всяка цена сме вземали всички туристи, включително и от рискови страни“. Аз се занимавам с туристически бизнес. Ние не сме получили оказания от МЗ за рисковите страни и гостите, пристигащи от тях. Но пък министъра на туризма не се поколеба и сама посочи, че сме приемали групи от Израел, от Йордания.

И четейки „какво става по сайтовете“ Рая пита – отново реторично:

Излезе статия за лекар, който разказал, че е бил със семейството си на ски в Пампорово, а днес цялото му семейство е болно, включително и 3-годишното му дете. Вие чухте ли някъде да се казва, че той се е заразил в Пампорово?!

Нашите въпроси са защо Банско попадна в полезрението на властта, а очакванията на Рая са отговорите да са „Нямаме информация“.

Има ли „театър по време на чума“?

Според мен има нагласени думи. Вярвам, че генералът е уморен, но наистина нека отиде в почивка, защото не е честно спрямо 10 000 човека да се „хвърлят“ думи и цифри.

Рая вярва, както и Общинският щаб, който по-рано заяви позицията си, че е абсурдно твърдението за починалия им съгражданин на 55-години – с един положителен и един отрицателен тест за КОВИД.

Тези изявления създават напрежение и чувство за несигурност у всеки един от нас. Как да ни убедят, че вземат правилните мерки. Ние сме свидетели какво се случва в Банско, не вярваме на думите му.

За Рая и семейството ѝ, спасението във времето на карантината е било двора на къщата, в която живее с още две семейства, но не и страхът, защото:

Всяка една болест има превенция, която е нормална.

Какво обаче ще остане скрито според Рая… може би ще има тихи жертви на шумната болест – като онази жена от Варненско, удушена и загробена от мъжа ѝ, като инфаркта на българите, отишли си от стреса:

А води ли се статистиката на индиректните жертви на тази болест, те нима не са повече. Хората правят коментари за трета световна война, за биооръжия и др. заради сериозна паника, за която има вина именно Щаба, заради посочването на невярна информация.

Между временно в града бе организирана гражданска инициатива.

ПОВОДЪТ за създаването на Граждански Инициативен Комитет (ГИК) Банско е желанието ни за обединение.

ЦЕЛИТЕ на ГИК Банско са - решаване на обществени проблеми, каузи и идеи чрез единство и отстояване на позиции.

ЖЕЛАНИЕТО ни е групата на ГИК Банско да остане затворена и с ограничен достъп за да изпъкне “Гласът на Банско”.

НАШЕТО МОТО Е - “Гласът на Банско”.

“ГЛАСЪТ НА БАНСКО” ще изпъква в бъдеще на база данни от провеждани петиции, до които ще имат достъп само и единствено граждани, постоянно пребиваващи и бизнеса, пишат организаторите.

От ГИК искат:

1. Да спрат спекулациите за броя на заболелите, контактните и заразените лица на територията на гр. Банско, да бъдат тествани представителна извадка от жителите на гр. Банско, но не по-малко от 1/3.

2. С цел опазване живота и здравето, както и предотвратяване разпространяване на заразата сред жителите на гр. Банско, заявяваме искането си градът да остане под строг пропускателен контрол за срока до края на извънредното положение в страната, както и за стриктно съблюдаване указанията на кризисния щаб за причините по пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица на територията на гр. Банско.

Подписките са разпространени в търговските обекти.

А без извинение остана искането и на другите банскалии – лекарите, за които генералът се усъмни, че може би укривали информация за броя на заразените с вируса.

В свое изявление Мутафчийски каза: Кой ги е обвинил? Вие ли – обърна се генерала към журналистите, и продължи:

Процедурата, която е препоръчана и подписана със заповед от министъра на здравеопазването, че всеки с двустранна пневмония или друга симптоматика трябва, да бъде изпратен за изследвания. Свързаните с Банско лица са от Ловеч, Карнобат и други градове. За две седмици има само група бременни, дадени за изследване и нищо повече. Това казах аз, не съм обвинил никого. Ако не са имали такива болни или за подадени в лаборатория, тогава ок. В рентгненологичния кабинет на разложката болница много лесно може да се провери всичко.

Ден по-късно отново заяви: Не съм обвинявал никого!

Независимо от което в социалните мрежи потребителите изказаха своята благодарност и подкрепа към личните си лекари.


Благоевград / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Той
1 Отговор
Само вие сте - в София не са и чували за такъв вирус!!!!

Оценка:
-1 +25

Еее
2 Отговор
Почакайте още 2 седмици и ще чуете и за други като вас.

Оценка:
-4 +18

dada
3 Отговор
дА ВИЕ най чумавите......тоз курорт да се закрие.

Оценка:
-14 +10

Жоро
4 Отговор
НАС НЕ НИ ЧУВАТ..СОФИЯНЦИ ПОКАЖЕТЕ КАКВО МОЖЕТЕ..ВИЕ СТЕ 1/3 ОТ ДЪРЖАВАТА..ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ ПОКАЗАХА ПЪТЯ --ЕВАЛА.!!!!

Оценка:
-3 +22

Някой си
5 Отговор
Цялата работа ще свърши със съд!
И този път осъдени ще има!

Оценка:
-2 +17

мъка
6 Отговор
Банско е трън в очите на много европейски курорти.И не само Банско , България не може да се развива защото взима от поминъка на Австрийци, Швейцарци и много други с ниските си цени и много по добрите си оферти. Вижте в интернет хора които са яли БГ домат какво казват - при нас няма такова нещо.

Оценка:
-7 +21

Наглите
7 Отговор
В Шумен първия заразен дойде от Банско

Оценка:
-11 +8

8
Този коментар е премахнат от модератор
Просто природен закон
9 Отговор
Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип.

Оценка:
-1 +6

SSssSSss
10 Отговор
Цялата истерия с този вирус е Пунта Мара.И този днеска който е умрял е с половин дроб и белодробна недостатъчност след катастрофа(Да ме извинят близките му,че го използвам за пример-лека му пръст).Истинското положение е,че този вирус им дойде дюшеш на управляващата ни престъпна клика.Ще се опитат да прикрият следите от ограбеното до сега и си определиха още 10 милиарда за крадене.Първия транш от 74 милиона е даден на фирма бушон с 2000 лева годишен доход.Държавата отдавна е във фалит а икономиката ни като цяло не отговаря и на икономиката на един средноголям град в Германия.Народа беден а пенсионерите на самотек.Така е и така ще бъде като избирате празноглава тиква за премиер и сте станали подлоги на американски интереси.Няма бъдеще с тази шайка в парламента.Един единствен частен бизнес правеше малко пари от туристи,но сега и той е на колене.Диктатурата в момента е да санкционират,такива,които не са съгласни с управляващитзе и да ви затворят устата.Няма да се учудя,ако утре пред вас не цъфнат хора от прокуратурата и ви изкарат подстрекателка клъм бунт срещу царя слънце.Пазете се госпожо!Още малко търпение!Скоро ще изметем татзи шайка престъпници и ще можеме отново да дишаме спокойно.

Оценка:
-2 +30

Гогето
11 Отговор
Браво SSssSSss.Браво и на госпожата.Израелците огледаха курорта и след "рекламните дейности"предприети от тях са готови да купуват.И без втори лифт.А като изкупят на безценица курорта и трети лифт ще пуснат. Шайката им съдейства.

Оценка:
-0 +21

Не думай
12 Отговор
Напалм.не се наядохте

Оценка:
-1 +0

Алфа Чакал
13 Отговор
Първо такива дълги статии няма кой да ги чете .И да правилно затвориха града.Ски учителя от Троян който е работил в Банско от къде хвана короната.Колкото и да ненавиждам правителството факт е ,че в момента са по-адекватни от много европейски страни и трябва да им го признаем.И стига си мръкнала да не ти направи Гешев една проверка на къщата за гости.

Оценка:
-9 +4

локален шовинист
14 Отговор
е не сте най-чумави де. разложани са по-чумави.

Оценка:
-0 +3

Слуга на народа
15 Отговор
Банско сте привелигировани да ви тестират за да се успокоят всички и да ни зарадвате, че имате здрав имунитет.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Жан-Клод Юнкер
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат Европарламента още сега:
Наистина съм изненадан, че още сте тук. Британският народ гласува за напускане. Защо сте още тук?"

Още бисери
ТОП 5