8 Април, 2020 10:53 1 899 18

Контрера от ВМРО: Платените сини и зелени зони в София трябва да се върнат

  • синя зона-
  • зелена зона-
  • паркиране-
  • софия

Злоупотребява се с безплатното паркиране в центъра

Масово се нарушават правилата за движение, а стотици хора използват улиците за разходка, с което рискуват своето и здравето на околните.

Председателят на групата „Патриоти за София“ в СОС и председател на транспортната комисия Карлос Контрера излиза с тази своя позиция вследствие на стоици сигнали от граждани и собствена проверка, която е направил в зоните за паркиране в центъра.

Стремежът на общината да запази здравето на столичани, като направи безплатни синя и зелена зона, за да не се трупат хората в градския транспорт, отивайки на работа, реално беше разбрана повратно, смята общинският съветник от ВМРО.

Явно това, че парковете са затворени, а центърът е с безплатно паркиране, отвори една ниша с оправдание „по работа“ за безконтролното разхождане по улиците, допълва още той.

Ето и пълния текст на позицията на Контрера:

От момента на премахването на „Синя“ и „Зелена“ зона получавам гневни коментари, сигнали, жалби от живущи, които се оплакват, че трафикът е станал адски, места за паркиране няма. Нито рано сутрин, нито през деня, нито вечер. Живущите в централната градска част и съседните квартали твърдят, че трафикът там, въпреки извънредното положение, чувствително се е увеличил, може би с 10-20%. Облекчаване е имало само в дните с лоши атмосферни условия и снеговалеж. Една проверка по улиците, които са в рамките на зоните за платено паркиране, показва, че центърът буквално е задръстен. В малките улици стават и задръствания от коли, които едва маневрират. Все повече хора основателно повдигат въпроса защо се увеличават автомобилите, след като доста от търговските обекти не работят (заведения, някои магазини, част от офисите са минали в режим на работа от вкъщи и служителите им не пътуват до офисите).

Наблюдава се и чувствително увеличение на автомобили, които не са регистрирани в София, но престояват с дни в града. Доста се оспорва и тезата, че премахването на зоните помага и на работещите, защото сутрин места за паркиране пак няма. Прави силно впечатление, че улиците са пълни с автомобили без стикери, които престояват с дни.

Друг проблем е, че започна безконтролното паркиране в нарушение на Закона за движението по пътищата - по кръстовища, пешеходни пътеки, тротоари. Липсата на контролните екипи започва все повече да се усеща. Не са малко и случаите на неправилно паркирали по трасетата на обществения транспорт, с което се пречи на трамваите, тролеите и автобусите. Започва да става системно и паркирането на инвалидни места без съответния стикер за това.

Заплатилите пък „Служебен абонамент“ се оплакват, че не могат да го използват и служителите им, както и клиентите им, не могат да паркират, за да си свършат работата.

Това е обобщение на част от проблемите, за които бях сезиран и които се поставят от хората.

Сегашната ситуация с премахването на зоните донякъде явно стимулира паразитния трафик и нетрудовите пътувания (особено в по-топло време) – факт, който се потвърждава и от това, че на някои централни улици свободно се разхождат хора в работно време. Създава се сериозен проблем с проходимостта на улиците заради масовото неправилно паркиране, заради липсата на места за паркиране.

Може би се допусна грешка, че зоните бяха премахнати изцяло. От друга страна Общинският щаб тогава взе това решение с аргумента да се облекчат работещите. Така или иначе мина достатъчно време, за да започнем анализ дали тази мярка не пречи всъщност на живущите и работещите вместо да помага. От друга страна е видно, че за съжаление не малко наши съграждани и хора, идващи в София, се възползват от липсата на зона по съвсем други причини от предвидените от Столична община. Явно това, че парковете са затворени, а центърът е с безплатно паркиране отвори една ниша с оправдание „по работа“ за безконтролното разхождане по улиците.

Ето защо според мен е редно да започнем да обсъждаме възможността след Великденските празници да върнем контрола в териториите на зоните за платено паркиране. Опасявам се, че при затопляне на времето този трафик и разходките ще се увеличат, с което ще изложим на риск спазването на препоръките за социална дистанция.

Също така е редно и да удължим служебните абонаменти и стикерите за паркиране по местоживеене с времето, в което тези зони бяха безплатни за всички. Поставям въпроса, тъй като това не е тема, която можем да се правим, че не съществува.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    5 7 Отговор
    Тоя с тая измислена партия да оди на бакърената а деля камъни!

    Коментиран от #16, #17

  • 2 Абре Ганьо Балкански

    10 3 Отговор
    Абе 6 милиона на месец,са си 6 милиона.Сън не ги лови от месец.Срещу табелка с надпис и кутия с боя за разчертани паркоместа да губиш 6-7 милиона само от такси е жива болест! Да не говорим за паяци и скоби.Оттам поне още 3 милиона. Кучетата огладняха здраво.Иначе като им звъннеш,че някой тарикат цял ден е паркирал на кръстовище между техните места,за да не плаща, резонния отговор е: Потърсете Пътна полиция.Примери в центъра безброй.

    Коментиран от #3, #10

  • 3 ВъпросЛиТова

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абре Ганьо Балкански":

    А как пък не успяха да направят един паркинг ... изключваме тези дето машината за метро така или иначе изкопа :) 6 млн на месец ... моеха всеки месец да правят по един паркинг, вместо да се купуватм безмилсени лимузини и модерни камиончета паяци :)
  • 4 Ужас

    7 4 Отговор
    Уникални умове!! Гениални! Да пуснат зоните и хората да ходят на работа с градския...трагикомици...

    Коментиран от #18

  • 5 Аааааа

    6 5 Отговор
    А бе този още ли го държат в партията!? Нали го бяха хващали преди в издънка, не си ли подаде оставката? Рядко противно излъчване има.
  • 6 Кирчо

    5 6 Отговор
    А ти къде паркираш другарю и кой ти плаща по време на кризата партийно недоразумение ?
  • 7 Много патриотично звучат думите на Г Д

    0 3 Отговор
    Според тая отрепка ище Гоце Делчев е казал,че тереябва да има платени зелеба и синя зони.
  • 8 Русенец

    5 2 Отговор
    За да има за пари за чиновниците и калинките, цяла София трябва да е синя зона. Който няма кола трябва да се глоби, че няма. Който има и не я кара, трябва да се глоби, че държавата пропуска ползи от него. Който има колело трябва да плаща данък и екотакса, че диша повече кислород заради натоварването при връткане на педалите. Който ходи пеша трябва да плаща, защото всички останали ще плащат за нещо, та не може само пешаците да минават между капките.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 адаша

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абре Ганьо Балкански":

    Милионите са ясни.Но за какво се инвестират?Къде потъват? Ако е само за боя и колчета -нещо не излизат сметките.
  • 11 пази боже от патриоти

    1 2 Отговор
    Искат от ВМРО със служебните си карти за имат място за паркиране където им кефне.Хората им пречат.
  • 12 ТРОПЧО

    1 2 Отговор
    ТОЗ ПЪК КОНТРЕРА ЛИ МОНТРЕРА ЛА ОТ ПАРТИЯТА НА ШКМБЕ ВОИВОДА И ТОИ ДАВА АКЪЛ НЕКА И ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА ДА ГУБИ САМО НИИ ЛИ ДА ГУБИМ ДРУГИЯ МАНДАТ СИ КАМ СТОЛИЧЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ БЕ КОНТРЕРКА УСПОКОИ СЕ
  • 13 ТРОПЧО

    1 1 Отговор
    ТОЗ ПЪК КОНТРЕРА ЛИ МОНТРЕРА ЛА ОТ ПАРТИЯТА НА ШКМБЕ ВОИВОДА И ТОИ ДАВА АКЪЛ НЕКА И ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА ДА ГУБИ САМО НИИ ЛИ ДА ГУБИМ ДРУГИЯ МАНДАТ СИ КАМ СТОЛИЧЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ БЕ КОНТРЕРКА УСПОКОИ СЕ ВИИ ОТ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ СТЕ ТОЛКОВА ИЗМИСЛЕНИ ЧЕ.НЯМА НАКАДЕ ДОБРЕ ЧЕ БЕШЕ ВОЛЕН СИДЕРОВ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА
  • 14 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ЗАЩО -ВСЕКИ ВТОРИ "ГЕПАР -ИГРАЧ" НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА Е ОТ ВМРО ???!!! НИЩО ЧУДНО И КОНСУЛЕТО В НИДЕРЛАНДИЯ -ДА Е ОТ ВМРО -ЗАЩО СА ТАКИВА -А И НЕ СА ВОЕННИ ??? ЧУ ЛИ МЕ БОЙКО !!!
  • 15 Жертва на зона

    3 2 Отговор
    Върнете зоните, защото не можем да паркираме, ние живущите в тях. Спират коли без стикери, изкачат от тях свободомислещи /с маски, без маски/ и хукват на разходка!!!! Да не споменавам за коли с регистрация от провинцията !!!!!!
  • 16 Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Познах, че нямаш стикер за зона и сега ти е много добре !
  • 17 шопо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Требе да си от некое софийско село, затуй одиш без стикер, а па имаш и с главата проблем.
  • 18 гост у София

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    И я сакам да одим до центъро с колата, а после че зяпам витрините по Витошка .