Last news in Fakti

9 Април, 2020 13:49, обновена 9 Април, 2020 14:38 6 544 116

Великден: Няма да вземем благодатния огън от Божи гроб

  • великден-
  • божествен огън-
  • бпц

Няма да раздават върбови клонки на Цветница

Великден: Няма да вземем благодатния огън от Божи гроб - 1
Снимка: БГНЕС

Църквата препоръчва полетът до Тел Авив и обратно да не се осъществи, а предвидените средства да отидат за борба с COVID-19. Ще вземем от огъня по места, където е запазен.

Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя на Цветница. Това каза на специален брифинг митрополит Гавриил Ловчански. Той добави, че можело на празника Света Троица да се раздадат цветя и уточни, че няма спомен досега такива мерки да са вземани.

Премиерът посочи, че този ще е първият път, в който няма да ходи на църква за Великден.
Причината е да не се заразят служителите от НСО.

Службите за Великден ще започнат навън, каза още Гавриил. Според него, след като минела първата служба, нямало проблем и "в храмовете идвали по-малко хора". При струпване на хора "по принцип" заразата се предава по-лесно, уточни митрополитът. Според него, сега в църквите идвали само най-вярващите, т.е. по-малко хора.

Митрополит Гавриил изрази благодарност от страна на Синода към премиера Бойко Борисов и как се старае да се бори хем с епидемията, хем да спазва традициите на православна християнска България. "Не искаме да поставяме нашият министър-председател и правителството под укори", добави Гавриил.

Църквите ще светят, а камбаните ще бият, обяви премиерът. Той уточни, че благодатният огън е запазен в манастири в България и Северна Македония.

Отците не могат да кажат – не идвайте в църквите, защото трябва да си хвърли расото, цялата му душа е там. Но от правителството призоваваме хората да не ходят, освен крайно нуждаещите се, заяви премиерът.

Очакваме пика до 10-15 дни. Ако изпуснем ситуацията, сега щя я изпуснем. Това е важен тест за нашата дисциплина, за да има възможност след това, ако може, да отворим парковете по големите градове, за да могат хората да си поемат въздух. Сега е моментът като нация да покажем, че сме дисциплинирани, подчерта Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    64 10 Отговор
    Вируса победи Бог ??? Вярвате ли си ???

    Коментиран от #13, #82

  • 2 El boko

    59 13 Отговор
    благодатния огън ще го запали Боко от Банки! ;)
  • 3 Асклепий

    9 29 Отговор
    Сериозно?Ама.първо намерете гроба.
  • 4 Ахахах

    16 31 Отговор
    То кога ли са го взимали от Божи гроб?! Само се замислете, Божи гроб... дали Бог е умрял, а ако е умрял какво следва...

    Коментиран от #8, #52

  • 5 Поп Кръстьо

    36 17 Отговор
    Боже, прибери вересиите си от мазни попове при тебе, както прибра върбовите клонки за да ти служат вярно! Щом няма да влизаме в храмовете явно те не са толкова свещенни! Току виж утре някой митрополит поискал от колегата си мюфтия да му ползва минарето и уредбата ама само за Великден!
  • 6 Чики-Рики

    36 3 Отговор
    Как само се упражнява на тема ,,Аз съм прост и вие сте прости,,! ,За това се разбираме! ,а клетите Владици го слушат и добре че са културни хора и клатят съгласително главите.Това е!Как иначе ще оправдае 4,5 милиарда евра,а!?
  • 7 Ventura

    21 4 Отговор
    Баце вече раздава огъня, а за велик ден върбови клони по гърба народен.
    Може и по някое боядисано яйце да раздаде, ама между кракат Ви, препоръчано от ЩАБА иПРОКУРАТУРАТА.
  • 8 Следва да ти спрът интернета

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ахахах":

    като немаш пари да си го платиш
  • 9 Василев

    40 11 Отговор
    Е няма да ни простят Православието, а Синода и Духовенството, които не клекнаха пред османците, сега се предадоха, Бай Тошо не посегна на Църквата и Вярата. Анатема на управляващите! Амин!

    Коментиран от #75

  • 10 Точка Омега Последни Времена

    40 9 Отговор
    Подигравката с нашия Бог Христа ще донесе само мъки на народа и сатанинските му падари. Скоро Кралят на Кралете слиза с Петия ангел и ще горят наред.

    Коментиран от #14

  • 11 Мими

    29 4 Отговор
    Ей, Мутрьо, махай се с владиката от екрана,че не можем да си догледаме сериала. Направо ти стана навик да ни се навираш най нахално по всяко време
  • 12 Гарантирано от герб

    34 4 Отговор
    И Църквата ще дари парите спестени от Благодатния огън на Здравното министерство, т.е. на борисоФФ. Представете си колко е ошушкана хазната от тоя, който ХВЪРЛЯШЕ ПАРИ ОТ ПРОЗОРЕЦА НА ДЖИПКАТА!
  • 13 Връбка

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    Ще го победи "на върбе"
  • 14 Тия

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Точка Омега Последни Времена":

    си правят подигравки с ролексите и ескласите
  • 15 пройчо

    30 4 Отговор
    "... Гавриил изрази благодарност от страна на Синода към премиера Бойко ..."****
    Брадата си олитави тоя Дрът Пръч----да ближе задника на Антихриста-Тлъстия Бою!
  • 16 Шекспир

    12 1 Отговор
    Ще го палим от кибрит
  • 17 Психо Доктор

    15 4 Отговор
    В тези смутни времена който е помазан ще се облажи. Дали бог ще им прощава такива деяния??:...
  • 18 Drift

    21 4 Отговор
    Църквата ще си вземе огън от Банкя. Там живее едно божество, което е стожер на нацията.
  • 19 ТУК НЯМА

    6 2 Отговор
    Задължителни предпазни маски в Израел
  • 20 3456

    33 5 Отговор
    Безбожници.
  • 21 Чума

    16 2 Отговор
    Добре, бе! Добре! Правете каквото знаете там! То и без това българенът не е много вярващ! Иконите на Христос и светците прашасват по кьошетата и мазетата на офиси, канцеларии, бръснарници, автосервизи и магазинчета! Вместо тях, на видно място, за да го видят ревизорите и данъчните, всеки е изтипосал портрета Му!
  • 22 Какво да каже човек

    23 6 Отговор
    Решение на хора , лишени от каквито и да било християнски ценности и вяра !!! Влизат в църква и хващат свещ само за снимки.....
  • 23 копи пейст

    16 2 Отговор
    Кoи ca oбaчe иcтинcкитe „убийци“? Гeрмaнcки cпeциaлиcти ca cи нaпрaвили трудa дa пoкaжaт кoлкo души ca умрeли oт нaй-чecтитe бoлecти, oт кoитo cтрaдa чoвeк. Дaннитe ca зa пeриoдa 1 януaри-31 мaрт 2020 г. Oт дaннитe яcнo личи, чe нaй-мнoгo жeртви имa в рeзултaт нa cърдeчнocъдoви зaбoлявaния, кaктo и aктивнитe пушaчи, т.e. нeздрaвocлoвeн нaчин нa живoт, a нe oт вируcи.









    вид бoлecт
    cмъртни cлучaи зa 1-вo 3-мec. нa 2020 г. в cвeтa


    кoрoнaвируc
    50 000


    грип (инфлуeнцa)
    93 750


    зaбoлявaния нa дoлнитe дихaтeлни пътищa
    600 000


    зaбoлявaния cвързaни c кръвнoтo нaлягaнe
    2 600 000


    мaлaрия
    125 000


    aктивни пушaчи
    1 775 000


    пacивни пушaчи
    150 000


    рaк нa бeлия дрoб
    450 000


    рaк нa дeбeлoтo чeрнo
    225 000


    бoлecти нa cърдeчнo cъдoвaтa cиcтeмa
    4 250 000


    инфaркт
    1 500 000


    зaгинaли при aвтoмoбилни кaтacтрoфи
    350 000
  • 24 Зомби

    23 10 Отговор
    Или как антихриста победи БПЦ!

    Дошъл оня нещастник и те му клекнали!

    Огъня поне да бяхте докарали не ви ли е срам!
  • 25 гостенче

    12 8 Отговор
    А в Китай отново са започнали да продават диви животни на пазара. И сега трябва да чакаме нов "гост" от Ухан. Това е нагла безотговорност.

    Коментиран от #71

  • 26 Градинарят

    11 1 Отговор
    Ето, още един бизнес пропадна - доставката на върбови клонки... Иначе върбата е добра за плетене на кошници, ама и този бизнес затихна. В оригинал нещата стоят така - Исус Христос влезе в Йерусалим на осле (магаре), а народът като СИМВОЛ на почит и радост постилаше пътя пред Него с палмови листа. Нямали са върбови клонки и са използвали палмови листа.
  • 27 Един мирянин

    27 9 Отговор
    Нямам думи за това което се случва.Опасенията ми се оказа вярно.Антихриста е тук!!!След като прочетох,че с цел икономия??? ,няма да се ходи за Благодатния огън,който забележете слиза само за да докаже и на най-големите неверници,че Иисус Воскресе,това е доказателство,че правителство,църква и прочие се кланят на САТАНАТА.Той заповядва какво да се случва.Предлагам да организираме дарение ние православните християните в България и да се отиде за Благодатния огън,напук на черните сили,напук на продадените души!!Вярва,че ще съберем необходимата сума!!!

    Коментиран от #31, #50, #100

  • 28 Лошо знамение

    16 1 Отговор
    Срам не срам , примолете се поне на Гърция !
  • 29 Сърп и чук

    12 3 Отговор
    Мемоарите на Бирюзов - НЩ на 3 украински фронт! Пристига при него някакъв много притеснен отец, игумен на близкия манастир! Моли го да направи необходимото за защита на манастира, защото се опасява, че германците ще го бомбардират! Какво чуват ушите ми, отче! Та вас ви пази Бог....!
  • 30 Стефан

    23 2 Отговор
    Имам питане към Негово Светейшество Патриарха.Искам да ви попитам в бездънната хазна на БПЦ няма ли така една сумичка да пожертвате ,и напук на всички дето ви мислят за едни алчни среблолюбци,да платите ходенето до Божи гроб?Или е по-важно парите от свещи,дарения,наеми,имоти и прочие да се харчат за други по-възвишени цели???

    Коментиран от #44

  • 31 Потрес

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Един мирянин":

    На пук на всички, мисля да събереш пари и да кажеш на Бог, за да докаже и на такива като теб каквото и да било, та да пусне огъня с цел икономии в Александър Невски или направо в Троянския манастир

    Коментиран от #35

  • 32 Чума

    12 3 Отговор
    Комунисти, сър! Не зачитат Бог, дават на всекиму според потребностите, лекуват те от вируса безплатно, имаме вожд! И оградите възстановиха по границата, че и в къщи ви залостиха до Второто пришествие!
  • 33 Учен

    8 6 Отговор
    ЕЕЕ НАЙ-ПОСЛЕ,
    Църквата дефакто признава, че НЯМА ЧУДЕСА, НЯМА ВСЕМОГЪЩ БОГ, НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТИЯ ХРАМОВЕ и РИТУАЛИ!!!

    НЕ казвам, че това е МОЕ мнение, казвам, че ЦЪРКВАТА признава това, като признава ВЛАСТТА НА АНТИХРИСТА ЗА ПО-ВИСША ОТ ЗАПОВЕДТА НА ХРИСТА!!! Факт.

    Е, кой малоумник ще продължи да вярва на тия измишльотини в последствие?!?!?!

    Христе, я не Възкръсвай, че си имаме друга работа сега! ХАХАХАХахахаха

    Коментиран от #38

  • 34 Фактъ

    10 6 Отговор
    Митрополит Гавриил знае какво следва, ако не се даде благодатният огън ! През турско , духовенството са били будителите на нацията , а сега ще продадат Христос за паница леща. Владиците предават и вяра и народ ! Е ,това вече е духовно падение !

    Коментиран от #53

  • 35 Богомил

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Потрес":

    Дори и за теб ще има огън,но за разлика от Благодатния твоя ще те гори вечно слуга на дявола
  • 36 Усмивката

    3 2 Отговор
    Ясно. Тоя , нашия говорят по един и същ начин и за тестовете и за благодатния огън. Инструкциите са на по високо ниво. А то е ....посредника между нас и Бога. Царя слънце
  • 37 Сърп и чук

    4 2 Отговор
    Да се помолим на отец Гундяй! Дай немного огинче, батюшка!?
  • 38 Усмивката

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "Учен":

    Тя нашата църква , отдавна ни е хвърлила на кучетата на ДС. Но по деянията ще ги познаете.Не визирам отделните духовници по места ,които достойно защитават вярата
  • 39 Сърп и чук

    1 2 Отговор
    Това на фотоса не е Гавраил! Гавраил е много по могъщ и гръмогласен отец!
  • 40 Фактъ

    10 5 Отговор
    Това послушно на светската власт духовенство , трябва да прави молебени , ако трябва да събере отново , трите чудотворно икони на света Богородица и да се молят всеки ден за българският народ и за България ,че антихриста вече е тук ! Следващият ход на ционистите ще е забрана на християнството !
  • 41 Бесен Язовец

    7 7 Отговор
    Благодатния огън последните 100 години е идвал от кибритче за 10ст!
  • 42 Горо

    12 1 Отговор
    На този брифинг днес разбрах:
    1.Борисов бил много набожен човек.
    2.Премиерът и митрополит Гавриил били почти съселяни, защото навремето, когато Борисов бил юноша, отецът служел в манастира над Банкя.
    3."Камбаните спасиха България от робството" - цитирам дословно поредните излияния на нашия вожд.
    4. Той не бил духовно лице, но така трябвало да се прави, иначе трябвало да се прави и той се радвал, че срещнал разбиране от отците.
    5.Пловдивският митрополит Николай много се харесвал на Борисов.
    6.Митрополит Гавриил обяви Борисов за спасител на българския народ от вируса.
    7.Няма да има никакви великденски празници, защото премиерът не може да се безпокои за здравето на своя народ.
  • 43 Атеиста

    4 5 Отговор
    Да не забравите кадите заждатения в църквите мането го огъня от,, Ерусалим " касите са по важни на поповте им трябват пари!
  • 44 всъщност

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Стефан":

    Предполагам, че е поискана жертва от църквата, т.е. компромис, за да мирнат тия дето са на зор да ни затворят църквите... Много труден избор и много жалко...Надявам се братята гърци да ни дадат от Благодатния огън.
  • 45 Чума

    2 1 Отговор
    Не им дава Фалкона да донесат огиня! Това е! Той тоя Фалкон си е ем! Едното му колело не се прибира! Прибира се, ама когато то пожелае!
  • 46 Бай мангал

    4 2 Отговор
    Защото не питаха владиката как от една църква във Франция 2500 човека заразиха цели райони.и защо Папата прави сам литургиите.и колко попа са умрели в Италия щом е сигурен че нема зараза в църквата.и занапред той лично да ходи в болниците при заразените да му целуват ръка и да се моли за тях .хем няма да се зарази хем може да изкара някой бакшиш.а ще помогне на болните
  • 47 Усмивката

    5 3 Отговор
    Да спестиш от Бога , за да дадеш на човеците. В Библията има чудесен пример за това. Когато Иуда (предателя нс Христос) дава своето мнение ,като предлага мирото с което Мария измива краката на Христос , да не се ,,изхабява" по този начи , а да се даде на бедните . Тогава Христос се обръща към насядалите. ,, защото сиромасите всякога имате със себе си, но мене не всякога"....Но от така наречените висши духовници малко може да научим за Христос и вярата
  • 48 Хохо

    3 3 Отговор
    Патриаршията от ордена на СИОН се интересува само колко пари ще изкара от Великден. СД "Бългаска финансова църква" тази година ще работи само на печалба заради коронавируса. А Божието слово?
  • 49 Усмивката

    3 1 Отговор
    Ето едно чуде6 А когато Исус беше във Витания, в къщата на прокажения Симон,
    7 приближи се до Него една жена, която имаше алабастрен съд с много скъпо миро, което изливаше на главата Му, като бе седнал на трапезата.
    8 А учениците, като видяха това, възнегодуваха, казвайки: Защо се прахоса това?
    9 Защото това миро можеше да се продаде за голяма сума, която да се раздаде на сиромасите.
    10 Но Исус като позна това, рече им: Защо досаждате на жената? понеже тя извърши добро дело на Мене.
    11 Защото сиромасите всякога се намират между вас, но Аз не всякога се намирам.сно поучение за самозабравили се владици.....

    Коментиран от #106

  • 50 Не религиозен

    11 4 Отговор

    До коментар #27 от "Един мирянин":

    Сатана е князът на този свят, за съжаление. И присъства кога по-видимо, кога по-невидимо във живота на всеки човек. Само нека си спомним, че след като Исус Христос се кръсти в река Йордан и отиде в пустинята и не яде и не пи четиридесет дена, Сатана се опита да го изкушава. Въпреки, че знаеше, че това е Божият Син и Той ще го победи на кръста. Сатана е князът на този свят, за съжаление. И присъства кога по-видимо, кога по-невидимо във живота на всеки човек. Онези, които са предали сърцата си на Господ Исус Христос имат силата да му се съпротивят и както казва апостол Яков (4:7)"И тъй, покорявайте се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас" . Та нека не изпадаме в страх и паника и да треперим, а да вземе вярата си за щит и да се изправим срещу огнените стрели на нечестивия, като помним, че нищо не се случва БЕЗ ПОЗВОЛЕВНИЕТО НА БОГ. А това, което има да става- ще стане, но БОГ Е С НАС !

    Коментиран от #78, #90

  • 51 ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ

    10 0 Отговор
    ЦИГАНИТЕ ЩЕ ПРОДАВАТ ВЪРБОВИ КЛОНКИ ПО ПАЗАРИ УЛИЦИ И КРЪСТОВИЩА И ЧЕ МВР НЯМА ДА ГИ ВИЖДА !
  • 52 Отговор

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ахахах":

    Изобщо си нямаш хабер от християнството.
  • 53 Чудя се

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Фактъ":

    През турско дали и как са вземали благодатния огън...Дали заради това да сме били петстотин години в "съжителство".
  • 54 Шайба

    4 5 Отговор
    Ако беше истински тоя благодатен огън нямаше да слиза само в Йерусалим а навсякъде,където хората се молят за него.Коронавирусът е на път да изобличи и гешефтите с фалшиви чудеса на църквата за привличане на вярващи.

    Коментиран от #63, #99

  • 55 Е.С.

    3 3 Отговор
    Тези, дето най-силно викаха да се затворят църквите, сега обясняват какво светотатство са направили от Светия синод, като отстъпиха.

    Коментиран от #56

  • 56 Шайба

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Е.С.":

    Лицемери,сър!
  • 57 Таман

    2 1 Отговор
    Бог ще си почине от човешката наглост и простотия затова ни изпрати тоя мижав вирус да ви изплаши до смърт и покаже колко недодялани има между нас

    Коментиран от #60

  • 58 джаич

    3 2 Отговор
    Смирение , но не премирение , братя и сестри ! Запазете вярата си в Бога и противете на нечестивеца и мега измамник говорещ прекалено любезно за да бъде искрен и плекалено добър за да бъде честен . Пазете от коварството на хипер мръсника защото , винаги може да намери продажни подлизурковци и чрез тях да внушава "правотата си" , а на вас облъчвайки ви с лъжи да ви подведе , манипулира и зомбира , че сте се заблудили , объркали и , че трябва да сте му признателни и задължени !
  • 59 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици

    Коментиран от #64

  • 60 хехе

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Таман":

    смях
  • 61 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 62 Rinol

    3 0 Отговор
    Този счетоводител-патриарх се появи. Каква благотворителност разви, помогна ли изобщо на някого и къде е църквата в тези трудни времена. Това ли е духовния пастир и така ли служи на Всевишния. Интресува го само прихода след Великден. Колкото и да не ми се вярваше комунистите се оказаха прави.
  • 63 Тенгрис

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Шайба":

    Няма нужда от други чудеса.Самите ние сме Божие чудо и творение,това е достатъчно.А теб те съветвам да не Богохулстваш,защото рано или късно горчиво ще съжаляваш/знам го от собствен опит/.Когато останеш сам в трудния момент,аз зная към кого ще отправиш молитва,и Той го знае много добре,затова се смири.

    Коментиран от #65, #66

  • 64 Шайба

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Зайко Байко многознайко":

    Не знам защо толкова хора се връзват на приказките за стадния имунитет при положение,че вирусът колкото повече се разпространява,толкова повече мутира като става все по-силен и непредсказуем.Хората,които са го изкарали леко първия път може да ги повтори без проблем,този път с фатални последици,защото след мутацията вирусът вече е неразпознаваем за имунната система.С други думи тактиката на стадния имунитет само прави вирусът по смъртоносен и устойчив,тия дето са го майсторили в лабораторията едва ли са пасели трева.
  • 65 Шайба

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Тенгрис":

    Е нали това се опитвам да кажа де,в този момент никой няма да се моли на дядо си поп със свещите и измислените му огнъове,а ще се обърне директно към Бога,а тия дето призовават за смирение за мен са най-големите лицемери,да знаеш.

    Коментиран от #70

  • 66 Шайба

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Тенгрис":

    Нямало нужда от други чудеса и само човекът бил чудо сам по себе си?Пич ти направо занули усилията на всички светии с Христос начело,а викаш на мен богохулник,задето изобличавам лицемери.Ходи се скрий някъде по добре.
  • 67 9689

    2 1 Отговор
    Цървулът от Банкя дава акъл.
  • 68 Алфа Ромео

    2 0 Отговор
    Той и без това тука е същия огъня, поне няма да има разходи за полети.
  • 69 Спонджбоб

    2 1 Отговор
    Няма да раздават върбови клонки. Ама Храмове и църкви ще са отворени и тамагочитата ще ходат да целуват иканата един подир друг... и ще се блъскат като овце...
    Умно, много умно !!! Брамо на Мозъците !!!
  • 70 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Шайба":

    Аз така разбрах думите ти: "Онези, които вярват в сърцето си и изповядат с устата си, че Исус Христос е Господ, ще се спасят" ( Римляни 10:9). Чудесата, на които се надяваме само проявление на Божията милост във време на безизходица, но те не трябва да бъдат основа за нашата вяра.
  • 71 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гостенче":

    Може да чакаме нов гост но от лаборатория не от пазара в Ухан, дано следващия да не е по-смъртоносен.
  • 72 ОТКАЧАЛНИК

    3 0 Отговор
    ДАНО ДРУГИЯ ВЕЛИКДЕН ДОГОДИНА ДА ВЗЕМЕМ ОГАНЯ ОТ ГРОБА НА НАШИЯТ ГОСПОД
  • 73 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Не че не вярвам във висшата сила но защо никога никой не пускат в тази стая в която се спуска огъня...

    Коментиран от #87

  • 74 наивен

    3 0 Отговор
    Боко нямало да ходи в църква, за да не се заразят от НСО, които го охраняват. Ама нали поповете гарантират, че хората няма да се заразяват. БПЦ и ББ ще празнуват един Великден без светия огън. Нещо гнило има.

    Коментиран от #79

  • 75 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Василев":

    "Cмирявaйтe ce прeд Гocпoдa, и Тoй щe ви възвишaвa.
    Нe ce oдумвaйтe eдин друг, брaтя; кoйтo oдумвa брaтa или cъди брaтa cи, oдумвa зaкoнa и cъди зaкoнa; a aкo cъдиш зaкoнa, нe cи изпълнитeл нa зaкoнa, нo cъдия." (Якoв 4:10,11) Бoг e ДOПУCНAЛ ДA ИМA прaвocлaвни, кaтoлици, прoтecтaнти - вce ХРИCТИЯНИ, кoитo вярвaт в Нeгoвoтo Cлoвo и прaзнувaт Рoждecтвoтo и Възкрeceниeтo нa Нeгoвия Cин - Иcуc Хриcтoc. БOГ e тoзи, кoйтo ЩE CЪДИ и кoйтo щe oтдeли житoтo oт плявaтa в Cъдния дeн . A зa oнeзи, кoитo ce нaричaт Нeгoви чaдa E ПO-ДOБРE дa живeят в eдинoдушиe. Сатана e oнзи, кoйтo cee рaздoри мeжду брaтя- християни от различните деноминации и дeйcтвa чрeз рaзцeплeниe и прoтивoбoрcтвo. Нeкa пocрeщнeм ВЪЗКРECEНИE ХРИCТOВO с радост и блaгoдaрнocт зa ИЗКУПЛEНИEТO И CПACEНИEТO - вceки cпoрeд убeждeниeтo cи, но cпoрeд зaръкaтa нa Бoг в Нeгoвoтo Cлoвo - Библията.

    Коментиран от #83

  • 76 Истината

    1 5 Отговор
    Великден е езически празник и няма нищо общо с Христос.

    Коментиран от #81

  • 77 Аве Адолф Хайлллл

    5 0 Отговор
    Не е време да останат отворени храмовете . Най-отявлените ислямисти забраниха колективните молитви , евреите затвориха синагоги , а ние се правим на по-католици от папата . Тези пропуски ще ни излязат скъпо, и обезсмислят изтърпяването до сега , на въведените мерки .

    Коментиран от #89

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 извод

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "наивен":

    Бойко ползва Бог за лични цели. А Православната църква обслужва един фарисей, който тика народа в бездната на корона вируса.
  • 80 Неуки неверници

    2 1 Отговор
    Според едно предание,ако на Велика Събота, Благодатния Огън не "слезе",то следва края на света ! А тази година чифутите затвориха и Църквата на Божи Гроб.Независимо от всичко дори само патриарх Теофил 3 да е сам в Гроба,ако Господ благоволи...Огънят ще слезе!

    Коментиран от #85

  • 81 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Истината":

    проф. Иво Христов твърдеше същото, според него българите били по-скоро езичници.

    Коментиран от #91

  • 82 Dimo

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    Бог и църквата са различни неща. Това, че църквата говори за Бог, не означава, че има каквато и да е връзка с Него.
  • 83 Не религиозен

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "Не религиозен":

    И много често си задавам един въпрос - Защо умни и интелигентни хора, предпочитат да спазват ритуали и обреди, вместо да четат Библията, която разкрива ЛИЧНОСТТА на Бог ? Време ли нямат, интерес ли нямат за цялата ИСТИНА или се страхуват, че в нея като в огледало ще се огледат и не всичко в огледалото ще им хареса. Да се чупи огледалото - не става, пари струва... Тогава трябва да се положат усилия да се промени образът в огледалото. Ама на този свят нищо не става без труд и усилие, даже Царството Божие насила се грабва. Не става само с ритуали и обреди от време на време... става малко като отбиване на номер ( е може би не за всички)

    Коментиран от #86, #96

  • 84 Behemoth

    2 1 Отговор
    Ба то миналата година като го донесоха цъфнахме и вързахме...и вирус няма също хахахххххх...шарлатанска работа...заблуда овча някаква...
  • 85 Уки верници

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Неуки неверници":

    Ти на предания и митове ли вярваш ? Ако беше така - щеше да го пише в Библията. А НЕ ГО ПИШЕ !
  • 86 Behemoth

    4 4 Отговор

    До коментар #83 от "Не религиозен":

    Бе кой ще ти се занимава с извращенията в Библията ,че те ако я четат ще изпаднат в потрес от глупотевините и противоречията вътре ...виж ритуала и рисунките са друга работа въздействат на зомбитата и поповете си живуркат ...

    Коментиран от #88

  • 87 Жулиета

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "Алфа Ромео":

    Това е тайнство и не е дадено за всички - само за избрани...
  • 88 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Behemoth":

    За теб знаем, че мислиш така, въпреки, че едва ли си прочел поне едно от Евангелията, за разлика от оня на който се кланяш. Той знае много добре написаното в Библията и с писаното Слово изкушаваше Исус Христос в пустинята. Но знае И какво е написано за края... в огненото езеро.

    Коментиран от #93, #95

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 среднощен

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Не религиозен":

    "...Въпреки, че знаеше, че това е Божият Син и Той ще го победи на кръста..."; Сатаната е "князът" на този свят и това Бог Го Е допуснал, но заради човешката свобода, за да имаме избор, за да си научим урока тук в този век, че смъртта е "зло"..!! А смъртта е там, където няма Бог - в Ада..!! Този свят все още не е Адът..! Не подвеждайте "неукрепналите" във вярата - сатаната не знаеше, че Иисус Е Христос..! Иначе нямаше да го изкушава така - "..ако ти си Син Божи, кажи на тези камъни да се превърнат в хляб.."?? Истината за днешните решения е, че и Държавата и Църквата са под натиск и каквото и решение да се вземе - ще има неудовлетворени..!! Избрали са "по-малкото зло", защото по-голямото е, ако не се отслужат празничните богослужби..!! Светли празници на всички и Бог да пази България!!!!

    Коментиран от #94

  • 91 Не религиозен

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "Алфа Ромео":

    проф. Иво Христов познава много добре Библията и принципите на християнската вяра в нея. В този контекст вероятно е направил това изказване, поради присъствието на много езически ритуали в бита на българина - напр. "тричането", "курбан" и др.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 среднощен

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Не религиозен":

    На този коментар вече поставих +..! Искушаваше го със текстове от Стария Завет, но и Христос му отговаряше също цитирайки Библията...! Сатаната видя себе си победен едва, когато Иисус Христос издъхна на кръста, защото "..счупи ключалките на ада.." Сатаната видя себе си победен, когато смъртта /т.е. властта му/ не можа да задържи Христос в Ада..! Но за "огненото езеро" много добре сте го написал...!!

    Коментиран от #101

  • 94 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "среднощен":

    "И като изчерпа всяко изкушение, дяволът се оттегли от Него за известно време." (Лука 4:13). Ако не си забравил, дяволът беше пръв помощник на Бог и знаеше много тайни. Впоследствие бе изгонен от Бог, от небесното царство, заради гордостта му и желанието да бъде равен с Бог. Не се хващай за израза "Ако си Божий Син" - с това той прояви своето ЛУКАВСТВО и предизвикваше Исус. Не толкова наивен, колкото би ни се искало. Много добре знаеше, че Исус Христос е Божият Син и именно заради това го изкушаваше с " защото е писано " - три пъти, за да го принуди да признае, че е Божият Син. И Исус му показа като му отговаряше с "ПИСАНО Е". Така, че дяволът знаеше кой е Исус, но беше достатъчно нагъл да се пробва и да мери сили с Него. Не си ли забелязал, колко много хора правят същото?

    Коментиран от #103

  • 95 Behemoth

    1 3 Отговор

    До коментар #88 от "Не религиозен":

    Ма то не може да се чете това бе ...мъчил съм се да стигна до края ...то глупост ,до глупост и заплаха със заплаха...това е като военния устав същата простотия...не мисли а действай ...

    Коментиран от #102

  • 96 Защото

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Не религиозен":

    са лицемери и в действителност не им пука за религията дори и невярват в бог наистина
  • 97 Сталин

    1 1 Отговор
    Религията е опиум за народите. Късно ще го разберът.
  • 98 Много е смешно това

    1 0 Отговор
    Че Най вярващи са имено там от където римски войници точно от римската империя разпъват Христос на кръста.
  • 99 Много точно

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Шайба":

    казано,Те някой хора разобличиха истината в предавания на известни исторически канали
  • 100 ХАХАХА

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Един мирянин":

    Дарение викаш да запалят някви хора огън от кибрит и да кажат ето донесахме ви го чак от ерусалим и да приберът парите не благодаря
  • 101 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "среднощен":

    Благодаря за признанието... Удовлетворението е заради ИСТИНАТА. Нека не забравяме, че Исус се роди във времето на Стария завет и действията за които говорим все още се развиват във времето на Стария завет, затова и диалогът между тях беше такъв. А кога влезе в сила Новият Завет. След разпятието на Исус на кръста когато завесата в храма се раздра. " "Сатаната видя себе си победен"
    Видя - добре казано ! Защото ако и да ВИДЯ, не се отказа да се противи на Бог, да мами хората с лукавство и измами, да обикаля като рикаещ лъв, търсейки кого да погълне; да всява страх и паника, да се е разцепление и интриги дори между най-близки. Добре е да четем и изследваме Писанията и да се връщаме на прочетеното не веднъж, а Святият Дух ще ни упътва във всяка истина. Нали така Исус каза на учениците - Йоан 16:13.
  • 102 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Behemoth":

    Добре си направил, че си опитал. И на мен първия път ми беше трудно и непонятно... Затворих Библията и я скрих, че тогава не беше безопасно да се чете...Мина време и "когато му дойде времето" - започнах отново, но този път прочетох най-напред Новия завет. Имах една мъдра и интелигентна "духовна майка" (наставница), която ми каза:" Чети така, както се яде риба - месото гълташ, костите отделяш настрана т.е. това, което не разбираш подминавай, не си блъскай главата - ще дойде време пак да го прочетеш и ще го разбереш. Чети и се опитай със сърцето си да познаеш Исус Христос. Позволи на сърцето си да бъде докоснато от НЕГОВАТА ЛЮБОВ - на кръста ТОЙ пострада и ЗАРАДИ ТЕБ, защото заради греховете ни всички заслужаваме смърт, според Закона, но Исус Христос ни ИЗКУПИ от Закона." Та така се случи моята "първа среща" със Спасителя. После разбрах много неща. Разбрах, че моят ум не винаги ми помага и не трябва винаги да му се доверявам, че има един Противник, който все подбужда хората в бунт и непокорство, какъвто е той самия и като се мислеше за много умен реши, че е равен с Бога и ...Разбрах, защо Бог съветва : Сине мой, от всичко що пазиш най-много пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.

    Коментиран от #105

  • 103 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Не религиозен":

    Иисус Христос Е Син Божи, но и Син Човешки..! Тук се измами Сатаната..? Не можеше да приеме, че любовта на Бога към хората ще бъде проявена чрез приемането на смъртта от Христос..! Сатаната помагаше в началото, при сътворяването на материалния свят, но той е също "твар", така че тайната на раждането на Сина от Отца преди вековете е нещо, което той не можеше да приеме в своята гордост..? Не може да се примири и пред това, че човек бидейки и плът - може да бъде и Бог по благодат..!! Но тази тема е много дълбока богословски и не е мястото тук, в този форум да разискваме..? Не за друго, няма да сме полезни на никого - най-много някой трол да не му издържат нервите и да ни тегли "дългата"..? Много падна нивото на пишещите тук..??
  • 104 Не религиозен

    2 1 Отговор
    "тaйнaтa нa рaждaнeтo нa Cинa oт Oтцa прeди вeкoвeтe e нeщo, кoeтo тoй нe мoжeшe дa приeмe в cвoятa гoрдocт..? Нe мoжe дa ce примири и прeд тoвa, чe чoвeк бидeйки и плът - мoжe дa бъдe и Бoг пo блaгoдaт" Чудесно казано!!! Той знаеше, кой е Исус. Бог да те благослови ! Нека посрещнем Христовото Възкресение с радост в сърцата ! "Радвайте се, всякога в Господа; пак ще кажа: РАДВАЙТЕ СЕ!" ( Филипяни 4:4)
  • 105 Behemoth

    2 3 Отговор

    До коментар #102 от "Не религиозен":

    Приказка е това дедо ,приказка за наивници ...ти сигурно си мислиш ,че вършиш нещо хубаво като и вярваш ама според мен грешиш ...тая приказка е виновна за смъртта на милиони ,като част от тях са умрели след нечовешки изтезания от такива като тебе дето са мислели ,че това е абсолютната истина и всички са длъжни да я изповядват....има нещо дълбоко ,фундаментално сбъркано в християнството и това е нетолерантността към инакомислещите ....аз виждам ЗЛОТО в лицето на тия ваши брътвежи ...а Сатаната като олицетворение на опозицията и носител на светлината и познанието е рушител на тиранията ....като за мен той е част от вашата приказка естествено.....това е като в една държава да има Тиранин за управник и всички са сковани от страх и правят това което той иска без да мислят и се появява един бунтовник който не иска да търпи а иска да е свободен и да освободи всички други хора...НОСИТЕЛЯТ НА СВЕТЛИНАТА! ХАХАХХХХХХ...но това все пак е приказка, за слаби и страхливи деца изправени пред ужаса на битието, дето слабите са тор за силните... хахахххххх..

    Коментиран от #109

  • 106 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Усмивката":

    Пълна глупост. Фантастика. Тъпотия.
  • 107 Масон

    2 3 Отговор
    Голям праз , че няма да има огън и върби. Не празнувам смешни измислени , празници.

    Коментиран от #108

  • 108 Шайба

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Масон":

    Масонските празници и ритуали с лежане в ковчег,ходене с вързани очи,клетви с рицарски мечове и пиене от череп пък са върха на тъпотията.
  • 109 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Behemoth":

    Мислиш ме глупав и изкуфял старец.., защото си "опозиция"... Опозиция, колко героично. .Развесели ме, макар че повече ми горчи. Аз бях като теб... Не ти разказвам приказки, нито си ми дете, нито си ми внук. Щом приемаш Сатаната, като "опозиция" и "носител на светлината", значи знаеш, че има ЕДИН, КОЙТО Е ЛИЧНОСТ И Е ПО-СИЛЕН от него.. И ако според теб аз разказвам приказки, то ти си "захранен" с компютърни игри в мрежата...А по-страшното е , че "носителят на светлината" е откраднал сърцето ти и напълнил главата ти с конспирации за смъртта на милиони…, и те е "вдъхновил" да се имаш за смел и силен и непобедим, а другите за "слаби и страхливи деца изправени пред ужаса на битието, дето слабите са тор за силните..". Но за Бог НЯМА НИЩО НЕВЪЗМОЖНО! Може да дойде време да размислиш... Казвам ти го от опит. Не ти разказвам приказка...

    Коментиран от #110

  • 110 Шайба

    0 1 Отговор

    До коментар #109 от "Не религиозен":

    Ако смяташ.че не си глупав и изкуфял я кажи най-накрая как се нарича оня що ръси бисери пред свинете.

    Коментиран от #111

  • 111 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Шайба":

    Не знам , шайба как се нарича...Исус каза: "Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат." Но не казва, кои са свинете. Ти сигурно знаеш... Аз казвам това, което пише в Божието Слово , а всеки избира дали ще чуе или ще грухти

    Коментиран от #112

  • 112 Шайба

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Не религиозен":

    Разбира се,че не казва,но там където не ги рита,мълчанието му пред тях говори красноречиво кои са.

    Коментиран от #113

  • 113 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Шайба":

    Въпросът ти беше друг Публикувано във факти.бг: Ако смяташ,че не си глупав и изкуфял я кажи най-накрая как се нарича оня що ръси бисери пред свинете. - Това имах предвид като казах, че ти сигурно знаеш. . А аз според дадената ми благодат от Бога се старая да сложа светилника нависоко, та да свети на всички ,а "Всекиму работата ще стане явна каква е; защото Господният ден ще я изяви, понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е. "( 1 Коринтяни 3:13)

    Коментиран от #114

  • 114 Шайба

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "Не религиозен":

    Ама бая си хлъзгав,признавам ти го,знаеш и да въртиш умело фурнаджийската лопата,с тези си умения явно се справяш добре в живота,безмислено е да спорим или да те убеждавам в каквото и да е,надявам се че и аудиторията си е направила сама преценката,освен много здраве друго повече нямам какво да кажа.

    Коментиран от #115

  • 115 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Шайба":

    Напротив - старая се да се придържам към Словото на Бог. Ако имаш предвид думите на Исус - "Бъдете кротки като гълъб и хитри като змията" ще ме зарадваш. Но не знам какво имаш да делиш с мен, ако наистина вярваш, че Исус е Господ.
  • 116 България е цъфнала и вързала

    1 0 Отговор
    опрели сме до празници .Да празнуваме колко сме добре.Короната е короната на всичко.