10 Април, 2020 15:19 2 133 9

Хронично болни трудно купуват лекарства по НЗОК

  • нзок-
  • аптека-
  • лекарства

В условия на извънредно положение Здравната каса издаде специални указания

Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаване на всичките си медикаменти по Здравна каса. Това показа проверка на програма "Хоризонт". За проблема потвърдиха и фармацевти.

В условия на извънредно положение Здравната каса издаде специални указания за режима на предписване и отпускане на лекарства за домашно лечение на хронично болните пациенти.

Според указанията аптекарите отпускат лекарства без рецепта и лекарства по протоколи, които са служебно удължени. Пациентите обаче понякога не могат да си получат всички медикаменти по рецептурна книжка, ако предходния месец някое от лекарствата не е било налично в същата аптека.

„Ужасно е! Чакане до припадък! Влизаш вътре и казват "Съжалявам, но едно от тези неща го няма! Ако вземеш другите, това нещо, което го няма, отива по дяволите. Не може да го вземеш - вдигаш се и отиваш на втора аптека. На две аптеки ми казаха "Това го няма" и се отказвате да чакате повече“, обясни слушател на програма "Хоризонт".

За проблема потвърди и Маргарита Грозданова - магистър-фармацевт:

„Пациенти имат три лекарства на рецептурната бланка - едното не е изпълнено последния месец, защото е липсвало в системата. Той следва или да си закупи това лекарство или да ходи при доктора за нова рецепта, защото аптеката няма право да го изпълни, нищо че е налично в мрежата. И обратно - сега този месец липсва нещо, което е изпълнено предния месец. Ако се наложи втори път, то следващия месец той пак няма да може получи това лекартво, тъй като тази рецептурна бланка ще бъде огледален образ на последната“.

Фармацевтите очакват обобщено указание на Здравната каса на база на Закона за извънредното положение, което да коригира неяснотите. В него се очаква отпускането на тест лентите при диабет да става само след издадена рецепта от личния лекар, същото правило да важи и при издаване на нов протокол.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 guest

    6 1 Отговор
    Вносните лекарства за хронично болни също свършиха, въобще прави ли се нещо?

    Коментиран от #2

  • 2 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "guest":

    Прави се, води се статистика

    Коментиран от #4

  • 3 Бай ганю

    1 1 Отговор
    Направо да затворят и аптеките и болниците, докато не направим квотата, че направо вече аман
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пената

    4 0 Отговор
    Половината ги купих на свободни цени.Не ми се обикаляше из целия град

    Коментиран от #8

  • 6 Активист на БКП

    1 0 Отговор
    Не е зле да обявят каква бройка умряли гонят ,па после да поохлабят малко примката
  • 7 по малко бъдещи разходи

    2 0 Отговор
    Явно такава е целта.
  • 8 няма пари

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пената":

    Да ама аз съм с 120лв за лекарства и 232лв пенсия.Не мога да си го позволя.
  • 9 Кой68

    0 0 Отговор
    Въведете електронната здравна карта най-накрая.Колко млн отидоха за нейното създаване?Все се намират някакви вистериозни причини,а истината е една-пари?