Last news in Fakti

10 Април, 2020 16:47 1 490 25

Патриарх Неофит за коронавируса: Не унивайте!

  • неофит-
  • коронавирус-
  • църква

Светият синод отговори на критиките, че не затваря храмовете, така, както се е случило в други държави

Патриарх Неофит за коронавируса: Не унивайте! - 1
Снимка: БГНЕС

Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Това заяви патриарх Неофит към миряните във връзка с пандемията от коронавирус.

Посланието на Негово Светейшество е публикувано в новия брой на Църковен вестник. В него дядо Неофит каза още:

"Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас, са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан. 16:33)".

В четвъртък премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и висшия клир, за да обсъдят по-строгите мерки за богослуженията в църквите по случай Великденските празници. Стана ясно, че Светият синод се е съгласил да изнесе литругиите извън храмовете, да не се раздават върбови клонки и да не се пътува до Йеросалим за Благодатния огън. Църквата ще разчита на МВР за спазване на реда по време на празниците.

Светият синод отговори на критиките, че не затваря храмовете, така, както се е случило в други държави. Ловчанският митрополит Гавриил смята, че вярващ не може да иска такова нещо, а в църквата няма как да се зароди заразата. Междувременно във всички храмове се спазват сериозни условия на дезинфекция, увериха от синода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    4 3 Отговор
    Неофит и Годжи,за президент и вице!
  • 2 А ха

    5 6 Отговор
    А защо оставихте българите без Благодатен огън ? Сега , да не унивали хората ?!
  • 3 bbbbb

    14 5 Отговор
    Защо дезинфекцирате, след като в храмовете не може да се зароди зараза? Изкуфели попове!
    Вижте как е станало във Франция и в Корея. Какво ще обяснявате на хората, които най-безсрамно лъжете, когато заразата пламне? Или печалбата от свещите е единственото, което ви вълнува?

    Коментиран от #6

  • 4 Анти комунист

    2 4 Отговор
    Представете си, ченгетата не управляват черквата,какво би станало,защо ченгетата в правителството и православната черква не постъпиха както във всички православни черкви,одговора е един, помислете си!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 прочети

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "bbbbb":

    А бе ти вяра нямаш ли ??? Утре е Лазаров ден. В Евангелието е предадено че Лазар от 3 три дни е бил мъртъв, когато нашия Цар и Бог Христос по милостта и допущението на Отца го възкресява от мъртвите. Къде ти е вярата ??? Който повярва че Иисус е Христос сина на живия Бог, е преминал от смърт към живот. Слава на Светата Троица. Амин.

    Коментиран от #8, #14, #20

  • 7 Кой68

    7 1 Отговор
    Патриарха да не е с амнезия?Какви глупости дърдори.......Огромна грешка на Бойко че го слуша..
  • 8 bbbbb

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "прочети":

    Според теб хората в Италия, Гърция, Полша, Испания нямат ли вяра?
    Италия, Гърция, Пoлшa, Иcпaния - cтрaни c нecрaвнимo мoщнa хриcтиянcкa изпoвeднa културa, c кoятo нe мoжeм и дa миcлим дa ce cрaвнявaмe, зaтвoрихa хрaмoвeтe cи в уcлoвиятa нa пaндeмиятa. Ирaн и Caудитcкa Aрaбия - cимвoли нa фaнaтизъм - cи зaтвoрихa джaмиитe... Гaвриил щe ни причacтявa oт eднa лъжичкa...

    Коментиран от #12, #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бог

    2 8 Отговор
    -Не унивайте. Смисъла на живота е, да ви подлагам на изпитания, за да ви унижавам. И въпреки всичко, накрая пак ще ви изядат червеите
  • 11 jorj

    2 6 Отговор
    Да нямаш Президент, да нямаш Патриарх, да си най-бедния народ в Европа, да те удари коронавируса и все пак да се справяш с трудностите, говори че народа и правителството вървят в правилна посока!!!!!

    Коментиран от #15

  • 12 Напълно откачено

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "bbbbb":

    Бе как ще затварят църквите на най-оборотния ден в годината, брадатко не може да си представи, че църковната каса ще остане празна, а от Мерцедес са пуснали и-мейл на БПЦ с оферта за новия модел с екстри и отстъпка
  • 13 Ице

    9 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че от бюджета се дават грешни пари на тия брадати пръчове от бпц. Тия паразити миризливи не са бачкали един ден в жалкия си и заблуден живот.

    Коментиран от #16

  • 14 Behemoth

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "прочети":

    Ти вяра имаш ...ама акъл надали...само като ти чета глупостите и лошо ми става....едно е да си вярваш в тия шмекерии тихо и кротко .....ама при тебе е фанатизъм и то опасен за околните...
  • 15 Да те питам

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "jorj":

    за какво изобщо ти е патриарх ? каква работа върши въобще цялата тая измамна шайка, чиято дейност е само и единствено събиране на необлагаеми средства чрез продажба на празни приказки. колко добри дела си видял от тия. Не знам дали е истински свещеник бай Иван, ама е единствения в расо, който върши нещо, което е съобразено с Исусовото учение, всички други са разказвачи на благи приказки, с други думи ,,мошеници,,
  • 16 И не само

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ице":

    Аз като атеист и данъкоплатец, съм твърдо против, държавата да дава безвъзмездно на църквата. В Германия, ,, вярващите,, се регистрират, и плащат отделен данък, от който църквата и вярващите, имат пълно право да си разчесват психариите
  • 17 jorj

    3 3 Отговор
    Трябва да имаме не само бай Иван, трябва ни и Патриарх, като бай Иван. Без църква неможе, но повечето духовници са жестоки червени комунета. И това ще мине!!!!! По мерцедесите и лукса ще ги познаете !!!!!!!!!!
  • 18 000

    5 2 Отговор
    И аз съм на мнение, че институции като черкви не трябва да съществуват. Всички плямпаници за господ разболяват лабилните и без това хора пречат им да вярват в собствените си сили. Интернет се напълни с писания от хора със сектантско мислене и може би затова процента на болните от шизофрения се увеличава. Трябва да се сложи край на измислици те за господ и т. Н
  • 19 000

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "bbbbb":

    Просто испанците не ги сравнявате с италянци. Испанците обичат да се мотаят и да им е празнично. Дори и Педро Санчес е атеист. Те не посещават черкви. Само някоя и друга бабичка от време навреме се сеща да отиде. Испанците не са толкова вярващи.
  • 20 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "прочети":

    Дрън дрън ярина. Глупости на търкалета. Един болен в църквата и верижна реакция. Който вярва може и от вктщи да се моли.
  • 21 копи пейст

    0 6 Отговор
    „Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.
    Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!
    Бог да пази България!
    † НЕОФИТ
    ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
  • 22 Бясен Попчо

    1 0 Отговор
    ДЯВОЛИТИЯТ КАЗА ---- Нaй пocлe Бoйкo вeлики cвaли гaщи прeд дявoлa,гoлям cтрaх ,

    тя - църквaтa e пo вeликa oт Диктaтoрa ,кoйтo нe мoжe дa зaбрaни нo мoжe дa cмaчкa цял нaрoд ,бeз мaнгуcтитe
  • 23 Патриарх Лукавий

    1 0 Отговор
    Безработно Попче си търси добре платена работа от 5000 лева за месец май ,ама погребвам само с богати и депутати с големи заплати
  • 24 Луд Патриарх

    1 0 Отговор
    Дяволът КАЗА - Нaй пocлe Бoйкo вeлики cвaли гaщи прeд дявoлa,гoлям cтрaх ,

    тя - църквaтa e пo вeликa oт Диктaтoрa ,кoйтo нe мoжe дa зaбрaни нo мoжe дa cмaчкa цял нaрoд ,бeз мaнгуcтитe
  • 25 Севилски бръснар

    1 0 Отговор
    Ама по точно коля и беся а този Патриарх Неофит само ще го обръсна то другото идва отгоре