Last news in Fakti

13 Април, 2020 13:17 2 175 27

Предлагат изграждане на специална болница срещу COVID-19 в София

  • болница-
  • коронавирус-
  • панчарево

Тук заразените пациенти ще могат да се възстановят на добро място с чист въздух в подножието на планината

Предлагат изграждане на специална болница срещу COVID-19 в София - 1
Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на Столичния общински съвет архитект Борислав Игнатов предложи да се изгради специална болница, в която да се лекуват само хора дали положителна проба за COVID-19. Той публикува за обществено обсъждане идеен проект, според който за целта може да се използва теренът на недостроената транспортна болница в село Лозен в Панчарево.

"Тук заразените пациенти ще могат да се възстановят на добро място с чист въздух в подножието на планината, а другите болници няма да са блокирани от карантина и ще обслужват пълноценно останалите болни.
Опасявам се, че този вирус няма да изчезне яко дим, и проблемът ще продължи в годините напред, подобно на грипните вълни", написа арх. Игнатов в своя Фейсбук профил.

Игнатов е направил визуализация и как би изглеждала болницата, ако се използва съществуващото скеле, като подчертава, че не отговаря на съвременните стандарти. "Конструкцията и височината на етажите не отговарят на съвременните европейски норми", посочва. С други думи - не може да се използва наличната инфраструктура.

И предлага "възможна бъдеща триетажна болница с озеленен двор и отворена на юг към планината".

Все още не е ясно колко би струвало изграждането на такова лечебно заведение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    14 0 Отговор
    Стига с тая софия, направете я у Варна за разнообразие, а защо няма такава за слин , рак инсулт инфаркт и т.н. Само гледат да харчат на едро в тази обстановка, никой не им държи сметка за нишо

    Коментиран от #3, #17

  • 2 мечо

    1 2 Отговор
    ами на правете да има за хората каде да се лекуват защтото този вирос нияма да исчезне току така щте го има и на прет в годините
  • 3 мечо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    за инсулт триабва да има спорет мен за една година исгубих двама приятели от инсулт единия се зарази от другия
  • 4 Ръмпези

    7 2 Отговор
    КОЛКОТО И ДА СТРУВА, НЯМА ДА СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИТЕ ЗА КОЗИРКИТЕ НА СТАДИОНИТЕ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бай Шиле

    7 0 Отговор
    Спрямо населението,България е на първо място в Европа по брой болници.Игнатов да не си прави фалшиви самореклами.
  • 8 Paco

    5 0 Отговор
    Всеки полуидиот иска да изтъкне с нещо .
  • 9 Това не е Китай

    4 0 Отговор
    Добра идея, но да се сети те герберастите 2 тунела не могат да ремонтират 3 г. той за цяла болница ?? Боко обаче, ще прегърне с радост идеята за нова канелка и КОЙя ли строителна фирма, ще я строи ?? ...сетете се сами !
  • 10 Юсуффф

    10 0 Отговор
    Май най добре ще е повечко психиатрични болници,понеже евахте мамата на народа .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 въпросче

    1 0 Отговор
    "Кoнcтрукциятa и виcoчинaтa нa eтaжитe нe oтгoвaрят нa cъврeмeннитe eврoпeйcки нoрми", пocoчвa арх. Игнатов. C други думи - нe мoжe дa ce изпoлзвa нaличнaтa инфрacтруктурa. А АНАНИЕВ НАЛИ ИСКА ТАЯ КОНСТРУКЦИЯ И ИНФРАСТРУКТУРА ДА НАПРАВИ ДЕТСКА БОЛНИЦА? Оказва се че сградата за нищо не става. Защо не я съборят тогава? Да изчистят площадката и частна фирма да строи сграда наново. Така,де!
  • 14 А бе

    4 0 Отговор
    явно ни подготвят да сме затворено от сега до безкрая. Болница само за корона вирус? Това подсказва ,че извънредното положение няма да има край. И пак казвайте ,че всичко не е предначертано от самото начало на тази "смъртоносна" болест от която все още никой не е починал. Ако не вярвайте следете изявленияата на НОЩ " починал от инсулт , диагностициран с корона вирус примерно"
  • 15 баба вида

    5 0 Отговор
    Абе тоя ковид - днес го има утре - не!
    Чак болници, ще му строите масивни!
    Прави се като у Китай, полева болница от панели и тн...
    Или направете многопрофилна болница, стига с тоя ковид, не е само той болест, хората страдат и от редица други болести!!!
  • 16 а може би

    6 0 Отговор
    това трябва да е реванш за Златен Век на Артекс. Все пак някой трябва да я строи ази болница и то скоростно с много дадени пари и малко вложени такива.
  • 17 верго

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Що няма други болници ли? Само за covid отпускат пари :) - просто и логично, 1/19 отиват за болницата, а другите се разпределят между наши хора /пак несправедливо/ Все едно от вчера живеете в БГ!
    Тука са тарикати, като почнеш от правителството, та свършиш с пишещите тук! Всички са ГоУеми :)
  • 18 Добро решение

    1 3 Отговор
    Вече трябваше да е построена. Така нормалните болници щяха да функционират както преди и да не колабира системата. Ще се изгради в съответствие с изискванията за безопасност и функционалност и т.н. в близост и пансиони за след болничен контрол и карантина! Колкото и да струва ще спести много усилия и ще освободи страната от обсадата, икономиката няма да страда
  • 19 ААА

    3 0 Отговор
    Писна ми от маалоумници. И този решил да си прави реклама. Този вирус ще мине и отшуми както всички вируси. Догодина никой няма и да повдига темата за него, а този иска болница да се строяла.
  • 20 одъртял комсомолец

    2 2 Отговор
    250 души всичко на всичко в болница. Абе тия доктори за кво получават заплати, че и бонуси по 1000лв да го е..а!? По времето на гнилия социализам бях 5 годишен, когато ме в караха в с хепатит в болицата в Благоевград, при това съвсем сам, без родители и придружител. Бях в една стая с още 7 възрастни мъже, които всъщно често се грижеха за мен. В цялото отделение имаше като минимум 100-тина болни от хепатит- мъже и жени. На първият етаж пък бяха болните от дизентерия. Също някъде около 100-тина парчета. Не си спомням докторите да са ревали, да са се оплаквали, да са се тръшкали за повече пари, камоли пък някой да им пее песни по балконите. А всичко това се случваше само в един от общо 28 областни града. Сега на 250 болни дайте да строим нова болница. Дето се вика: Да усвоим едни мангизи!!!
  • 21 1244

    1 0 Отговор
    Още 100 млн
    Добре звучи
  • 22 Аз пък

    4 0 Отговор
    Още през месец февруари предложих Правителствена болница в кв. Лозенец да се преустрои за лечение единствено на болни от коронавирус.

    Никой от правителството не чу. Никой от журналистите не повдигна въпроса. Защо така, драги журналисти?
  • 23 Дон Чико

    3 0 Отговор
    Ох на батяяяя, пак ще пада усвояване. Едно милиардче отлетя в правилните джобчета.
  • 24 Госあ

    3 0 Отговор
    Аха,да се строи болницата, че нема сграден фонд или не може да се преустрои една болница. Това наистина е наложително, да се преустрои по една болница в областните градове само за заразените. Тоя миндил ше строи 🤣 ми що една,две-три не може ли да построи 😂
  • 25 Хрис

    2 0 Отговор
    Предложението на архитект Игнатов има резон. На България ще са необходими не една, а минимум две такива болници. В момента строителните войски към МО на Русия усилено (на 24-часов режим) строят такива специализирани болници в 16 региона ( в т.ч. и една в Крим), някои от които са пред завършване и се оборудват. Сградите са едноетажни, максимум двуетажни и се строят много бързо.
  • 26 Munchen

    1 0 Отговор
    А затворихте планината за здравите, нали?
  • 27 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    1 0 Отговор
    докато я направат наи младия заразен ще умре от старост
    но ще откраднат мн пари чрез нея