Last news in Fakti

13 Април, 2020 19:58 5 822 63

Глоба до 25 000 лева, ако няма български стоки на щанда

  • търговия-
  • търговци-
  • бизнес-
  • храни-
  • български стоки-
  • български храни-
  • земеделие-
  • земеделци-
  • извънредно положение

Правната комисия с промени в закона за извънредното положение

Глоба до 25 000 лева, ако няма български стоки на щанда - 1
Снимка: БГНЕС

Между 15 000 и 25 000 лева имуществена санкция грози търговските вериги, ако не предлагат задължително стоки на БГ производители. При повторно нарушение пък санкцията става от 30 000 до 50 000 лева. Това става възможно с промени в закона за извънредното положение, които бяха гласувани от правната комисия. По същество текстовете минаха през преходни и заключителни разпоредби на поправките в търговския регистър, за които комисията се бе събрала. По време на заседанието обаче депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов направи устно предложение за поправки и в извънредния закон. Те бяха одобрени единодушно с 21 гласа "за", без нито един "въздържал се" или "против".

По-рано през деня пък МС прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Самите стоки пък трябва да са и на специални места и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че продуктите са регионално производство.

Сега се записа, че за времето на извънредното положение кабинетът може да прилага временни мерки за защита на производството на храни, произведени у нас и мерки за пускането им на пазара във веригите от магазини. Уточнява са какво се има предвид под търговска вериги - магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която представлява комплексен обект. Поставя се изискването магазините да имат обекти в поне 3 административни области на страната.

Така глобите са между 15 000 и 25 000 лева, а при второ - между 30 000 и 50 000 лева. Санкциите за повторно нарушение ще се налагат, ако то е в рамките на три месеца от влизането в сила на наказателното постановление за първото нарушение. В текстовете е записано, че актът за установяване ще се съставя от БАБХ.

Промените предвиждат още да се въвежда временна забрана за внос на храни от трети страни, които не са член на ЕС при спазване на всички международни договори, по които България е страна.

Поправките влизат в сила след обнародването им.

БСП на свой ред заявиха,че няколко пъти са внасяли подобен нарочен закон и сега 3 години по-късно управляващите са се вслушали в техните идеи. Именно затова те щели да подкрепят това предложение, въпреки че текстът не бил съвършен. Относно забрана за вноса, според социалистите трябва да се отчете риска дали няма да се стигне до дефицит на други стоки и покачването на цената на други. И призоваха ако се налага забрана за внос, то това да става след задълбочен анализа на МС.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 вашето мнение

    87 7 Отговор
    Някой забеляза ли, че това ще важи само за периода на извънредното положение? Някой разбира ли, че това е абсолютна демагогия с която да се впечатлят стари моми, да гласуват за баце.

    Коментиран от #36, #58

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 666 999 666 999 666 999 666 999 666 999

    19 3 Отговор
    OPERAZIA SHMENTI KAPELI - THE LEGEND OF THE FALL !
  • 5 Ръмпези

    37 32 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВО МИСЛИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, НО ЗА МЕН ТОВА Е ИЗЛАГАЦИЯ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ..ТАКА МИСЛЯ АЗ...

    Коментиран от #6

  • 6 вашето мнение

    37 15 Отговор

    До коментар #5 от "Ръмпези":

    Ко речи? Пред кого? ЕС умре.
  • 7 пройчо

    29 2 Отговор
    "... забрана за внос, то това да става след задълбочен анализа на МС...."????******
    Тоест---Бою Тлъстия каквото каже!

    Коментиран от #62

  • 8 Управител на супермаркет

    62 6 Отговор
    Нема проблеми , ама никакви. Пишем на етикета че портокалите са от Сандански, а маслините от Средец..па който иска, да проследява произход...мухахахахааа. Кви печени агрономчета има ...за 100 лева ти дават сертификат и за румънски оранжериини банани...

    Коментиран от #18

  • 9 Абе

    37 8 Отговор
    Чакам си бананите и портокалите българско производство, също и кокос и ананас, ако може и авокадо и маслини, мерси.

    Коментиран от #38, #50

  • 10 селскостопански производител

    32 8 Отговор
    Прoмeнитe прeдвиждaт oщe дa ce въвeждa врeмeннa зaбрaнa зa внoc нa хрaни oт трeти cтрaни, кoитo нe ca члeн нa EC при cпaзвaнe нa вcички мeждунaрoдни дoгoвoри, пo кoитo Бългaрия e cтрaнa... Бе то лошо нема ...ама ко ша праим за боб, домати краставички, чесън лук,пипер, дини, пъпеши, ябълки, сливи, круши, череши, дюли...на гОла вода само не става бе. Ооопс...забравих-зеле, картофи, патладжан,тиквички,бамя, мартенички, часовници и още и още..Да живее Българо -Китайската, Турската, Гръцката, Йорданската, Руската ..абе всичките дружби..Че то нашенско май вече няма , ма да са живи и здрави децата, че пращат пари и добре изкарват в чужбината...
  • 11 Ventura

    27 10 Отговор
    Демек ще затварят чуждите хранителни вериги! Е тогава ще ядеме от чумавите прасета на всемогъщия Боцко!
  • 12 шшш

    30 12 Отговор
    Направо да сложат по няколко мутри с бухалки да насочват клиентите към правилния щанд. Друг шанс да се пласират българските боклуци няма. Качествените неща си се продават и в момента.
  • 13 В помощ на Боко

    39 3 Отговор
    Това да важи и за автосалоните - 50% български автомобили !
  • 14 зжцв

    21 19 Отговор
    искате да има работа в България а дрънкате глупости ... ако искате работа купувайте Български стоки ...
    искате заплати като в Германия добре ама брутния вътрешен продукт е 5 пъти по-голям от нашия...
    само с мрънкане не става
    става когато застане те на касата да плащате на големите вериги им е все едно какво ще продават

    Коментиран от #19, #31, #32

  • 15 Ще се мре от глад

    16 12 Отговор
    А сега го лапайте само бълхарския бахур, като все бяхте недоволни и се оплаквахте от качеството на вносните храни и стоки...!!
  • 16 Свинята

    37 6 Отговор
    Българската стока отива за чужбина.Тук ядеме говна с изтекла годност.
  • 17 Баси откачения

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Какви турски стоки де водят тебе бе братчет...нищо качествено няма от Турция.Русия и Китай правят най-качествените стоки както и САЩ.Турция заляла цяла Европа.Ха-ха-ха-ха ! Голям виц баце.
  • 18 Пишете и

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Управител на супермаркет":

    ананасите за български
  • 19 Ти ли ще ни кажеш

    21 12 Отговор

    До коментар #14 от "зжцв":

    Ще купувам само немски стоки щото са по качествени парите са си мои и няма да правя богати разни земеделци и бизнесмени.

    Коментиран от #20

  • 20 зжцв

    16 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ти ли ще ни кажеш":

    ако искаш и немска кола си купи карай с немски бензин плати си данъците там. А ако работиш, колкото немец цена няма да имаш. по добре там остани. обаче не ми е ясно защо четеш статии на български...
  • 21 ГЛУПОСТИ

    12 2 Отговор
    А БЪЛГАРСКИ БАНАНИ ДАЛИ ЩЕ ИМА - НАЛИ ГЕРБЕРАСТКАТА МИНИСТЪРКА ОБЕЩА ЗАКОН , ПАК ЛИ НИ ИЗЛЪГА ПАТКАТА ГЕРБАВА
  • 22 Ели Оригинал

    15 1 Отговор
    Мили мои държавници (по примера на един филм: "Скъпи сънародници" -цитирам по памет, гледайте го, поучителен), не става с рестрикции, а с конкуренция, ако бяхте създали с ПОЛОВИН МИЛИАРД "зеленчукови МОЛОВЕ за БГ производители" - държавното щеше да конкурира частното.

    А сега най-много веригите да ви осъдят за "НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ".

    Пак казвам, сега е моментът да се изкупят чрез финансови инжекции стратегически отрасли срещу 51% държавна собственост, за да не го направи мафията в БГ.

    Коментиран от #33

  • 23 МОШЕННИЦИИИИ

    22 5 Отговор
    КАК ДА КУПЯ БЪЛГАРСКОТО КАТО Е МЕНТЕ - СИРЕНЕ , КАШКАВАЛ ,МЛЯКО , ЗЕЛЕНЧУК ГМО , ДОМАГ ГМО , КРАСТАВИЦА ГМО --- ТАЯ АКЦИЯ МАЙ Е ИНИЦИИРАНА ОТ ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЪЩИТЕ КАТО ПРЕВОЗВАЧИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 24 Ели Оригинал

    10 0 Отговор
    Половин милиард - визирам поръчката на коли над 170 к.с. за тлъстаците от СО, да ме простят читавите хора в нея, както и по-пълничките, визирам тлъстаците по душа!
  • 25 Юсуффф

    22 1 Отговор
    С едно телефонно обаждане на Меркел и на мига ще се изпари еуфорията на нашите юнаци за глобите.Онази бабичка пази здраво интереса на немския бизнес.Иначе тръгнат ли да съдят държавата ще и скъсат и безтуй скъсаните шорти.
  • 26 Ели Оригинал

    11 3 Отговор
    Ще ви осъдят "скъпи мои, сънародници" - меж. вериги, в частност немските, защото като васали и глашатаи приемате безусловно, като кучето на Павлов, изискванията на ЕС, МВФ и СБ, които защитават всичко друго, но не и националните държави.

    Та, или си връщате държавата "Европа на нациите", или един ден се събуждате без един българин на територията БГ, останалите минаващи с чип и лицево разпознаване от камери, електронни досиета, активно проучващи половия ви живот, и физически радости позволени в Нидерландия.

    Пък ако сте честен, колко му е да се събудите до филипинска дама с "тъмно минало и неясно бъдеще".
  • 27 EKO

    9 1 Отговор
    Това, с тия глоби, е голяма глупост! Както и уволнението на зам. министъра на земеделието. Вярно е, че напрежението е голямо, но премисляйте повече!

    Коментиран от #41

  • 28 Фермер

    8 5 Отговор
    Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който през 2010 година само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност над 1 трилион и 150 милиарда евро.
  • 29 Преминаващ

    8 4 Отговор
    Да ги оставим европейците, но като знам че и некапризните руснаци от най затънтените и далечни руски села се назлъндисват и вече не искат да купуват нищо българско, като символ на долно и лошо качество, направо не ми се мисли с какво ще се изхранват българите...!!!
  • 30 иначе ключа и бегом дома

    5 5 Отговор
    25 000 лева какъв ли процент от дневния оборот са им , на всеки от тях. Искам вертикален щанд , портретен размер , за излагане на българска банкянска тиква , сорт куха.
  • 31 Българска отрова от селски мутри

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "зжцв":

    не ми се купува! Не отговарят на никакви ЕС изисквания.Няма никакъв контрол от БАБХ и на фирмено ниво.
  • 32 Сеянин

    24 4 Отговор

    До коментар #14 от "зжцв":

    Едно време баба, от един домат от градината, правеше салата за 4 човека! Двора пълен с животни! Всякакво разнообразие! Днес само слагат етикета ЕКО или Био и хората си мислят , че ядът Вио! Зеленчукова градина , с напоителен канал! До всяко село язовир! Във всеки двор животни! Във всяка къща пълно с деца и млади хора! На бай Тошо молитва да му прочетете! НО ХУБАВОТО Е, ЧЕ НЯКОЙ , НАЙ- НАКРАЯ СЕ СЕТИ, ЗА , ТИХОММЪЛКОТО ОГРАВАНЕ- РАЗГРАБВАНЕ НА България! А най- опасното е, че мутренските години продължават! Бог да пази България!

    Коментиран от #34, #55

  • 33 Един точен коментар

    18 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ели Оригинал":

    Парите трябва да не се крадат. Ама народа спеше когато дребните фермери ни унищожаваха по малко всяка година.
    Сега вече е късно, почти сме изчезнали.
    Аз гледам крави млечни и по някое прасе и няколко пъти за малко не ми ги избиха. Работя със страх какво ще ми сервират министър и БАБХ ежегодно
  • 34 И какво като се сетиха

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сеянин":

    От днес за утре няма как да произведен. Аз съм фермер и толко прееб. Н като през последните 10г.не съм се усещаш. Работя под постоянен страх какво щеше измислят от горе

    Коментиран от #44

  • 35 Ауа

    12 3 Отговор
    Идиотщина след идиотщина...Тия нагли индивиди незабавно да напуснат парламента.Що за глупави закони приемат,които касаят само извънредните положения?Колко още извънредни положения да очакваме от тия идиоти?

    Коментиран от #57

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 построиха ги на земите на заводи

    4 0 Отговор
    Моето решение на въпроса е по- простичко и ефикасно , аз от търговски вериги не пазарувам , това значи санкция само от мен съпоставима с правителствената за година , но всяка година , продавали не продавали туй или онуй.
  • 40 НАУМЧО

    3 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАЙ НА БИТИВИ - ЛЪЖАТ ВСЕКИ ДЕН - БЪДИ БЪЛГАРСКИ ЮНАК .
  • 41 Ало замислете се

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "EKO":

    Каракачанов преди дни се изказа ромите на полето в Бъгария .Няма балами да сеят домати и краставици . Опитват се да стимулират зеленчукопроизводство . Ако продължи извънредното положение в Европа ще ядете на.... бойко .....краставицата и доматите.
  • 42 Ели Оригинал

    11 1 Отговор
    До: "Един Точен Коментар",

    Или си връщаме ДЪРЖАВАТА, или загиваме!
    "Времето Разделно" показва пропуските.

    Трябва да гласност на случаи като Вашите, останали са 3-4 свободни медии.

    Жестоката истина е: че големите икономики Германия, Франция, субсидират с огромни капитали производството на хора като Вас.

    Вие се оказвате неконкуретноспособен в сравнение с големите.
    Тази беше и целта за БГ да сме суровинен придатък на Запада, монокултурна държава, изнасяме пшеница, а нямаме краен продукт,

    В същото време нямаме национална стратегия да запазим БГ семена и породи развити от Освобождението, навремето сме имали в Пловдив подобен институт за селекция и развитие, ако не греша и не са ме излъгали.

    Всеки ден "си бия главата в стената" как можем да привлечем младите българи в селското стопанство, вместо да са евтина работна ръка на Запада.

    При всички случаи трябва да си върнем държавата, иначе загиваме.
    Загиват всички слоеве на обществото, подобен балон не може да издържи дълго.
    И тази ситуация с вируса го доказва.

    Коментиран от #45

  • 43 ВАТМАН

    16 0 Отговор
    Забранява се вноса на тикви....имаме си достатъчно...и то тлъсти
  • 44 Какво се сетиха

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "И какво като се сетиха":

    като се разбра че се очаква криза и недостик на храни.Германците се усетиха първи забравиха за вируса и започнаха да организират извозване със самолети на гастарбатерите обратно в Германия.
  • 45 Бой&ко

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ели Оригинал":

    И Тея де гласуваха за НДСВ и ГЕРБ, и те си бият главите. Забравихте гладушката 97г. Ще си я припомните.
  • 46 Ели Оригинал

    2 0 Отговор
    Нямам информация, иносказателен/а, или не, сте? :)

    Моля да ме простите за невежеството, доколкото знам, е имало средство срещу градушките, а и срещу кърлежи, комари, и о, чудо, дезинфекция на улици и булеварди, пък било то и на краините? :)

    Ще ме нарекат "сноб" хората, нямащи канализация и тротоари във видни столични квартали, къде ли отиват данъците им?

    бай дъ уей подсетихте ме за ресурсите и космическо пространство..., пък там темата е щирока, за бензина с твърда цена, ич не щЪ да зЪдЪлбавам, и Нострадамус не би успял да отговори защо цените, поне за бизнес не падат?
  • 47 Гиис

    6 2 Отговор
    Във всички вериги има български стоки. Не мога да го разбера този цирк. Явно небива да виждаме как утрепват пазарите и пренасочват всичко към чужди вериги опериращи в БГ и изнасящи цялата печалба в Чужбина!
  • 48 Julio

    4 0 Отговор
    Социалистическите мерки винаги водят само до едно - ниско качество. Щом ще продават по-задължение - по-добре не го слагайте в устата си...
  • 49 Вуте

    5 2 Отговор
    Очаквам българска сьомга,уловена в залива на Бургас; кафе на зърна от Петрич и Харманли;авокадо, портокали, лимони и банани от Златоград. Всичко това, разбира се, да не надвишава 50% от щандовете, за да има място и за вносните стоки. и най-важното- НЕ НА ЛЮТЕНИЦАТА ОТ МЕКСИКО!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 какво ще се случи

    8 1 Отговор
    Кой ще задължи веригата да сложи пододяща цена,че на умрелия фермер да му се продава стоката. Като му сложат етикет 6 лв,а гръцкият домат е 2 лв,пак ли ще изберете българския??? Като му изгние домата,и като не му го платят, втори път фермера няма и да си помисли за веригата. БГ фермирите трябва веднъж за винаги да разберат,че ако предлагат качествена стока да добра цена,веригите сами ще ги търсят,и че само с качество и цена се печеличт клиенти.
    ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НЕ СТАВА!!!
  • 52 Мари

    0 1 Отговор
    Нека да остане така този закон. Не само сега да дрънкате!
  • 53 ПОРТОКАЛИ В КОФА

    3 1 Отговор
    Като ви пуснат портокалите на кофа,не питате дали са български!!!
    Пилешките бутчета не ги питате от къде са!!!
    Маслини на 3 лв,не ги питате от къде са!!!
  • 54 БУУМ

    1 1 Отговор
    Проверяващите да вземат да погледнат по от близо какво точно пише на етикетите . Вече няколко пъти в големите вериги магазини срещам пише Произведено в БГ от долу на самия продукт пише или Турция или Гърция. Иначе идеята е добра ако всичко е ок , по хубаво от нашенското няма.
  • 55 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сеянин":

    Е, не така. Ако започнем сами да произвеждаме,найстина ще имаме наше производство. Ще бъде качеството каквото беше когато и аз съм работила на полето, когато бях на 18 години. Трябва да се трудиш и да получиш това, което искаш.
  • 56 иванов

    1 0 Отговор
    Хубав е почина за бг. стоките обаче парите да отиваха в държавата а не в джобовете на родни мутри и т.нар бизнесмени
  • 57 Митко Вр

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ауа":

    От тук нататък ще живеем само в извънредни положения - така по-ледно се управлява народа! Укази, заповеди, разпореждания .... няма вече демокрация, няма го мнемието на народа!
  • 58 Видението на дедо Вангьо

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "вашето мнение":

    Това не е нищо! Съвсем скоро НС ще приеме "Закон за управление на РБ" съгласно който, ПРЕМИЕР ИЛИ ПРЕЗИДЕНТ НА РБ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ С. БАНКЯ С ИМЕ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ. ВСЯКИ ОПИТ ЗА ДРУГА КАНДИДАТУРА ЩЕ СЕ НАКАЗВА С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 5 ДО 10 ГОДИНИ!
  • 59 Бай хой

    2 0 Отговор
    Пунта мара. Гербавите пак се подиграха с Българските производители. Няма квоти няма задължителни проценти. Достатъчно е в целия хипермаркет да има и един единствен продукт, примерно едно яйце или връзка лук от Български производител и колониалната отърва глобата.
  • 60 ТВ пиар лъжи и загриженост

    3 0 Отговор
    Унижожихти всички производители продаващи по сергии.В големелите вериги ще се намърдат шепа големи герберско-тарикатски фирми и толказ.Останалите приключват.
  • 61 Принц Яшар

    4 1 Отговор
    От една средно развита европейска държава, на второ място по темпове на икономическо развитие,,, само за 30 години, демокрацията успя да превърне България, в най-корумпираната и бедна държава в Европа, с най- нисък стандарт на живот, с най-висока смъртност и най-ниска продължителност на живота и вече стигнахме до нивото на африканските страни --- ТРЕТИЯ СВЯТ!!!
  • 62 hmhmhm

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "пройчо":

    ами не съм съгласен. Който каквото иска да си купува. Така трябва да е според мен
  • 63 мен

    1 2 Отговор
    А кога цената на българските продукти ще стане нормална а не няколко пъти по скъпа от европейските ?