Last news in Fakti

16 Април, 2020 19:05 4 192 22

Фармацевтичната група на ЕС: Казаното от Асена Стоименова не е „фалшива аларма“

  • асена стоименова-
  • лекарства-
  • фармацефти

Нашата подкрепа е затова, че тя е един изключителен експерт, доказал се в годините

Фармацевтичната група на ЕС: Казаното от Асена Стоименова не е „фалшива аларма“ - 1
Снимка: БГНЕС

От Фармацевтичната група на Европейския съюз заявиха за „Хоризонт“, че заявеното в интервютата на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова пред БНР и БНТ не може да се разглежда като „фалшива аларма“.

„Европейската комисия, Европейската агенция за лекарствата, Европейските фармацевтични компании, болниците, нашата група и много други работещи в сектора на здравеопазването са изтъквали риска от недостиг на лекарства заради пандемията“, се казва в отговора до БНР.

По-рано Българският фармацевтичен съюз информира Фармацевтичната група на Европейския съюз за обвиненията срещу председателя на съсловната организация проф. Асена Стоименова във връзка с интервюта, дадени пред БНР и БНТ.

Според прокуратурата чрез тези интервюта, в които тя информира за евентуален недостиг на лекарства в пандемичната обстановка, е всяла страх и паника.

Според Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“, проф. Стоименова не е упражнила противозаконен натиск върху обществото:

„Нашата подкрепа е затова, че тя е един изключителен експерт, доказал се в годините. В никакъв случай не можем да кажем, че тя ни плаши. Напротив, тя ни информира, опирайки се на изказвания на членове на Европейската комисия, както и на Световната здравна организация, че е възможно да има някакъв недостиг на лекарства заради субстанциите, които се произвеждат в Китай, в Индия. Ние в годините многократно сме сигнализирали за недостига на едно или друго лекарство, базирайки се на сигнали от наши пациенти, и това е един нормален процес“.

От Националната пациентска организация посочват в декларация, че са загрижени от привличането под отговорност на проф. Стоименова.

Виктор Паскалев, заместник-председател на НПО:

„В обществото трябва да се чуват и различни мнения. Към настоящия момент нямаме липса на медикаменти, но ако този процес продължава и се задълбочи, е възможно да се получат и такива“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zizi Z

    50 0 Отговор
    Само гледайте как нашите "мъжкари" ще включат на заден .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Юсуффф

    47 1 Отговор
    Сега следва едно гънене,оправдаване и сучене на властта как да се измъкнат от ситуацията без да поднесат извинения на жената.
  • 4 Ганьо

    47 4 Отговор
    Тея от ЩАБА сеят паника и страх! На тях да се търси отговорност!
  • 5 I'm not a robot

    44 1 Отговор
    Гешев Гешев,плоските ви номера вървят в БГ,ама навън не ги евават тези трикове.Сега искам да видя как свиваш перките тъпуне.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иво

    33 0 Отговор
    В Бг никой не харесва експертите,на почит са калинките.
  • 8 Незабавно

    26 0 Отговор
    Прокуратурата веднага да се самосезира срещу ЕК!
  • 9 Рошко

    17 0 Отговор
    Кьовеши да не спи зимен сън, или и на нея бил ГЕЛ и запиши устата с някой милион
  • 10 чиче

    26 0 Отговор
    Една красива ,умна и грамотна жена им каза истината.ЕВАЛА АСЕНА.Не от тия смешковци В ЩАБА
  • 11 Оставка на ГРОБАРИТЕ

    21 0 Отговор
    За цялостно НЕКОМПЕТЕНТНО УПРАВЛЕНИЕ НА БГ.
  • 12 сиги

    1 5 Отговор
    дасери ф кастити малоумни !!!
  • 13 Kiko

    25 1 Отговор
    То е ясно,че само бабуните от герб псевдопатриоти и генерал Урко, нарушават конституцията а каскета марионетка изпълнява заповеди без да си размърда клетъчния потенциал в главата.Иначе адмирации за жената.Вчера и гледах интервюто по ТВ Евроком,която заедно със 7/8 все още функционира,въпреки репресиите към водещия Колев.Изключително възпитана жена,но за разлика от повечето мъже,които ги имат само за антураж и се крият като мишки, показва,че и жените имат топки
  • 14 С защо Примата не е подведен за съдебна

    9 0 Отговор
    отговорност,защото говори само за настъпващ ад,за чували за трупове и какво ли не за наближаващ апокалипсис.Народа си го заслужава,защото допусна той да брои гласовете за изборите.
  • 15 Факти

    11 0 Отговор
    Два факта:
    -Жената лобира за по-евтини лекарства като лиши фирмите които притежават правата на по-скъпите от оборот;
    -Един от съвета на директорите на една от тях притежава прословутата къща в Барселона;
    Сами си правете изводите какво става в България.

    Коментиран от #17

  • 16 фактология

    7 0 Отговор
    Разбира се,че има недостиг на лекарства.Едното, което ежедневно приемам го няма в аптечната мрежа и го поръчах от Гърция.Един Господ знае само още колко лекарства вече няма и на склад.
  • 17 фактология

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Факти":

    В Гърция и Турция изравниха почти цените, както на оригиналните така на генеричните лекарства.Само в България се правят на ощипани моми.
  • 18 Според теб фатмак но вече съм генерал-лейтенант

    4 0 Отговор
    Всичко намирисва вече на Световна Полицейска Диктатура! Правителствата се управляват от полицейските структори във всяка една страна и правят каквото им се диктува! Явно армиите са поставени в положение партер при това положение и би било добре поне една от световните армии, да даде отпор и начало на ''войната'' срещу полицейщината....Вирусът вече се досещате от кои структори е създаден...дoceщaтe ce и кoи щe бъдaт имунизирaни първи...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГОСТ 1

    0 1 Отговор
    Тая ли е изключителен експерт фармацевт,както твърдят от мафиотската"Фармацевтична група на ЕС"?Да тя е експерт,но по правене на фелацио с дълбоко проникване на О.Донев.
  • 21 Рон Джереми

    0 0 Отговор
    Ама тази Асена била много хубавка, бе! Пу-пу-пу! От днес съм нейн фен! Права е за всичко! Долу Гешев! Само Асена!
  • 22 9546

    0 0 Отговор
    Същата тази "потърпевша" професорка преди години самата тя насъска прокурорите срещу министър и тогава се хвалеше, че е получила подарък за рождения си ден. Горката търси международна подкрепа. Защо не я потърси, когато се мазнеше на министър Москов за ваксините.