18 Април, 2020 21:15 4 723 52

Ще преживеем един необичаен Великден

  • неофит-
  • великден-
  • празник

Неофит: Не се отчайвайте! Това е изпитание

Ще преживеем един необичаен Великден - 1
Снимка: БГНЕС

Необичайна е атмосферата, в която по Божие допущение през настоящата година посрещаме Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Изпитание е за всички нас да ликуваме с дивната вест за Възкресението и за победата над смъртта в дни, когато около нас има толкова много преждевременно погубен живот. Жертви, дадени в неравна битка с разпространила се из целия свят гибелна пандемия, която не подминава и нас. С тези думи българският патриарх Неофит и митрополитите отправят послание в навечерието на Възкресение Христово.

По решение на Светия синод на БПЦ това послание ще се чете и от църковния амвон в храмовете утре - на Възкресение Христово - Пасха.

В посланието духовниците отправят молитви към онези, които се борят с разпространението на коронавируса и най-вече към лекарите и медицинските работници, които са първа линия в тази битка.

Същевременно обаче тъкмо ние – вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, Който проводи в света Единородния Свой Син “да подири и спаси погиналото“ (Мат. 18:11). Защото нашият Бог “не е Бог на мъртви, а на живи“ (Мат. 22:32), Който “иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2:4).

Ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, „които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), но именно днес, в светлия ден на Възкресението, отново ясно заявяваме пред света и изповядваме тържеството на Живота.

“В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците“ (Йоан. 1:4) – така свидетелства божественият евангелист, такова е и свидетелството на празния гроб, който първи видяха жените-мироносици и първи от всички чуха: „Защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна“ (Лука. 24:6). Животът, за който четем при светия евангелист, е живот, извиращ от Самия божествен Източник на живота, и светлината, за която той свидетелства, свети и просветлява и днес, когато с вяра и непомрачена надежда принасяме и ние нашето свидетелство за Възкръсналия от мъртвите Господ, Изкупител и Спасител наш Иисус Христос.

В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги. Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.

Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес – всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество.

Как управляваме днес поверения ни от Небесния Отец наш земен дом, който Той е сътворил и е определил за нас в зората на Сътворението, за да го обитаваме като добри стопани? Пазим ли в съзнанието си необходимостта да се грижим за този дом така, както Той очаква от нас? Само болката и трагедията на случващото се ли забелязваме днес, или виждаме в него и възможността да намалим забързания ход на нашето всекидневие и да се помъчим да изправим своите пътища?

В деня на Христовото всепобедно Възкресение, но и на ширещото се сред нас бедствие, тези и други подобни на тях въпроси стоят изправени пред нас както никога и очакват нашия отговор. Дали заедно с Богочовека Господ наш Иисус Христос и с цялата Църква ще изберем страната на живота, събирайки си съкровища за вечния живот, или ще трупаме нашите съкровища „на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат“ (Мат. 6:19)? Дали като верни Божии чеда и съработници ще даваме най-доброто от себе си за осъществяването чрез нас на божественото домостроителство за света и творението, или ще нехаем за Божията свята воля?

В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас - да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам „от създание мира“ (Мат. 25:34)“, се казва в патриаршеското и синодално послание, в което разбира се духовниците отправят поздрав и към българите, които са далеч от родината.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 8 Отговор
    светли празници ХОРА

    Коментиран от #7

  • 2 kurt1

    11 12 Отговор
    Учителка в Русия пусна порно на учениците без да иска.
    Тя е изнасяла дистанционно урок по "Основи на православната култура".
    В един момент на споделените с учениците екрани се появили батални сцени от групов секс, които със сигурност не са имали нищо общо с православната етика.
    За случилото се разказва в социалните мрежи майката на един от учениците.
    Във видеоконферетния разговор са участвали около 90 ученика от петите класове в град Калуга.
    Като видяла какво е пуснала, учителката опитала бързо да спре видеото, но минали няколко минути, преди това да стане, защото компютърът ѝ блокирал.
  • 3 Таско

    7 20 Отговор
    короната не разбира от божи работи . едни тролове се опитаха да обясняват че комунистите не ги закачала, едни попове и те нещо лъгунтеха, но се видя че това са демагогии.
  • 4 kurti

    18 3 Отговор
    Господ е българин! :)
  • 5 Бибитко Барцелонски

    18 5 Отговор
    Ян,ям,ям и не мога да се наям
  • 6 Ръмпези

    29 1 Отговор
    ПРИ ХРИСТИЯНСТВОТО НЯМА НЕОБИЧАЕН ВЕЛИК ДЕН...ВИНАГИ ИМА ВЕЛИК ДЕН..И ТОВА Е " ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО "- БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ....

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бой&ко

    13 3 Отговор
    За тези на които им предстои завръщане в София в понеделник наистина ще е необикновен. Затова да се връщат по другия понеделник
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ръмпези":

    Бако, въобще не си наясно, по какъв срамен начин в момента БПЦ провежда литургиите ЗА ДА УГОДИ НА ЩАБА И ТИКВАТА!!!
    МАЛОВЕРИЕТО Е ИЗДИГНАТО В НОРМА!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НЛО

    4 4 Отговор
    Необичаен е да, с това нашествие на нло в небето и никой нищо не казва...одеве преброих над 50,снощи 36 някой да каже нещо ако знае

    Коментиран от #15, #24

  • 13 В Пут

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ти си прост троль

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Честит празник християни

    17 6 Отговор
    Искат да ви разделят и да враждувате по между си. Не се поддавайте на провокацийте да се страхувате че някой не си слага маска. Вирусът е измислица за да ви пробват колко сте " будала ". Силата е в любовта към живота . Маската е символ на подчинението. Тръмп вече е наритал Гейтс и ЗСО. Изтърпете още малко без да излизате на бунт, защото те това очакват- война между полиция и народ. Мир и любов - това ги побърква.

    Коментиран от #30

  • 20 Жоро

    20 2 Отговор
    Изпитанието дойде от партията която наложи карантина.Хората масово са без работа и без пари.Ето това е изпитание.
  • 21 Аре уе

    4 11 Отговор
    Какво хленчите уе. Аз всеки Великден съм го карал сам без никакви яйца и близки. Комшията дойде да ме види и каза пффф да ти ебб в празника. И после извади алкохол и се наливахме. И накрая заспах и проспах празника. И си казах ми това не беше празник. Какво толкова се фюмирате толкова? Оооо не мога да си видя близките и не мога това и онова пфффф. Смешници. Излагате се. Това доказва че народа не е единен и само за техните гъзове си мисли всеки. Народа не е единен. Пример - оооо не мога да си видя близките пффф бе нали има хора около тебе защо не празнуваш с тях? Ама защото не ги познавам и какво ме интересува тях. Мен ме интересува мойте близки внуци и тн. Ето виждате ли колкото сте разделени затова държава е на този хал.
  • 22 Бог бил казал некради

    6 2 Отговор
    Абе Баци дали има параклис у Бавкя , до зайчарнико , за общение с Бога , ама като не моат да го снимат за кво му е ?!
  • 23 НЛО

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Как ги броиш":

    Иска ми се да е сън...ама и преди месец и половина някой предполагал ли е че целия свят ще го приберат по къщите,става нещо на небето и никой нищо не казва

    Коментиран от #25

  • 24 SpaceX

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "НЛО":

    Starlink.

    Коментиран от #38

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Акад Петър Иванов

    13 1 Отговор
    Колегите Му от много държави Му се обаждали значи да ги спаси и тях, както спасявал нас. И Му поръчвали всичко. На него. Само.
    Египет Му бил поръчал 6 млн. облекла и 6 млн. маски. Обемът на едно санитарно облекло в картонена кутия 50х20х10 е 10 000 куб. см., или 0,01 куб. м. Значи общия обем на египетската поръчка е 60 000 куб. м. Това приблизително е куб с размери 40х40х40, или нещо като 8-етажен блок, висок 20 м., широк 10 м., който е дълъг… 280 м.Един тир има вместимост за стока около 100 куб. м. Значи само по тази поръчка за Египет трябва да заминат 600 тира. Само за Египет – 600 тира.Ами за десетките, че и стотиците, други страни, чиито премиери молят Баце за помощ, колко ли тира ще трябват не знам?
    Цената на едно санитарно противоепидемично облекло е около 50 лв. по каталога на фирмата.Значи поръчката на Египет е за 300 млн. лв. без ДДС., с ДДС става около 360 млн. лева.Ами парите от другите десетки страни?Ко ше ги правиме тез пари ве, Баце?Или и египтяните ще ни пратят фурми?Поръчвали Му били и чували за трупове.Не ми се смята вече, че трябва да излизам на разходка с маска.И за тях още стотици и хиляди тирове.Не знам този човек в кой свят живее?Не мога да разбера, ние българите всичките ли сме луди?

    Коментиран от #32, #33

  • 27 Нико

    1 4 Отговор
    Желая ви културен Великден.
  • 28 Armageddon-ът

    11 3 Отговор
    Е тук и сега ,нещо крият всички......не е само вирус.....
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    да бъдеме ХОРА ЧОВЕЦИ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ай сиктир бе

    5 1 Отговор
    Все изпинания с лошо и мъка що не ни изпита бок с торби с пари яхти злато и ядене и жени😂😂😂😂кои изде наи много и наебе наи много отива на рая😂😂😂😂

    Коментиран от #35

  • 32 Behemoth

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Акад Петър Иванов":

    Ми като четеш излиянията на религиозните идиоти ,как смяташ ...нормални ли сте?
  • 33 Тиберий

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Акад Петър Иванов":

    Като има кой да му вярва така ще бъде
  • 34 Добронамерен човек като пишеща машина

    4 1 Отговор
    ...: Мъж като работохолик :...

    С мен може да се говори нормално !

    Човек - самодържик--------------------> План за оправия :
    Изгубените пари на всички нас, които бяхме ограбени към 1998 трябва да ни бъдат върнати чрез банкови сметки!
    Няма нужда онези, които се изгавриха с нас да работят за да ни ги върнат , а има нужда да се напечатат парите в машина , която печата не фалшиви, а истински банкноти !
    След това трябва да си изградим свои големи пътища за в бъдеще, а не пътеки !!!
    ____________________________________________________

    Дворци и имения правете и за мрачните времена забравете !!!
    ____________________________________________________

    Анимационият филм на DISNEY от 2004 - Красавицата и звяра гледайте, има го в интернет !


    Не се мразете , а се заобичайте и живота във формата на човек издигнете - цар на България изберете !

    Ориста на България във формата на животно е ЛЪВ, не катерица, не калинка, не змия, а ЛЪВ, Китай не трябва да е първа велиа сила най малкото заради това че ЛЪВ няма в нейните символи !
    Животното и символът ЛЪВ притежава истинската сила на ЦАР, господар, гений, творец , а не бежанец !

    Не се притеснявайте, не се ядосвайте, от живота не се смарувайте , смисълът на живота узнайте и бъдещето не подценявайте ! ! !

    Това е истината !!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 НЛО

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Според теб":

    Земята е ферма и някой с кани да си прибере 800 000 000 тона месо....е това става.

    Коментиран от #39

  • 37 Напротив

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ето го боклука":

    Точно в Италия направиха най- много престъпления с вируса. В момента започват разследвания. Изгорените трупове барабар с медицинските картони. Излизат оплаквания от
    доктори задължавани да отбелязват ковид, когато не е било така. 900€ за всеки умрял от ковид. Явно някой не е останал доволен от заплащането или не е бил включен в играта и си отмъщава. Има открити два случая на възрастни пациенти настанени нарочно в отделение ковид 19 за "изпълнение на план". Едно момче е трябвало да " отвлече " на гръб майка си за да я спаси. Другият случай е с майката на един адвокат за късмет , въпреки че се опитват да потулят скандала Кой знае колко такива случая има. Гнила работа .

    Коментиран от #40

  • 38 НЛО

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "SpaceX":

    Да бе ,само че пилотирани спътници...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Нене

    5 0 Отговор
    И това съм записал на сметката на политиците.Има и други нещица ще платят един ден с лихвите те или децата или внуците
  • 43 Жътвата

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дали не събират труповете":

    е да си напълнят джобовете и да унищожат икономиката . Стигна се до там че хората ги е страх да извикат доктор ако на родителите им прилошее. Лъжат че няма свободни места по болниците ( споделяне между медицински сестри) Напротив, оказа се че чакат като хиени. В същото време тежко ви и горко ако ви срещне полиция когато отивате до магазина. Защо е всичко това????? Защо????

    Коментиран от #46

  • 44 Ленин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Не приписвай мои мисли и думи другиму.

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Соросоидите са безбожници.

    6 0 Отговор
    Боко, Курна, Шкембето, Винкела, Костов, Пеевски, всички те се кланят на Мамона.
  • 48 Въпросче

    1 1 Отговор
    Абе, защо досега никой не е ръкопляскал на хората които денонощно се дават здравето и живота , за да има ток и топлина в тази държава?
  • 49 Коременхирург

    2 0 Отговор
    Нямаше ли кой да спре това момче Карбовски?Изложи се тотално с манипулативния си филм за вируса.Толкова надупен към своите господари не бях виждал от началото на измислената пандемия.То не бяха потресаващи разходи на оздравели,то не бяха тъпанарски коментари.Беше ли нужно през цялото време да дъни и музика от филма "28 седмици по-късно"?

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Васил

    0 0 Отговор
    Кво толкова се палите все едно че ще е последният
  • 52 Виталий

    0 0 Отговор
    Не удалось дозвониться, вот мой телефон. 8(999)529-09-18 Денис