Last news in Fakti

21 Април, 2020 14:24 10 279 27

COVID-19 удря жестоко пенсионерите в България

  • пенсионери-
  • коронавирус-
  • пенсия

Новите пенсии за последното тримесечие на 2021 г. ще са с 20% по-ниски

COVID-19 удря жестоко пенсионерите в България - 1
Снимка: БГНЕС

С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г., сочат анализите и прогнозите на Държавното обществено осигуряване.

Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества.

Очаква се по същата причина през 2040 г. НОИ да отпуска с до 25% по- ниски пенсии, пресмята БНР.

Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.

Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на сто.

Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ.

За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10-процентни пункта по-висок.

По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.

83 на сто от пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2019 година, ще се увеличат, ако от 1-ви януари следващата година се направи преизчисление със средния осигурителен доход за 2019 година. Според разчетите на НОИ това би струвало над 3,79 милиарда лева. Прогнозата е от първия за годината Електронен бюлетин на осигурителната институция.

При този вариант на преизчисляване ще подлежат 1,994 милион трудови пенсии. За 1,65 милион от тях ще има значително увеличение, средно с 44%, но то ще струва по 316 милиона лева месечно повече на бюджета на НОИ. Например, ако през декември тази година дадена пенсия е 400 лв., през януари догодина тя вече би била 580 лв.

Преизчисляването обаче няма да доведе до положителен резултат за повече от 300 хиляди пенсионери, в това число са 260 хиляди, които са с много малък осигурителен принос. За тях изчислената пенсия е много ниска, но получават доплащане от държавата до определения минимален размер. Положителен ефект няма да усетят и 40 хиляди възрастни, получаващи пенсии над тавана. Те ще продължат да получават до поставеното ограничение.

На преизчисляване няма да подлежат около 150 хиляди пенсии, отпуснати за нетрудова дейност.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    2 30 Отговор
    А защо короната удари руските пенсионери? И петрола ги удари, и корони хвърчат...

    Коментиран от #12, #19, #21

  • 2 втори стълб йок

    40 2 Отговор
    Ми нали още от началото ви казаха, че пенсионерите са прецакани.

    Коментиран от #23

  • 3 Ръмпези

    57 2 Отговор
    ПАК ГЛУПОСТИ РЪСИТЕ...УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАКЪВТО УДАР НАНАСЯТ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ Е СТОКРАТНО ПО ГОЛЯМ ОТ ВСИЧКИ ВИРУСИ СЪБРАНИ ЗАЕДНО...
  • 4 спомен от Тато

    29 2 Отговор
    Раздвайте купоните и да се свършва.
  • 5 Последния софиянец

    44 1 Отговор
    Коронавируса ли обра частните фондове?
  • 6 Измаменото камилче

    42 1 Отговор
    Пак ни измами ха за пореден път! Защо ще взимам по- ниска пенсия като имам втора такава! Не е ли това целта да имаме по-високи доходи, и чрез тази втора пенсия да си помогнем защото тази от НОИ Е НИЩО НА!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Надайте се пенсионери

    22 3 Отговор
    "Надайте се мъже на пояни жене". Преиначено: надайте се пенсионери на НОИ в бедняшка окрадена от мошеници държава - последна в ЕС. Дядо ми казваше (БОГ да се смили над душата му), лека му пръст. По мое време пенсията беше 70% от получаваното БРУТНО възнаграждение. Опота и от щастието по време на демокрация!
  • 8 pbdan

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Измаменото камилче":

    От къде мислиш идваха огромните заплати от 2003г. досега на доброзорното второстълбово осигуряване. 17г. богатееха и сега се сетиха, че нямало да могат с тия пари да дават същите пенсии като на тия родени преди 1960г. За тях държавата плаща почти половината пенсия помагайки на НОИ.
  • 9 оня с коня

    2 28 Отговор
    Дори и изобщо да спрат Пенсиите,Пенсионерите ще продължат да хвърлят ПАЧКИ на Ало - измамниците.А защо ли?Ами ЗАЩОТО МОГАТ да си го позволят:)
  • 10 А бе

    31 0 Отговор
    Боко, що не направите един щаб да съобщава всеки ден, а може и в полунощ, колко са измрелите пенсионери от мизерия и липса на средства за лечение? Нали много сте загрижени за тях и всеки ден сте на амбразурата за да ги "спасите"!
  • 11 made in bg

    17 1 Отговор
    Как ли им звучи /при сегашната реалност и съпътстващите заболявания/ - 2040г. Дали някой, си прави толкова далечни планове. Колко от 50 + годишните, са без нито едно хронично заболяване.
  • 12 ХХХ

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Не знам и не ме интересува какво е ударило руските
    пенсионери ,ама тебе нещо те е ударило здраво по
    главата.

    Коментиран от #17

  • 13 бис

    21 0 Отговор
    не не добре ви е - да гласуват пак за тиквата - просто си остава просТ до гроб
  • 14 uwofufekufl

    16 1 Отговор
    В зала се регистрираха едва 91 народни представители,

    с което председателят на парламента Цвета Караянчева обяви заседанието за провалено, а от залата се чуха възгласи, че това е несериозно поведение.

    До провала на заседанието се стигна, след като от ПГ на ГЕРБ обявиха, че няма да участват, защото се опасяват, че парламентът ще стане огнище на коронавирус, а и не искат да стават съучастници в политическия ПР на БСП.

    „Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата”,

    заяви Менда Стоянова на брифинг, обявявайки решението на групата ..... как герберастите ще се заразят длед като всички са със маски в пленарна зала??????????????
  • 15 Мирослав

    7 7 Отговор
    И каква е връзката с Covid-19? От тази статия се вижда единствено сериозният вакуум в главата на автора.

    Коментиран от #18

  • 16 На края

    15 0 Отговор
    От две пенсии няма да вземем и една!
  • 17 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "ХХХ":

    На тоя със сигурност бившата му е била рускиня и е избягала като е разбрала що за съчма е.
  • 18 Хахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    Не бе хич няма връзка с грипчето, огромния брой безработни също няма връзка, масовия фалит на малък и среден бизнес и той така
  • 19 00000014

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    От Козяк пенсия обещават ли?
  • 20 Абе

    10 0 Отговор
    Не им трябват пенсионери.Направо да си го разделят ФОНДА и да се задавят Дано!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Русенец

    12 0 Отговор
    Той вируса ги удря здравословно. Финансовият удар им го нанася управлението, което си повиши заплатките, а намали пенсиите на хората. Ето такива са им имерките на галениците ви. Дерат ви да има за тях, а вие пак им гласувате. Честито!
  • 23 хъъъ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "втори стълб йок":

    Надеждата на НОИ е които са за пенсия да ги дават на короната, предричам революций и бесилки.
  • 24 Рошко

    2 0 Отговор
    Ако не с болести новини и вируси, пенсионерите ше ги уморим от глад, бил гейтс, главен спонсор на сзо
  • 25 Пако

    4 0 Отговор
    Ама 2021 г. пенсии ще има ли все още...???
  • 26 Що за време?

    8 0 Отговор
    Братя и Сестри не разбирам защо продължаваме да се лъжем за мен не е честно да плащаме пенсиите на хората който в момента са пенсионери та те са работили цял живот те по право си имат пенсия това е малоумно да осигоряваш някой от миналият век а не себе си какво ни чака не зная плащаме за ток и изградена система още по байй Тошово а цената скача горките хора направо да не им дават пенсий докато търпим така ще е.........
  • 27 Някой

    3 0 Отговор
    Корона ще е виновен за много неща още!