ФАКТИ.БГ

Фалшивите новини и Covid-19 – сега накъде ?

Обръщение на Боян Томов, основател на TheMayor.EU към читателите и колегите

Публикувана: 22 Април, 2020 18:05
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4013
Фалшивите новини и Covid-19 – сега накъде ?
Снимка: Кмета.бг
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Глобалната пандемия, причинена от корона вируса, преобърна представите ни за съвременния свързан свят. Нейните ефекти отдавна надскочиха здравеопазването и тепърва предстои да оценим икономическите и социалните такива.

Но не бива да подминаваме и един феномен, който беше многократно засилен в тези критични моменти, в които средствата за масова информация играят съществена роля – проблемът с дезинформацията и фалшивите новини.

До момента са регистрирани стотици такива случаи от началото на епидемията. Тиражират се неистини за произхода на вируса, за невъзможността на Европейския съюз да се пребори с него, за предстоящия му разпад, за противопоставяния между ЕС и други страни, за тайни заговори на елитите срещу гражданите. Предлагат се съмнителни решения и лекарства, омаловажава се опасността и необходимостта от бдителност сред гражданите.

Убеден съм, че всички тези фалшиви новини, макар и косвено, могат да предизвикат също толкова големи кризи в световен план, както и самият корона вирус. Те целят да подронят авторитета на Европейския съюз и да ни накарат да се съмняваме в неговия капацитет да действа единно в ситуация на криза.

Фалшивите новини са голямата пандемия на XXI век и няма начин да бъдат овладени, без нашите общи усилия – на институциите, на медиите и на вас – нашите читатели.

Един сайт или блог, произвеждащ фалшиви новини, се нуждае от минимални ресурси, за да съществува, несравними с разходите и усилията, необходими за поддържане на достоверен информационен сайт.

За сметка на това, да работиш с фалшиви новини и да споделяш дезинформация е много по-бърз, лесен и икономичен начин да привлечеш аудитория, макар и чрез измама. Той несъмнено води до повече трафик и реклама и всички, които се противопоставяме на този начин на работа, знаем какво ни коства.

Макар и сравнително млад, Европейският портал за градове и граждани TheMayor.EU държи на информирана аудитория, като не се поддава на изкушенията, които тези необикновени времена предлагат. Ние ежедневно подбираме новините, добрите примери и инициативите от градовете в ЕС, които си струва да бъдат споделени.

За да гарантираме на читателите си прозрачно и етично представяне на новостите около европейските градове, ние се водим от няколко основни принципа. Като начало, сме обявили собствеността на медията ясно и прозрачно. Както винаги съм го правил, и днес заставам с лицето си пред вас и гарантирам за качеството и безпристрастността на материалите, които ви предоставяме.

Освен това, като европейски сайт, TheMayor.EU е базиран и поддържан на територията на страна членка на Европейския съюз. Тук работи екипът ни, тук плащаме възнаграждения, данъци и осигуровки и допринасяме за местната икономика. Не се притесняваме да спазваме законовите норми и сме готови да се подложим на всяка регулация и проверка, която законът изисква.

В TheMayor.EU работи екип от млади професионалисти, които подписват материалите с истинските си имената и които поемат отговорност за написаното. Не на последно място, нашите автори внимателно проверяват произхода и достоверността на всяка информация, преди тя да стигне до вас, и се позовават единствено на авторитетни и релевантни източници.

Вярвам, че всяка уважаваща себе си медия, която присъства онлайн, от малките местни сайтове, до големите световни агенции, трябва да спазва тези правила. Това ще ни помогне да гарантираме заедно най-добрата информираност на европейските граждани и ще ни помогне заедно да предотвратим огромните рискове, които фалшивите новини крият.

Но също така призоваваме и читателите да не се поддават на емоциите от бързия информационен поток, който не само не филтрира информацията, а я изопачава, интерпретира грешно и подменя. Скъпи читатели, днес повече от всякога е важно да бъдем критични към онова, което четем в интернет, колкото и трудно да е това.

В онлайн пространството всеки от нас е медия и мненията му достигат светкавично до стотици, дори хиляди души. Затова не забравяйте, че всяко ваше споделяне в социалните мрежи, всеки коментар, имат потенциала да променят нечий възглед, решение, да създават реалности далеч отвъд приятелския ви кръг.

Преди да споделите новина, която ви шокира, изненадва, възмущава, не забравяйте да проверите нейния автор. Името му упоменато ли е и спазени ли са основните правила на журналистическата етика? Позовал ли се е на достоверен източник? Отворен ли е да чуе вашето мнение?

Обръщайте се за информация единствено към такива сайтове и платформи, които го правят. Критикувайте и сигнализирайте, когато се съмнявате в нещо, прочетено в интернет. Фалшивите новини са безсилни, ако ние не вярваме в тях.

Не на последно място, вярвам, че Европейските институции трябва да играят своята роля в тази ежедневна битка. Европейската комисия и Европейският парламент следва да се отворят повече към медиите, които се придържат към етичните стандарти и които поставят на преден план качеството, пред бързината и сензацията, които се водят от принципите на европейската интеграция и вярват в нашето общо бъдеще. Да подкрепят техните инициативи и събития.

Призовавам ги да се обединят, да засилят сътрудничеството си със страните членки, с дигиталните платформи, които разпространяват информация и реклама, и да се борят по-силно от всякога срещу фалшивите новини и дезинформацията. Ние от TheMayor.EU ги подкрепяме и сме готови да вложим всички сили още сега в тази битка, защото сме убедени, че заедно можем повече.

Боян Томов е председател на Сдружение „Евро Адванс“, което поддържа платформата TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани и е неин основател. Собственик е на агенция Brand Media Bulgaria, която издава Kmeta.bg – безплатният вестник на българските общини и онлайн платформата Kmeta.bg - порталът на Българските общини.

Управител е на Медия Икономика България, която издава списание „Икономика“ – двуезично издание с 30-годишна история, както и Икономическия портал Economic.bg

Боян Томов има десетгодишен опит в сферата на медиите и връзките с обществеността.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Пунтамария
2 Отговор
То историята познава ли по-голяма фалшива новина от сезония ГРИП от Залухан?

Оценка:
-1 +31

опорна точка
3 Отговор
Как на къде? Бой с фейк здраво в главите трочета изр*** мои! На мафиотите им трябват социопати.

Оценка:
-2 +21

Джип ТВ
4 Отговор
Чували с трупове, трупове, АД...булю, булю, булю !

Оценка:
-1 +32

Боян Томов
5 Отговор
Световно неизвестен.

Оценка:
-0 +28

гъгъгъ
6 Отговор
брей поредния сорокоид се пръкна да ни налива в главата плесен, ес тотално превъртя на фона на обикновенна епидемия, ами ако беше чума БЕ

Оценка:
-2 +34

Бой&ко
7 Отговор
СамиятCovid19 е фалшива новина. Просто сега за пръв път се изследват сополи с цел да плашат народа. Грипа си е грип, всяка промяна на името му е с финансова цел. Пневмония се хваща и след употреба на студена бира пролетно време

Оценка:
-1 +26

Ленин 22 04
8 Отговор
Практиката е критерий за истината.
Другото е демокрация.

Оценка:
-0 +14

Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕
9 Отговор
Аз създадох короната от моя яйцеклетка и спирмитизоит от Бойко Борисов.

Оценка:
-0 +14

Ташун Касапа
10 Отговор
Боянчо стига глупости бе,реално няма никакъв истински тест за вируса и как разбират и определят че се касае именно за корона.Умишлено са спрени аутопсииите.Дават на такива като вас да пеете фалшиви в хор.

Оценка:
-1 +22

Рошко
11 Отговор
Всички големи медии са на ротшидовците, там е разковничето, паника и хаос е целта, следва чипиране

Оценка:
-0 +19

Breaking Bad
12 Отговор
Най-големия източник на фалшиви новини е сутрешния брифинг на женерал-хирург Муфтаджийски! Айде докажете сега че не съм прав!

Оценка:
-2 +20

Нова
13 Отговор
А, бе що не се скриеш! Ще се разпадне Е С и
това не е фалшива новина

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +21

000
14 Отговор
Ама тоя тъпак що си мисли, че не четем и не гледаме чужди медии. Италия първа ще излезе от ЕС до 3 г. След нея ще са и другите най-пострадали. Пинокио лъжата краката са къси. Днес тук толкова фалшиви новини прочетох. ЕС се били споразумяли на какво. За пари не са. Меркелица клекна, но вече не я отразяват някои. Само ще си вземат квото им се полага и ще излязат от ЕС.

Оценка:
-1 +7

000
15 Отговор
Що не напишете че на българите, които искат да се върнат в ЕС им искат картони с имунизация и ваксини против грип иначе не ги пускат да влизат по специално в Испания.

Оценка:
-0 +8

Европеец
16 Отговор
Мнението на платените и промити русмозъци не струва и пукнат грош. Драскайте си докато ви опадат ноктите ако щете, нещастни хорица. Даже не ми е и жал вече за вас.

Оценка:
-5 +1

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Новинар
18 Отговор
Че Мутафчийски и Боко казаха че докарали самолет с 15 тона медицински материали пък то се оказа фурми - сега накъде?

Хайде борете се срещу фалшивите новини - осъдете бойко и муто. Или тия фалшиви новини не са фалшиви новини - иначе плюенето срещу всеки който застрашава властта на Боко не е фалшиви новини. А забравих и всяко нещо което оплюва Русия и путин и то не е фалшива новина. Фалшива новина беше че американците откраднаха маските на германците ама после излезе че не била фалшива ама такива като вас първи тръбяха че е фалшива пък после се скриха.

Оценка:
-0 +5

Гошо
19 Отговор

До коментар #13 от "Нова":


Е Боянчо го страх много да се не разбута тоя ЕС ,че таман местенце топличко си намери и то хоп да истине Шубе го да не се окаже със същата съдба като Иво Инджев ,тамън стане директор и дирекцията я затворят

Оценка:
-0 +1

KurNic
20 Отговор
За първи път чувам това име. Типичен пример за хора които нямат никакви таланти се опитват да се изяват на Хаипа. Педи бяха някакви си Грети и анти-Грети. Сега Лъжливи новини.

Оценка:
-0 +1

БРЦК
21 Отговор
Самите медии пашат глупостите за да ги има трябва новина сензация сблъсък .Пример БАЙ ГАННЬО СПИСВА ВЕСТНИК АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ Е ТОЧЕН .А Двамата измамници на туткал

Оценка:
-0 +0

БРЦК
22 Отговор
Най се радвам че на повечето им идва акълеца .Има надежда НАДЕЖДАТА Е ЖИВА

Оценка:
-1 +0

Безпомощен
23 Отговор
Правиш си PR и нищо повече. Ще ме разплачеш с тези популиски и дръзки писания, в които няма никаква конкретика. Обещанията са ти в бъдеще време и нищо повече...........

Оценка:
-0 +1

АСАНСЬОР
24 Отговор
КАКВО ИЗКВИЧА ЦВ ЦВ ПО ВЪПРОСА ДНЕС ?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.