Last news in Fakti

23 Април, 2020 13:22 2 466 52

Възраждане: Властта унищожава туризма

  • възраждане-
  • туризъм

Един от структуроопределящите отрасли на икономиката

Възраждане: Властта унищожава туризма - 1
Снимка: БГНЕС

Българският туризъм е един от структуроопределящите отрасли на българската икономика. В определени периоди той осигурява и формира между 10 и 20% от брутния вътрешен продукт.

Туристическият бранш е един от най-засегнатите към момента и за да се възстанови дейността в тази сфера, е необходима дълга подготовка. Поради това, по данни на анализаторите, се очакват фалити на над 30% от фирмите в бранша.

Това се посочва в позиция на партия "Възраждане".

Властимащите към момента предлагат мерки, които касаят единствено вътрешния пазар и не са адекватни, тъй като не се поглежда на бранша комплексно. Те са насочени единствено към хотели, ресторантьори и туроператори, но не и за множеството, фирми предлагащи различни видове продукти и услуги в бранша.

Предприемачите ще излязат много трудно от създалата се ситуация, тъй като голяма част от бизнеса оперира с кредити. В този смисъл, мярката „60 на 40“ не е адекватна за туристическия бранш, с известни изключения.

Освен това възможността, която предлага правителството като алтернатива – вземането на кредити, е свързано с тяхното връщане. Това би довело до момент, в който предприемачът трябва да си спасява бизнесът и едновременно с това – да връща кредити.

Потърпевши от неадекватността на управляващите са не само предприемачите, но и сезонните работници. За тези хора е необходима поне шестмесечна заетост, за да могат да преживеят някак годината. Към момента най-оптимистичните прогнози за започване на сезона са 15 юни, при стандартно започващ сезон в началото на май. А вътрешният пазар обикновено се обуславя според времето и се свързва с Великденските и Гергьовденски празници. Тази година това няма да се реализира.

Не е за пренебрегване и фактът, че професионалните кадри в бранша е възможно да бъдат загубени. Причината за това е, че обучените хора при една такава ситуация просто намират алтернатива извън пределите на Родината. Тук засягаме и взаимосвързаната тема за емиграцията и т.нар. „изтичане на мозъци“ от страната ни.

Възраждане подкрепя хората работещи, развиващи се и осигуряващи работа в сферата на туризма. Ако ние днес управлявахме държавата, щяхме да направим стратегически план за излизане от кризата в бранша за поне една година напред; да подпомогнем бранша със скоростно приемане на т.нар. „диференцирано ДДС“, което вече е въведено в много държави и означава, че туристическият бранш заплаща по-ниско ДДС; щяхме да дадем възможност за безлихвени кредити с гратисен период от 24 месеца.

В дългосрочен план смятаме за необходимо популяризирането на страната ни като туристическа дестинация за винен, културен, исторически, кулинарен и т.н. туризъм; добро рекламно представяне на страната ни като туристически потенциал и възможности.

В тази връзка подкрепяме туристическия бранш в искането за оставка на министър Ангелкова, защото това е поредния ресорен министър на ГЕРБ, който не разбира нищо от ресора си. Действията, които предприема от началото на мандата си, показват липса на знания в областта. 40 дни след началото на пандемията предложи мерки, които са закъснели, неадекватни и непонятни за хората с дългогодишен стаж в бранша.

Призоваваме Ви в първия ден след падането на извънредното положение, което е 14 май 2020 г., да излезем заедно пред Народното събрание в 12 ч. за да поискаме оставката на цялото правителство. Ние сме народ, който излиза на национален протест с искане за нормален живот!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЙКО БОРИСОВ

    18 27 Отговор
    ДНЕС ОТПУСНАХМЕ ПЕТ МИЛИОНА ЛЕВА ОТ БЮДЖЕТА КАТО БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ,ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ВИБРАТОРИ,ОТ КОИТО ИМАТ СПЕШНА НУЖДА ХОРАТА ОТ ПОЗИТАНО 20,И ДОНДУКОВ 2,ВИБРАТОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАВАНИ ОТ НАРОДА ПРЕД СПОМЕНАТИТЕ ВЕЧЕ АДРЕСИ,МОЛИМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ПОРАДИ СЪЗДАДЕНАТА СИТУАЦИЯ,И НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ЧИННО ДА СЕ РЕДЯТ НА ОПАШКИ БЕЗ ИЗЛИШНИ ЕМОЦИИ,НЕПОСЛУШНИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАКАЗВАНИ.СЪЩИТЕ ЩЕ БЪДАТ БИТИ С ВИБРАТОРИТЕ ПРЕЗ МУЦУНИТЕ,А ПРИ СЪПРОТИВА И Е......НИ.!!!!ПОСЛУШНИТЕ И ДИСЦИПЛИНИРАНИ ЩЕ БЪДАТ ПООЩРЯВАНИ С БОНУСИ,ПОД ФОРМАТА НА ОГРОМНИ ДИЛДА,СТРАПОНИ И САДО-МАЗО АКСЕСОАРИ.!
    ЗА УСПОКОЕНИЕТО НА ДРУГАРИТЕ СЪОБЩАВАМЕ,ЧЕ ВСИЧКИ ВИБРАТОРИ СА ТЕСТВАНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВЪРХУ СПОДВИЖНИЦИТЕ НА "БОЕЦ". И. "ВЪЗРАЖДАНЕ",КАКТО И ВЪРХУ ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ ЖОРО ТЪПОТО,И КОСТЯ КОПЕЙКИН.!

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Червената шайка-терористи,

    29 21 Отговор
    Костя Копейкин и Фърчилото грипен Решетников, влизат в пандиза.
  • 4 Костя копейкин

    21 19 Отговор
    Обичам звънтенето на копейки

    Коментиран от #32

  • 5 s7un7101

    36 6 Отговор
    В БГ 90%+ от туризма се държи от мутри и комунисти, така, че боли не ФАРА
  • 6 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    Почвай ги черпя
  • 7 Вашето мнение

    22 8 Отговор
    Ще излезете на 14-ти грънци. Още на 1-ви слугите на бойко методиеф борисоф ще удължат извънредното положение.

    Коментиран от #37

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Цял свят това прави

    13 4 Отговор
    Навсякъде е едно и също ганьовци
  • 10 Власта унищожава БГ, не само туризма

    16 20 Отговор
    Оставка На тази власт сега.

    Коментиран от #17

  • 11 КОРОНела - тиквата от селО КрУшовица

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "БОЙКО БОРИСОВ":

    За мен 5 броя. Ще изпратя едно тролче да ги вземе.
  • 12 Иван

    5 30 Отговор
    Туризмът трябва да бъде спасен на всяка цена ако трябва да се режат сериозно социалните разходи и предстоящото увеличение на песнии да се отложи с няколко години. Искам море плаж слънце възможно най бързооо

    Коментиран от #24

  • 13 Ама как бе.???

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПОЗИТАНО":

    Човека каза че са тествани на ония копейкаджиите
  • 14 бързо

    17 9 Отговор
    Копейкините активисти в нападение!стига дрямахте пред копчетата!!📯📯📯📯📯📯📯
  • 15 Няма как

    22 1 Отговор
    у нас да има туризъм докато морето и планините се "стопанисват" от мутри които сами налагат правила в бранша.Този отрасъл може да е успешен само когато държавата се съобрази с желанията на хората а не с интересите на мутрите.
  • 16 Иван

    1 7 Отговор
    Просто да се вдигнат цените заради дистанцията не е проблем. Пари има и море ще има ТОВА ЕЕЕ
  • 17 Няма лошо

    13 7 Отговор

    До коментар #10 от "Власта унищожава БГ, не само туризма":

    Прост трол да мечтае
  • 18 ген. Майтапчийски

    8 8 Отговор
    Боеку да влиза в час. И да спира с глупостите. Вместо да нареди бройката да пада той прави обратното. Юни месец идва.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тръп

    10 10 Отговор
    Не съм съгласен с позицията на Възраждане
    Здравето и съществуването на нацията е по-важно от това няколко мутри да да преживеят едно слабо лято
    Ако имате дете на 8 години и се заиграе на плажа с други деца германчета , италянчета и всякакви други , ще бъдете ли спокойни ?
    Ако преди Вас е спал някой с корона вирус и камериерката сменя чаршафите , хваща моментално вируса и после слага чисти чаршафи за Вас ?
    След всеки турист ли ще дезинфикцират шезлонгите на плажа ?
    Ами ако си купите надуваема играчка която преди Вас 10 човека са разглеждали и пипали ?

    Коментиран от #26, #28

  • 21 Grece

    14 1 Отговор
    Те нали все мрънкат,че нямат персонал и има внос от Украйна.Кога го наеха тоя персонал и кога загубиха?А пък и в прав текст казват,че не искат БГ туристи,защото файда нямало от нас?Търсете помощ от английските туристи.
  • 22 Иван

    4 4 Отговор
    Ще има ще има, безпаричните да не се радват, ще ни гледат снимките във фейса от порутените си панелки. ИДВАМЕЕЕЕ МОРЕНЦЕ ГЪРЦИЯ МАЛДИВИ БАЛИ ИТН ИТН
  • 23 Летен празник

    7 3 Отговор
    се очертава само за Властта.Много ще ги видите и знаете на кои ексклузивни курорти по широкия Свят ще са.И за верната на силните на деня-многобройна държ. админ. разбира се.А ако некой мисли,че са финансово притеснени,мн. се е объркал.Затова прави са тези с този призив-на 14 май трябва да им се покаже,че ни е писнало от безотговорно и некомпетентното им прибиваване във властта!

    Коментиран от #30

  • 24 bai ivan

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    хващай влака за африка бързооо
  • 25 pepy

    18 2 Отговор
    "Шадравана" /"запалката"/, Копейкин... кое ли ще бъда следващото недоразумение днес... тази седмица и от "Дондуков" 2 са нещо пасивни... ама до края на деня има време...
  • 26 6677

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тръп":

    Те чаршава ти го сменят ама като спестяват хотелиерите от към почистващи материали с един парцал ти бършат и тоалетната и масата?Сега ако ходим ще трябва с пръскачка и дезинфектанти да ходим.Хотелиерите всяка година пълни хотели,а накрая отчитат слаб сезон.Няма задължение за касови бележки,сега и помощи безвъзмездно да им се дават.Забравиха за гладните безработни,загрижиха се за дебелите хотелиери.
  • 27 Бой&ко

    4 2 Отговор
    Бе я отдавна бегах при Черепа. Тея всички пресконференции де ги гледате по ТВ са стари записи от преди месец. Ха ха ха
  • 28 the truth

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тръп":

    Обвий се в скафандър и чакай да премине заразата. Яж дезифенктант и дишай платовете от маските. Празноглавец.
  • 29 Иван

    4 1 Отговор
    Късмет и на българския туризъм но най ме интересуват ТОП денстинациите ЕКЗОТИКАТА тука ми е под нивото да ходя макс 2 3 дена нещо
  • 30 the truth

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Летен празник":

    Ама с тия КПП, как да стигна София, на 300 км ми е?
  • 31 Дреме ми

    13 0 Отговор
    Пука ми колкото и на тях им дремеше,че70- 80 лв. за шезлонг с чадър е непосилно за българите.Какви помощи търсят сега?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Корнела

    12 3 Отговор
    Сега възраждане огласявате. Утре празно тиквов Славчо, събота г-жа лъжа, неделя болен и т. н пхахахаххахахахахха рубладжиии
  • 34 Българина

    8 4 Отговор
    Да така е и не само. Но щом туризма си мълчи и Варна и Бургас са по тихи от тревата, значи простия матриал иска още бухалки по скапаната си глава! Туй що герб е приспало, не може и Дядо Господ да го събуди!
  • 35 Не Ангелкова ами

    12 1 Отговор
    И Господ да слезе няма да помогне. Туризма спира. Учудвам се, че доста хора в бранша не умеят да анализират.
  • 36 Yes

    0 1 Отговор
    След 2 месеца изчезвам, чупете си главите
  • 37 ТРОПЧО

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето мнение":

    И ТОВА НЯМА ДА МЕ УЧУДИ И ТОГАВА АГО СТАНЕ ВЕЧЕ НА 1000 % ЩЕ СЕ УБЕДЯ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ САМО ПРОСТИ И МЪРЗЕЛИВИ ХОРА ОСТАНАХА НЕ ЧЕ СЪМ УЧУДЕН АМА ПАК ОТНОСПО БИЗПЕСА С КРЕДИТИТЕ ЩЕ ВИ ДОВЪРШАТ БЪДЕХЕ СИГУРНИ ПИЩО ПЕ ВИ ОПРОСТИХА НАЛИ САМО ЕДНО ДДС И ТО ЩОТО НЯМА ПО КОИ НАЧИН ДА ВИ ГО ВЗЕМАТ ЩОТО НЕ РАБОТИТЕ НАЛИ АМА ОСИФУРОВКИ НЕ ОПРОЩАВАТ НЯМА КО ДО ЛАПАТ НАЛИ И ЗА ДАНАЦИХЕ КАЗАХА ЧЕ УДЪЛЖАВАТ АМА НАП ВЕЧЕ РАЗПРАЩА ПО ИМЕИЛИ ДА НЕ ЗАКЪСНЯВАХЕ ЩЕ ИМА БОНУС 5 % АМА ДО КРАЯ НА АП.ИЛ КАКТО СИ БЕШЕ НАЛИ НАП ДА НЕ СА НАД БОГО ААА ИЛИ ТОИ НЕ ЗПАИ ААА ЕИИИИ ЧЕ СА ДОЛНИ АМА МНОГО ДОЛНИ ТЕЗ ГЕРБАДЖИИ НЯМАТ РАВНИ НА СЕБЕ СИ
  • 38 БГ Хотелиер

    6 2 Отговор
    Пак ша има лапане, паак. За тая година съм предвидил-чадър-120лв, шезлонг-120 лв, мин.вод-25лв/литър, бира-25лв ( по желание-изстудена- +5лв)..а за ол-инклузива съм се заредил с едни хуубави полски салмонелозни пилета. Имам и карнаци от миналата година във фризера, а още преди три години заредих със прясно замразена копърка, не се харчи много, ама яваш-яваш за година-две ще я шитна и нея на баламурниците. А за софийските тузари съм приготвил от оня, хубавия софийски калкан, да си оближеш пръстите( па може и други работи, ако можеш да ги стигнеш)..Айде, добре сте ми дошли...
  • 39 ХХХ

    4 1 Отговор
    КАТО ЧЕТА ФОРУМА И НЕ ВИЖДАМ НИЩО, КОЕТО ПОКАЗВА ЧЕ ИМА БЪЛГАРСКИ НАРОД С МАЛКО ЗДРАВ РАЗУМ И ДОСТОЙНСТВО
  • 40 Кой68

    8 0 Отговор
    Туризма в България се унищожава сам.Със неспиращо презастрояване и лакомия за бърза и лесна печалба.

    Коментиран от #50

  • 41 Нормален

    6 1 Отговор
    Миналата година бяхме на море в Бг четири човека,децата са големи ,оинклузив е една минимална заплата на ден,даже не стига.есента ходихме в Гърция ,апартамент на плажа 80евро,плаж шезлонги с кафета плодове и вода 40,обяд 1'2'3' само аз пия бира 60е,вечеря 100е калмари октоподи узо ,бира само за мене другите са са трезвеници.А сега ми обеснете какво да ги мисля нашите хотелиери,че щяло да има изтичане на мозъци.вероятно имат впредви че тези дето имат мозък ще отидат на курорт ако е възможно извън Бг.тука не може да се говори изберете Бг при цените които предлагат у нас за българи,защото в нашия хотел бг бяхме единици а там се разговорихме с едни чужденци от коото разбрах че за тях цените са значително по ниски.така че не мога да мисля за нашите хотелиери.ИЗВИНЕТЕ ако съм обидил някого.

    Коментиран от #47, #49, #51

  • 42 От туризма печелят само

    5 2 Отговор
    Мутри олигарси милициинери политици магистрати щото сичко по морето е техно а народа работи за 1 пара на час даже може и тва да не види щот септември мутрата ше му рече чело лето беше на море са и пари ли чекаш😂😂😂😂
  • 43 Аз ше ида на море само да зяпам

    6 1 Отговор
    Ше сапра колата в шубраците и ше спя в нея и ше ям кремвиш с питка като обикалям и ше зяпам озверелите мутри и празните плажове и бетони😂😂😂😂😂
  • 44 Бутайте бетона

    5 1 Отговор
    Скоро туризъм няма да има.
  • 45 Tony70

    2 1 Отговор
    Сега докато чакат да почне сезона нека да преосмислят продукта който предлагат. Хотели, ресторанти, плажнте заведения да не се сърдя когато хората не ги посетят!
  • 46 Tony70

    1 1 Отговор
    Не властта, не туристите, а самите те се само унищожават. Всеки награбил от някъде пари ще започва бизнес по морето. Да ама то така не се става, нещо не е в ред??? И до като се сетиш
  • 47 Неразбиращ

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Нормален":

    Не всеки харчи минална заплата на ден пък и два пъти на море.пич ти не си от ,,нормалните,,
  • 48 Гост

    1 0 Отговор
    Само туризма ли? Всичко хубаво унищожи властта. Всичко, което беше съградено с много труд.
  • 49 БГ Турист

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Нормален":

    Хахахаха...умрех от смех с тоя памфлет дето си го изпраскал. 40 евра за шезлонги и там другите екстри..че и 100 евра за калмари и октоподи. Абе, приятелю, сгрешил си си ника, честно ти казвам...Точния ти ник би трябвало да е ''ГББ'' ( Големя Български Баламурник). Не веднаж съм казвал една стара мъдрост, че ''глупака крепи света''. И ти си живото потвърждение на това. Не се обиждай, ама това е самата истина за тебе.
  • 50 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кой68":

    нали се сещаш, че някои хора им разрешават да правят квото си искат
  • 51 Хотелиерът

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Нормален":

    Първо ще ти кажа, че оликлузив при нас за четирима възрастни в апартамент е 137 евро на вечер. Говоря за Слънчев бряг. Ти си похарчил по 280 евро на вечер в Гърция и съм сигурен , че си се ограничавал от нещо. Да в Слънчев бряг може да намериш мн по-скъпи хотели - 5* но това си е твое решение. Както и да е. Всеки да си ходи където иска , желаещи имаме достатъчно. Проблема е в това, че страшно мн хора работещи в сверата на туризма ще останат без препитание. Говоря за най-обикновенните хора, които са на заплата. Ама разбирасе на Вас ви е все тая. Това е проблема на тази държава. На всеки му е все тая ако не го засяга.
  • 52 Ицака

    1 0 Отговор
    Абе приятел, щом е в БГ не става. Ние сме чуждопоклонници. Ти да си видял някой да цени Стоичков в БГ както на запад. Това е положението. Българина знае че тук всичко е крадено. А и поговорката - на мен може да не ми е добре - важното е на Вуте да му е зле. Народопсихология. Ние се радваме на чуждите провали. Видите ли не съм най-зле.