27 Април, 2020 16:12 2 518 20

Инспекцията по труда откри 100 души без договори при проверки на КПП-тата на София

  • кпп-
  • проверки-
  • трудови договори

Проверките продължават

Инспекцията по труда откри 100 души без договори при проверки на КПП-тата на София - 1
Снимка: БГНЕС

ГИТ установи хора без трудови договори и фалшиви данни за работодатели при проверки на контролно-пропускателните пунктове, съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда.

Истинността на данните, декларирани от хора, които са посочили "отиване на работа" като причина за влизане в столицата, са проверявали още в деня на декларирането им - събота, 25.04.2020 г., екипи на дирекциите "Инспекция по труда" София и София-област.

В ранните часове на деня те са участвали, със съдействието на органите на МВР, в проверките на контролно-пропускателните пунктове, като са събрали данни от декларациите на 350 души. От тях за 100 души, декларирали, че пътуват за работа, е установена липса на действащ трудов договор, съобщи БНР.

За 45 проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването.

В рамките на деня са проверени общо 27 обекта на контрол, за които преминаващи през пунктовете, както с трудови и така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд.

Да работят са установени деветима без действащи договори. Повечето, декларирали пътуване за работа, не са установени на обектите. Има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти.

За 21 души работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях. Проверките продължават.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пройчо

    19 2 Отговор
    И всичките са избиратели на ,,герб,, от маалите.
  • 2 Народ

    12 2 Отговор
    Каролевчета, хитри като хлебарки!
  • 3 Дельо хайдутин

    24 3 Отговор
    Работят без договори. Има 1 млн такива.
  • 4 голям праз

    30 1 Отговор
    Браво на тия инспектори и на родната милиция...
    С тия 100 декларации удариха тежко престъпността в България...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 брей,браво,бе!

    14 4 Отговор
    а кога ще открие,колко народ работи за и над хиляда лева,а е осигуряван на минимална,а? или ги е страх да не починат спрели на червен светоφар?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "голям праз":

    И си прав и не си.Ако сметнеш дори на минимална заплата дължимите осигуровки и ги умножиш по 12 за една година, си се получава прилична сума.Сметни,че и същите тези се лекуват за сметка на твоите пари в болницата .
  • 10 Миризлив пор

    6 1 Отговор
    Ейй нема такава държава. всеки трудов договор се обявява пред държавата, в реално време има данни в НАП, в НОИ и къде ли не. Защо трябва да се пишат деклараци, които да се проверяват в последствие?

    Коментиран от #11

  • 11 момче

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    не внимаваш в час...тия без договор в кой нап и по кое време ги обявяват?
  • 12 Boy&Co ltd

    6 1 Отговор
    Голям праз. Следващото правителство ще отмени глобите на Хунтата. Те и без това са несъстоятелни.
  • 13 Иво

    4 0 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ, ВСИЧКИ ИНСТАНЦИИ ДА СЕ ИЗМЕСТЯТ ДО КППТАТА И ТАКА ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ СМЕ НА КРАКАТА И В РЪЦЕТЕ ИМ И НЯМА ДА ИМАТ РАЗХОДИ ОБИКОЛКИ И ПРОВЕРКИ.......
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Няма кой

    3 1 Отговор
    Да проверява превишената скорост на мотори и мпс-та по главните булеварди. Няма скоростни камери (автоматични), които автоматично да изпращат глобите едновременно в НАП и НОИ. Няма такива камери, които да изпращат архивите си едновременно до 3 точки, за да няма съмнение за манипулация във видеоархива. А това ,трябва да е комплексно засичане и с улавяне на наднормено шум. Няма пари, за толкова прецизен контрол, следователно, човешкия фактор, ще бъде определящ във всяко нарушение и ще бъде несправедливо отчитана вината.
  • 16 майтапчийски

    2 1 Отговор
    лятото ако отворят хотелите що не проверят как 98% са на минимална заплата А?

    Коментиран от #17

  • 17 шегаджийски

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "майтапчийски":

    ами защото,като отидеш да подадеш жалба,че работиш за 1200 лева,а те осигуряват на 610 съответния инспектор,аламинут се обажда на шеφа ти.И срещу малка сумичка му прави φиктивна проверка. А ти? Вече си безработееен....България бате....

    Коментиран от #20

  • 18 Николай

    6 1 Отговор
    Тия КПП та са незконни и тези декларации също .Така , че хората да не се претесняват. Това с декларациите са простотии на тиквата и всеки адвокат би ги оборил
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Работодател

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "шегаджийски":

    Пичове нека Ви обясня една друга гледна точка. Аз имам определен бюджет за всяко работно място, като постъпва при мен нов служител му казвам какъв е той и го питам как да се разпредели. Никой не е поискал да го осигурявам на реалната заплата и да си плаща неговите 35 % от осигуровките. Всеки казва че иска кеш. Така че не хвърляйте кал по работодателите или поне не по всички. Просто пазара е такъв, а и народа