Last news in Fakti

30 Април, 2020 14:43 6 077 24

Гурбетчии от Родопите изкараха карантината и пак заминаха за чужбина

  • црънча-
  • гурбет-
  • коронавирус

Хората се притесняват, но решението им е чисто икономическо

Гурбетчии от Родопите изкараха карантината и пак заминаха за чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Жители на родопското село Црънча работят в чужбина. След кризата те се прибраха в България, но сега се оказва, че са решили да отидат отново в страните, в които работят - Великобритания, Германия...

"Във Великобритания имаме 74 човека, които вече са заминали, 35 са в Германия, в Гърция - 6, в Нидерландия - 7. Върнаха се от Германия, изкараха карантината и всички пак заминаха. 18-20 човека до края на май ще тръгнат за Англия", обясни кметът на с. Црънча Недко Хаджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него всеки се притеснява за здравето си, но решението на хората е чисто икономическо. Кметът обясни, че хората са се доказали на работните си места там и са получили покани да заминат да работят.

"Всеки се притеснява за препитанието на семейството, на децата, и хората си тръгнаха. Те са в селскостопански райони, не са в големите градове, където има пикове. Те са повече по полетата", допълни Хаджиев.

"Тук под карантина имаше 24 човека, изтекоха им сроковете, още шестима има под карантина. Не е имало симптоми до този момент, нямаме заразени, нормален е животът тук", каза още кметът на Црънча.

От думите на кмета стана ясно, че в Црънча и околните села тютюнопроизводството е главният поминък, но в момента само едно семейство сее тютюн. Причините са изкупните цени невключването на тютюнопроизводството в европейските субсидии и други. Печалбата на хората е едва 3-4 хил. лева за тежкия труд, който полагат през целия сезон и това е причината да се откажат.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    53 2 Отговор
    Тук работиш и пак умираш от глад.Там работиш и си изхранваш семейството.

    Коментиран от #5

  • 2 Процесор Кучков

    13 47 Отговор
    И да не се влъщат повече глупендери

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Случаен

    36 3 Отговор
    Еми,естествено,какво да правят хората...................................ГЛАДА е и ще е ГОЛЯМ...Всичко е ПУНТА-МАРА в тая страна
  • 4 Ура другари

    10 15 Отговор
    С любезното съдействие на БКП.....1944-2020
  • 5 Удушвач на червени вмирисани руски тро

    12 29 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Хайде стига с лъкардиите бе, червен пъпкуняк. Кой е умрял от глад ?

    Коментиран от #16

  • 6 Така е

    36 12 Отговор
    ГЕРБ,е по смъртоносен от вируса,затова бягат и се спасяват хората.Даже и бежаците заобикалят територията където вилнее БОКО.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КУМЧО ВЪЛЧО

    16 41 Отговор
    ОТ ТАКИВА МИЗЕРНИЦИ СТРАДА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТЕ ДОНЕСОХА ЗАРАЗАТА КАТО РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА ТАМ ДА СЕ ЛЕКУВАТ А ДА ИДВАТ ТУКА И ДА НОСЯТ ЗАРАЗИ . ЩОМ ИМ Е ХУБАВО ТАМ ЗАЩО СЕ ВРЪЩАТ ТУКА. ТАЯ СГАН С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯ ЗА ДЪРЖАВАТА ТЕ САМО ВРЕДЪТ ...СТОИТЕ СИ ТАМ ЩОМ ВИ Е ДОБРЕ НЕ ПРИТЕСНЯВАИТЕ ОБИКНОВЕННИЯ НАРОД..

    Коментиран от #14, #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Корона глад

    33 5 Отговор
    Правилно видяха че тука си е все същата кочина изкараха карантината и се връщат където има работа,глада е по опасен от вирусът
  • 12 пишман български политици

    20 3 Отговор
    По добре вирус, но в Европа.
    Какъв да го дирят тук хорота?
    Да чакат кебапи по избори?
  • 13 Кински

    14 9 Отговор
    Точно затова си говорим.заради карантината там вместо да си седят там,се прибират за малко независимо че там си им върви борсата .но тука се разхождат по приятели роднини заразяват сумалъкати народ.сега пак започва работния процес и празниците минаха .и айде обратно.не че са останали без пари ами поживяха си и обратно в европа.затова който се прибира в общежития казарми ,карантина 14 дена Pcr test веднага да си плащат all inclusive да видим дали ще се прибират.един приятел ден след като се прибра в щатите седял 14 дена в хотел отделен под ключ.и тогава го пуснали.тука кога?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 въпросче

    19 4 Отговор
    Какво да правят хората? Гладен и жаден не се стои.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Next

    12 1 Отговор
    Кой бяга от хубавото?
  • 18 Тончо

    11 3 Отговор
    Великия щаб ако продължава да ни държи по опашки и КППта а индиго хората да продължават да мъкнат заразата ще хвъркат пагони и фуражки.
  • 19 Васил

    5 6 Отговор
    А за какво са се връщали тогава?
  • 20 Дудуков от Брюксел

    4 4 Отговор
    Всичко мога да разбера, но кметчето да каже елементарното, а то е, защо изобщо им е трябвало да се връщат в България, след като са били... "търсени спецове" в чужбина:)))???
    Какво значи... "изкарали карантината" в България:)))?!?
    Че те нямаше да са в карантина, ако си бяха останали там, където са работели, а отделно идва въпроса, че при заръщането им сега в чужбина, директно влизат в нова карантина за две седмици:)))?!?
    Е, за какво тогава са ручали жабетата в България:)))???
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ????

    3 0 Отговор
    Всички богати се върнаха, платиха за самилетен билет 2 хил., а там останаха мишките. Отивайки на работа ги освободиха и така едни потеглиха, писах ви, кой има пари, а кой няма си остана и си харчи от готовите. Тях не ги мисли, те са единни, помагат си, уважават се, защото си нямат държава(имаме приятели и..). Издържат на тежък физически труд и работодатели си ги викат, а и вече от родопчани има работодатели на запад, от много години. Дай инфо по кабелите. За 10 месеца, мъж и жена младоци родопчани си идват с 40 хил. лева. Познати на децата ни. Цяла България ще я купят, яко се трудят. Кой работи ще има, кой не у отвъдното. За мнозина стана хубаво, а не учи мама да не работиш. Свърши соца. Капиталистите искат работа. За запад парите, които им дават са нищо, но за българия са много, строители за 10 месеца с 50 хил.
  • 23 ®€, нерегистриран

    1 0 Отговор
    Кой не може на полето да учи и на запад висше образование и животът ще му е по лек. С 200 хиляди български лева и си топ. Приемат те, учиш и гладен няма млад да остане. Може и кредит, но има условия.. От цял свят във Великобритания. Сега е ок. Има и млади от бедни семейства, цяла нощ работят и през деня учат, упорити, а не чакат някой дядка с дебел портфейл да ги сгада хехе. Жалко за някои, които искаха, но.
    Като ди удариш главата в България и навън и ти се учи. Ако не полето..
    Живи и здрави млади хора. Женските майки в България претенции, искали мъже с професии, много пари, не сме от родопа планината, същата като роми и българи, изоставени от бога, с тяхното крадене от 30 и 35 +35, карай да върви. Горе ще сме заедно, да носят повече от откраднатото, да учим в отвъдното хехе
  • 24 Дария

    1 1 Отговор
    Върнаха се, за да ги впишат като бройки в статистиката на България за карантина и заразени ,без симптоми, сега където отидат, пак ще ги водят в карантина и така в различните държави ще отчитат едни и същи за заразени без симптоми и ще надуват бройката на коронавируса