2 Май, 2020 12:12 3 934 31

Три сценария за развитието на коронавируса в България

  • коорнавирус-
  • мерки

Очакват COVID-19 да бъде активен между 18 и 24 месеца

Три са основните сценария за развитието на COVID-19. Очаква се между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на инфекцията. Това стана ясно от думите на секретаря на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов по време на брифинг в Министерския съвет.

"Това, което може да се изведе към момента като извод в световната общественост, респективно към нашите географски ширини, изведени са три основни сценария, които бяха публикувани днес от международната научна общественост.

Сценарий 1: серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Сценарий 2: по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3: така нареченото бавно изгаряне на причинителя. Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция. Тези изводи навеждат, че обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, които да може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот. В тази връзка както и в нашата страна следваме тенденцията за постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия. Ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект, независимо дали е в положителна или негативна посока и същевременно последващо либерализиране или възвръщане на мерките", каза доц. Димов.

"В международен аспект няколко акцента могат да се изведат. Продължава тенденцията за устойчивост на новоконстатираните случаи, заразени и смъртни. 94 552 нови потвърдени случаи в света. 5624 случая, които са завършили със смъртен изход. В САЩ, Великобритания и Русия се забелязва поддържане и леко увеличение от последните дни на новопотвърдените случаи, като пример в САЩ 36 007 нови потвърдени случая, във Великобритания 6201 и в Русия 7933. В Германия, Франция, Испания и Италия продължава тенденцията за относително ниски стойности в сравнение с предходните седмици и месеци. Особен акцент е Франция със 168 потвърдени нови случаи, 18 смъртни, което ще се наблюдава в следващите седмици дали е устойчива тенденция или временно измерение на заболевоемостта", допълни още доц. Димов.

"На Балканския полуостров не е отчетена динамика в последните дни. Водещи са Турция с 2188 за последното денонощие, Сърбия - 196 и Румъния с 327", каза още доц. Димов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    32 2 Отговор
    Ще е квото каже СЦЕНАРИСТА

    Коментиран от #22, #23

  • 2 ZZorro

    40 2 Отговор
    На сценарии писани и режисирани от СЗО и тъмния елит не вярвам.
    СВОБОДА И ХЛЯБ !
  • 3 Марио

    45 9 Отговор
    Стига сте плашили хората.Това е обикновен вирус и смъртността му е ниска.Не може така периодично да затваряме държавата заради вирус.Стига с тази паника.Всичко трябва да отвори и да живеем нормално вече.
  • 4 Едмон Дантес

    38 6 Отговор
    Един живот живея и някой да ме заключва без да съм престъпник не желая.Всъщност нещата трябваше да бъдат оставени на естествения подбор на Природата над която никой не може да има власт.

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Юсуффф

    28 3 Отговор
    Всеки човек ще живее колкото му е отредил Господ, а не Бил,генералче или зеленчук.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А бе

    7 6 Отговор
    Той може да е активен завинаги. Вечно без работа само кредити. Ако може някой бездомен да намерите и той да ви подпише кредита на негово име той да го плаща. Но не става. Но щеше да е яко така. 100000 лв ей така да вземеш без да плащаш нищо и бездомника да плаща е най хубавото нещо което може да се случи.
  • 8 Рошко

    1 13 Отговор
    Искам да е активен от 18 до 24 години, харесва ми тишината и чистия въздух, глупаците да му мислят
  • 9 братя Мормареви

    12 2 Отговор
    Значи всичко това е някакъв филм,щом пишат сценарии.
  • 10 Бой Че Нуй

    6 4 Отговор
    Нема го Мутафчийски да ни информира по колко кутии цигари е пуфкала и имала ли е придружаващи заболявания починалата докторка.
  • 11 Васил

    8 18 Отговор
    Ако Бай Ганьовците спазваха карантината нямаше да има такива сценарии ама нали Българите се мислят за безсмъртни не можели маски да носят или да си седят във вкъщи

    Коментиран от #13

  • 12 Марио

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Едмон Дантес":

    Прав си.Абсолютно съм съгласен.Ние не сме затвориници.Всичко трябва да отвори отново.Обездвижихме се.
  • 13 Бой Че Нуй

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Васил":

    Бай ти Ганю е най дисциплинирания. Ако извадим онкологично болните от брайката на загиналите уж от Короната. И какъв ще е резултата?
  • 14 И 4 сценарии

    5 4 Отговор
    Става як земетръс и аеца експлодира и гама лъчите унищожават вируса😂😂😂😂😂
  • 15 XMAN

    14 3 Отговор
    Уникално интервю на умен човек като Йонко Мермерски казва абсолютно всичко за ситуацията с вируса и той е всъщност основната причина смешниците от щаба да ги свалят от екран.

    Коментиран от #18

  • 16 Бой Че Нуй

    7 4 Отговор
    Бай ти Ганю е най дисциплинирания. Ако извадим онкологично болните от брайката на загиналите уж от Короната. И какъв ще е резултата?













    Петия е Бойко подава оставка и закрива ЕООД-то ГЕРБ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д-р. Мермерски

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "XMAN":

    За вашето здраве! Пийте по 50гр. гроздов дезинфектант преди лягане. Със салатка от турски домат и краставици от Кауфланд.
  • 19 Борислав

    10 0 Отговор
    Стига с тези глупости. Кой ги пише тези сценарии? През целата тази пандемия на страхът, разбрах само че по препоръки на севдо организация СЗО, могат да се ограничат всички констутиционни права, при това за сметка на данокоплатеца. Оказа се че светът се управлява от СЗО и МВФ. Ужас просто. И най важното, никой никъде не събра на едно място виросолози като експертна група. Пълна маниполуция и насаждане на страх.
  • 20 Пишман сценарист

    10 1 Отговор
    Сценарий 4 – в бардака сменят ку.вите, а не креватите и портиерката, та докато някои се правят на Господ и баща и майка на народа едновременно и експериментират с нервите на хората, нищо няма да се оправи. И докато лекарите си вършат работата, то други джиткат с джипката и "Корона чао" на макс.
  • 21 адаша

    4 1 Отговор
    Ако има още пари за гепене -ще има повече варианти и сценарий.
  • 22 Бърдоква

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Сценариста го усетихме.Всичко живо,незамисимо в коя държава живее,се усеща каква дирижирана ,огромна Завера се създаде,и пусна в действие. Бличо в прав текст го заяви....Помолих(?),лабораториите да създадат и пуснат в производство 7 милиарда ваксини.Дори предложих да бъдат 14 милиарда!Тези,с двуизменро мислене хулят Тръм.Защо блокирал стотиците милиони към СЗО.Защото Те се оказаха рупор-свърхмощен комплект от диско колони,който целенасочено насаждаха страх на планетата,за нещо Чудовищно,и непознато ,което ще унищожи за седмици стотици милиони човешки животи. И всички правителства бяха принудени,да предприемат крайни мерки,за да не бъдат обвинени от собствените си народи в непукизъм.Щом Тръмп и Путин се "огънаха" пред тази масова( умишлшно) насаждана истерия,това посочва ,че Заверата е много добре планирана,и подпалтена с милиардни суми.Но нещо се пропука в плана.Хората не са офсе-(има и много такива).Сега ще проличи,дали Царя се оказа гол,със крайните резултати от Белорус и Швеция.Номера със брой"заразени"(а защо не носител),е само страшилка.Истината е брой на починалите,спрямо брой население.От сега ни подготвят за "нови" вълни.И ще продължават докрай.Докато не се появи благодетеля гейчо и ни засипе с милиарди ваксини.Дали ще има "бонуси" във съдържимото,всеки сам да разсъждава.
  • 23 ееее

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Като се има в предвид кои са актьорите: От Витоша по високо нема, от Искаро по длибоко нема и такова животно корона нема ! Сценариста квото и да на прави 1/4 милион минимум ще мумифицираме и определено не само тея над 60, а и под 30 щото са кекави нарко... !
  • 24 Дам

    6 1 Отговор
    То сценария го видяхме и беше само един, пълно пренебрегване на всякакви права и свободи на гражданите (за тяхно добро), тотален контрол над медиите (борба с фалшивите новини), тотално разсипване на икономиката (за тяхно добро) и насаждане на страх (колкото хората са в паника са по-изпълнилни на останалите мерки)
  • 25 Бой Че Нуй

    2 1 Отговор
    Абе требе да изградим стаден имунитет.Стадото така пребори социализъм. Така бори и Бойковизъма. Че една Корона ли ще му се опре. Не искам Бойко да ни управлява 35години. Оставка служебно правителство и предсрочни избори
  • 26 Ще живеем в постоянен страх

    3 1 Отговор
    Не, мерси от такъв живот.
  • 27 иван

    4 0 Отговор
    В цялата тази идиотска ситуация, най - ощетени са обикновените хора от областните центрове, които стоят затворени като МАЙМУНИ в клетка. Излезте извън тях и вижте на каква свободия се радва нашта селяния.
  • 28 Киро оковата

    2 1 Отговор
    Харесва ми новия ред. Искам така да остане, заплатата ми те4е, ходя един път седмично на работа, чета в къщи, готвя, спортувам, всеки ден в парка тичане, разходки. Станах добър , осъзнат човек. Затворих се дълбоко в себе си, със себе си и общувам най много. Имах идол от малкия екран от самото начало на карантина та , но той се покри. Ех... Носталгия по първите дни на карантината. Дано удължат с поне година още. Ще се моля.
  • 29 Ventura

    3 1 Отговор
    Сценарий 4, смяна на политическата подкупна система.

    Коментиран от #31

  • 30 Кински

    3 2 Отговор
    С една дума за 24 месеца всички ще минат през короната както каза Магъров и ще се окаже прав .над 70% заразени и тогава пандемията ще се успокои.ако нема ваксина дотогава
  • 31 Майна

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ventura":

    Съгласен! Нещата са по-сложни, но много по-просто може да бъде унищожена една сложна система. Достатъчно е да повярваме, че сме участници, а не статисти в този Филм. Да престанем да бъдем Наблюдатели:,, Ще видиш, че нищо няма да се промени....,, ХОРА, СТАНЕТЕ ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА СИ, ЗА ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВА!!!!