Last news in Fakti

2 Май, 2020 17:09 2 691 22

Калоян Паргов: Страх от нагнетеното напрежение в обществото ли налага разхлабването на мерките?

  • коронавирус-
  • мерки-
  • калоян паргов

Не разбрахме дали щабът счита, че опасността от вируса COVID-19 е отминала. На още много въпроси търсим отговори от правителството, заяви лидерът на БСП - София

Калоян Паргов: Страх от нагнетеното напрежение в обществото ли налага разхлабването на мерките? - 1
Снимка: Архив

Страх от нагнетеното напрежение в обществото ли налага разхлабването на мерките срещу опасността от вируса COVID-19. Това попита лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на участието си в сутрешния блок на телевизия "Европа". Той добави и още един съществен въпрос по отношение на промяната в изнасянето на информация пред обществеността от Националния оперативен щаб от тази сутрин: "Експертите там считат ли, че опасността от вируса е отминала, за да спрат редовните сутрешни брифинги? И смятат ли, че информирането чрез прессъобщения би било достатъчно ефективно, при положение че в последните почти два месеца даваха пресконференции всеки ден по всяко време?".

Според Калоян Паргов Националният оперативен щаб дължи обяснение на обществото за ситуацията с коронавируса в мометна, защото начинът, по който бяха спрени всекидневните сутрешни брифинги предизвиква още много въпроси. "Нека да направят пресконференция, на която ясно да заявят, че опасността намалява и ще продължи да спада прогресивно, призова той. - Да обяснят, че не трябва да се тревожим, защото страхът у хората е голям. Особено у по-възрастните. Тъй като още в началото информацията за непознатия вирус беше така поднесена, че COVID-19 се оказа огромна заплаха именно за възрастовата група над 60 години и особено с придружаващи заболявания. А младите помислиха, че тях не ги лови. Така се получи сблъсък между млади и възрастни в обществото. Специално гледах изследвания, които показват тези данни".

Според председателя на БСП - София тепърва ще трябва всички да преодоляваме освен социално-икономическите последици от вируса, наложил социалната изолация, и много сериозни психологически. "В най-общи линии здравните мерки досега бяха адекватни, каза Калоян Паргов. - Разбира се, на моменти имаше хаос и объркване - една мярка беше налагана, после отменяна, след това пак налагана, доуточнявани бяха заповеди. Но и напрежението и стресът върху отговорните лица бяха огромни. И това трябва да го имаме предвид".

Калоян Паргов отбеляза също, че на този етап разпространението на вируса в България не е в такива мащаби, в каквито е в други европейски страни, както и в САЩ. Според него това се дължи на бързината, с която бяха наложени здравните мерки, а също и на дисциплината на гражданите, които в началото стриктно спазваха социалната изолация. "БСП, като опозиция, нито веднъж не си позволи да подцени работата на ген. Мутафчийски, въпреки че в един момент щабът имаше два центъра - заедно с този на медицинския съвет, коментира Калоян Паргов. - Освен въпросите около разхлабването на мерките, има и много други съществени неясноти. И те са свързани със социално-икономическите мерки. Много по-лесно щеше да бъде, ако правителството беше отделило по една минимална работна заплата безвъзмездна помощ на всеки, останал без работа или в неплатен отпуск по причина на извънредното положение, за времето, в което продължава то. По примера на Гърция. Там дадоха по 800 евро на всеки пострадал от мерките срещу коронавируса работещ гражданин. Тук правителството предложи мярката 60/40 и предизвика дебати, а в крайна сметка се оказа, че съотношението е 80/20 с осигуровките.

Друг вид помощ от управляващите бяха безлихвените кредити. Ако човек е трайно безработен и не се очертава реална перспектива за заетост през следващите месеци, за колко време ще му стигнат тези 1500 лева и как ще ги връща в един момент? Има нещо парадоксално тук - Гърция беше пред фалит и отпусна безвъзмездно по 800 евро за пострадалите от кризата граждани, а правителството в България през последните години постоянно се хвали със стабилни макроикономически показатели, ниска безработица, излишъци, ръст на БВП, а предлага кредити в помощ на хората. Тоест - къде е истината в цялата работа? Ако държавата е стабилна, има ръст, средства, излишъци - тогава какъв е проблемът да се погрижи за хората в нужда? Или се оказва, че България реално не е имала и няма такива показатели? Кое е вярно?".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папагал

    26 22 Отговор
    До вчера ревяхте че мерките били излишно натегнати Днеска пеете друга песен Комундетата все търсите под вола теле Нивото ви е много ниско Махленско

    Коментиран от #9, #10, #19

  • 2 тест

    30 4 Отговор
    Тези мерки доказаха, че с овчивирус са заразени около 90%
  • 3 criminal

    14 2 Отговор
    Твоето е по ниско......спокоен ли си вече ??????
  • 4 Ventura

    20 19 Отговор
    Шумкарите изпълзяха от гората!
    Каква надпревара за изявления. И вас няма да Ви бъде.
  • 5 Ivan

    18 2 Отговор
    Оправданието на политическите кърлежи е вируса и ще се опитат да ни принудят да ядем хляб и сол и ще ядът сопата!
  • 6 Корона глад

    17 3 Отговор
    НОЩ и мерките скоро ще паднат защото вече се *усвои*излишъкът от *нашето*фирми Ана нас обикновените хора ще ни остане да правим като вятарът защото сме само *патриоти на маса* и търпим повече от овце
  • 7 бай Шиле

    13 4 Отговор
    Паргов,прегледай пламенните изказвания на другарката ти Нинова.
  • 8 Срамота

    10 8 Отговор
    Тия от БСП са пълни недоразумения !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Gia

    10 4 Отговор
    Аз крайно недолюбвам БСП-арите, но в случая не виждам НИЩО невярно в казаното тук.
  • 12 бай Шиле

    6 5 Отговор
    Колкото и да е интелигентно изказването на Паргов,то не променя факта,че замазва гафовете на Корнелия."без маски - безотговорни,с маски - фашисти".Не знам как е,ама и така не е.Остана усещането,че наднича лукаво зад Мангъров.Къде са въпросите за монополистите от 19 век,цените на горивата,водата ... Врагът на БСП е Нинова,не толкова Мутрата.

    Коментиран от #14

  • 13 Български по хелзинкски комитет

    6 4 Отговор
    С тези свади около епидемията БСП показват много ниска топка.Не че няма за какво,но да използуваш дискомфорта на хората с махаленски заяждания е тъпо: СВАЛЯМЕ бОРИСОВ и край с лошото.Предвиждам най слабите изборни резултати на БСП от зо години насам.
  • 14 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "бай Шиле":

    Цялото изказване може да бъде прочетено на друго място. Тук разбира се, е изкривено и манипулирано. Ето още "В най-общи линии здравните мерки досега бяха адекватни, каза Калоян Паргов. - Разбира се, на моменти имаше хаос и объркване - една мярка беше налагана, после отменяна, след това пак налагана, доуточнявани бяха заповеди. Но и напрежението и стресът върху отговорните лица бяха огромни. И това трябва да го имаме предвид". В общи линии, Паргов наистина е един от малкото интелигентни политици и наистина ляв човек.

    Коментиран от #15, #21

  • 15 бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Пич,да си в политически смисъл "ляв" не са достатъчни войнствени приказки и заклинания тип "в името на народа".Паргов ако е носител на нещо ново в БСП,да започне с фундаменталните неща за лявото.Как така лява партия толерира десни данъци.Защо не лобират за повече държава в икономиката.Концесиите:освен в Того,къде СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ отрасли са в чуждестранни концесионери?За какво ми е БСП, когато са същите като ГЕРБ и десните ни смешници?

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "бай Шиле":

    Абсолютно съгласен съм и не веднъж съм го писал. За съжаление, Паргов е последна дупка на кавала в бсп където водещите са маститата приватизаторка и свинарят олигарх. Но ето сега Паргов уместно поставя въпроса за минималната заплата и сравненията с Гърция.
  • 17 Пути Лени

    3 1 Отговор
    Прангов и вие не знаете какво искате върти те се като фурнаджийска лопата и лъжете злобно

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Другия с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Папагал":

    Не само това.Обвиниха Борисов в опит за ДИКТАТУРА.. Настроиха членояете на Партията си и симпатизанти в открит Бойкот на Мерките на Щаба с ясен стремеж да ги Провалят дори с цената на апокалипсис от Смърт....А когато Ренйтинга на Борисов и Мутафчийски скочи до Небесата. Дружно в Хор скочиха Цялата Опозиция да Обиждат,заплашват,да се подиграват и да се Излагат пред всички показвайки Какви са..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Другия с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ляв е ,защото никога не е работил нещо свое.Ако инвестира свои пари в нещо,което е учил и разбира,назначи свой персонал и работници,тича да осигури договори,тича да одигури доставки,поддържа техника,транспорт и почне да мисли за нови инвестиции....Престаяа да е Ляв.Няма как да раздаде парите и да фалира....Ляв е,защото живее на гърба на други...Ляв за е Чуждата снетка....
  • 22 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Някакъв много болен човек си коментИра тука от 2-3 ника.