Last news in Fakti

3 Май, 2020 06:41 10 215 49

Нови случаи на коронавирус от самолета от Амстердам

  • амстердам-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • самолет

Мъж на 36 години и жена на 34 години са се почувствали зле още в Нидерландия и са се обадили на личния си лекар в България

Нови случаи на коронавирус от самолета от Амстердам - 1
Снимка: БГНЕС

Установени са нови случаи на COVID-19, чиито носители са пасажери в два самолета от Нидерландия, които са кацнали на летище София на 1 май, съобщиха от Областния кризисен щаб в Хасково, предаде NOVA.. Предполагаемо бъдещо огнище на болестта в Димитровградско е било предотвратено благодарение на реакцията на институциите, уточниха от щаба.

Мъж на 36 години и жена на 34 години са се почувствали зле още в Нидерландия и са се обадили на личния си лекар в България, на който са съобщили, че имат намерение да се завърнат в страната. Лекарят от своя страна е информирал членовете на Общинския кризисен щаб в Димитровград, а те са свели информацията до знанието на Областния и Националния кризисни щабове.

Семейството е било посрещнато от властите на летище София. Тествани са били с бързи тестове, които се оказват положителни за наличие на коронавирусна инфекция. Към момента те са хоспитализирани в лечебно заведение в София, уточняват от областния щаб в Хасково.

От там информират още, че във въпросния полет са пътували общо 118 пасажери, 17 от които жители на област Хасково. От тях 12 души са от община Хасково, трима от община Димитровград и двама от община Свиленград. При евентуално потвърждаване с PCR-тест на положителните бързи тестове на семейството, всички пасажери ще бъдат изследвани за наличие на COVID-19. На всички пристигнали с полета са били връчени предписания за поставяне под карантина.

С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май, на летище София са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR-тестове. Те са били направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали у нас. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси, е установило проучването.

В този полет са пътували общо 54 пасажери, от които жители на област Хасково са още двама души от община Харманли и двама от община Тополовград. На всички тях предстои да бъдат взети проби през следващите два дни. Контактните лица се установяват и ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, уверяват от Областния кризисен щаб в Хасково.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на герберлунгия

    71 10 Отговор
    Дезертьорите винаги са били така. Търсят лекото и мекото, и бият отбой когато ножа опре у кокала. За жалост в дезертьори се е превърнала цялата герберлунгия.

    Коментиран от #24

  • 2 Гневен

    87 2 Отговор
    Ами що ги пускате тези,да си стоят там където са или им правете тест на летището и в някой хотел в София под карантина,то празни хотели сега колкото искаш а,не да ги пускат да заразяват др.хора.

    Коментиран от #13

  • 3 Иларион Люсев

    34 12 Отговор
    Да оставят контрола и епидемичните мерки на екипа на 7/8 те имат специалисти в областа, както и в повечето области . . .
  • 4 Анти конти

    63 5 Отговор
    99 % съм сигурен от кое малцинство са тези, които са си дошли със съмолета, въпреки предупреждението, че са болни. От същото от което са болни и голям процент в България. Но чесно казано когато става въпрос за това малцинство ми е по-жал за вируса, който го убиват, че да ги лекуват тия.

    Коментиран от #6, #46, #47, #48

  • 5 Нова

    54 3 Отговор
    Защо продължават тези полети от държави с много заразени от короната. Както върви за лудо ще бъде извънредното, а като падне може и да ни нападне с"нивиждсна ярост" и тогава какво? Подигравахме. се брифингите ама ако почнат да крият информация ще бъде по зле

    Коментиран от #27, #28

  • 6 Садам Дойчев

    6 27 Отговор

    До коментар #4 от "Анти конти":

    От чужбина са се върнали може би 300.000 души от януари насам, цигани са малка част - 20-30.000

    Коментиран от #35

  • 7 Трибунал

    32 4 Отговор
    Ще има ли трибунал след епидемията за тези, които допускат всичко това?

    Коментиран от #25

  • 8 Хохе

    33 3 Отговор
    Какво се чудите и маете?Най-много вируси и бактерии има в самолетите.Причината не е в пътниците а в климатичната система на салона.Филтрите не се сменят често и въздуха не се опреснява.Можете да се качите на самолет напълно здрав и да кацнете с пневмония или диариа

    Коментиран от #22

  • 9 Кински

    30 4 Отговор
    Време е за задължителна карантина и веднага тест за Covid на всички идващи .без значение със самолет или кола.иначе тези които нямат симптоми си ходят наляво надясно и сеят зараза .

    Коментиран от #30

  • 10 сггсгс

    34 1 Отговор
    Тия Асковски цървули като са били зле защо пътуват ?Трябваше група автоматчици да ги беше посрещнала !
  • 11 Жоро

    23 2 Отговор
    Орките плъзнаха из целият свят.
  • 12 Бай вую

    17 1 Отговор
    Отървана работа
  • 13 злобар

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гневен":

    За да ни държат под паника и стрес .За да има причина да ни командват , да получават заплати , да има карантина и КППта . И накрая още едно Ако още от рано бяха забранили влизането в страната на цялата шайка гастарбайтери сега нямаше да сме под карантина . Ето това е !
  • 14 Анонимен

    39 1 Отговор
    Тия двете с доказани положителни pcr теста в Хиландия и качили се на самолет за България са за затвор!!!!
  • 15 Анонимен

    31 1 Отговор
    Вместо при кацането да уведомят нужните власти тв хеащат такси и айде за Хасково.....Мисля няма нужда да казваме от кой етнос са.
  • 16 Българин

    27 0 Отговор
    Защо са КПП когато пускат който нетрябва.Защо не ги питат от къде идват с това такси.Минали са поне през две КПП.
  • 17 Знаем

    23 1 Отговор
    Че целия самолет е заразен. Предполагам пасажерите са плъзнали из цяла България с таксита хубаво да се омешат с народа
  • 18 Не може ли?

    23 2 Отговор
    Не се ли затегне контролът на летището няма да се отървеме от вирусът скоро!!! Толкова ли нямаме средства да се направи?
  • 19 Толуп

    21 8 Отговор
    Когато раздавате паспорти на бесарабските човечета, замислете се, че техните деди са бягали помсъщия начин и когато ги натегна СССР и решиха да стават европейци през България. Същите са и тези емигранти. Нас пита ли ни някой какво е да търпиш денонощно мутри от всякакъв калибър, да ни рекетират 24/7. Няма да плащаме повече за живота на предатели! Лекувайте си се в страните, където евентуално плащате някакви осигуровки или застраховки. Не харчете и малкото ни останали събрани НАШИ ПАРИ за вашето нищо не струващо здраве емигранти! Вие не сте българи. Вие се срамувате в ЕС да се наричате българи! Нали?!
  • 20 Защо тази дестинация не е спряна?

    17 3 Отговор
    Още колко заразени ще доставят в Мутристан?
  • 21 Аахахах

    22 1 Отговор
    Мисля, че до летището има два-три хотела, които не работят. Ами държавата да ги наеме и да въдворява за карантина пристигащи. Като пристигащите да си плащат за хотела! Няма да плащаме ние естествено! Нека пришълците си плащат!
  • 22 Глупости

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохе":

    Всеки модерен самолет сменя целия въздух за 2-3 минути. Само малка част циркулира и то с цел по-лесно поддържане на температурата, но и това бива изкаравано в рамките на тези минути.
    Проблемът е, че в радиус от 2 метра имаш почти 10 човека. Само да кихне един и сте готови. Освен това вирусите остават по седалките, дръжките и т.н. Слизаш, а след 20-30 минути друг се качва. Само дето чистачката не е минала да дезинфекцира всички повърхности.
  • 23 Вируси отвън

    25 2 Отговор
    Почти целият вирус ни беше внесен отвън и то от Италия,Британия и други заразени държави. Българската власт обачеее.. е политкоректна и не смее да счупи хатъра на феодалите от Европа - всеки да се лекува там където го е заварила пандемията; никакви роби берачи и подмийвачи дакото не отшуми пандемията. На господарите гербестаците не смеят да кажат ГЪК,но тия дето сме си в държавата ни туриха в затвор. Така пандемията няма скоро да отшуми - постоянно ще ни инжектират с вируси отвън.
  • 24 Приземен

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на герберлунгия":

    Е къде дойдоха? Не могат да разчитат на западната аморална медицинска система и се затичаха към нашата скромна, но вършеща повече работа медицина за по-малко пари. Явно Герб държавата има своите неоспорими резултати.
  • 25 Трибунал

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Трибунал":

    Ще има трибунал за такива, които бунят хората с необмислени призиви и пишат глупости.
  • 26 Симона Костова

    14 10 Отговор
    Много от тези хора са ги изгонили от работа в следствие на обявяван ето на пандемията. Те нямат пари да останат там. Тук е тяхната Родина. Къде искате да идат? Ами,ако това бяха вашите деца? Да не мислите,че от хубаво са заминали да работят там? Защо станахме толкова лоши? Това не е българския народ,който познавам. Ние сме Християни,борбени,добри хора. Припомнете си го моля ви. Лошотията,а не нещо друго ще ни убие.

    Коментиран от #31, #32, #36, #38

  • 27 Злато

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нова":

    Да пътническите полети се ползват за транспорт на злато. Иначе ще спре пазара на злато и богатите няма да могат да стават по-богти. Затова летят 40% от всички дестинации. След това самолетите трябва да летят Мин часове н месец, иначе скъпи тестове. Летците също, иначе губят лиценз. Затова е по-евтино да летят празни, отколкото да ги спрат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Имигрант

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кински":

    Не време, КЪСНО Е.
  • 31 Имигрант

    16 3 Отговор

    До коментар #26 от "Симона Костова":

    Какво трябваше да направи Щаба, но не го направи:
    13 март - затваряне на всички граници за чужденци, наемане на 100 хотела в София, Сл. Бряг, Зл. Пясъци, Банско, всички, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, пристигащи българи веднага в хотел и 14 дни карантина.
    Март и досега - всеки, показал симптоми - тест, изолация в обособена част на хотела и лечение, при необходимост и в болница.
    Заплащане на хотелите по 20 лв храноден на човек - 300 хил х 20 лв =6 милиона лв х 14 дни = 84 милиона лв. Така и хотелиерите ще са доволни и нямаше да уволняват персонал. Да сложим още 15-16 милиона за транспорт, тестовенощни дежурства и др. Общо 100 милиона лв, смешна сума, но резултатът щеше да е друг.

    Коментиран от #33, #40

  • 32 Чета коментарите

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Симона Костова":

    защото ми е интересно да изследвам колко им е акъла на хората. В твоя случай е показателно. Като са останали там без работа, там нямат ли социална система? Или нашата е по добра? Обзалагам се, че не можеш да отговориш на тези въпроси?

    Коментиран от #45

  • 33 Наблюдател

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Имигрант":

    Абсолютно вярно! Това беше единственото разумно решение към онзи момент - но вече е късно. И щеше да излезе много по-евтино, а не сега да се чудят какви икономически помощи да измислят. Двата месеца извънрено положение с нищо не помогнаха - само забавиха нещата, но вече няма накъде - лека-полека или не толкова полека ще минем по пътя на останалите страни - И, И, Ф, А, А, Х и др. - а към 13.03 имахме толкова голям шанс да се разминем почти безусетно.
  • 34 Криеш името си страхливец U You

    2 3 Отговор
    Българинът е свободен роб и има право да работи навсякъде! България му е родина и трябва да го приютява при нужда! При преброяване на населението в страната има право да се определи като ескимос изповядващ конфуцианство! Българинът спазва законите на родината си и е готов да се сражава и да умре за нея, с една дума патриот Е! Сменям името си на "U You", да се произнася на Български "У Ю"!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Симона Костова":

    Дано ей тези същите болни цигани да заразят семейството ти тогава ще ревеш като бита к....ва.И да има някой умрял ела и ги защитавай пак.
  • 37 Misiana

    7 1 Отговор
    Глоба и затвор!
  • 38 Димитър

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Симона Костова":

    Е като са изгонени и нямат пари защо хукнаха по купони и магазини и заразиха цялата рода и половината град.И аз нямам пари но си стоя в къщи.Докато са били на работа са се осигурявали нали.Тук ще се регистрират НОИ, първо ще им върнат данъците и след това ще получават максималната сума за безработен в България, която над 800 лв.Този начит за точене на НОИ го знае всеки гастарбайтер

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Музиканта

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Имигрант":

    Това и те го знаят ама нали е по-лесно нищоправенето и от телевизора да затваряме хората по домовете и квото стане
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    АМИ ТЕЗИ ,КОИТО ВСЕКИ ДЕН ЩЕ ЗАМИНАВАТ- ЗА ДА СА СЕЗОННИ РАБОТНИЦИ И В БРИТАНИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ И В ГЕРМАНИЯ !!!!!!!! В СОЦА СИ БЕРЯХМЕ И МАЛИНИТЕ И ЯГОДИТЕ И СЪБИРАХМЕ КАРТОФИТЕ -ЯБЪЛКИТЕ И...-С УЧИНИЧЕСКИ И СТУДЕНТСКИ БРИГАДИ -БЯХА СУПЕР-БЯХА ФЪРСТИ!!! ОГЪН- ТАНЦИ -САМОКОНЦЕРТИ-ОБИЧАХМЕ СЕ И СЕ СЪРАВНОВАВАХМЕ!
  • 43 Стоица

    2 1 Отговор
    Защо не се въведат задължителни тестове на летището, за които пасажерите да заплащат? Така и карантивната от 14 дни ще отпадне при отрицателни резултати. Така за всички ще е по-добре.
  • 44 Павлова

    2 0 Отговор
    А някой провери ли,дали има по два полета на ден от Нидерландия?по мое инфо пътува само България ер,те имат 1 полет на ден.
  • 45 Ди...ва

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Чета коментарите":

    Една от най-добрите социални системи има в Холандия.
    "Хипократовата клетва, Закона за здравно осигуряване в Нидерландия, конституцията на страната и договора за функциониране на ЕС, дават гаранции, че всяко едно непосредствено застрашаващо живота състояние ще бъде лекувано от медицинските лица в страната, независимо от пол, раса, етнос, националност и финансово състояния, като разходите ще бъдат поети от останалите данъкоплатци, ако нямате необходимите средства за това."

    Коментар до #38: Там е проблемът, че не са се регистрирали и не са се осигурявали, за да не плащат данъци и осигуровки. В Холандия живеят хора от 140 националности, но нашево брата все не е като другите. Все той най-знае, най-може, най-хитър, а после, като се обърне колата ... най-зле, най-онеправдан, ... и Холандия му е виновна.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Риск

    1 0 Отговор
    Възмутително как може да се допуснат на летището лица с коронавирус идващи заразени както и контактните в полета а след това да се издирват не един не два а три подобни полета Става дума за над 200 лица със съмнение за зараза да пътуват с таксита рейсове коли да сеят зараза а ние говорим за карантина извънредно положение...къде е контрола липса на каквато и да е организация много приказки никакви реално покрити действия След дъжд качулка трябва да се потърси отговорност кой допусна това!!!