Last news in Fakti

3 Май, 2020 15:48 6 598 42

Цяла България скърби за д-р Пандова

  • нели пандова-илиева-
  • коронавирус-
  • лекар-
  • лекарка

Прави впечатление и злочестото съвпадение, че именно жени са починалите медици, въпреки по-високата смъртност сред мъжете, заразени с COVID-19

Цяла България скърби за д-р Пандова - 1
Снимка: Фейсбук

България изгуби втори лекар заради коронавируса. Както БЛИЦ вече съобщи, това е 61-годишната д-р Нели Пандова-Илиева. Тя е работила в Центъра за спешна помощ (ЦСП). Майка е на две деца, а съпругът ѝ също е неин колега от ЦСП и в момента е под карантина.

По-рано днес на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски огласи повече подробности около смъртта на медицинското лице. Шефът на ВМА притеснено разкри много лоша вест, свързана със загубата на д-р Пандова.

Стана ясно, че жената е била сред първите заразени с COVID-19 у нас. Тя обаче е успяла да пребори болестта и е дала две отрицателни проби за коронавирус. Освободена е от болницата и поставена под домашна карантина.

Докторката обаче се влошава внезапно и бива интубирана още на входа на Александровска болница, където постъпва. Въпреки 45-минутната борба за живота ѝ, колегите ѝ дори не са успели да я закарат до интензивното отделение, защото тя е издъхнала.

При направен бърз тест при повторното ѝ приемане в болницата, резултатът е бил положителен. Очаква се резултат и от PCR теста ѝ от вчера. Все пак според Мутафчийски това е притеснителна тенденция - преболедували коронавирус, дали вече отрицателни проби, отново да имат тела на заразата в организма си.

Това е вторият медик, който умира с коронавирус. 43-годишната д-р Илияна Иванова от болницата в Сливен издъхна вчера. Тя оставя съпруг, също положителен за COVID-19 и малко момченце.

Прави впечатление и злочестото съвпадение, че именно жени са починалите лекарки, въпреки световните тенденции на повече смъртни случаи при мъжете.

БЛИЦ припомня, че 1611 са положителните проби за коронавирус в страната, а починалите са 73-а души. Излекувани са повече от 200 пациента.

От Българския лекарски съюз поднесоха своите съболезнования към близките на починалата д-р Пандова.

От Центъра за спешна медицинска помощ, където е работила д-р Пандова, скърбят заради загубата на колежката си. Ето с какво послание я изпратиха:

Екипът на Центъра за спешна медицинска помощ - София изказва най-искрените си съболезнования към близките на д-р Нели Пандова-Илиева, която почина тази нощ в Александровска болница в следствие на усложнения след прекаран коронавирус.

"Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда", посочват от ЦСМП-София.

"Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта й! Светъл път!", заявяват колегите ѝ.

"Всички я познавахме, тя беше един от най-лъчезарните и слънчеви хора, обичаше своите колеги и пациентите си. Огромни съболезнования на на близките, на нейния съпруг, който е наш колега, и на децата ѝ.

Тъжни и гневни сме, гневни на всички, които неглижираха мерките срещу коронавируса", заяви Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ, пише marica.bg.

Д-р Нели Пандова-Илиева постъпва в столичната университетска болница „Света Анна” на 31 март. Диагностицирана е с вирусна бронхопневмония, но е била в добро състояние.

Тя е тествана за COVID-19, защото е била контактна на свой колега - шофьор на линейка, който е сред първите медици с доказан коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    24 67 Отговор
    аз не скарба не я познавам лично ако ниякои я познава да си скарби

    Коментиран от #10

  • 2 Цвети Пеевска

    23 11 Отговор
    Семейството на починалата лекарка д-р Илиана Иванова е настанено за лечение във ВМА. Под грижите на медиците е цялата фамилия - съпругът, 12-годишният син, както и неговите дядо и баба, които са с коронавирус. Междувременно от пресцентъра на ДПС съобщиха, че депутатът от движението Делян Пеевски е дарил 10 000 лева лични средства в подкрепа на семейството на първата жертва сред медиците.

    Коментиран от #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бойче Борисовски

    16 17 Отговор
    Господ решили да пребере някого няма мърдане. Мутафчийски да не се прави на по голям от Господ.
  • 10 Мария

    16 15 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Простак, както и оня написал коментар № 3,4,5,6,7,8.

    Коментиран от #11, #22, #24, #34, #36

  • 11 РЕАЛИСТ

    25 19 Отговор

    До коментар #10 от "Мария":

    Хората са прави, Мария. Скърбя за първата си братовчедка, която умря от рак тази седмица , сам самичка вкъщи на легло , зарязана от докторите. Не ми пука за тази докторка, която е взимала една бала пари за риска.

    Коментиран от #20, #39, #40, #41, #42

  • 12 Behemoth

    26 16 Отговор
    Тая жена е с наднормено тегло сигурно е с високо кръвно и куп болести ...правят бързи тестове, ми нали не вършат работа...пунта Мара им е лечението ...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Последния софиянец

    12 19 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    И аз мисля така колега лекарката е умряла от наднормено тегло, с тия кила и то на нейните години е нещо нолмално да е яла по малко.
  • 14 РЕАЛИСТ

    4 26 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    Казаха го вече. Ковито е смъртоносно за дебелите и мързеливите, които не се движат. Природата си знае работата. Иска да ни отърве от тези паразити, които изяждат храната на планетата.

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    8 3 Отговор
    е щего местя какви грамки заглавия ненормалници
  • 16 Стига!!!

    17 8 Отговор
    За останалите починали от вируса има съобщение в телеграфен стил и толкоз. Тук два дни само за докторката. Помени, дарения и т.н. Другите починали нямат ли деца, родители, те да имат сега нужда от пари, м? Съболезнования, но... Преекспонира се твърде много вече.

    Коментиран от #19, #32

  • 17 Бат Бойко ви каза

    6 2 Отговор
    че тези тестове са пунта мара.
  • 18 Не точно

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Дебелината може да се дължи на хормонален проблем, а не на много ядене. След 45 г. и ти може да си така. Не плюй без да знаеш Всичко.

    Коментиран от #23

  • 19 Ами не е така

    16 6 Отговор

    До коментар #16 от "Стига!!!":

    Като останеш утре без лекуващи лекари , друга пясен ще запееш.
  • 20 боклуци

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Ти си аутист, бе, боклук

    Коментиран от #26, #28

  • 21 Аз съм

    19 3 Отговор
    Наднормени килограми, такива онакива.....ПРОСТОТИИ колкото щеш....
    Всеки починал е мил на близките си(тези дето драскотят тук, дай Боже още да нямат, но ще го научат, рано или късно). И за "балата пари" също прочетох.......
    Та на темата: едните най-вероятно са се заразили миткайки по Велигден, други- карайки си кефа или прибрали се от чужбина болни( най-безотговорно).
    А тези жени са следвали призванието си , за да ги лекуват......NO COMENT...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РЕАЛИСТ

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "Не точно":

    Много по стар съм, но съм същите килограми, като кога бях 20 г. Само, че не си стоя по цял ден на дебелия задник, като тази на снимката. Учените от Оксфорд казаха: Който седи цял ден има голям задник и дори невъзвратимо.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    9 0 Отговор
    Очевидно господин Пеевски е разбрал че е в списъкът и сега дарява като бесен,опитвайки се да си купи индулгенций.За Кирето същото се отнася.
  • 28 РЕАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "боклуци":

    Такъв ли съм. Защо тогава политици и журналисти крадат коментарите ми и ги публикуват за свои. Обиждаш за различно от твоето мнение. Къде е правото на свобода на мнение. Майната ви.
  • 29 гост

    11 1 Отговор
    Нека НОЩ и здравният министър да обяснят защо е тази голяма смъртност при медиците. Докато едни наши хора ги екипирахте като извън земни,другите ги оставихте на първа линия без предпазни средства.Вината за смъртта на всеки медик е на НОЩ и здравният министър.Нека почиват в мир двете лекарки.Светла им памет.Дано близките им се възстановят по скоро.
  • 30 München

    1 1 Отговор
    При приблизително 27% смъртност, не знам как трябва да се процедира.
  • 31 Хахаха

    8 2 Отговор
    45 мин не могат да я качат от входа на болницата до интезивното, егати докторите, ега ти пародията, а и защо пишете от името на цяла България, да не би и роднините на другите 211 починали днес да скърбят за докторката вместо за своите близки
  • 32 Така е

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Стига!!!":

    но другите не са точили с години здравната каса и не са доблестни граждани според генерала. За мед. сестра бих се затъжил, но за най-крадливите след политиците - лекарите не.
  • 33 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Цвети Пеевска":

    Пеевски и лични средства хахахахахаха, че той цял живот харчи народни пари, същия като Домусчиев
  • 34 Хммм

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мария":

    Добре де Мария,защо той да е простак? Защото не е лицемерен ли? Ами извинявай,но ще е лицемерие от моя страна да кажа,че скърбя за тази жена непозната за мен? Та хиляди деца по-света ,включително и в България умират всеки ден...от глад,от болести ..Това означава,че аз трябва да си прекарам живота си само в скръб.
    Айде стига с това лицемерие....Бъдете истински.
    Бог да я прости жената,съболезнования на близките й,но да лицемернича,че скърбя ....не е в същността ми.
  • 35 ммммммммммм

    0 0 Отговор
    мммммммммммммммммм
  • 36 А сега де

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мария":

    Мария, утре както и всеки ден в България ще умрат между 250 и 300 българи, надявам се, че и за тях ще скръбиш иначе си е чисто лицемерие!
  • 37 чичо

    2 3 Отговор
    Като я гледам таз хубава женица,ми иде да питам Мангъров,към старите или младите я причислява.

    Коментиран от #38

  • 38 Ghsm

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "чичо":

    Чичо, след толкова време живот в епидемия ,след толкова изказани приказки за нея,така и не си разбрал,че няма стари и млади,а има такива с тежки съпътстващи заболявания и такива без тежки съпътстващи заболявания.Точно пък Мангъра обясняваше,че един 80 годишен човек без странични тежки заболявания не е застрашен ,както примерно един 40 годишен със тежки странични заболявания. И като говореше да излизат младите и здрави,допълни -хора без тежки съпътстващи заболявания. А тъй като обикновено възрастните имат и съпътстващи заболявания ,затова се говори те да се предпазват.Но това не изключва варианта,че има и възрастни без тежки съпътстващи заболявания.
    Под "тежки" лекарите визират като астма,белодробни заболявания,сърдечно съдови заболявания..А при 90% от затлъстелите хора имат сърдечно съдови проблеми.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Как пък ни един лекар не отишъл да поживее с твоята братовчетка ,поне последните месеци барем
  • 42 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Това е някакъв ужас бездушни лекари после защо ги биели Ето защо ,така да оставят жената болна от рак и сам самичка в къщи