Last news in Fakti

8 Май, 2020 22:41 6 285 23

Директорът на ''Пирогов'' прогнозира докога минимум ще го има COVID-19

  • асен балтов-
  • проф. асен балтов-
  • пирогов

''Това в никакъв случай не е един обикновен грип'', категоричен бе медикът

Директорът на ''Пирогов'' прогнозира докога минимум ще го има COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

''50 лица от медицинския персонал в ''Пирогов'' са заразени с коронавирус. Това от общо 2300 души, работещи в болницата, това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ директорът на ''Пирогов'' проф. д-р Асен Балтов.

''Случаите на заразен медицински персонал са закономерен процес в работата на самата болница'', обясни проф. Балтов.

''Да, ние правим триаж, но той е за хора със симптоми или такива, които са подозрителни. Но тези, които нямат симптоми или са в т.нар. латентен период от няколко дни, не можеш да разбереш по никакъв начин, че са имали контакт с коронавирус'', обясни директорът на ''Пирогов''.

''Носим маските, за да предпазим околните, а не себе си. Трябва да свикнем, че тази инфекция ще продължи още минимум 6 месеца'', прогнозира Балтов. По думите му, 4% на ден от изследваните са положителните проби. ''Ако се разхлабят още мерките, този процент ще бъде минимум 10'', каза проф. Балтов.

''Днес стават точно 60 дни от нощта, в която интубирахме първата пациентка. Ден по-рано беше постъпил съпругът ѝ, за който никой не предполагаше, че е с коронавирусна инфекция'', припомни проф. д-р Асен Балтов.

Виждал съм ''Пирогов'' така само в ситуации, когато чакаме тежка катастрофа с например 20 човека и всички са напрегнати, защото знаят, че в следващия един час трябва да направят всичко възможно. Сега е точно обратнотo - празни коридори без пациенти'', заяви още той.

''Болницата има огромни възможности, ние сме ограничили и персонала, който работи в момента. Направили сме така, че да освободим или да пуснем в отпуск възрастните ни колеги. Младите специалисти са на първа линия, но те не са сами - зад тях са техните ментори, които ги учат'', разкри началникът на ''Пирогов''.

''Това в никакъв случай не е един обикновен грип'', категоричен бе медикът.

''Един грип минава за 7,8 до 10 дни. Тук говорим за еднотипен начин на заразяване, латентен период от 4-5 дни, след което започва влошаване, удря ги в белите дробове, виждат се едни засенчвания, типични за тази коронавирусна инфекция'', внесе яснота за заболяването специалистът.

Според него мерките на правителството са били много навременни.

''''Пирогов'' в рамките на три седмици успя да се преструктурира така, че да направи една инфекциозна реанимация и инфекциозна клиника, която да може да приема до 60 пациенти. Около 4 милиона са даренията. За да бъде вкаран този потенциал в действие, се изисква време'', допълни директорът на ''Пирогов''.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3232

    45 20 Отговор
    Тези, дето продължават с пропагандата само се излагат. Представлението приключи, някой близък или роднина да им го каже.
  • 2 Аноним

    28 20 Отговор
    Слави мисли че не е така,най добре е да иде да се зарази и ще гласувам за него
  • 3 Лили

    33 12 Отговор
    А професорче кога ще престанете с този вирус. Омръзна ни.

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Доктора

    10 4 Отговор
    Кога вирусите са по силни май или ноември
  • 5 Антони

    30 3 Отговор
    Аз се питам, от кога ще има здравеопазване. Говоря за прекия смисъл на думата, не за икономическия аспект.
  • 6 Оракула

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лили":

    Когато спрат грантовете или т.н. Източване на 5+млрд лв.

    Коментиран от #8

  • 7 доц. недин

    35 7 Отговор
    Защо , не му вярвам на този - не е експерт вирусолог ( специалист микробиолог ) , не е инфекционист , не е епидемиолог , дори не е магистър по здравен мениджмънт , халхабер си няма и от медицина на бедствените ситуаций ! Колко качествена и адекватна е неговата експертиза или само е лично мнение внушено му по партийна линия ?

    Коментиран от #9

  • 8 Лили

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Оракула":

    Да ги откраднат!!! Това заслужаваме!!! Хората вече не вярват че нещо ще променят. Така ни изиграха преди 30 г. че вече всеки си е за себе си.
  • 9 Gia

    11 14 Отговор

    До коментар #7 от "доц. недин":

    Със сигурност е по-адекватна от твоята.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ти сериозно ли

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Цвъки асансьора":

    Ама то всъщност , още не е започнало ...
  • 12 Абе

    12 1 Отговор
    Докато има кинти.
  • 13 Дай, дай,

    6 3 Отговор
    Ти ми Дай, озъбени свирепо куче, без маска и без грим. СЗО, СЗО, СЗ🥕 и Бил Гейдс! Бравоооо..
  • 14 Държавите,

    6 1 Отговор
    Които отхабиха мерките, казаха, че не искат пари, от СЗО и гейт , по подразбиране. Нашият герой, какви кинти очаква ?
  • 15 Директорът,

    7 2 Отговор
    След малко време, до месеци, трябва да стане, плюс други директори, за да види Кон, боб, яде ли... Участъков, в махалата, за да разбере, колко не знае и неможе!
  • 16 Човек от щаба

    3 0 Отговор
    Тоя вече прави прогнози по Великден.
  • 17 селянина

    0 8 Отговор

    До коментар #3 от "Лили":

    подминавай бе лилке, щом ти е омръзнало, нали не си мислиш че покрай теб се върти света и някой се интерсува на теб какво ти е омръзнало и какво не? аре у ляво , за мен мнението на професора е важно и не ми е омръзнало!
  • 18 Истината

    5 2 Отговор
    ''Това в никакъв случай не е един обикновен грип'', категоричен бе медикът." съгласен, при обикновен грип от тия 2300 човека /от които поне 1500 си клатят краката по цял ден/ заразените щяха да са не 50, а 1000. "Около 4 милиона са даренията. За да бъде вкаран този потенциал в действие, се изисква време'', допълни директорът на ''Пирогов'' пак съм съгласен, изисква се време докато тия милиони се разпределят по сметки на нашите хора. Относно прогнозите му - и той както вожда и щабаджиите прогнозираше по Великден камиони с трупове, така че без коментар.
  • 19 Голям Слон

    3 1 Отговор
    Като видя такива статии и заглавия, директно преминавам към коментарите. Те обикновено се явяват най-интересната и смислена част от публикацията. Видяхме кой умря от т.нар. "ЗАРАЗА". Сестра ми и семейството й, което яко изтрещя покрай "пандемията", боледуваха по два пъти в рамките на месец март. Без да са се показали навън. И без да си свалят маските вкъщи.. Изводите са за онези, които могат да ги направят...
  • 20 Nice, a?

    3 2 Отговор
    Най-подходящ е вицът: "След пандемията ще оцелеят само тъпите хора, защото умниците са убедени, че тях коронавирусът не може да ги хване".
  • 21 До 10

    0 5 Отговор
    Циркът приключил? Къде, моля? У нас със сигурност не е! Има антракт само там, където мерките бяха изключително строги. А в либерална Швеция вече съжаляват за лекомислието
  • 22 Иван

    2 3 Отговор
    А бе, многознайковци, какво е приключило, не разбирате ли, че в болниците и без това малкото лекари, медицински сестри, санитари се изпозаразиха и има опасност, когато ви се наложи операция или каквото и да е лечение, да няма кой да ви помогне? А в някои заболявания са фатални и 2 часа закъснение? Той и Борис Джонсън се присмиваше, нали? Само че го лекуваха приоритетно. А доколко е оздравял, ще видим.
  • 23 С уважение

    2 0 Отговор
    към лекарите, но не е ясен ниския процент на излекуваните у нас. Пари ли няма, лекарства ли не достигат, опит ли няма що не коментират.