Last news in Fakti

11 Май, 2020 09:49 1 495 3

Консулството ни във Франкфурт на Майн няма информация за заразени българи

  • месо-
  • кланица-
  • германия

Местните власти не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите

Консулството ни във Франкфурт на Майн няма информация за заразени българи - 1

След информацията за заразени с Covid-19 източноевропейски работници в германски кланици наши сънародници не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт на Майн. Това съобщи генералният ни консул там Антоанета Байчева пред „Хоризонт“ по БНР.

Местните власти не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите.

„До момента не сме получавали информация за брой заразени или болни български граждани“, потвърди Байчева в предаването "Преди всички". "Ако наш сънародник не поиска изрично да бъдем уведомени, ние няма да получим информация", посочи тя.

От над 900 проби около 200 до момента са положителни, чакат се още резултати. Според германската преса сред заразените са предимно румънци, българи и поляци.

„Приоритет в момента в болниците е да се грижат за хората при тях, освен това има лекарска тайна и защита на личните данни“, коментира Антоанета Байчева.

Консулството може да снабди работниците с необходими документи и да им даде информация как биха могли да пътуват, ако знаят, че са болни и искат да се приберат в България, уточни тя.

Сигнали от наши работници срещу условията на труд в кланици в Германия досега не е имало. Германските власти са търсили съдействие от консулската ни служба работници да свидетелстват срещу определени работодатели, но хората се страхуват, разказа Антоанета Байчева и допълни, че условията на труд и настаняване наистина са лоши, като голяма вина за това имат фирмите подизпълнители. „Много от тях са регистрирани само с една пощенска кутия, трудно се достига до тях“.

Германските власти нямат легална информация, върху която да стъпят, за да задействат някакви мерки и очакват от работниците съдействие. Те пък не биха рискували прехраната си – така консулът ни описва проблема с кланиците.

Заради затрудненията с прибирането на реколтата федералното министерство на земеделието е разрешило приема на сезонни работници от чужбина, но те трябва да имат всички легални документи – трудов договор и документ за мястото на настаняване. През първите 14 дни се спазва задължителна карантина, уточни Антоанета Байчева.

„Не може да се каже предварително, че всичко ще протече гладко с пристигането на сезонните работници“, коментира тя. Причината е, че решението за влизане в страната се взема на място и по преценка на съответния служител, то не е предварително.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наши

    3 0 Отговор
    патладжани са заразените!
  • 2 месара

    1 0 Отговор
    абе разбрахме че заразени българи нема, кажете колко от ромите са заразени!
  • 3 реване

    0 0 Отговор
    Това на снимката ли са заразените българе?