Last news in Fakti

15 Май, 2020 12:39 2 668 20

Проф. Кантарджиев: От домашните климатиците не може да се заразим с коронавирус

  • проф. тодор кантарджиев-
  • тодор кантарджиев-
  • климатици-
  • вентилационна система-
  • вентилационни системи-
  • климатик

Опасни са въздухопроводните системи, при които един и същи въздух циркулира в помещението

Проф. Кантарджиев: От домашните климатиците не може да се заразим с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

От домашните климатиците не може да се заразим с коронавирус. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Опасни са въздухопроводните системи, при които един и същи въздух циркулира в помещението, обясни проф. Кантарджиев.

Опасни са въздухопроводните системи в обществени сгради, предприятия и старо проектирани кино и театрални салони, които водят до циркулация на въздуха в помещението. „Тоест взима от помещението въздуха затопля го и го връща отново“, обясни той. Не са опасни климатични инсталации, които вкарват отвън чист въздух, охлаждат го и го вкарват в помещението.

Проф. Кантарджиев посочи, че е добре прозорците в градския транспорт да бъдат отворени – така 10 пъти се намалява вероятността от зараза с коронавирус. Той призова хората да ползват маски в обществения транспорт, за тяхна безопасност.

Рискът в самолет е за хората, които са в непосредствена близост до болен и особено, ако течението от климатика пада върху него, и по този начин вирусът се разнася във въздуха, уточни проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Топ новина

    2 0 Отговор
    браво Факти!
  • 2 Е как да не може бе

    2 1 Отговор
    Да не би да има дизинфектант на дилтъра ?!? Демонтаж и изфръгане от 13 етаж !незабавно !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мислещ

    14 3 Отговор
    Ъмм, домашният климатик прави съвсем същото. Ама така е като коремни хирурзи се изказват по въпроси за вируси , а вирусолози си мислят, че са компетентни в техниката.

    Коментиран от #13

  • 5 ZZorro

    18 1 Отговор
    В щаба са само изкукуригали типове и винаги са опозит на мнението на специалистите.
  • 6 Късна информация

    1 2 Отговор
    моя го изхвърлих
  • 7 всезнайко

    5 2 Отговор
    ха този взе и от климатици да разбира
  • 8 Гйдцжг

    8 1 Отговор
    Кантарджиев, и ти си в списъка, времето ти наближава.
  • 9 Винпрома

    1 1 Отговор
    Голем приятел на винпрома като цяло е професора. Винаги задълбочен, компетентен и адекватен. Не е нужно да четем какво е казал, 100% е нещо смислено и обосновано.
  • 10 Хаха

    5 0 Отговор
    Добре че всички домашни климатици взимат въздух отвън а не циркулират този в помещението ... нали така ? :):):)
  • 11 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Разумно!
  • 12 КЛИМАТИКОВ

    2 0 Отговор
    АМИ ОТ КЛИМАТИЦИТЕ В МОЛОВЕТЕ? ЗАРАЗЕН ОТ КОРОНА КИХА И КАШЛЯ НА 4 ЕТАЖ И ЗАРАЗЯВА ТИЯ ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ. НАЛ ТЪЙ.
  • 13 КЛИМАТИКОВ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мислещ":

    А БРЕ ПИИ СИ ДЕЗИНФЕКТАНТА ПРЕДПИСАН ТИ ОТ ТРЪМП.

    Коментиран от #14

  • 14 Мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "КЛИМАТИКОВ":

    Объркал си, колега, не съм от паникьорите и смятам, че всеки ще се срещне с вируса при всички случаи, просто се включих да кажа, че и тази тиква е неадекватна като всички останали тикви.
  • 15 копи пейст

    3 1 Отговор
    Климатикът предоставя благоприятна среда за размножаване на бактерии, гъбички и много други микроорганизми. Високата влажност в изпарителя им дава такава възможност. Всички необходими условия са налични: влажност, тъмнина и топлина. Когато целият този разсадник започне да мирише лошо, замърсяването на климатика е отишло вече твърде далече и опасните причинители на болести, предизвикващи раздразнение на дихателните пътища, очите и слъзните канали, вече са запълнили вътрешността на климатика.
    Даже ако неприятната миризма все още не Ви пречи, това не значи, че микроорганизмите, предизвикващи болести и алергии, не се размножават вътре в климатика с удивителна скорост. Освен това климатикът не развива своята оптимална мощност, скоростта на охлаждане на въздуха постепенно се понижава, микроклиматът в помещението се влошава.
    При всяко включване на климатика, Вие разпределяте равномерно бактериите, натрупани по времето на неговото бездействие, из цялото помещение, подлежащо на климатизиране. Така Вие още повече увеличавате вече съществуващия риск от възникване на болести и алергии.
  • 16 Професоре

    1 0 Отговор
    90 процента от домашните климатиците правят точно това (Публикувано във факти.бг:
    Опасни са въздухопроводните системи, при които един и същи въздух циркулира в помещението)

    Коментиран от #17

  • 17 Radara

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Професоре":

    Прав си, не разбирам защо медик нямащ очевидно ни най-малка представа как функционират климатичните и вентилационни системи се изказва по темата.
  • 18 Барабанчик

    0 0 Отговор
    Мойто клима е китайче. Утре ш му вкараам клечки под ноктите, Твито и то китайче ш го сложа на колелото да го разпъна до 70"
    Кантъджиев, Кантъджиев, ти си късметлия.
  • 19 циркулация

    0 0 Отговор
    Вътрешна циркулация и външна циркулация.
    Работи ли климатичната система, значи че въздухът циркулира.
    Професорът казва, че е опасна вътрешната циркулация и че е безопасна външната циркулация - нагнетяването на въздуха от външната среда и връщането му обратно във външната среда.

    Но твърде често се ползва смесен вариант.

    Кой може да гарантира безопасна вътрешна циркулация в самолета - гаранция Франция.
    А кой може да гарантира, че в моловете не прибягват до смесен вариант на циркулация за пестене на охлаждащ агент? - Гаранция Франция.
    Същото е и в кината и в обществените сгради - навсякъде където работят климатици няма гаранция, че работят изцяло на външна циркулация.
  • 20 Васил Левски

    0 0 Отговор
    идиот