19 Май, 2020 18:53 2 496 17

НСИ: По-ниска смъртност въпреки COVID-19

  • нси-
  • статистика-
  • смъртност-
  • коронавирус-
  • covid-19

Новини от държавната статистика

НСИ: По-ниска смъртност въпреки COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

От Националния статистически институт публикуваха сравнителни данни за смъртността по седмици в последните пет години.

От НСИ уточняват, че данните за 2020 г. са предварителни и има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт или броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка.

Данните включват всички български и чужди граждани с настоящ адрес в страната, умрели на територията на страната. В данните не са включени българските граждани, умрели в чужбина.

Данните са предоставени в две таблици - едната е разпределени по седмици от 2015 г. до сега според датата на смъртта, успокояват от НСИ.

Вторият файл е смъртността по седмици с изброяване по градове. Според данните, в седмицата от 30 декември до 5 януари 2020 г. са починали - в София - 292 души, Пловдив - 176, Стара Загора 110, Бургас 101, Варна - 87 души.

За сравнение, след обявяването на коронавирусната пандемия тези цифри в някои градове намаляват.

Последната отчетена седмица (19-та) на 2020 г. смъртността за същите градове е - София - 248, Пловдив - 178, Стара Загора - 84, Бургас - 99 души, Варна - 115 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morridin

    30 1 Отговор
    Ами нормално, болниците оперираха само спешни случаи...

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Джон Уик

    8 6 Отговор
    Какви са тези глупости бе, Републиката България е на 1 място по смъртност в ЕС! Не вярвам на Национални статистически институти при 60 хил ражданя на година смътрноста е висока!

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Morridin":

    Много ме разсмя,но и аз мисля същото.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тра-ла-ла

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не е шега! За съжаление няма статистика за уморените от докторите, но се предполага, че лекарските грешки са сред основния процент причина за смърт.

    Коментиран от #17

  • 6 А сега де?

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Morridin":

    Ей ти един + Мутрафчийски беше зает и не оперираше:)

    Коментиран от #11

  • 7 Ботев

    3 0 Отговор
    През коя година броят на починалите през първата седмица не е по-голям от починалите през 19-тата? Преяждането около Новата и здравословното хранене през пролетта, аааааа …...
  • 8 Вземи се образовай

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джон Уик":

    Смъртността зависи от средната възраст и средната продължителност на живота. Палестинците имат в пъти по ниска смъртност от евреите, защото средната им възраст също е в пъти по ниска. При нашата емиграция средната възраст на останалите е над 46 години
  • 9 А помисли ли

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Че кръчмите също не работят?
  • 10 българин

    5 1 Отговор
    НСИ е на подчинение на шайката ,и каквото боко каже ,това показват !!А Радев е прав ,че много народ измре от 10 год. на сам !!
  • 11 Серьожа заченат във Варна

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "А сега де?":

    Ние българите, а и на Балканите, а и цяла Европа стягаме багажа за почивки на планини и морета, всички курортни дестинации в цяла Европа вече приканват туристите, а в Русия усилено и естремно се строят военно полеви болници навсякъде и най-вече в Сибир?? Нещо не е на ред там…??? Дайте писмено обяснение, защо тази велика страна не може да поеме болните от коронавируса, не може да си погребе починалите /веднага давам линкове на клипове край Москва за масови погребения в масови гробове с багери/. Защо тази Велика страна хвърли трилиони и билиони долари във въоръжения, като не може да спре най-обикновена настинка както наричат коронавируса нашите русофили, атакисти и комунисти и не ми излизайте с номера за ФАЩ МАШ САШ и темподобни, които изобщо не ме интересуват, а дайте отговори за Русия?

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 jorj

    0 2 Отговор
    Кажете го на пингвините!!!!!
  • 14 Че кой

    1 1 Отговор
    е луд да вярва на НСИ?

    Коментиран от #15

  • 15 Тези от

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Че кой":

    НСИ лъжат като "Дойче веле"!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тра-ла-ла":

    Умник си ми ти...

    В книгата ”Признанията на един лекар...” на д-р Робърд Менделсон въз основа на данни от погребалните агенции, са изнесени факти, че когато лекарите стачкуват, смъртността спада двойно!!! Звучи ви невероятно, нали? ... Това станало очевидно, когато докторите стачкували през 1973 година в Израел ... Нещо подобно се случило и 20 години по-рано, когато пак стачкували медицински работници. Същият ефект е установен И В МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА.........
    Статистиката от ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ не зависи от хартийката-смъртен акт, написан от дежурен лекар по време на стачките. За по- ясно прочети книгата, има и извадки в мрежата. Там ще прочетете и какво става с неотложните и планираните операции...