29 Май, 2020 15:29 2 610 16

В България са извършени само 7 аутопсии на починали от COVID-19

  • аутопсия-
  • аутопсии-
  • covid-19-
  • коронавирус

В световен мащаб аутопсиите на заразените дават нови насоки в борбата с вируса

В България са извършени само 7 аутопсии на починали от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Нови насоки за лечение на коронавируса дават проучвания от аутопсии на починали хора от вируса по света. У нас обаче има само 7 аутопсии на починали от COVID-19 по данни на специалистите, , предаде bTV.

Проф. Александър Цанков и колегите му в Швейцария са сред първите патоанатоми в Европа, които правят аутопсии на починали от новия вирус. Предупрежденията на Световната здравна организация (СЗО) са, че това е опасно и изисква строги мерки за сигурност.

Ето какво обаче показват аутопсиите на 24-ма души в клиниката в Швейцария: всички, с изключение на един пациент, имат сериозни заболявания – високо кръвно, наднормено тегло; доста повече са мъже отколкото жени; количеството на хора с кръвна група А е доста по-голямо.

„Имахме и един по-млад пациент, 54-годишен, който почина от това заболяване, без да има много ясно съпътстващо основно заболяване, с малко надноремено тегло. От аутопсиите научихме нещо важно – един от централните фокуси върху това, което коронавирусът предизвиква в нашето тяло, трябва да се търси в кръвоносно-съдовата система. Особено в клетките, които тапицират от вътрешната страна кръвоносните съдове.

Много пациенти имат микротромбози на белия дроб. Малките кръвоносни съдове на белия дроб престават да функционират адекватно и кръвта, която бива обогатена на кисолород не може да бъде придвижена от белия дроб по-нататък и да снабди организма с необходимото количество кислород. И това доведе до повече използване на лекарства, които предотвратяват кръвосъсирването и резултатите не бяха лоши“, уточни проф. Цанков.

Ето и изводите от единствените три аутопсии на починали от коронавирус в „Пирогов“: трима от тях са с т. нар. дифузно увреждане на белите дробове – увредени са белите им дробове двустранно. Това лежи в основата на така наречения остър респираторен дистрес синдром, който е финалната фаза от развитието на заболяването и има фатален изход.

Изводи като в Западна Европа обаче България няма, защото аутопсиите у нас са само 7. Още на десети март патолозите ни са изпратили за одобрение от държавата инструкции със специални мерки за работа с починали от COVID-19, без които тя би била смъртоносна. Отговор от институциите и до днес няма, твърдят специалистите на сайта на българското дружество по патология.

Освен това родните болници масово нямат зали за аутопсия, обезопасени по международните изисквания. В това никой не инвестира от години, споделя специалистът в бранша д-р Александрина Влахова, цитирана от bTV. И напомня, че патологията е създадена да помага на живите, а не на мъртвите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Xеро ти Мусака

    27 3 Отговор
    Ще излезнат още лъжи за така наречен смъртоносен 🤣🤣🤣🤣вирус.
  • 2 asd

    15 2 Отговор
    Ами за какво да правят? Тези които правят аутопсии искат да намерят начин за решение на проблема... Наш'те си чоплят носовете и чакат някой друг да им каже как. Изследователи и половина!
    Всеки е "експерт"/"специалист"...
  • 3 sts

    23 1 Отговор
    Важното беше да се всее паника ,а целта беше сриване на икономики.
  • 4 Вече излезе, че...

    21 2 Отговор
    Вируса не е вирус а бактерия, която прави съсиреци в организма. Лечението е аспирин, юо един на ден и в по-тежки случаи парацетамол. Останалото е театрото на Бачо Буби за пред ЕС, защото колкото сме по-зле, толкова повече кинти ще му отпуснат. Говори се, че 13.4 милиярда ще получим а за Бачо Буби значи тлъста плячка!!! Колко ще пт обере и изпрати на Мис Гащи и детенце, само той си знае. А за българите както винаги, празни приказки за Светло бъдеше, колко богато и красиво живеем, преяждаме с пържоли и кифтета и така докато некой не го прати при Свети Петър.

    Коментиран от #5, #15

  • 5 asd

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вече излезе, че...":

    Хахахаххахахахахахахахахахахахахахахаха!
    По един аспирин на ден ей! Да не вземете да предозирате ... "лечението"! Вирусът не е вирус, а бай Суджук бил учен!
    Хахаха!
  • 6 Kiko

    20 4 Отговор
    Никога не съм се съмнявал,че ни лъжат най безобразно.Това.че народа е необразован е факт,но да го манипулираш,като му внушаваш страх от смърта,за да се откраднат едни много пари е изключително нагло и некоректно.И сега защо не питате измисления генерал, с две операции на апендикс,как са ги класирали всичките над 100 човека, в графата Ковид 19.

    Коментиран от #8

  • 7 Da ama ne

    16 0 Отговор
    Без аутопсия,не можеш да кажеш от какво е починал болния.Ако има поражения на белите дробове и има наличието на вируса,тогава може да се каже,че е починал с помоща на вируса или с помоща на обикновен грип,какъвто е Ковид 19,останалото което ни декламираха всеки ден, е от торбата със шарени лъжи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 миш

    4 0 Отговор
    Едно е да умреш от пришка,друго е да умреш с пришка.
  • 10 Kiko

    2 6 Отговор
    Я ти,който си ми сложил минуса,какво не е вярно в коментара ми.Напиши ми го да го прочета.Да не си правен на конвеир,и да си от бракуваната партида на "Серията мало умни"
  • 11 тъп журналист от брифинга

    5 0 Отговор
    Колко са тестовете за деня?
  • 12 варненка

    6 1 Отговор
    А кой да ги прави тези аутопсии в България?Патоанатомите в България са крайно недостатъчни и в пенсионна и предпенсионна възраст. Защото умрелите не плащат, за да бъдат изследвани и няма пари там. Всички искат да са ортопеди и кардиолози, офталмолози или поне УНГ. Още по-добре пластичен хирург. За да оперират и т. н. Никой не се натиска да работи в инфекциозни отделения или като патоанатом.Не е престижно, а е нископлатено. В конкретния случай и твърде опасно.
  • 13 big

    3 0 Отговор
    Правилното заглавие е с Ковид, а не от Ковид!
  • 14 варненка

    3 1 Отговор
    7 аутопсирани при под 140 смъртни случая си е 5%.Нали не мислите, че в САЩ са направени над 20 000 аутопсии на починали с covid-19? Едва ли някъде процентът е над 5.Особено, където починалите са с хиляди. Има си характерна картина на дробовете на КТ(компютърен томограф). Няма нужда дори от тест, ако случаят е такъв. Защото може в носоглътката вече да го няма коронавируса, но да е поразил дробове, кръвоносна система, бъбреци и т.н.А стигнеш ли до вентилация на дробовете си 50%пътник за отвъдното особено ако има много като теб, за които малко медици трябва да се грижат дни наред.

    Коментиран от #16

  • 15 варненка

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вече излезе, че...":

    Ако смятате, че парите ги отпускат от Евросъюза на брой починали трябва да сте наистина много тъпи. По над 94 000000(милиона евро) за всеки умрял до днес, а??? Ами защо не си добавим още умрели тогава? Че като крадат и за хората да остане. Ама сумата няма да порасне, а хора ще си умират.От или с covid-19.Дано все по-малко, че като виждам какво става по света... На Бразилия кой ще им дава?Не са в ЕС. Ами на Мексико?А на Русия?Дават ги за ликвидиране на икономическите последици, защото те тепърва ще си проличават. Че може да се харчат непрозрачно тези средства и да се открадне част от тях не го оспорвам... Ама без тях сме за никъде. Със или без карантина, с или без оперативен щаб.
  • 16 За 4-ти километър

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "варненка":

    Варненка за 4-ти километър, преди седмица видях една шматка с която имате нещо общо. В къщи ходи с маски, ръкавици.всички телевизори пуснати на всички канали. Следи нон стоп как върви вируса.. РЕЗУЛТАТА....... За месец и половина и е окапала половината коса и кожата на лицето и се е сбръчкала. Мъжът и си пуши и вика, ТАЯ СЕ ПОБЪРКА..... А ти всичките тия умрели откъде ги знаеш, имаш познати???? Видях също друг интересен случай. Един с маска ръкавици, омотат с найлон и плик от магазините на главата. 200 метра след него една двойка така сладко се целуваха че ми напълниха душата. Казах си ей това е живота. Късно се сетих би им дал 20€ да се почерпят но бях отминал с колата. Като сте решили да мрете, мрете оставете хората да си живеят