Last news in Fakti

6 Юни, 2020 23:31 5 947 46

Шок! Евтина пшеница, но скъп хляб

  • пшеница-
  • цена-
  • хляб

Очаква се рекорден добив на зърно

Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на суровината, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори, поясни експерт

Пшеницата като борсова стока е малко по-спокойна и може да се прогнозира малко по-достоверно, коментира за БНТ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Производството в световен мащаб нараства от година на година. За нашата територия няма проблем с реколтата, с хляба да се изхрани населението.

“През 2020 се очаква реколтата на пшеница да бъде рекордна в световен мащаб. Очаква се 768 милиона тона да се произвеждат. Голям сблъсък ще има на износителите на пшеница и тези, които искат да купуват. Цената се очаква да бъде по-ниска, отколкото е била година по-рано.”

Ако искаме, обаче цената на хляба да поевтинее, трябва да станем свидетели на двойно поевтиняване на пшеницата, обясни Симов.

“Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на пшеницата, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори. Много е важна и цената на горивата, и на петрола. Може да станем свидетели на цената на пшеницата да поевтинява, а хлябът да поскъпва. Другите фактори, които влияят върху цената на хляба повече растат нагоре”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    100 3 Отговор
    Ами това е същото, като евтин петрол и скъп бензин.

    Коментиран от #13

  • 2 Фейк

    105 1 Отговор
    Горивата са поевтинели,пшеницата е поевтиняла, откъде следва поскъпване

    Коментиран от #15, #16, #28, #30, #34

  • 3 Брадвата

    63 0 Отговор
    Горивата, петрола.. извънземните.. Янко и неговия шнур само и само да ни скубят

    Коментиран от #40

  • 4 Иван

    76 0 Отговор
    Интересно другият фактор горивото е най евтино от не поння колко години насам, пшеницата поевтинява както виждаме, а хлябът ?
    Дали и тук някакъв картел няма м? Да попитаме политиците какво става. Нека медийте попитат министъра на земеделието и храните.

    Коментиран от #17, #23

  • 5 Гербераси долни

    67 0 Отговор
    В "независима България" цените на повечето стоки и услуги са винаги нагоре "независимо " колко са поевтинели същите стоки на борсите :петрол ,зърно ,газ , парно ,телекоми,ел.енергия ,хр.стоки сякаш винаги трябва да поскъпват за наша сметка.

    Коментиран от #25

  • 6 Аууууу

    74 1 Отговор
    Я пак?! Цената на горивата падна с над 30%, пшеницата също е по евтина сега в сравниние с миналата година по това време, но цената на хляба не пада? Не само хляба, но и никакви други стоки не поевтиняха заради по-ниските цени на горивата! Но когато горивата поскъпнат буквално за 2-3 дни цените на всичко скача!

    Коментиран от #7

  • 7 Пламен

    50 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аууууу":

    Да живееш и работиш в България :
    Безценно!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Картел до

    37 0 Отговор
    Картела, навсякъде и във всичко!

    КЗК дават свободно...
  • 11 оня с коня

    24 6 Отговор
    За инфо - в сравнение с Царевицата и Слънчогледа,от Пшеницата се печели НАЙ-МАЛКО.Затова и САЩ се насочиха към първите 2 култури,отстъпвайки "великодушно" първото място на Русия по производство.И приказва едни врели-некипели Директорът на Стоковата Борса че "Изхранването" на БГ било гарантирано след като на всички е ясно че БГ е ЕДНА ОТ ОТЛИЧНИЧКИТЕ по пр-во на Зърнени култури в Европа и ПОНЕ Половината продукция се ИЗНАСЯ!Не съм правил справка доколко твърдението му е вярно относно рекордното пр-во на Пшеница в Свет. мащаб,но определено се съмнявам в думите му че ще Поевтинее,след като Украйна и Русия от чийто добиви зависи до голяма степен Цената на зърното ОБЯВИХА че определените Квоти на износ СА ИЗЧЕРПАНИ,Т.Е. СПИРАТ ДА ИЗНАСЯТ ЗА ДА ОСТАНЕ ЗА ВЪТРЕШНИТЕ ИМ ПАЗАРИ с цел изхранване на населението им.

    Коментиран от #19, #20

  • 12 само ревете, диванни тролове

    6 15 Отговор
    Като национализираха на бошков бизнеса що пак ривете че всичко се национализирало?
  • 13 Рошко

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    За печалбарите не е същото, с петрола и бензина не можеш да се наядеш
  • 14 Така е

    49 0 Отговор
    В България има особена логика !!!Пшеницата евтина,хляба скъп!Политиците ни са супер, пък народа гладен!А,де!??
  • 15 Боко Биби

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фейк":

    Коронавирусът е виновен.Той не си изпълни задачата и сега с глад ще мориме народа.Ако оцелеете тогава водата става тройно по скъпа и Пернишкият режим- в цялата страна.
  • 16 kvy

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фейк":

    Увеличили са заплатите в сектора двойно :)
  • 17 ОПГ

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    100% Черепа е продал житото на зелено на арабите.Гешев спиш ли?
  • 18 Х@к€®365

    20 2 Отговор
    Нафта_Бензин_Газ са първите фактори за вдигане на цените на всичко! Световна Пандемия, COVID19 Разби цялата система! Следва спад на всичко !???
  • 19 Коня на оня

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Аз не ям ГМО продукти.Тази царевица е за джендъри пуканки да си пукат.А Щатите станали много великодушни:На ви пазарите,ние само соя и царевица и семки за люпене.

    Коментиран от #22

  • 20 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    пишеш се за отворен-уж внимаваш като четеш-но и ти се пързаляш по наклона-РУСИЯ е най-големия ИЗОСИТЕЛ не ПРОИЗВОДИТЕЛ-още не бият щатите по производство-консумацията в САЩ е по голяма.НА тези които четат и не разбират смисъла на прочетеното нали знаеш как им казват-ако не знаеш провери но чети ВНИМАТЕЛНО да си сигурен ,че си разбрал
  • 21 нашия

    13 0 Отговор
    коментира - Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса-Е те тоя по какво е специалист-та говори безсмислици -също като тия от НОЩ-КАИНКА ДО КАЛИНКА
  • 22 оня с коня

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Коня на оня":

    Добре си мислиш че не ядеш ГМО ,защото НЕ ЗНАЕШ какво ядеш.И както в главите на мн хора има Бръмбари вместо мозък,в твоята пък се гонят Джендъри,което си е по своему уникално!Все пак за малко по-читавите тука ще спомена,че Америка е НА ПЪРВО МЯСТО в Света по пр-во на Царевица със 377млн.т.,като само 20% е за износ.Останалите 80% се потребяват изключително за вътр. Пазар ,основно за Млекопроизводство,Фуражи и т.н. Китай е на второ място с 225млн.т.,Украйна на Шесто място,РУСИЯ я НЯМА в Световната Десятка.Колкото до Слънчогледа - бих ти обяснил че освен за Семки за люпене както си мислиш,става и за пр-во на Олио,основна съставка е от Смеските за Птици и С.Стоп животни,но НЯМА да го направя,щото Инфото ще ти дойде в Повече и ще ти изпушат бушоните:)
  • 23 Лост

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    И населението намалява, а цената се увеличава. Значи се яде повече хляб? Защо ли? Има и още една подробност. Доста пъти се увеличаваше цената на тока. Но цената на битовият, а не на промишления, а винаги цената на хляба се вдигаше.
  • 24 Е ПА НАЛИ

    16 2 Отговор
    ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПШЕНИЦАТА Е ЗА ИЗНОС. .ПАРАТА. .ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА. .СЛЕД ТОВА КАТО СВЪРШИ ПШЕНИЦАТА ВНАСЯТ ПО СКЪПА ПШЕНИЦА ОТ ЧУЖБИНА. .С ГМО. .С ХИМИЯ. .НА ПО ВИСОКИ ЦЕНИ И ПАК БИЗНЕС И ПЕЧАЛБИ ЗА ДРУГАРИТЕ ОТ ГЕРБ. .УПРАВИЯ НЯМА. .И ПО ЛОШОТО ТЕ СЕ ГЛАСЯТ ДА СТОЯТ НА ВЛАСТ ОЩЕ 100 ГОДИНИ
  • 25 Дребен фабрикант

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Гербераси долни":

    В България недоволните от правителството сте около 50 човека, но трудно се събирате повече от 30 души на протест пред парламента. За да свалите правителството ви трябват още около 4 000 000 /четири милиона/ души постоянно на протест и след това трябва да се съберете поне четири милиона и половина на изборите, за да дойдете на власт, но нали знаете, че това е невъзможно и няма как де се случи в следващите 150 години??Но е възможно да се съберете поне 40 човека протестиращи пред парламента в следващите 10 години.Нищо лично, аз имам мандра за сирене с пунктове за изкупуване на мляко недалеч от София и павилион за производство на закуски и пици в центъра и ми е все тая кой е на власт и колко време ще има карантина, защото вие сте гладни и не можете без храна.Така мислят и другите работодатели като мене.Постарайте се поне малко да поумнеете и да стигнете до извода, че не можете да оцелеете седейки на компютъра и плюейки по форумите /освен ако не сте програмисти/ и няма как да оцелеете ако не отидете да работите!
  • 26 Само минавам

    0 1 Отговор
    Що за глупост.....тотално незапознати
  • 27 антрашпиц

    17 1 Отговор
    Ся да ви кажа наивници:В бг бензинът и пшеницата да се без пари,цената на хляба пак ще се покачва.Главната причина за това е тъпия народ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Васил

    2 1 Отговор
    Като петрола евтина суровина скъп бензин няма никакъв контрол в тази държава банките застрахователите Вик и Електродружествата си правят каквото си искат последното доказателство е Божков че е над държавата
  • 30 Сойка Присмехулка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фейк":

    "Абе, я кажи тебе кой те кара да питаш такива работи?"
  • 31 М.Иванов

    2 3 Отговор
    Изглежда от тук пишещите никой не е запознат с реалната обстановка с житните посеви в Европа включително и в Добруджа голяма част от Румъния житницата Украйна , положението е плачевно очакват се най ниските добиви от десетилетие поради засушаване ,много житни посеви са разкопани изасяти със пролетни култури а статията е май поръчкова ще ми е любопитно какво ще пишат след два три месеца , като в момента търговците предлагат цена 320 лв на тон на зелено без ДДС
  • 32 Капитализъм!

    10 0 Отговор
    Когато цената на прешницата се вдигне, търговците/хлебопекари започват да надигат вой, че пшеницата била основна суровина и цената на хляба се влияела основно от нея. Когато цената на пшеницата пада, тогава търговците казват, че цената на пшеницата не играела роля в определянето на цената. Също е с цената на природния газ - когато вдигаха газта със стотинки, вдигаха цената на хляба, а когато природния газ поевтиня казаха, че цената на природния газ не била определяща, защото имало други критерии. Така ще продължават да алъжат народа, докато не бъдат национализирани тези бизнеси, а ония мошеници ликвидирани!!!
  • 33 и още нещо

    10 0 Отговор
    Хляба се пече на газ,която преди известно време падна с 40%
  • 34 някой

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Фейк":

    Промишлен ток, вода....още искаш ли? За 1 кг хляб трябва 0,6 лтр вода. А водата знаеш колко струва ?Имаш заплати,макар че сектора не е от най платените, меко казано.Това че пшеницата е поевтиняла с 10 % на световните борси е нищо и половина.

    Коментиран от #35

  • 35 бриго

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "някой":

    0,6 лтр вода срува 0,18 стотинки .10 лтр вода струват 3 стотинки!А един мижав павилион за закуски прави 200-400 лв на ден чисто

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    в БГ все има фактори за повишаване на цените..за обратното няма шанс,докато ни управляват шайка,хунта и др....Както стана с газта,уж намалиха цената с 42% а отрепки веднаго прабват почвата ей така да дигнат цените с 20%..а после уж някой не бил разбрал..свине мръсни ,дано да пукнете и да се задавите с газта,дизела ..и други ла-на..
  • 40 фурми 2020

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брадвата":

    в БГ вce имa фaктoри зa пoвишaвaнe нa цeнитe..зa oбрaтнoтo нямa шaнc,дoкaтo ни упрaвлявaт шaйкa,хунтa и др....Кaктo cтaнa c гaзтa,уж нaмaлихa цeнaтa c 42% a oтрeпки вeднaгo прaбвaт пoчвaтa eй тaкa дa дигнaт цeнитe c 20%..a пocлe уж някoй нe бил рaзбрaл..cвинe мръcни ,дaнo дa пукнeтe и дa ce зaдaвитe c гaзтa,дизeлa ..и други лa-нa..
  • 41 Хлебар

    0 3 Отговор
    Хляба няма да поевтинява заради другите разходи и труда,който би трябвало да се заплаща много по-добре.Евтина пшеница не означава евтино брашно,евтин ток,вода,амортизация,наеми и евтина работна ръка.Яжте по-малко хляб
  • 42 Един

    2 0 Отговор
    Това е "пазарната икономика" ! Цените нямат нищо общо със стойността ! Цените са въпрос на психологията на продавача и купувача! Икономисти ! Тук номера кой-кого ще излъже по-добре!
  • 43 Баш Бащицата

    2 0 Отговор
    Пoeвтинявaнe в рaмкитe нa 5 или 10% нa cвeтoвнитe цeни нa cурoвинaтa, труднo щe дoвeдe дo пoeвтинявaнe нa хлябa, зaщoтo влияят и други фaктoри, пoяcни eкcпeрт.
    -------------------------
    Да, например ниската цена на горивата, ниската цена на пшеницата и тн. Фактори все в посока надолу
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пешо

    1 0 Отговор
    Помня че този е ДОНОСНИК на ДС, в казармата е писал срещу другарите си, а по неведоми пътища всички ДОНОСНИЦИ са на добра службичка, е софийската борса не е Уолстрийт, но когато беше кризата през 2008 год. казваха че само две борси не са засегнати в София и Улан Батор, та така са това келе ме.
  • 46 Кумчо Вълчо

    0 0 Отговор
    Аз не виждам новината , при нас е винаги така - в чужбина намалят цената в България увеличават - нищо ново.